Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Καταπολεμήστε το γιορτινό άγχος

Είναι ένα κρύο απογευματάκι στα τέλη του Δεκέμβρη. Περπατώ σε στολισμένους δρόμους με λαμπάκια και πολύχρωμα στολίδια, ακούω φωνές και… ουρλιαχτά από παιδάκια, μαμάδες να τρέχουν τριγύρω με άπειρες σακούλες κρεμασμένες στα χέρια τους. Αυτό είναι το περίφημο πνεύμα των Χριστουγέννων; Κάτι δεν πάει καλά με αυτήν την εικόνα. Έχει κάτι που με αγχώνει και με καταθλίβει απίστευτα. Γιατί όμως;’…
 Μη ρεαλιστικοί στόχοι 

Ο κύριος λόγος για την εκδήλωση άγχους την περίοδο των γιορτών είναι η ύπαρξη μη ρεαλιστικών στόχων. Από την εποχή που ήμασταν παιδιά, έχουμε πολύ συγκεκριμένες προσδοκίες για το πώς πρέπει να είναι τα Χριστούγεννα. Στην τηλεόραση βλέπουμε συνήθως τις τέλειες εικόνες οικογένειας, φίλων, πάρτι και δώρων. Αυτό που συνήθως ξεχνάμε είναι ότι αυτές οι εικόνες είναι σκηνοθετημένες. Δεν είναι κακό η δική μας γιορτή να μην είναι τόσο τέλεια. 

Υπερβολικές δραστηριότητες

Το πρόβλημα είναι ότι στη διάρκεια των γιορτών απολαμβάνουμε πάρα πολλά πράγματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι πάρα πολλές δραστηριότητες, ακόμα και αν είναι διασκεδαστικές, περισσότερο μας εξαντλούν παρά μας ικανοποιούν.

Σπατάλη και υπερβολή

Η πληθώρα συγκεντρώσεων/ πάρτι και η εποχιακή ανταλλαγή δώρων οδηγούν συχνά σε υπερβολικό φαγητό και ποτό. Ο πειρασμός της χρηματικής σπατάλης, ενός ακριβού μενού και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει σε πολύ κόσμο άγχος για τις επιπτώσεις των ανωτέρω (χρέη, αύξηση βάρους, αναμνήσεις ντροπιαστικής συμπεριφοράς ελέω αλκοόλ) που διαρκούν αρκετά, μετά το πέρας των γιορτών. Ακόμα και το γεγονός ότι σε αυτήν τη δύσκολή οικονομικά συγκυρία θα πρέπει να διατεθεί ένα σεβαστό ποσό για δώρα, είναι ικανό να μας πλημμυρίσει με άγχος.

Σοι…το βασίλειο

Οι γιορτές σημαίνουν συνήθως οικογενειακές συγκεντρώσεις. Παρότι είναι όμορφη παράδοση, μπορεί να δυσκολέψει αρκετά τα μέλη της οικογένειας να βρουν λίγο προσωπικό χρόνο. Ειδικά αν κάποια μέλη, π.χ. η μητέρα, πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα ως προετοιμασία, σε σχέση με άλλους.

Μοναξιά

Για όσους όμως δεν έχουν τέτοια οικογενειακά θέματα, η μοναξιά μπορεί να είναι το πρόβλημα. Όσοι στηρίζονται περισσότερο σε φίλους για να περάσουν τις γιορτές, μπορεί να νιώθουν απομονωμένοι. 

Εποχική συναισθηματική διαταραχή

Ένα συχνά παραγνωρισμένο πρόβλημα είναι η εποχική συναισθηματική διαταραχή (seasonal affective disorder), που προκύπτει από τη μετάβαση από το φθινόπωρο στο χειμώνα. Καθώς το φως του ήλιου περιορίζεται σημαντικά και ο καιρός μας αναγκάζει να περνάμε περισσότερες ώρες εντός σπιτιού, πολλοί επηρεάζονται συναισθηματικά σε σημαντικό βαθμό. 

Αντιμετώπιση

Το καλό με τις γιορτές είναι ότι παραμένουν προβλέψιμες. Αντίθετα, με όλη την υπόλοιπη ζωή μας, το γιορτινό stress έχει αρχή και τέλος, την ίδια την περίοδο των γιορτών. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα για να ανακουφίσουμε το βάρος αυτό:
  • Μην κρίνετε την αξία του δώρου από την τιμή του. Τα καλύτερα δώρα προκύπτουν από την επιθυμία μας να κάνουμε τον άλλο χαρούμενο.
  • Δεν χρειάζεται να κάνετε ό,τι σας ζητηθεί. Μάθετε να λέτε ‘όχι’ αν δεν προλαβαίνετε. Διαχειριστείτε καλύτερα το χρόνο σας, με τα παιδιά, τον/ την σύζυγο και την υπόλοιπη οικογένεια, ώστε να μείνει ελεύθερος χρόνος και για εσάς.
  • Βοηθήστε εθελοντικά ένα άσυλο αστέγων ή ορφανών, για μια μέρα. Θα σας δώσει μια τελείως διαφορετική προοπτική για τη ζωή σας.
  • Μην ξεχνάτε πως η οικογένειά σας είναι αληθινή, όχι τηλεοπτική. Θα υπάρχουν εντάσεις, διαφωνίες, παρεξηγήσεις, που δεν περνούν από το χέρι σας. Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία να μάθετε να υπομένετε και να προσπερνάτε τις αστοχίες συγγενών και φίλων.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα πράγματα κατά καιρούς μπορεί να μην πάνε καλά. Το φαγητό μπορεί να μην είναι τέλειο, το τρένο/ αεροπλάνο μπορεί να έχει καθυστέρηση, οι συγγενείς μπορεί να έχουν άλλες υποχρεώσεις, τα παιδιά να λερωθούν και να κάνουν πολύ φασαρία κ.α. Ψυχραιμία! Επιστρατεύστε το χιούμορ σας και αντιμετωπίστε τις αναποδιές με στυλ. 
πηγή : iatronet.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin