Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon «Κάντε μπίζνες, όχι Νομπέλ»

ΟΣΛΟ Δεκαοκτώ χώρες προσδέθηκαν στο άρμα της Κίνας αρνούμενες να παραστούν στην τελετή απονομής του Νομπέλ Ειρήνης στον κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό την Παρασκευή στο Οσλο. Και δεν είναι μόνο σύμμαχοι του Πεκίνου με έλλειμμα δημοκρατίας όπως το Σουδάν, αλλά κυρίως χώρες που κάνουν μπίζνες με το καθεστώς του Πεκίνου όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, ακόμη και η Σερβία.

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει εξαπολύσει νέα σφοδρά πυρά κατά της απόφασης της επιτροπής Νομπέλ να βραβεύσει τον φυλακισμένο καθηγητή και εκ των πρωτεργατών των ειρηνικών φοιτητικών διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν το 1989. Αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης αποκάλεσαν τους υποστηρικτές του Λιου «κλόουν που συμμετέχουν σε μια φάρσα κατά της Κίνας».

Μεταξύ των 18 χωρών που δεν θα παραστούν στη διοργάνωση είναι το Πακιστάν, η Βενεζουέλα και η Κούβα, γειτονικά κράτη, όπως η Ρωσία, οι Φιλιππίνες και το Καζακστάν, αλλά και επιχειρηματικοί εταίροι της Κίνας όπως η μοναρχική Σαουδική Αραβία και το θεοκρατικό Ιράν. Αλλες χώρες που δεν θα στείλουν εκπροσώπους είναι η Ουκρανία, η Κολομβία, η Αίγυπτος, το Σουδάν, η Τυνησία, το Ιράκ, το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν, η Σερβία και το Μαρόκο.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η βράβευση του κ. Λιου συνιστά επίθεση κατά του πολιτικού και νομικού συστήματος της χώρας και διακηρύσσει ότι οι πολιτικές του δεν θα επηρεαστούν από εξωτερικές δυνάμεις - αυτό που αποκαλεί «απροκάλυπτη ανάμειξη στην κυριαρχία της Κίνας».

Ο 54χρονος Λιου καταδικάστηκε σε 11ετή κάθειρξη για «ανατρεπτική δράση», καθώς ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», κειμένου που ζητεί την ειρηνική κατάργηση του μονοκομματικού πολιτικού συστήματος, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία της έκφρασης. Στην τελετή απονομής θα τον «εκπροσωπήσουν» ένα άδειο κάθισμα, μια φωτογραφία και ένα κείμενό του, το οποίο θα διαβάσει η ηθοποιός Λιβ Ούλμαν, καθώς η σύζυγός του έχει τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

πηγή :  http://www.tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin