Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Ιωάννινα | Η λίμνη πήρε την... εκδίκησή της

Η λίμνη των Ιωαννίνων αναζήτησε τον ζωτικό χώρο που της στέρησε η άναρχη αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών και πλημμύρισε μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου, «πνίγοντας» στα νερά της δεκάδες σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, βιοτεχνίες αλλά και τμήμα της Εγνατίας οδού.

Στα ορεινά, η γη συνεχίζει να «κατρακυλά» παρασέρνοντας σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμους και άλλες υποδομές και ξεσπιτώνοντας δεκάδες οικογένειες.
Μουζακαίοι, Δαφνούλα, Μάζη, Γερακάρι και Χαροκόπι τα χωριά των Ιωαννίνων που  χτυπήθηκαν  περισσότερο από πλημμύρες και καθιζήσεις
Μουζακαίοι, Δαφνούλα, Μάζη, Γερακάρι και Χαροκόπι τα χωριά των Ιωαννίνων που "χτυπήθηκαν" περισσότερο από πλημμύρες και καθιζήσεις
Ο Νομός Ιωαννίνων εκπέμπει SOS και μετρά τις πληγές που του άφησαν οι συνεχείς βροχοπτώσεις του τελευταίου μήνα. Παρόλο που η βροχή σταμάτησε από το απόγευμα του Σαββάτου, η στάθμη της λίμνης Παμβώτιδας συνέχισε και χθες να ανεβαίνει, καθώς οι εισροές υδάτων από τα γύρω βουνά ήταν περισσότερες από τις εκροές μέσω του θυροφράγματος προς τον ποταμό Καλαμά. 

Ετσι, χιλιάδες στρέμματα άλλοτε παρόχθιων εκτάσεων έχουν καλυφθεί από τα νερά της λίμνης, η οποία επεκτάθηκε όπου βρήκε ελεύθερο χώρο, πλημμυρίζοντας παρόχθιες περιοχές της πόλης και του Νησιού, δεκάδες σπίτια στο Πέραμα και δεκάδες επιχειρήσεις περιμετρικά.

Αιτίες

Ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης εντοπίζει τις αιτίες στις αλλαγές χρήσης γης σε περιοχές που ανέκαθεν αποτελούσαν πλημμυρικές «ρεζέρβες», στην άναρχη αστικοποίηση και την έλλειψη ρυθμιστικού σχεδίου. 

Παράλληλα, επισημαίνει πως με την ανεξέλεγκτη αποστράγγιση του λεκανοπεδίου στη λίμνη εισρέουν μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών και σε συνδυασμό με τη χρήση του υπερχειλιστή γίνεται κατακράτηση υλικών εντός της λίμνης, κάτι που αυξάνει τον πυθμένα και μειώνει τη χωρητικότητά της. Η Εγνατία οδός παραμένει κλειστή μεταξύ των Α/Κ Ιωαννίνων και Νεοχωρίου Θεσπρωτίας, ενώ κλειστός είναι και ο παλαιός δρόμος Ιωαννίνων - Κοζάνης στο Επταχώρι, λόγω ζημιών που προκάλεσαν σε γέφυρα τα ορμητικά νερά χειμάρρου.

Στα ορεινά, οι κάτοικοι τουλάχιστον 8 χωριών βιώνουν τις συνέπειες των εκτεταμένων καθιζήσεων. Τουλάχιστον 40 οικογένειες έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στα χωριά Μουζακαίοι, Δαφνούλα, Μάζη, Γερακάρι και Χαροκόπι, είτε γιατί είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται είτε για προληπτικούς λόγους, ενώ όσοι έμειναν πίσω δεν έχουν νερό, μετά τη μετατόπιση των δικτύων ύδρευσης.

«Ολόκληρος ο νομός είναι σε απελπιστική κατάσταση. Ολο το επαρχιακό δίκτυο είναι βομβαρδισμένο. Ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε στο «Εθνος» ο προϊστάμενος του Τμήματος ΠΣΕΑ Ιωαννίνων, Δ. Μαυρογιώργος, ο οποίος συνέχιζε και χθες να καταγράφει νέες περιπτώσεις καταστροφών, ενώ συντόνιζε το έργο της συνδρομής στους πληγέντες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
πηγή : http://www.ethnos.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin