Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Ανασαίνουν βακτήρια

Επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου μικροοργανισμοί εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μικροφύκη και κυανοβακτήρια, που είναι αερομεταφερόμενοι φωτοσυνθετικοί μικροοργανισμοί, μερικοί από τους οποίους ευθύνονται για αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια μιας ημέρας με τη μέγιστη αφθονία αερομεταφερόμενων φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών, ένας κάτοικος του κέντρου της πόλης μπορεί να εισπνεύσει τουλάχιστον 2.500 δυνητικά επιβλαβή κύτταρα μικροοργανισμών.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα του ΑΠΘ, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στο 3ο συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας «Μικροβιόκοσμος», με τίτλο «Ο μικροβιόκοσμος της ζωής: Υγεία - Τρόφιμα - Περιβάλλον - Παιδεία - Κοινωνία». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 16 ώς 18 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την πρώτη αυτή αεροβιολογική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το καλοκαίρι του 2007 ώς το φθινόπωρο του 2008, στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης αναγνωρίστηκαν 63 είδη μικροφυκών και κυανοβακτηρίων.

Ανάμεσά τους και θαλάσσιοι μικροοργανισμοί, που πιθανώς είχαν αυτόχθονη προέλευση, καθώς παρατηρήθηκαν ταυτόχρονα στο φυτοπλαγκτόν του Θερμαϊκού Κόλπου. Σε όλους τους μήνες του έτους, τουλάχιστον ένα γένος που περιλαμβάνει δυνητικά επιβλαβή είδη αναγνωρίστηκε ανάμεσα στους φωτοσυνθετικούς αερομεταφερόμενους μικροοργανισμούς.

Τον Δεκέμβριο του 2007 και τους μήνες Φεβρουάριο, Ιούνιο, Ιούλιο και Οκτώβριο του 2008, περισσότερο από το 50% των αερομεταφερόμενων μικροφυκών και κυανοβακτηρίων προέρχονταν από είδη που σχετίζονται με προβλήματα υγείας. Οι επιστήμονες προτείνουν να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ των αερομεταφερόμενων φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών και της έξαρσης αναπνευστικών ή άλλων προβλημάτων υγείας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin