Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Μαύρα σύννεφα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας για το Αρμενικό

H συζήτηση για την πρόταση νόμου που αφορά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, ανάβει φωτιές στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις
ABD Temsilciler Meclisi 'Ermeni Tasarısı'nı tartışıyor 


Η πληροφορία που θέλει την πρόεδρο της βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσυ Πελόσι, να φέρνει τις επόμενες 48 ώρες προς συζήτηση την πρόταση νόμου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, σήμανε συναγερμό στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και στο τουκρικό υπουργείο εξωτερικών, στην Άγκυρα.
Η πρόταση νόμου είχε περάσει με 23 θετικές έναντι 22 αρνητικών ψήφων από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής, τον προηγούμενο Μάιο, προκαλώντας σοβαρότατες αναταράξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
 
Με βάση πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον τουρκικό τύπο, το αρμενικό λόμπι, γνωρίζοντας ότι οι ρεπουμπλικάνοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στη βουλή των Αντιπροσώπων από την 1η Ιανουαρίου 2011, θα επιδιώξουν τη έγκριση της π΄ροτασης νόμου πριν τη λήξη του τρέχοντος έτους, δηλαδή τις επομενες 48 ώρες.

Μετά τη διαρροή των πληροφοριών, ο υπυοργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τηλεφώνησε στην υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον και ζήτησε την δυναμική παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών για να μην περάσει ηπρόταση νόμου, τονίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος για την Τουρκία και τις επιπτώσεις που θα έχει τυχόν έγκριση του νομοσχεδίου. 
 
Η Κλίντον με τη σειρά της υπογράμμισε τη σημασία που έχουν για τις ΗΠΑ οι σχέσεις με την Τουρκία και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για το θέμα.
 
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, Philip Crowley, ερωτηθείς για το θέμα είπε ότι το υπουργείο είναι 'κάθετα αντίθετο' στο εν λόγω νομοσχέδιο, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενη ψηφοφορία για το θέμα.

 
Ο Crowley δήλωσε επίσης ότι ο πιο καλός δρόμος για το θέμα είναι η επίλυση των ιστορικών διαφορών μεταξύ των δυο χωρών.
Από την πλευρά του, η Εθνικη Επιτροπή Αρμενίων των ΗΠΑ (ANCA), επιβεβαιωσε ότι τις επόμενες 48 ώρες είναι πιθανή μια ψηφοφορία για το θέμα.

 
Τέλος, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν, δήλωσε ότι η τουρκο-αμερικανική κοινότητα θα δείξει την απαραίτητη ευαισθησία για το θέμα και απηύθυνε έκκληση μέσω του Twitter προς τους τουρκο-αμερικανούς να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να το αποτρέψουν.

 
Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι, το 1915, κατέσφαξαν 1,5 εκατομμύριο Αρμενίους, μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής και η σύγρονη Τουρκία, αντί να καταδικάσει και να ζητήσει συγνώμη από τα θύματα, υπερασπίζεται με πείσμα τα εγκλήματα των Νεοτούρκων και των Κεμαλικών, ενώ συνεχίζει με συνέπεια των έργο της εθνοκάθαρσης, του εκτουρκισμού και εξισλαμισμού όλων των κατοίκων της Τουρκίας.



πηγή : infognomonpolitics.blogspot.com

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin