Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon O αγέλαστος μικρός μετρ...

 
Εγινε «µετρ» του σκακιού σε ηλικία 9 ετών και 11 µηνών, ο νεώτερος στην ιστορία των ΗΠΑ. Οµως ο µικρός Σάµιουελ Σεβιάν διχάζει τους αµερικανούς σκακιστές.

Ο Σάµιουελ Σεβιάν, ο οποίος γιόρτασε την Κυριακή τα 10α γενέθλιά του, ανακηρύχθηκε «µετρ» του σκακιού σε ηλικία 9 ετών, 11 µηνών και 25 ηµερών – κατά 11 ηµέρες µικρότερος από τον προηγούµενο νεώτερο αµερικανό «µάστερ», τον Νίκολας Νιπ από το Σαν Φρανσίσκο.

Εγινε αµέσως διάσηµος και για έναν επιπλέον λόγο: διότι δεν γελάει ποτέ. Οταν, σε ηλικία έξι ετών, είχε βραβευτεί για πρώτη φορά σε σκακιστικό διαγωνισµό στη Φλόριντα, άκουγε υποµονετικά τον υπεύθυνο να ανακοινώνει τα ονόµατα των δέκα καλύτερων του διαγωνισµού από την τελευταία ως την πρώτη θέση. Μόλις άκουσε το όνοµά του, ανέβηκε σκεφτικόςστην εξέδρα για να παραλάβει το βραβείο, που του έφτανε µέχρι τη µέση. Από τότε δεν έπαψε να κερδίζει τις παρτίδες.

Η νίκη τουΣάµιουελ σε τόσο µικρή ηλικία δεν είναι τόσο εντυπωσιακή για τουςµυηµένους – ο προηγούµενος «ρέκορντµαν», ο Νίκολας Νιπ, ήταν µόλις 11 ηµέρες µεγαλύτερος. Η ηλικία εισόδου στον κόσµο του επαγγελµατικού σκακιού µειώνεται διαρκώς. Οµως αυτή τη φορά κάποιοι λάτρεις του αρχαίου παιχνιδιού άρχισαν να εκφράζουν δειλά κάποιες διαφωνίες.

Οπως ο «µετρ» Χικάρου Νακαµάρα, ο Ιάπωνας που έχει πάρει την αµερικανική υπηκοότητα και είναι σήµερα, στα 23 του, δέκατος στην παγκόσµια κατάταξη. Ηταν κι αυτόςστην εποχή του ο νεώτερος «µετρ» – το 1998, σε ηλικία 10 ετών και 79 ηµερών. Και ήταν ο πρώτος που κατήγγειλε πρόσφατα ως εσφαλµένη την πρακτική να προωθούνται οι µικροί σκακιστές παίζοντας τη µία παρτίδα µετά την άλλη εναντίον εθελοντών αντιπάλων, ώστε να συγκεντρώνουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους. Μ’ αυτόν τον τρόποε ίχε κερδίσει ο Νιπ (από τον Νακαµάρα…) το προηγούµενορεκόρ του νεώτερου «µάστερ»,για να καταγράψει στη συνέχεια µια σειρά από ήττες.

Ο Νακαµάρα διατύπωσε τις ανησυχίες του στους «Νιου Γιορκ Τάιµς» και η πολεµική συνεχίστηκε στο Ιντερνετ. Στο στόχαστρο βρέθηκαν οι γονείς των παιδιών. «Η τάση των γονιών να πρωταγωνιστούν στα σπορ µέσωτων παιδιών τους είναι γνωστή: όµωςοι καταχρήσεις στον κόσµο του σκακιού είναι πλέον αφόρητες», λέει ο εµπειρογνώµονας Μαρκ Γκίνσµποργκ. Τον Σάµιουελ έσπρωξε στο σκάκι ο γιατρός πατέρας του, ο Αρµέν Σεβιάν, που ήταν και ο ίδιος σκακιστής και κατάγεται από την Αρµενία, µια χώρα µε µεγάλη σκακιστική παράδοση, και τα κατορθώµατα του µικρού Σάµιουελ έκαναν πολλούς να µιλήσουν για τον «νέο Μπόµπυ Φίσερ». Από την άλλη, ο Φίσερ, ο οποίος θεωρείται ο µεγαλύτερος σκακιστής όλων των εποχών, µπορεί µεν να έπαιξε για πρώτη φορά σε τουρνουά σε ηλικία έξι ετών, όµως το τουρνουά ήταν ερασιτεχνικό και ο µελλοντικός παγκόσµιος πρωταθλητής έχασε µέσα σε 15 λεπτά. 
 
πηγή : radar-gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin