Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Τα αναμμένα φώτα στο υπνοδωμάτιο διαταράσσουν τον ύπνο

 
Τα αναμμένα φώτα πριν από την ώρα του βραδινού ύπνου μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε επιδείνωσή του, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Endocrinology and Metabolism’.

H έρευνα υποδεικνύει ότι ο οργανισμός παράγει λιγότερη μελατονίνη, ορμόνη του ύπνου, όταν εκτίθεται στο φως.
Οι συνήθειες ύπνου έχουν συνδεθεί με ορισμένα είδη καρκίνου, αρτηριακή πίεση και διαβήτη.

Οι Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης σε όσους εργάζονται με βάρδιες.

Ο τρόπος ζωής μπορεί ενδεχομένως να έχει αλλάξει όσον αφορά το ρυθμό ημέρας/νύχτας αλλά φαίνεται πως ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει αλλάξει.
Η μελατονίνη παράγεται από την επίφυση κατά τη διάρκεια της νύχτας και αρχίζει όταν σκοτεινιάζει.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι το άναμμα των φώτων στο σπίτι καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης. Στην έρευνα, 116 άνθρωποι πέρασαν 5 μέρες σε δωμάτιο όπου ελεγχόταν η ποσότητα φωτός και ύπνου. Παρέμεναν ξύπνιοι 16 ώρες και κοιμόντουσαν 8 ώρες την ημέρα. Αρχικά οι εθελοντές εκτέθηκαν για 16 ώρες σε φως δωματίου τις ώρες που ήταν ξύπνιοι. Στη συνέχεια μετακινήθηκαν σε 8 ώρες φωτισμού δωματίου το πρωί και 8 ώρες χαμηλού φωτισμού το βράδυ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το ηλεκτρικό φως μεταξύ της δύσης και της ώρας του βραδινού ύπνου καταστέλλει έντονα τα επίπεδα μελατονίνης. Με χαμηλό φωτισμό παραγόταν μελατονίνη για 90 λεπτά περισσότερα την ημέρα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Joshua Gooley, από το νοσοκομείο Brigham and Women's και το Χάρβαρντ, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως η έκθεση στο φωτισμό δωματίου έχει δυνατή κατασταλτική επίδραση στη μελατονίνη. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να έχει επίδραση στην ποιότητα του ύπνου και στην ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης.
Τα αναμμένα φώτα καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, επίσης μείωναν το επίπεδο παραγωγής της μελατονίνης.

Ο Dr Gooley, δήλωσε ότι δεδομένου ότι έχει προταθεί πως η χρόνια καταστολή μελατονίνης αυπάνει τον σχετικό κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου και ότι τα γονίδια υποδοχέων μελατονίνης έχουν συνδεθεί με τον διαβήτη 2, τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να έχουν σημαντική εφαρμογή στην υγεία των εργαζομένων με βάρδιες.

πηγή : iatronet

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin