Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Greenpeace: διαρροή ραδιενεργών λυμάτων στο Νίγηρα


Σκάνδαλο διαρροής ραδιενεργών λυμάτων στο Νίγηρα αποκάλυψε το Σάββατο η Greenpeace.
 
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, περισσότερα από 200.000 λίτρα ραδιενεργών λυμάτων έχουν διαρρεύσει στο περιβάλλον από τρείς δεξαμενές του ορυχείου ουρανίου SOMAIR στο Νίγηρα.

Η μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά οφείλεται σε ρήγματα στις δεξαμενές του ορυχείου, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η γαλλική εταιρεία ενέργειας AREVA.
Υπολογίζεται ότι από τις 11 Δεκεμβρίου, που ξεκίνησε η διαρροή, έχουν μολυνθεί μεγάλες εκτάσεις που φτάνουν τα δυο εκτάρια.

«Αυτή η νέα διαρροή δείχνει ότι οι μη βιώσιμες πρακτικές στα ορυχεία ουρανίου της AREVA στο Νίγηρα απειλούν την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων και του περιβάλλοντος», δήλωσε ένας ακτιβιστής του γραφείου της Greenpeace στην Αφρική.

«Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η AREVA, ότι συμμορφώνεται δηλαδή με τα περιβαλλοντικά πρότυπα και τους κανόνες για την υγεία και τη ασφάλεια, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατέψει το λαό του Νίγηρα», συμπλήρωσε ο ακτιβιστής.

Σε έκθεση που δημοσίευσε το Μάιο η Greenpeace αποκάλυψε επικίνδυνη μόλυνση του αέρα, του υδροφόρου ορίζοντα και του εδάφους γύρω από τα ορυχεία της AREVA στο Νίγηρα. Η έκθεση καταγγέλλει ότι οι τοπικές κοινότητες γύρω από τα ορυχεία εισπνέουν αέρα – δηλητήριο και πίνουν μολυσμένο νερό.

Η Greenpeace ζητά τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα ορυχεία και τις επιπτώσεις από τη δραστηριότητά τους, καλώντας παράλληλα την AREVA να αναλάβει δράση για την άμεση αποκατάσταση της ζημιάς.

πηγή : econews.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin