Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ανατροπή κάθε ισορροπίας στο Αιγαίο.15,5 δις για εξοπλισμούς δίνει η Τουρκία!

 
Εξοπλίζεται σαν αστακός η Τουρκία ,ανατρέποντας κάθε ισορροπία ειδικά στον εναέριο του Αιγαίου. 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανήσει η Τουρκία μέσα στο 2011 και μέσα στην επόμενη δεκαετία υπολογίζεται ότι θα ξοδέψει πάνω από 15,5 δις για εξοπλισμούς! Την ίδια στιγμή η Ελλάδα δεν διαθέτει χρήματα ούτε για ανταλλακτικά των υπαρχόντων αεροσκαφών και από τη Πολεμική Αεροπορία χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου,που όμως φαίνεται ότι μέσα στον πανικό που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση δεν το ακούει κανείς.
 
Τα ποσά που θα δαπανήσει η Τουρκία για εξοπλισμούς,δημοσιεύονται στη «Χουριέτ» και προκαλούν τουλάχιστον προβληματισμό για να μην πούμε τρόμο. Η Τουρκία μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια θα αποκτήσει:

• 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter LIghtening II το κόστος των οποίων θα φθάσει τα 15 δις δολάρια,αλλά θα αποπληρωθεί και πέραν της δεκαετίας.

• Από το Μάϊο η τουρκική ΠΑ θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα 30 F-16 block 50,με τα οποία «ισοφάρισε» την αγορά των 30 F-16 που είχε παραγγείλει το 2005 η Ελλάδα και έχει πλέον παραλάβει. Η Τουρκία θα προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό παλαιότερων F-16.

• Έξι νέα υποβρύχια U-291 κόστους 3 δις .

• Επιθετικά ελικόπτερα που αναμένεται να κοστίσουν 7 δις.

• Απροσδιόριστο είναι ακόμη το κόστος των συστημάτων αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής άμυνας που θα αγοραστούν καθώς και το κόστος ανάπτυξης και κατασκευής ενός εξ ολοκλήρου τουρκικού άρματος μάχης.

Το περασμένο Δεκέμβριο το κοινοβούλιο ενέκρινε ένα «αμυντικό» προϋπολογισμό 11,3 δις
δολαρίων,, έναντι 10,5 δις του 2010. Σε ποσοστό φθάνει το 5,4 του συνολικού τουρκικού προϋπολογισμού.

Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογιστούν οι δαπάνες για τη Στρατοχωροφυλακή (3 δις) και για την Ακτοφυλακή (210 εκατομμύρια δολάρια).


Και μόνο η «είσοδος» των
100 F-35 Αιγαίο αλλάζει όλα τα δεδομένα και ανατρέπει κάθε ισορροπία δυνάμεων. Εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια οι επιτελείς του ΓΕΑ έχουν επισημάνει το πρόβλημα σε δύο διαφορετικές ηγεσίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τόσο ο κ.Μεϊμαράκης,όσο και ο κ.Βενιζέλος έχουν πει στους πτέραρχους ότι «κατανόησαν το πρόβλημα». Παρόλα αυτά και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ ασχολήθηκαν με οτιδήποτε άλλο εκτός από το πρόβλημα της «εναέριας ψαλίδας» που πλέον ανοίγει επικίνδυνα στο Αιγαίο.

Οι επιτελείς του ΓΕΑ εκτιμούν ότι θα πρέπει μέσα στο 2011 να ληφθούν αποφάσεις που είτε θα έχουν να κάνουν με την επιλογή και την απόκτηση νέου μαχητικού αεροσκάφους,είτε με τον εκσυχγρονισμό υπαρχόντων αεροσκαφών. «Πρέπει όμως να πάρουμε μία απόφαση», επισημαίνουν από την ΠΑ και όταν τίθεται το θέμα των χρημάτων επισημαίνουν ότι «αυτό που προέχει είναι να γίνει σωστή κατανομή και διάθεση των κονδυλίων που υπάρχουν για την Άμυνα της χώρας»,λένε εκφράζοντας εμμέσως τη διαφωνία τους για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί.


πηγή : gataros 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin