Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Απορρίμματα: “μάχη” εργαζομένων-κυβέρνησης για τη διαχείριση

 
Σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) συνεχίζει να συγκεντρώνει η απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες για την διαχείριση των απορριμμάτων που έχει ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) στην Περιφέρεια Αττικής.
Άκαρπη ήταν και η δεύτερη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου προχθές για την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών όπως αντίστοιχη κατάληξη με επεισοδιακό τρόπο και προπηλακισμούς είχε το ΔΣ που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο σχεδιασμό της κυβέρνησης να παραχωρήσει με 25ετείς συμβάσεις παραχώρησης την λειτουργία των τεσσάρων εργοστασίων που προγραμματίζει για να λύσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο ώστε έως το 2013 να θάβεται μόνο το 50% των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων.

Όχι στους εργολάβους

Πρόκειται για τις μονάδες διαχείρισης στερεών αποβλήτων που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός της Αττικής δυναμικότητας 700.000, 400.000, 127.000 και 127.500 τόνων αντίστοιχα και για τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να διενεργήσει διεθνή διαγωνισμό. Παρά το γεγονός ότι η προγραμματική σύμβαση δεν έχει υπογραφεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο το οποίο έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα προβλέπει ένα διαγωνισμό, αλλά και συμμετοχή με δύο μέλη στην επιτροπή του διαγωνισμού του ΕΣΔΚΝΑ, ο οποίος δείχνει απρόθυμος να εγκαταλείψει την μάχη των σκουπιδιών.

Οι εργαζόμενοι ζητούν οι εργολάβοι να κατασκευάσουν τα έργα αλλά να μην τα λειτουργήσουν. Κάνουν λόγο για επιλογή της «ακριβότερης και προβληματικότερης» λύσης και υποστηρίζουν ότι «η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ παραδίδει τη διαχείριση των απορριμμάτων στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θα χρεώνουν για 25 χρόνια τους ΟΤΑ με δυσβάστακτα τέλη».

Κάποιοι πάλι, περισσότερο κακεντρεχείς, πιστεύουν ότι πίσω από τις αντιδράσεις κρύβεται η προσπάθεια να μην κινδυνεύσουν τα οφέλη των εργαζομένων από τα «τέλη» εισόδου που πληρώνουν τα φορτηγά των εταιρειών που κουβαλούν στην Φυλή τα στερεά τους απόβλητα και πληρώνουν με τον τόνο.

Ο ΕΣΔΚΝΑ, είναι ένας σύνδεσμος που έχει επικριθεί πολλές φορές στο παρελθόν για εύνοια στην διαπλοκή και φωτογραφικούς διαγωνισμούς προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Για αυτό και πίσω από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση ότι τα έργα θα περάσουν από το υπουργικό συμβούλιο και στην συνέχεια από τη Bουλή, κάποιοι διαβάζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι ο διαγωνισμός θα γίνει με κανόνες διαφάνειας.

Ανοικτό το πεδίο της τεχνολογίας

Υπάρχουν όμως θέματα που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί. Τον πρώτο είναι ότι για τα εργοστάσια απορριμμάτων, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων έχει συντάξει τεύχη δημοπράτησης, τα οποία έχουν κατηγορηθεί «φωτογραφικά» καθώς παρουσιάζουν ως ενδεδειγμένη τεχνολογία την βιολογική ξήρανση. Το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης προβλέπει ότι ο ΕΣΔΚΝΑ θα έχει λόγο στα τεύχη δημοπράτησης.

Το δεύτερο είναι ότι για τα έργα της Κερατέας και του Γραμματικού υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Πρόσφατα μάλιστα το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι είναι στην διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και για τα υπόλοιπα έργα (το εργοστάσιο στη Φυλή και την επέκταση της μονάδας μηχανικής ανακύκλωσης-ΕΜΑΚ- στα Λιόσια).

Οι κύριοι Ραγκούσης και Μπιρμπίλη έχουν δηλώσει ότι τα τεύχη δημοπράτησης θα βγουν σε δημόσια διαβούλευση, που θα καθορίσει τους όρους του διαγωνισμού.

«Οι περιβαλλοντικοί όροι δεν είναι δεσμευτικοί και θα μπορούν να τροποποιηθούν» δηλώνει ο κ. Αθανάσιος Κατρής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ηλέκτωρ που πρωταγωνιστεί στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Προσθέτει μάλιστα ότι «θα πρέπει να είναι ανοικτό το πεδίο της τεχνολογίας στον διαγωνισμό, όπως άλλωστε υποστηρίζουν και τα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών Περιβάλλοντος) και να λαμβάνονται υπόψη προδιαγραφές όπως για παράδειγμα ποιος θα κάνει την μεγαλύτερη ανακύκλωση».

Ο περιφερειακός σχεδιασμός

Χτες, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει σε διαγωνισμό με αντικείμενο τον περιφερειακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν η Πελοπόννησος, η οποία είναι η πλέον προβληματική ως προς τις χωματερές περιοχή, καθώς και η νησιωτική Ελλάδα.

Ακόμη ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι με νομοθετική ρύθμιση εντός του νέου έτους θα καθιερωθεί η συνυπευθυνότητα στο ζήτημα της επιβολής προστίμων, ούτως ώστε κυρώσεις και ποινές να μην βαρύνουν συνολικά τις Περιφέρειες, αλλά τους επιμέρους Δήμους που παραβιάζουν το νόμο.

Τα δε πρόστιμα θα επιβάλλονται με την μορφή παρακράτησης πόρων.

πηγή : econews.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin