Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Πού πάνε οι φόροι των τσιγάρων

Υπέρ: Ένας σίγουρος τρόπος για να σώσουν ζωές

των Thomas J. Glynn, PhD, και S. Carter Steger, Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία

«Πενήντα εκατομμύρια νεκροί. Δισεκατομμύρια αρρώστων. Τρισεκατομμύρια καμένων δολαρίων». Τίτλοι εφημερίδων για μια πανδημία που φοβόμασταν καιρό τώρα; Για μια τρομοκρατική επίθεση; Για μια φυσική καταστροφή; Όχι, αυτά θα είναι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την 31η Δεκεμβρίου του 2099, που θα αποτυπώνουν τις συνέπειες της κατανάλωσης καπνού στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα. Αλλά αυτά που λένε οι τίτλοι αυτοί δεν χρειάζεται να συμβούν. Ξέρουμε πώς να αποτρέψουμε τους θανάτους και τις αρρώστιες και να αποφύγουμε τις οικονομικές απώλειες από τη χρήση του καπνού - και ο δρόμος για να το πετύχουμε αυτό ξεκινά από την κάθε πολιτεία.

Πώς το ξέρουμε αυτό; Γιατί έχουμε βρεθεί εκεί: Η Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1980, η Μασαχουσέτη και η Φλώριντα το 1990, το Μέιν, η Νέα Υόρκη και μερικές άλλες πολιτείες κατά την τελευταία δεκαετία. Καθεμία από αυτές έχει αφιερώσει από μικρά έως σημαντικά κεφάλαια για να συστήσει και να διατηρήσει ολοκληρωμένα αντικαπνιστικά προγράμματα, και αυτά τα προγράμματα είχαν αποτέλεσμα. Στις περιπτώσεις που η χρηματοδότηση ήταν επαρκής και διατηρήθηκε επί σειρά ετών, λιγότεροι νέοι ξεκίνησαν το κάπνισμα, περισσότεροι ενήλικες το έκοψαν, οι πληθυσμοί των πολιτειών έγιναν πιο υγιείς και τα ιατρικά έξοδα για την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα μειώθηκαν.

Ωστόσο, μόνο ένα κράτος, η Βόρεια Ντακότα, χρηματοδοτεί τώρα ένα αντικαπνιστικό πρόγραμμα σε επίπεδα που συνιστώνται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τέτοιων πολιτειακών προγραμμάτων -τόσο για την υγεία όσο και για την οικονομία. Ναι, οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά τα προγράμματα αυτά αποδίδουν καρπούς. Παράγουν έσοδα για αναγκαία έργα της πολιτείας και βοηθούν στην καλύτερη υγεία των κατοίκων των πολιτειών. Αυτή είναι η δουλειά που περιμένουμε να κάνουν οι κυβερνήτες μας, και αυτή πρέπει να είναι η απαίτηση των πολιτών.

Κατά: Δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση


Της Audrey Silk, NYC C.L.A.S.H.

Ο καπνός δεν πληρώνει φόρους. Οι άνθρωποι τους πληρώνουν.

Εάν το μόνο για το οποίο νοιάζονται οι κυβερνήσεις και οι αντικαπνιστές είναι τα χρήματα που προέρχονται από τη φορολόγηση των ανθρώπων που καπνίζουν, τότε μιλάμε για εμπορία ανθρώπων. Για την εκμετάλλευση και χειραγώγησή των καπνιστών. Άλλωστε οι συζητήσεις με θέμα τα φορολογικά έσοδα από τον καπνό πάντα γίνονταν με πλήρη αδιαφορία ως προς το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινα όντα.

Η απόπειρα ελέγχου της χρήσης του καπνού– μέσω της αύξησης της φορολογίας – είναι τελικά προσπάθεια ελέγχου των ανθρώπων. Η πρόθεση της αντικαπνιστικής φατρίας είναι να καταργήσει το δικαίωμα της επιλογής και της ελεύθερης βούλησης. Είναι η συνειδητή εφαρμογή του γνωμικού «η εξουσία του να φορολογείς είναι η δύναμη του να καταστρέφεις».

Επειδή ο φόρος του καπνού είναι αναπόφευκτος, ωστόσο, πολλοί Αμερικανοί θέλουμε να χρησιμοποιείται σε προγράμματα για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Αλλά συγχωρήστε μας ενήμεροι, ανεξάρτητα σκεπτόμενοι καπνιστές, αν προτιμάμε τα χρήματα αυτά να βρίσκονται μακριά από τα χέρια ανθρώπων χωρίς καμία ανοχή που τα χρησιμοποιούν για να επιτίθενται στην αυτονομία μας ως ενηλίκων. (Και σε αυτούς που λένε ότι χρειαζόμαστε τα προγράμματα διακοπής καπνίσματος για να ελαφρύνουμε το κόστος που προκύπτει από τις ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το 1998 η Master Settlement Agreement αποσκοπούσε στην κάλυψη των υποτιθέμενων εξόδων υγειονομικής περίθαλψης των καπνιστών, οπότε οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματολογία σχετικά με τη φορολογία που προορίζεται για το σκοπό αυτό περιττεύει.)

Σκεφτείτε, επίσης, ότι το Κογκρέσο ανέθεσε στο Υπουργείο Τροφίμων & Φαρμάκων τη γενική εποπτεία για θέματα που σχετίζονται με τον καπνό. Όταν το Υπουργείο εφαρμόσει όλες τις διατάξεις της Πράξης για την Πρόληψη του Καπνίσματος στην Οικογένεια και τον Έλεγχο του Καπνού, θα εξαλειφθεί η ανάγκη για κάθε πολιτειακό ή άλλο τοπικό αντικαπνιστικό πρόγραμμα. Η απαλλαγή από τα περιττά θα εξοικονομήσει στις πολιτείες εκατομμύρια δολάρια, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από το να χρειάζεται να καλύπτουν τα κενά του προϋπολογισμού με υψηλότερους φόρους περιουσίας και φόρους επί των πωλήσεων.

«Αποφυσιολογικοποιήστε» το κάπνισμα, λένε οι αντίπαλοι. Αλλά αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να κάνουν μη φυσιολογικές τις ατομικές ελευθερίες ώστε να το πετύχουν. Κανένα όφελος από τον έλεγχο του καπνίσματος δεν μπορεί να παραγκωνίσει το δικαίωμά μας να μας αφήσουν ήσυχους.

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin