Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Νοτιοκορεατικά γυμνάσια υπό τις απειλές της Β.Κορέας

Παρά τις απειλές του βορειοκορεατικού καθεστώτος, πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα νοτιοκορεατικά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με τη Β. Κορέα.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap, τα στρατιωτικά γυμνάσια με αληθινά πυρά στο νησί το οποίο είχαν βομβαρδίσει οι Βορειοκορεάτες τον Νοέμβριο, ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 9:30 (ώρα Ελλάδος) ενώ η έναρξή τους είχε καθυστερήσει λόγω ομίχλης. Σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο, τα γυμνάσια άρχισαν στις 2:30 τοπική ώρα (7:30 ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα τόσο οι κάτοικοι του νησιού Γιονπγιόνγκ, όσο και εκείνοι των τεσσάρων γειτονικών νησιών κλήθηκαν να σπεύσουν στα καταφύγια. Ανάλογη οδηγία δόθηκε και σε όλα τα νησιά της Κίτρινης Θάλασσας στα σύνορα με την Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοτιοκορεατικού Γενικού Επιτελείου.
Από την πλευρά της, η Πιονγιάνγκ απείλησε ότι θα απαντήσει με "απρόβλεπτα αμυντικά χτυπήματα" στα νοτιοκορεατικά γυμνάσια. Στρατιωτική πηγή δήλωσε πως η Βόρεια Κορέα προετοιμάζει τα οπλικά της συστήματα κοντά στο διαφιλονικούμενο νησί.
Με τη σειρά του εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η Σεούλ είναι έτοιμη να απαντήσει "άμεσα και δυναμικά" αν προκληθεί από τη Βόρεια Κορέα.
Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε πως το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας έχει ήδη στείλει δυο αντιτορπιλικά στην Κίτρινη Θάλασσα και πολεμικά αεροσκάφη βρίσκονται σε αναμονή στην Δυτική Ακτή.
Αγεφύρωτο χάσμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Στα Ηνωμένα Εθνη εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να καταλήξει σε μία κοινή θέση, ώστε να αποκλιμακωθεί η συνεχώς αυξανόμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών που διήρκησε 8,5 ώρες.
Όπως έκανε γνωστό ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, οι συζητήσεις δεν στέφθηκαν με επιτυχία, ωστόσο οι επαφές μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων θα συνεχιστούν. Σύμφωνα με τον κ. Τσούρκιν, η πρότασή του να εκδώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας μία ομόφωνη δήλωση – μήνυμα προς τη Σεούλ και τη Πιονγιάνγκ «για μέγιστη αυτοσυγκράτηση», δεν έγινε δεκτή από τα περισσότερα μέλη.
Εξάλλου, όπως εκτίμησε ο Ρώσος διπλωμάτης, η Νότια Κορέα δεν έπρεπε να πραγματοποιήσει τη δεδομένη στιγμή στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. «Είναι καλύτερο να αποφύγουν να προχωρήσουν σε αυτή την άσκηση αυτή τη στιγμή», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.
Από τη μεριά της η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις εκτίμησε πως οι διαφωνίες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την κρίση στην κορεατική χερσόνησο «δεν είναι πιθανό να γεφυρωθούν».
Οι διαφωνίες στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι τόσο αγεφύρωτες που είναι αδύνατον να υπάρξει κάποια λύση, τόνισε η κ. Σούζαν Ράις. «Τα χάσματα που παραμένουν είναι αδύνατον να γεφυρωθούν», τόνισε εμφατικά η Αμερικανίδα πρέσβης σε δηλώσεις μετά το τέλος της μαραθώνιας συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι συζητήσεις στο Συμβούλιο μπορεί να συνεχιστούν σήμερα Δευτέρα.
Πηγή: naftemporiki.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin