Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon "Συνομήλικος" με το ανθρώπινο είδος ο καρκίνος


O καρκίνος δεν οφείλεται στην πρόοδο του πολιτισμού ή της τεχνολογίας, γεγονός που μαρτυρά η περίπτωση ενός άνδρα, θαμμένου σε σκυθικό τάφο, που ανακαλύφθηκε στη ρωσική δημοκρατία της Τούβα πριν από δέκα χρόνια και έκτοτε αποτελεί αντικείμενο ιατρικών μελετών.

Στα οστά του θαμμένου άνδρα εντοπίστηκε η παλαιότερη περίπτωση μεταστατικού καρκίνου του προστάτη, ανάμεσα σε τουλάχιστον 200 περιπτώσεις καρκίνου από την προϊστορική εποχή, που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
“Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι ο καρκίνος είναι μια καινούργια ασθένεια. Απλώς παλαιότερα ήταν λιγότερο συνηθισμένη, επειδή ο κόσμος πέθαινε στο μέσον της ζωής του από άλλα πράγματα. Εάν ζούσαμε όλοι αρκετά, κάποια στιγμή θα παθαίναμε καρκίνο.

Σήμερα γίνεται διάγνωση περισσότερων καρκίνων που στο παρελθόν δεν θα εντοπίζονταν και θα ακολουθούσαν στον τάφο τον άνθρωπο που θα πέθαινε από άλλες αιτίες”, δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουάινμπεργκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας Γουάιτχεντ του Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

“Μπορούμε να πούμε ότι ο καρκίνος υπήρχε με βεβαιότητα και ίσως με μικρότερη συχνότητα απ΄ ό,τι σήμερα”, αναφέρει ο Αρθουρ Αουφντερχάιντε , επίτιμος καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Σημειώνεται πως, εάν ο καρκίνος δεν κάνει μετάσταση στα οστά, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί σε ευρήματα σκελετών, με εξαίρεση τα ταριχευμένα σώματα, για τα οποία όμως τα ευρήματα είναι ελάχιστα.

Πηγή: cosmo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin