Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon BBC: Οι Έλληνες της Πόλης και ο φόβος της επιβίωσης

 
Το φόβο επιβίωσης της ελληνικής χριστιανικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη προβάλλει με δημοσίευμά τουτο βρετανικό BBC. Με αφορμή την γιορτή των Θεοφανείων, το δίκτυο ρίχνει φως στην ελληνική κοινότητα που πλέον μετρά λιγότερους από 3.000 κατοίκους.
Όπως αναφέρεται, πίσω από το λιμάνι Kadikoy της Πόλης υψώνεται ένα πανέμορφο κτίριο 140 ετών με εντυπωσιακά παράθυρα, σε αντίθεση με τις μονότονες μονοκατοικίες που το περιβάλλουν. Είναι ένα από τα 22 σχολεία της περιοχής που χτίστηκαν για να εξυπηρετούν όλη τη ελληνική κοινότητα.

Αλλά σήμερα, στο Δημοτικό σχολείο του Kadikoy φοιτά μόλις ένας μαθητής, ο 10χρονος Βαλάντης Μιχαηλίδης, που κάνει μαθήματα με έναν Έλληνα και έναν Τούρκο δάσκαλο.

«Η κατάσταση είναι πολύ λυπηρή», λέει ο Γιώργος Ιστεφανόπουλος, ένας Τουρκο-έλληνας καθηγητής που προσφέρθηκε εθελοντικά να διευθύνει το σχολείο.

«Όταν εγώ ήμουν μαθητής στη δεκαετία του ’60 υπήρχαν έξι γεμάτες τάξεις», προσθέτει.

Σύμφωνα με το BBC, «οι Έλληνες ζουν στην περιοχή εδώ και 3.000 χρόνια. Έως το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν περίπου δύο εκατομμύρια, οπότε και κυριαρχούσαν στις εμπορικές σχέσεις».

Αλλά όλα αυτά άλλαξαν βιαίως με την επικράτηση της τουρκικής δημοκρατίας το 1923 και το διωγμό των Ελλήνων.
Η σημαντική κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη, όμως, απηλλάγη, και μέχρι τα μέσα του 1950, υπήρχαν ακόμη περίπου 70.000 Έλληνες… Μέχρι το 1955 και την κρίση στην Κύπρο. Η εχθρότητα για τους Έλληνες της Πόλης συνεχίστηκε για πολλά χρόνια έκτοτε, αναγκάζοντας χιλιάδες να την εγκαταλείψουν.

Η κατάσταση αρχίσει να βελτιώνεται μόλις τα τελευταία χρόνια καθώς η τουρκική κυβέρνηση ακολουθεί μία πιο ήπια πολιτική απέναντι στις θρησκευτικές μειονότητες έτσι ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

πηγή : infognomonpolitics

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin