Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Γερμανία Αρνητική η στάση του υπουργού Εξωτερικών κ. Βεστερβέλλε για τις πολεμικές αποζημιώσεις

 
Δεν κατανοεί τις απαιτήσεις της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Γκουϊντο Βεστερβέλλε

Απέρριψε τις νέες απαιτήσεις της Ελλάδας περί καταβολής αποζημιώσεων για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος της στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο γερμανός υπουργός εξωτερικών Γκουϊντο Βεστερβέλλε δήλωσε την Πέμπτη , στο Βερολίνο ότι.. «δεν τις κατανοεί».

Προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να συμμετάσχει σε μια ήδη τρέχουσα δικαστική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο, η οποία αφορά μέχρι τώρα μόνο απαιτήσεις της Ιταλίας.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δολοφονήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 130.000 άνθρωποι από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Περίπου 70.000 Έλληνες Εβραίοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας περί αποζημιώσεων, η οποία συνήφθη και με άλλα κράτη, η Γερμανία κατέβαλε το 1960 115 εκατ. μάρκα ως αποζημίωση. Στη δεκαετία του ’90, από το γερμανικό ίδρυμα «Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον» αποζημιώθηκαν επίσης Έλληνες που δούλεψαν σε καταναγκαστικά έργα.

Έκτοτε επανειλημμένα διατυπώνονταν από την Ελλάδα απαιτήσεις για το ότι οι μέχρι τώρα αποζημιώσεις δεν επαρκούν. Αντιθέτως, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στη θέση της ότι όλες οι διεκδικήσεις έχουν παραγραφεί. Σ’ αυτή τη συνάφεια το Βερολίνο παραπέμπει μεταξύ άλλων στη συνθήκη της διάσκεψης του Λονδίνου του 1953 και στις συνθήκες «Δύο συν Τέσσερα», βάσει των οποίων το θέμα των αποζημιώσεων θεωρείται λήξαν. Οι ελληνικές απαιτήσεις απετέλεσαν ήδη πολλές φορές και αντικείμενο κυβερνητικών συνομιλιών.

Ο κ. Βεστερβέλλε δήλωσε οτι «η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση περιμένει να γίνει σεβαστή η ασυλία της Γερμανίας ως κράτους. Στη Γερμανία γνωρίζουμε την ευθύνη μας για την ιστορία μας. Εμμένουμε όμως κατηγορηματικά στη στάση μας και είμαστε πεπεισμένοι ότι η αντίληψή μας περί δικαίου θα επιβληθεί στο δικαστήριο».
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin