Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Η "Οδύσσεια" των Ελλήνων της Χιλής


Επειτα από συστηματική έρευνα 15 χρόνων, ακόμη και στα νεκροταφεία της πιο απομακρυσμένης πόλης της Χιλής, με πληροφορίες για Ελληνες -που χρονολογούνται από το 1536- και με πρόσφατες συνεντεύξεις μεταναστών μας, κυκλοφόρησε το βιβλίο "Ελληνες στη Χιλή". 


Πρόκειται για μια ιστορική και κοινωνιολογική μελέτη, όπου καταγράφεται η "Οδύσσεια" των Ελλήνων της Χιλής. Συγγραφείς του βιβλίου είναι ο Αλέξανδρος Δ. Ζορμπάς, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ουνιβερσιδάδ Ντε Τσίλε και ο Νικηφόρος Νικολαΐδης, Συντονιστής του ΣΑΕ στη Λατινική Αμερική και πετυχημένος επιχειρηματίας στη Χιλή. 

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο Σαντιάγο της Χιλής, σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου Ντε Λας Αμέρικας, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων της ανεξαρτησίας της Χιλής. Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι της Ελληνικής και Χιλιανής Πολιτείας και δεκάδες Ελληνες και φιλέλληνες, σε μια εκδήλωση με έντονο άρωμα Ελλάδας.

"Τα αίτια της μετανάστευσής τους, η σχέση τους με τους ντόπιους, η προσπάθειά τους να κρατήσουν ζωντανή τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμά τους, εδώ σε αυτή τη γωνιά του λατινοαμερικάνικου νότου, περιγράφονται γλαφυρά σε αυτή την έκδοση. 

Το βιβλίο "Οι Ελληνες της Χιλής", είναι ένα έργο ζωής, κατάθεση στην ιστορική μνήμη της ελληνικής Διασποράς στη Χιλή, που έχει προσφέρει πολλά όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει την πορεία της, με υπερηφάνεια και πίστη στα ιδανικά και τις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς", δήλωσε η πρέσβης της Ελλάδας στη Χιλή, Χρυσούλα Καρυκοπούλου - Βλαβιανού.

"Το βιβλίο αυτό είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη, αντικειμενική και ακριβής. Αποτελεί πια ένα κομμάτι της ιστορίας των Ελλήνων της Διασποράς, αλλά και ένα κομμάτι της ιστορίας της Χιλής", ανέφερε η Μαρίνα Γκονζάλες Μπέκερ, διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ντε Πλάγια Αντσα του Βαλπαραΐσο, η οποία και παρουσίασε το βιβλίο στην εκδήλωση.

"Είχαμε ανάγκη να έχουμε την ιστορία μας σε ένα βιβλίο. Να θυμηθούν οι παλιότεροι, αλλά κυρίως για να μάθουν οι νεότεροι. Το βιβλίο αυτό είναι μια παρακαταθήκη για να μας κρατήσει ακόμη πιο ενωμένους τους Ελληνες της Χιλής, αλλά και να μας κάνει ακόμη πιο περήφανους", είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Σαντιάγο, Μάριο Μανκούσο.

Η έκδοση του βιβλίου "Ελληνες στη Χιλή" είναι δίγλωσση, στην Ελληνική και στην Ισπανική. Ενώ το όλο κόστος της έρευνας και της έκδοσης καλύφθηκε με έξοδα των συγγραφέων. Οπως διευκρινίζουν οι συγγραφείς στον πρόλογο του βιβλίου, στόχος τους δεν είναι η εμπορική εκμετάλλευση της έκδοσης.

"Για τη συγγραφή του βιβλίου βοήθησαν όλοι οι Ελληνες της Χιλής. Υπάρχουν αυτοί που έχουν καλή μνήμη και αυτοί που δεν έχουν. Αυτοί που θυμούνται περισσότερο, βοήθησαν με το παραπάνω στο να ξεδιπλωθεί η κρυφή ιστορία των Ελλήνων σε τούτη τη μακρινή χώρα. Η έρευνά μας όμως δε σταματά με την έκδοση αυτού του βιβλίου. Κάθε μέρα έχουμε και άλλα στοιχεία. Η ιστορία των Ελλήνων της Χιλής είναι πολύ μεγάλη και κρατά από το 1536. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι οι 439 σελίδες του βιβλίου είναι πολύ λίγες για να χωρέσει όλη αυτή η Οδύσσεια. Ετσι εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια της έρευνας", δήλωσε ο Νικηφόρος Νικολαΐδης, συγγραφέας του βιβλίου.

"Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μια ιδιαίτερη μνεία για την Ελληνίδα μετανάστρια. Τουλάχιστον από τα στοιχεία που έχουμε για τη Χιλή, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σημαντικότητα του ρόλου της για την επιτυχία των Ελλήνων σε αυτή την άκρη της γης, μέσα από την πνευματική της ποιότητα και την εργατικότητά της", συμπλήρωσε ο καθηγητής Αλέξανδρος Δ. Ζορμπάς.

Πηγή : strymonas

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin