Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

PostHeaderIcon Τα υπνοδωμάτια 10 παιδιών σε διαφορετικά μέρη του κόσμου


Παιδιά από όλο το κόσμο, διαφορετικές κουλτούρες και κοινωνικές τάξεις, όλα μαζί κάτω από τον φακό του φωτογράφου James Mollison .

Ένα σοκαριστικό έργο που δείχνει την ανισότητα ανάμεσα σε παιδιά. Αν είναι να κάνουμε μια σημαντική αλλαγή πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά.
Το βιβλίο του ονομάζεται "Where Children Sleep"

Όταν ζητήθηκε από το φωτογράφο James Mollison να κάνει ένα project σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, του ήρθε στο μυαλό το παιδικό του δωμάτιο. Η εξέλιξη αυτής της ιδέας ήταν το "Where Children Sleep". Οι φωτογραφίες που έβγαλε απεικονίζουν τη σκληρή πραγματικότητα.
children-sleep-nepal
indira (7 ετών) από το Νεπάλ. Μοιράζεται το στρώμα της, το μοναδικό στο σπίτι, με τα αδέρφια της. Από 3 χρονών δουλεύει 6 ώρες την ημέρα, πάει σχολείο και ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια.

children-sleep-tokyo
Kaya(4 ετών) από το Τόκιο.Μένει με τους γονείς της σε ένα μικρο διαμέρισμα και στο δωμάτιο της έχει πολλά φορέματα, παλτά, κούκλες και περούκες, Ονειρεύεται να σχεδιάζει κινούμενα σχέδια όταν μεγαλώσει.

where-children-sleep-china
Dong (9 ετών) από Κίνα. Μοιράζεται το δωμάτιο του με την οικογένεια του. Αγαπάει το τραγούδι, και τα απογεύματα βλέπει λίγη τηλεόραση και κάνει τα μαθήματά του για το σχολείο. Το όνειρό του είναι να γίνει αστυνομικός.

where-children-sleep-army-kentucky
Joey (11 ετών) από Κεντάκι, Η.Π.Α. Όταν ήταν 7 χρονών, πυροβόλησε το πρώτο του ελάφι. Του αρέσει να κυνηγάει με τον πατέρα του, και έχει 2 δικά του πιστόλια και ένα τόξο. Το κατοικίδιο του είναι μια σαύρα με την οποία του αρέσει να βλέπουν μαζί τηλεόραση τα απογεύματα.

children-sleep-kentucky-blond-girl
Jasmine (4 ετών) από Κεντάκι, Η.Π.Α. Μένει με την οικογένειά της σε ένα μεγάλο σπίτι σε μια φάρμα. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 διαγωνισμούς ομορφιάς και έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Για τους διαγωνισμούς αυτούς εξασκείται καθημερινά με προσωπικό εκπαιδευτή.

children-sleep-african
Lamine( 12 ετών) από τη Σενεγάλη. Μοιράζεται το δωμάτιο του με άλλα αγόρια. Τα κρεβάτια δεν είναι άνετα και έχουν τούβλα αντί για πόδια σαν στήριγμα. Δουλεύουν κάθε μέρα από τις 6 το πρωί σε χωράφια μέχρι το απόγευμα όπου διαβάζουν το Κοράνι.

where-children-sleep-young-girl-brazil
Thais (11 ετών) από την Βραζιλία. Μοιράζεται το δωμάτιο της με την αδερφή της. Είναι συνηθισμένη σε συμμορίες και χρήση ναρκωτικών στην γειτονιά. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει μοντέλο όπως πολλά κορίτσια από την Βραζιλία.

where-children-sleep-palestina
Douha (10 ετών) από την Παλαιστίνη. Μένει σε κατασκήνωση προσφύγων με τα 11 αδέρφια της και μοιράζεται το δωμάτιο με τις 5 αδερφές της. Ο αδερφός αυτοκτόνησε σε επίθεση ενάντια στο Ισραήλ.

where-children-sleep-new-york
Jamie (9 ετών) από την Νέα Υόρκη. Μένει σε ρετιρέ στην 5η λεωφόρο. Ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος σαν τον πατέρα του και πηγαίνει σε ιδιωτικό δημοφιλές σχολείο όπου μαθαίνει οικονομικά. Κάνει μαθήματα τζούντο και κολύμβησης.

where-children-sleep-little-boy
Roathy(8 ετών) από την Καμπότζη. Το στρώμα του, όπου και μένει, είναι σε σκουπίδια και το κρεβάτι του είναι παλιά λάστιχα αυτοκινήτου. Το μόνο του γεύμα είναι το πρωινό. Κάνει μπάνιο μαζί με άλλα παιδιά σε τοπικό φιλανθρωπικό κέντρο πριν να φύγει για τη δουλειά του όπου ψάχνει πλαστικά μπουκάλια και κονσέρβες τα οποία και πουλάει σε εταιρεία ανακύκλωσης.

where-children-sleep-kenya
Nantio (15 ετών) από την Κένυα. Μέλος της φυλής Rendille . Μένει σε σκηνή φτιαγμένη από πλαστικό. Θέλει να παντρευτεί με πολεμιστή αλλά πρώτα θα πρέπει να υποστεί κλειτoριδεκτομή. Καθημερινά προσέχει τα πρόβατα και κόβει ξύλα.

where-children-sleep-italy-homeless
Άστεγο παιδί από τη Ρώμη, Ιταλία. Μένει σε στρώμα στην ύπαιθρο. Η οικογένεια του και αυτός δεν έχουν ταυτότητες και δεν μπορούν να βρουν κανονικές δουλειές. Οι γονείς του καθαρίζουν τζάμια αυτοκινήτων και κανείς τους δεν είναι μορφωμένος.

μετάφραση /επιμέλεια: Natalie Sampas


Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

PostHeaderIcon Η Ελλάδα στον πάτο της λίστας του ΟΟΣΑ για το Ιντερνετ!


Η οικονομία του Ίντερνετ στην Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς η χώρα μας, σε μια σειρά από σχετικούς δείκτες, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, κάτω (λίγο έως πολύ) από το μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τη νέα έκθεσή του «Προοπτικές Οικονομίας του Διαδικτύου 2012».

Αυτή η σχετική υστέρηση, μεταξύ άλλων δεικτών, εμφανίζεται στο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών με ευρυζωνική σύνδεση και πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο ποσοστό των εργαζόμενων στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στο ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί φορητές συσκευές για πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που δημιουργούν τις δικές τους ιστοσελίδες, στο ποσοστό των καταναλωτών που αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονικό εμπόριο) ή που συναλλάσσονται με τις τράπεζες (ηλεκτρονική τραπεζική), στο ποσοστό των σχολείων που συνδέονται στο διαδίκτυο και το χρησιμοποιούν, στο ποσοστό των χρηστών που ψάχνουν δουλειά μέσω του Ίντερνετ, όσων έρχονται σε επαφή με δημόσιες υπηρεσίες, όσων παίζουν ηλεκτρονικά παιγνίδια ή «κατεβάζουν» μουσική και ταινίες κ.α.


Ειδικότερα, όσον αφορά τη διείσδυση των οπτικών ινών (ως ποσοστό των συνολικών ευρυζωνικών συνδέσεων) η Ελλάδα, μαζί με το Βέλγιο, βρίσκεται στον «πάτο» της σχετικής λίστας του ΟΟΣΑ (καθώς καθυστερεί η υλοποίηση στη χώρα μας του εγχώριου σχεδίου για την «οπτική ίνα έως το σπίτι»). Στην προτελευταία θέση εμφανίζεται η Ελλάδα στον συνολικό τζίρο των εγχώριων εταιριών από το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται όσον αφορά το ποσοστό των εγχώριων επιχειρήσεων που πουλάνε ή αγοράζουν μέσω Ίντερνετ.


Αντίθετα, πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα. Το 30% των Ελλήνων εμφανίζονται χρήστες του Facebook, το οποίο έλκει την μεγαλύτερη χρήση από κάθε άλλο διαδικτυακό τόπο στη χώρα μας. Συγκριτικά, για παράδειγμα, στη Γερμανία μόνο το 23% του πληθυσμού κάνει χρήση του Facebook.


Η Ελλάδα, μαζί με το Μεξικό και τη Σλοβακία, έχει τα υψηλότερα ποσοστά (γύρω στο 80%) των δαπανών για εξοπλισμό και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στο σύνολο των δαπανών ΤΠΕ, ενώ αντίθετα οι δαπάνες της για εξοπλισμό και υπηρεσίες πληροφορικής ως ποσοστό των συνολικών δαπανών ΤΠΕ βρίσκονται πολύ κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Με άλλα λόγια, οι επικοινωνίες είναι πολύ πιο ανεπτυγμένες ως οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με την πληροφορική στη χώρα μας.


Ακόμα, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες που έχουν το πιο έντονο «ψηφιακό χάσμα γενεών», δηλαδή την μεγαλύτερη απόκλιση στην χρήση του διαδικτύου μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων. Η χώρα μας, μαζί με την Τουρκία και το Μεξικό, έχουν το μικρότερο ποσοστό χρήσης του διαδικτύου από άτομα ηλικίας 65-75 ετών.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η έκθεση επισημαίνει ότι μόνο το 20% των νοσοκομείων στην Ελλάδα έχουν ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο έναντι του 100% των νοσοκομείων στη Δανία. Ακόμα, τονίζεται ότι η Ελλάδα -μαζί με την Πορτογαλία και την Τουρκία- έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά ειδικών και απασχολούμενων στα πεδία της πληροφορικής και των επικοινωνιών (κάτω του 3% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα).

Η διεθνής οικονομία του διαδικτύου


Οι επιχειρήσεις του διαδικτύου διεθνώς συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως στον ευρύτερο τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Ειδικότερα, η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για τις υπηρεσίες εν κινήσει πρόσβασης στο διαδίκτυο, ενισχύουν συνεχώς τις σχετικές επενδύσεις και την τεχνολογική έρευνα σε αυτό το πεδίο.


Οι 250 μεγαλύτερες εταιρίες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) παγκοσμίως αύξησαν την απασχόλησή τους κατά 4% το 2010 και κατά 6% το 2011, ενώ ειδικά οι εταιρίες Ίντερνετ εμφάνισαν τη συγκριτικά μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης κατά 29% το 2011 (είναι ενδεικτικό ότι η Google και η Amazon αύξησαν κατά περίπου 50% το προσωπικό τους μεταξύ 2010 και 2011). Αναλογικά οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα ΤΠΕ βρίσκονται στις ΗΠΑ (πάνω από το 30% του συνολικού εργατικού δυναμικού) και ακολουθούν η Ιαπωνία (16%) και η Γερμανία (9%).


Οι υπηρεσίες ΤΠΕ τα πάνε πολύ καλύτερα από τις βιομηχανίες ΤΠΕ και οι πρώτες βγήκαν πολύ πιο γρήγορα από την οικονομική κρίση του 2009 (ήδη από τις αρχές του 2010). Ο συνολικός παγκόσμιος τζίρος (δαπάνες) για προϊόντα και υπηρεσίες ΤΠΕ αναμένεται να φθάσει τα 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2012, από τα οποία το 58% αφορά εξοπλισμό και υπηρεσίες επικοινωνιών, το 21% υπηρεσίες πληροφορικής/υπολογιστών, το 12% υλικό (hardware) υπολογιστών και το 9% λογισμικό (software). Από το συνολικό τζίρο των 4,4 τρισ. δολ., περίπου το ένα τρίτο της συνολικής παγκόσμιας αγοράς αφορά λιανικές δαπάνες των καταναλωτών (το υπόλοιπο αφορά δαπάνες εταιριών, κρατών κλπ), καθώς όλο και περισσότερο αυξάνεται η ζήτηση για φορητές συσκευές, όπως ταμπλέτες, «έξυπνα» κινητά κ.α.


Η έκθεση επισημαίνει ότι σε διάφορα μέρη του κόσμου οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν καν ηλεκτρισμό ή καθαρό νερό, παρόλα αυτά έχουν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του κινητού τηλεφώνου τους. Ήδη από το 2009, οι ασύρματες συνδέσεις Ίντερνετ έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις. Στις αρχές του 2012, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπήρχαν περίπου 667 εκατ. ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις στα κράτη-μέλη του έναντι 315 εκατ. σταθερών διαδικτυακών συνδέσεων. Η ζήτηση για ασύρματες συνδέσεις βαίνει συνεχώς αυξανόμενη διεθνώς, καθώς οι τιμές πέφτουν και οι ταχύτητες αυξάνουν. Οι συνδέσεις (συνδρομές) Ίντερνετ μέσω κινητού τηλεφώνου έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί μεταξύ 2005-2012.


Σύμφωνα με την έκθεση οι δύο κυριότερες και παράλληλες τεχνολογικές εξελίξεις που θα καθορίσουν το μέλλον, είναι αφενός οι πολύ υψηλής ταχύτητας συνδέσεις μέσω οπτικών ινών που θα φθάνουν στα σπίτια και αφετέρου οι νέες πολύ γρήγορες ασύρματες συνδέσεις. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται, σιγά-σιγά μια νέα αλματώδης επέκταση του Ίντερνετ βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς γίνεται πραγματικότητα το λεγόμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων»: Αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας, πρίζες, φώτα κ.α. συνδέονται διαδικτυακά και φέρνουν ένα νέο «κύμα» διασυνδέσεων που θα αλλάξει την καθημερινή ζωή του καθενός.


Η γενική τάση είναι «όλοι και όλα να διασυνδεθούν με όλους και όλα». Έτσι, οι οικονομίες και οι κοινωνίες βυθίζονται όλο και πιο βαθιά σε πολύπλοκα δίκτυα αλληλεξαρτήσεων και διασυνδέσεων, κάτι που, μεταξύ άλλων, φέρνει στο προσκήνιο τις διογκούμενες ανησυχίες για παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων.


Η χρήση του διαδικτύου από τις εταιρείες είναι πλέον εκτεταμένη, αν και υπάρχει μια ανισορροπία, καθώς κατά μέσο όρο το 35% των επιχειρήσεων (με προσωπικό άνω των δέκα ατόμων) στις χώρες του ΟΟΣΑ κάνουν ηλεκτρονικές (διαδικτυακές) αγορές και παραγγελίες, αλλά μόνο οι μισές από αυτές (το 18%) κάνουν πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών μέσω Ίντερνετ. Ακόμα, μεταξύ άλλων, το 17% των χρηστών στον ΟΟΣΑ χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να βρουν δουλειά.

PostHeaderIcon Τι θα πληρώσουν τη νέα χρονιά οι ιδιοκτήτες ΙΧ


Με νέο σύστημα θα πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2013. Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, το σήμα που επικολλάται στο παρμπρίζ θα καταργηθεί και αποδεικτικό θα είναι η απόδειξη πληρωμής. Αν δεν πληρωθούν τα τέλη, θα "μπλοκάρεται" η υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα σε ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πληκτρολογούν τον αριθμό κυκλοφορίας οχήματος και θα λαμβάνουν έναν κωδικό πληρωμής.

Σε περίπτωση που τα τέλη δεν πληρωθούν εμπρόθεσμα το πόσο διπλασιάζεται.

Αν δεν καταβληθεί καθόλου, ο κάτοχος, του ΙΧ δεν θα μπορεί να υποβάλει φορολογική δήλωση αφού όταν θα συμπληρώνει στο Ε1 το αριθμό κυκλοφορίας το σύστημα θα εμφανίζει την οφειλή που εκκρεμεί.


Και θα απαιτείται, η εξόφληση για να ολοκληρωθεί η υποβολή της δήλωσης .


Τι θα πληρώσουν τη νέα χρονιά οι ιδιοκτήτες ΙΧ


    από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε.             22 ευρώ
    από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε            55 ευρώ
    από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε.        120 ευρώ
    από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε.      135 ευρώ
    από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε.      240 ευρώ
    από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε.      265 ευρώ
    από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε.      300 ευρώ
    από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε.      660 ευρώ
    από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε.      880 ευρώ
    από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε.     1100 ευρώ
    από 4001 κ.ε. και άνω               1320 ευρώ

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

PostHeaderIcon Πιο επιθετικό το Αλτσχάιμερ όταν εμφανίζεται νωρίς



Όσο πιο νωρίς στη ζωή του κανείς εμφανίσει Αλτσχάιμερ, τόσο πιο επιθετικά η ασθένεια θα εξελιχθεί. Η εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής νόσου είναι πιο βραδεία στους ανθρώπους άνω των 80 ετών σε σχέση με όσους είναι πιο νέοι, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος εμφάνισης της ανίατης νόσου αυξάνει με την ηλικία και έως τα 85 είναι περίπου 50%, δηλαδή ένας στους δύο ηλικιωμένους είναι πιθανό να την εμφανίσει. 

 Όμως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όσοι εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα πιο αργά στη ζωή τους, βιώνουν μία πιο αργή εξέλιξη της ασθένειας, σε σχέση με όσους το Αλτσχάιμερ κάνει την εμφάνισή του στα 65 ή τα 70, οπότε η εξέλιξη των συμπτωμάτων είναι πιο γρήγορη.

 Οι ερευνητές του Τμήματος Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον Ντομινίκ Χόλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό «PLoS ONE», επισήμαναν ότι οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τον διαφορετικό ρυθμό επιδείνωσης των συμπτωμάτων ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς. 

 Είναι, όπως είπαν, δυνατό ένας πολύ ηλικιωμένος να πάσχει από Αλτσχάιμερ, αλλά αυτό να μην έχει γίνει αντιληπτό, επειδή τα συμπτώματα εξελίσσονται πιο αργά. Σημειωτέον ότι η ακριβής διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει μόνο με νεκροψία του εγκεφάλου μετά τον θάνατο. Οι ερευνητές μελέτησαν 723 άτομα ηλικίας 65 έως 90 ετών, κάνοντας διαδοχικά τεστ κάθε έξι ή 12 μήνες.

 Η μελέτη έδειξε ότι οι νεαρότεροι ασθενείς με Αλτσχάιμερ χάνουν τις νοητικές ικανότητές τους με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τους γηραιότερους. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί η νόσος είναι πιο επιθετική στα άτομα μικρότερης ηλικίας. Η ασθένεια, για την οποία ακόμα δεν υπάρχει θεραπεία, καταστρέφει βαθμιαία τα εγκεφαλικά κύτταρα, οδηγώντας σε σταδιακή απώλεια της μνήμης, της επικοινωνίας και της ικανότητας εκτέλεσης των καθημερινών εργασιών. Όσο ο πληθυσμός στις ανεπτυγμένες χώρες γερνάει, τόσο το πρόβλημα του Αλτσχάιμερ θα γίνεται πιο σοβαρό.

PostHeaderIcon Το Facebook έχει 83 εκατομμύρια φαντάσματα!

Το Facebook έχει 83 εκατομμύρια φαντάσματα!

Μπορεί το Facebook να διατυμπανίζει πως «αγγίζει» το 1 δισεκατομμύριο χρήστες, ωστόσο, τα 83 εκατομμύρια από αυτούς -κυριολεκτικά- δεν υπάρχουν! 

 Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο αριθμός των ψεύτικων προφίλ ανέρχεται σε 83,09 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 8,7% των συνολικά 995 εκατομμυρίων ενεργών χρηστών. Όσο για το ποιοι είναι οι ψεύτες του Facebook; Το 4,8% εξ αυτών έφτιαξε λογαριασμό για να κάνει «αταξίες» στα κρυφά, το 2,4% έκανε προφίλ για το κατοικίδιό του και το 1,5% είναι απλά… spam!

 Κι αν εσύ αναρωτιέσαι αν αυτός που σου μιλάει τώρα είναι fake ή όχι, οι άνθρωποι του Facebook «πονοκεφαλιάζουν» για τις επιπτώσεις των πλαστών προφίλ στη διαφήμιση – γι’ αυτό εξάλλου και αποκάλυψαν τα νούμερα.

PostHeaderIcon Εγκαίνια για το Audi City


Η πρώτη ψηφιακή έκθεση μοντέλων άνοιξε τις πύλες της Αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, η Audi παρουσιάζει την πρώτη ψηφιακή έκθεση μοντέλων, όπου τα πάντα παρουσιάζονται τρισδιάστατα, σε κανονικό μέγεθος. 

 Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, η Audi εγκαινίασε στην αγγλική πρωτεύουσα μία πρωτοποριακή ψηφιακή έκθεση αυτοκινήτων, από την οποία απουσιάζουν... τα αυτοκίνητα! Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο ψηφιακό κέντρο, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν όλα τα μοντέλα της εταιρείας, μέσω τρισδιάστατων προβολών τους σε πραγματικό μέγεθος. Σε αντίθεση με τις συμβατικές αντιπροσωπείες, όπου απαιτούνται μεγάλοι και πολυέξοδοι εκθεσιακοί χώροι, δεν είναι δυνατόν ένας έμπορος να διαθέτει το σύνολο των μοντέλων μίας εταιρίας με εκτεταμένη γκάμα. 

Πόσο μάλλον να εκθέτει το κάθε μοντέλο σε όλους τους διαθέσιμους χρωματισμούς και επίπεδα εξοπλισμού. Και όμως, σε ένα σχετικά μικρό χώρο η Audi, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των υποψηφίων αγοραστών. Το όφελος μάλιστα είναι πολλαπλάσιο, καθώς η στρατηγική της εταιρίας είναι να δημιουργήσει και άλλα τέτοια κέντρα, στην καρδιά διαφόρων μεγαλουπόλεων, όπου τα ακριβά ενοίκια θα ήταν απαγορευτικά για μία συμβατική έκθεση μεγάλων διαστάσεων. 

 Για την ακρίβεια, μέχρι το 2015 θα λειτουργούν περισσότερες από 20 εκθέσεις παγκοσμίως, σε επιλεγμένες πόλεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένας εκ των υπευθύνων του πρότζεκτ, «το Audi City συνδυάζει τα πλεονεκτήματα δύο κόσμων, ψηφιακή παρουσίαση των μοντέλων και προσωπική επαφή του πωλητή με τον πελάτη».

PostHeaderIcon Το χρυσό του Μπόλτ δεν φτάνει για να αποφύγει η Τζαμάϊκα το ΔΝΤ


Η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τους Τζαμαϊκανούς, να γιορτάσουν την 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας τους από τη Βρετανία, καθώς συνέπεσε με την εντυπωσιακή επίδειξη της αθλητικής ικανότητας των μελών της ομάδας της Τζαμάικα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.








Η Δευτέρα ήταν η εθνική εορτή της Τζαμάικα, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη μέρα για τον αθλητισμό της νησιωτικής χώρας, καθώς οι σπρίντερ της σάρωσαν τα μετάλλια στους δρόμους ταχύτητας, κερδίζοντας δυο χρυσά στα 100 μέτρα ανδρών και γυναικών καθώς επίσης ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο.

Όμως, ενώ η επιτυχία των αθλητών της Τζαμάικας μέσα στο έδαφος των πρώην αποικιοκρατών της ήταν μεγάλη, για τα 3 εκατομμύρια των πολιτών της χώρας, συνεχίζονται τα προβλήματα από τις κακές οικονομικές συνθήκες.

Πολλές περιοχές της χώρας αντιμετώπιζαν την ημέρα που διεξήχθησαν τα 100 μέτρα, προβλήματα με διακοπές ρεύματος, ένα σύνηθες φαινόμενο στην Τζαμάικα, όπου πολλοί άνθρωποι παραπονούνται για το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αυτή δεν είναι μια καλή ημέρα ανεξαρτησίας. Δεν υπάρχουν χρήματα για την αγορά τροφίμων, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και αισθάνομαι πραγματικά πως ζω σε καθεστώς σκλαβιάς », παραπονέθηκε ο Μπράντον Μάτις κάτοικος της πρωτεύουσας, Κίνγκστον.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου πάντως είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη Τζαμάικα, να προωθήσει τα καλύτερα χαρακτηριστικά της και να αφήσει για λίγο τα άσχημα στοιχεία, όπως τα υψηλά ποσοστά φτώχειας, ανεργίας και εγκληματικότητας, λόγω των συμμοριών που τροφοδοτούνται από τα χρήματα των ναρκωτικών.

Στη Τζαμάικα έφτασαν το περασμένο έτος 2 εκατομμύρια τουρίστες, αφήνοντας στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό, συνάλλαγμα 2,3 δισ. ευρώ.

Αιχμή του δόρατος στη διαφημιστική καμπάνια της Τζαμάικα, ο Γιουσέιν Μπολτ που εμφανίζεται σε διαφημίσεις για τις ηλιόλουστες παραλίες της αλλά και στην Air Τζαμάικα που προωθεί τις πτήσεις της προς την πατρίδα του «ταχύτερου ανθρώπου στον κόσμο».

Η Τζαμάικα είναι μια από τις πιο χρεωμένες χώρες του κόσμου και βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μια νέα συμφωνία δανεισμού.


Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

PostHeaderIcon Στο Μουσείο Ακρόπολης θα εκτεθεί το κύπελλο του Λούη

 
Το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Σπύρο Λούη κατά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 θα εκτεθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και για έναν χρόνο στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα ''Σταύρος Νιάρχος''.
Το κύπελλο του Σπύρου Λούη απέκτησε το Ίδρυμα ''Σταύρος Νιάρχος'' τον περασμένο Απρίλιο κατά τη διάρκεια δημοπρασίας. Η ανακοίνωση της απόκτησής του συνοδεύτηκε από δέσμευση του Ιδρύματος να καταστήσει το κύπελλο προσβάσιμο στο κοινό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο ''Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος'', όταν αυτό ολοκληρωθεί.
Προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση δημόσια έκθεση του κυπέλλου, το Ίδρυμα Νιάρχος ξεκίνησε τη διαδικασία αξιολόγησης σειράς πιθανών προσωρινών εκθεσιακών χώρων σε όλη την επικράτεια.

Τα κριτήρια της έκθεσης του κυπέλλου
Η ασφαλής έκθεση του κυπέλλου και η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε αυτό για το ευρύ κοινό αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια επιλογής των πιθανών χώρων.
Μετά την αξιολόγηση, το Ίδρυμα κατέληξε στην απόφαση να εκθέσει το κύπελλο για έναν χρόνο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Την έκθεση θα συμπληρώνει ενημερωτικό, οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό για την καλύτερη πληροφόρησης των επισκεπτών.
Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης του κυπέλλου στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Ίδρυμα θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να εντοπίσει και άλλους κατάλληλους χώρους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι θα μπορούσαν να το φιλοξενήσουν προσωρινά, έως το 2015, οπότε θα μεταφερθεί μόνιμα για έκθεση στο ''Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος''.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

PostHeaderIcon Τα δέκα κόλπα για να ξεφουσκώσετε τον λογαριασμό της ΔΕΗ

  Τα δέκα κόλπα για να ξεφουσκώσετε τον λογαριασμό της ΔΕΗ
Ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες για τους καταναλωτές ακόμη και όταν δεν περιλαμβάνει το χαράτσι των ακινήτων. 

Ο δεκάλογος που ετοίμασαμε αποσκοπεί στο να σας βοηθήσει να «ξεφουσκώσετε» την επιβάρυνση χωρίς κατ' ανάγκη να κάνετε μεγάλες θυσίες όσον αφορά στις καταναλωτικές σας συνήθειες

1. Ενεργοποιήστε το κοινωνικό τιμολόγιο εφόσον πληροίτε τις προϋποθέσεις
Παρά το γεγονός ότι το αφορολόγητο της φορολογικής κλίμακας μειώθηκε στις 5000 ευρώ, η ΔΕΗ –η οποία χρησιμοποιεί ως εισοδηματικό κριτήριο το αφορολόγητο για να αποφανθεί σε ποιους θα χορηγεί το κοινωνικό τιμολόγιο και σε ποιους όχι- δεν ακολούθησε. Έτσι, όποιος δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ μπορούν να εξασφαλίσουν έκπτωση 30% για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες που καταναλώνουν ανά τετράμηνο. Προσοχή, η συνολική κατανάλωσή τους πρέπει να κυμαίνεται από 200 έως 1400 κιλοβατώρες.

2. Ενεργοποιήστε το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ
Μπορείτε να εξοικονομήσετε ακόμη και 200 ευρώ τον χρόνο χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα. Ίσως να χρειαστεί να υποστείτε μια δαπάνη αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα καλώδια αλλά ακόμη και αυτό να συμβαίνει, αξίζει τον κόπο. Το καλοκαίρι, το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει από τις 23:00 το βράδυ έως τις 07:00 το πρωί. Και μόνο να σκεφτείτε πόσα χρήματα εξασφαλίζετε από το air-condition που δουλεύει όλη νύχτα για να κοιμάστε εσείς ευχάριστα, φτάνει.

3. Εγκαταστήστε χρονοδιακόπτες στις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές έτσι ώστε να λειτουργούν κατά κύριο λόγο ενόσω εφαρμόζεται το νυχτερινό ρεύμα
Από τη στιγμή που θα ακολουθήσετε τη συμβουλή Νο 2, φροντίστε να την αξιοποιήσετε στο έπακρο. Υπάρχουν συσκευές που έχουν ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη οπότε θα προγραμματίσετε τη λειτουργία τους ενόσω ισχύει το νυχτερινό. Υπάρχουν άλλες συσκευές, όπως ο θερμοσίφωνας, για τις οποίες θα πρέπει να κάνετε παρέμβαση στον πίνακα του ηλεκτρικού (μην λυπηθείτε τα περίπου 80-100 ευρώ που χρειάζονται διότι θα τα κερδίσετε σε λιγότερο από έναν χρόνο). Υπάρχουν και συσκευές για τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε έναν προγραμματιστή ο οποίος να μπαίνει απευθείας στην πρίζα. Θα τους βρείτε στο εμπόριο.

4. Προτιμήστε τον ανεμιστήρα από το κλιματιστικό αν δεν επικρατούν συνθήκες ακραίου καύσωνα
Η διαφορά στην κατανάλωση είναι τεράστια και το αποτέλεσμα όσον αφορά στην ψύξη του χώρου σχεδόν το ίδιο. Άσε που υπάρχει και ένα θέμα υγείας αν είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε ένα κλιματιστικό.

5. Αντικαταστήστε και την τελευταία λάμα πυρακτώσεως
Αν δεν σας φαίνονται αρκετά τα χρήματα που απαιτούνται, προτιμήστε τις λάμπες με τεχνολογία LED οι οποίες πραγματικά μειώνουν κατακόρυφα την κατανάλωση.

6. Προτιμήστε τη χύτρα ταχύτητας από την κοινή κατσαρόλα και πετάξτε όσες συσκευές δεν κάνουν καλή επαφή με τα μάτια της κουζίνας
Είναι δύο από τις βασικές αρχές του οικονομικού μαγειρέματος τις οποίες πρέπει να ακολουθήσετε για να μειώσετε την χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας η οποία είναι και μια από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές του νοικοκυριού.

7. Προγραμματίστε την εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα
Είναι μια επένδυση που μπορεί να χρειαστεί από 600-1000 ευρώ ανάλογα με το μοντέλο που θα εγκαταστήσετε. Ωστόσο, η απόσβεση θα γίνει το πολύ μέσα σε 2-3 χρόνια οπότε αξίζει τον κόπο. Αν μάλιστα συνδέσετε και άλλες συσκευές με τον ηλιακό (π.χ πλυντήριο ρούχων ή πιάτων) θα επιτύχετε ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ρεύματος και ως εκ τούτου ταχύτερη απόσβεση.

8. Ενημερώστε εγκαίρως τη ΔΕΗ για την ένδειξη του μετρητή ώστε να αποφύγετε τα φουσκωμένα «έναντι»
Αν δώσετε την ένδειξη του ρολογιού στη ΔΕΗ μέσα στο χρονικό περιθώριο που αναγράφεται επάνω στον λογαριασμό, μπορείτε να εξασφαλίσετε το ότι η χρέωση στον λογαριασμό «έναντι» θα γίνει με πραγματικά δεδομένα και όχι με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η επιχείρηση ηλεκτρισμού. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τα φουσκωμένα έναντι που ουσιαστικά ισοδυναμούν με άτοκο δανεισμό της ΔΕΗ (διότι πληρώνετε ένα αυξημένο ποσό τώρα και περιμένετε δύο μήνες μετά να γίνει ο συμψηφισμός με τον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ).

9. Αποφύγετε την αγορά ηλεκτρικών συσκευών με χαμηλή ενεργειακή βαθμολογία
Αποτελεί το «Α» και το «Ω» στην διαδικασία εξοικονόμησης χρημάτων. Συσκευές που μοιάζουν οικονομικές επειδή είναι φθηνότερες κατά την αγορά τους, στην πραγματικότητα είναι πανάκριβες επειδή θα πληρώσετε δύο και τρεις φορές τη διαφορά των χρημάτων στη ΔΕΗ.

10. «διαβάστε» το ρολόι της ΔΕΗ για να προλάβετε την υπερχρέωση
Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί ένα «ύπουλο» τρόπο χρέωσης. Αν η κατανάλωσή του περάσει τις 800 κιλοβατώρες, τότε πληρώνετε ακριβά όλες τις κιλοβατώρες που έχετε καταναλώσει και όχι μόνο αυτές που θα υπερβούν τις 800 κιλοβατώρες.


PostHeaderIcon 782.493 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούνιο

 
ΟΑΕΔ: 782.493 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούνιο
Στα 782.493 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Ιούνιο 2012, σημειώνοντας αύξηση κατά 6.186 άτομα (0,80%) από τον προηγούμενο μήνα και αύξηση κατά 95.320 άτομα (13,87%) από τον Ιούνιο του 2011.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Αττικής (2,80%). Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 36,82% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 19,40%.


Από τους 782.493 ανέργους οι 329.198 είναι άνδρες (ποσοστό 42,07%) και οι 453.295 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,93%).


Οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 5.284 άτομα (+1,61%), με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (3,59%), και κατά 72.987 άτομα (+28,03%) από τον Ιούνιο του 2011.


Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,11% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,25% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,64%.


Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,90% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως Γ' Γυμνασίου) αναλογεί το 34,93%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 17,04% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,13%.


Στους έλληνες υπήκοους αναλογεί το 92,31% των εγγεγραμμένων άνεργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,10% και στους υπήκοους της ΕΕ το 1,59%.


Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται στους 187.678 και εμφανίζεται μειωμένος κατά -29.211 άτομα, ποσοστό -13,47% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάιο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 84,39% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 7,26% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδόμο-τεχνικά επαγγέλματα, το 4,01% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 3,13% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 0,64% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,56% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.


Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 99.899, μειωμένες κατά -8,27% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (108.902) και μειωμένες κατά -2,09% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (102.032).


Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 25.546 (αυξημένες κατά 6,82% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -4,04% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 42.677 (αυξημένες κατά 95,43% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -6,55% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 21.496 (αυξημένες κατά 0,78% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -7,43% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011).


Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 68.223, το 62,56% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 49,11% από τον προηγούμενο μήνα Μάιο (45.752) και μειωμένο κατά -5,62% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (72.287).


Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 10.180 θέσεις εργασίας, έναντι 41.820 τον Μάιο και 6.524 τον Ιούνιο του 2011.
 

PostHeaderIcon Μία γυναίκα στο τιμόνι της Yahoo με μεταγραφή από την Google

 
Ένα από τα ανωτέρα στελέχη στη Google, η Μαρίσα Μάγιερ, αναλαμβάνει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου στην ανταγωνίστρια εταιρεία Yahoo, και γίνεται έτσι, μια από τις ισχυρότερες γυναίκες της Silicon Valley αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της Αμερικής.
Η Μάγιερ ήταν το Νο 20 στη Google και ένα από τα λίγα πρόσωπα που «έβγαιναν» περισσότερο στη δημοσιότητα, γι’ αυτό η κίνηση της Yahoo προκάλεσε έκπληξη αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της εταιρείας να προσελκύσει κορυφαία στελέχη κόντρα στους βασικούς ανταγωνιστές της, Google και Facebook.
Η 37χρονη Μάγιερ, για χρόνια ήταν υπεύθυνη για την εμφάνιση και την αίσθηση των πιο δημοφιλών προϊόντων της Google, όπως της μηχανής αναζήτησης, του Gmail, του Google News και του Google Images.  

Πρόσφατα τέθηκε επικεφαλής υπηρεσιών όπως του Google Maps, εποπτεύοντας πάνω από 1.000 εργαζόμενους. Επίσης, ήταν μέλος της στενής ομάδας που συνομιλούσε με τους συνιδρυτές της Google, τον Λάρι Πέιτζ και του Σεργκέι Μπριν.   


Με τη ανάληψη της θέση της διευθύνουσας συμβούλου, η Μάγιερ συμπεριλαμβάνεται στη μικρή λίστα των γυναικών της Silicon Valley που κατέχουν ανώτατες θέσεις.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται η Μεγκ Γουίτμαν, εκτελεστική διευθύντρια της Hewlett-Packard, η Βιρτζίνια Ρόμετι, επικεφαλής της ΙΒΜ και η Σέριλ Σάντμπεργκ, επικεφαλής στο κέντρο επιχειρήσεων του Facebook.  
 
 

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

PostHeaderIcon Μεταλλευτικό Συγκρότημα Θάσου

 
To περασμένο Σάββατο, οι κάτοικοι δύο μικρών, «ξεχασμένων», μεσογειακών πόλεων πανηγύριζαν τη νικηφόρα έκβαση του δεκαετούς αγώνα τους: Η UNESCO τις ανακήρυξε μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς για τις παλιές μεταλλευτικές εγκαταστάσεις τους. Πρόκειται για την Ίντρια της Σλοβενίας και το Αλμαντέν της Ισπανίας. Σε μια άλλη, ελληνική γωνιά της Μεσογείου, στη Θάσο, κάτοικοι κι επιστήμονες παρακολουθούν να εκτυλίσσεται το θέατρο του παραλόγου με το δικό τους, αντίστοιχης αξίας μνημείο: Κινδυνεύει να δοθεί κομμάτι κομμάτι για κερδοσκοπική εκμετάλλευση! Βλέπετε, το μνημείο του 1903 με τις εγκαταστάσεις του διάσπαρτες σε παραθαλάσσια δασική έκταση, καταλαμβάνει χώρο – «φιλέτο» του νησιού.

Ο κ. Νίκος Μπελαβίλας, Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, είναι μελετητής του ελληνικού αλλά και αξιολογητής της υποψηφιότητας του σλοβενικού και του ισπανικού μνημείων. Μας περιγράφει τον αγώνα των δύο μεσογειακών πόλεων: «Οι δήμαρχοι άλλαζαν, οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις άλλαζαν, αλλά αυτοί δεν έκαναν πίσω. Αναζήτησαν κονδύλια, αναστήλωσαν ιστορικά κτίρια, έκαναν τα ορυχεία επισκέψιμα, έστησαν σπουδαία μουσεία και μεταλλευτικά πάρκα, φρόντισαν τα φυσικά τοπία, δημιούργησαν ζώνες προστασίας, προσέλκυσαν επιστημονικό τουρισμό και συνέδρια. Το πάλεψαν από κοινού με πολύ πάθος κι εντυπωσιακή επιστημονική δουλειά». Αναρωτιέστε τι συμβαίνει με το ελληνικό μνημείο; 

Το αντίθετο. Αν και η αξία του είναι γνωστή στους μελετητές, αν κι έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠΠΟΤ ιστορικός τόπος, αν κι έχουν δαπανηθεί 650.000Ε από τα ΕΣΠΑ για μελέτη διάσωσης και ανάδειξής του στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, το «Μεταλλευτικό Συγκρότημα Θάσου» (ΜΣΘ) διεκδικεί με αξιώσεις… τον κατακερματισμό του και την ανάδειξη των κτιρίων του σε ξενοδοχείο, καζίνο και σε ό,τι παρόμοιο σκαρφιστούν οι εγκέφαλοι της ΕΤΑ ΑΕ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα)!

Πώς φτάσαμε σε αυτή την απίστευτη εξέλιξη, η ιδιωτικοποίηση όχι απλώς του δημόσιου αλλά και του ιστορικού χώρου να προβάλλεται σαν «λύση»; Στη χώρα των αλλεπάλληλων μνημονίων οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές μεσουρανούν: Το κεντρικό κτήριο διοίκησης του ΜΣΘ («Παλατάκι») από «έργο τέχνης  που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» (ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ896/20565/30-4-82 & ΦΕΚ713/τβ/27-9-82) υποβιβάζεται σε «εδαφική έκταση μετά παραδοσιακού κτίσματος» στην ιστοσελίδα της ΕΤΑ ΑΕ (http://www.etasa.gr/page.aspx?itemID=SPG184). Ένα «αριστουργηματικό δείγμα εκλεκτικισμού», χάρη στην ολιγωρία του Δήμου Θάσου, εντάσσεται στο μητρώο του φορέα που θα εκμεταλλεύεται τουριστικά ακίνητα του δημοσίου, με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους υπό τις επείγουσες διαδικασίες του μεσοπρόθεσμου! Είναι προφανές ότι η εξέλιξη της «αποκοπής» του κεντρικού κτίσματος από το συγκρότημα, αντιβαίνει τις Διεθνείς Χάρτες, τη διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας (1985), το Ν. 3028/2002 για την προστασία των Αρχαιοτήτων, το Ν. 3201/2003 (Προστασία φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος Νήσων Αιγαίου), τον Ν. 3378/ 2005 (Προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς) και το Ν. 3658/2008 (Προστασία πολιτιστικών αγαθών), με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτική εκμετάλλευσή του. Η στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι, στην επιεικέστερη εκδοχή, ανεπαρκής: Όχι μόνο δεν επικαλέστηκε την μελέτη του ΙΓΜΕ που είχε στα χέρια της από το 2008 για την μη ένταξη μέρους του μνημείου στην ΕΤΑ ΑΕ, όχι μόνο δεν εργάστηκε για την  απορρόφηση κονδυλίων για τον πολιτισμό που περίμεναν ματαίως στα ταμεία της ΕΕ αλλά περιέφερε στον Τύπο δηλώσεις για «αναπτυξιακά οράματα» τύπου Μόντε Κάρλο! 

Ο κ. Νίκος Επιτρόπου, Διευθυντής ΙΓΜΕ Αν. Μακεδονίας και Θράκης, σε συνέντευξή του στην «Εβδόμη» της Καβάλας, ήταν σαφέστατος: «Η μελέτη μας είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ώριμη. Είναι δηλαδή έτοιμη για απορρόφηση κονδυλίων από τα ΕΣΠΑ. […]. Εάν ο Δήμος ή η Περιφέρεια φρόντιζαν να υποβάλλουν πρόταση για ένα τέτοιο πρόγραμμα θα είχαμε ξεκινήσει». Παρόμοιες εντυπώσεις έχουν αφήσει και στους Οικολόγους Πράσινους οι τοπικές αρχές, με την απόλυτη απάθεια που επέδειξαν όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε θετικά σε ερώτησή τους για τις δυνατότητες αξιοποίησης του μνημείου (10/3/2010).

Ωστόσο υπάρχει η Ελλάδα που αντιστέκεται. Η «Πρωτοβουλία για την Προστασία και Ανάδειξη του ΜΣΘ» έχει καταφέρει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να αποσπάσει εξαιρετικά ψηφίσματα από τους εγκυρότερους επιστημονικούς φορείς: Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Διεθνής Επιτροπή για τη Βιομηχανική Κληρονομιά / TICCIH και Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών/ ΙCOMOS. Οι Δρ. Αθανάσιος Νασάκης και Νίκος Λιανός, Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας αντίστοιχα τoυ ελληνικού τμήματος του ICOMOS, που δηλώνει έντονα την παρουσία του συμβάλλοντας στη διάσωση και την προστασία πολιτιστικών αγαθών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον διεθνή χώρο, είναι σαφέστατοι: “[…] η διάσωση του ιδιαίτερα αξιόλογου ιστορικού συγκροτήματος των μεταλλείων στα Λιμενάρια Θάσου (από τα ελάχιστα εναπομείναντα μνημεία επεξεργασίας μετάλλων στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στο Αιγαίο), αποτελεί για το Ελληνικό ICOMOS μια πρόκληση και για το σκοπό αυτό θα προσπαθήσει να επιτευχθεί η ολοκληρωμένη διάσωσή του. Στα πλαίσια αυτά, ως ο κατ’ εξοχή επιστημονικός φορέας, βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου προκειμένου να συμβάλλει δωρεάν στη διάσωση και την προστασία των πολιτιστικών αγαθών της χώρας μας».

Θα είναι η έκβαση αυτού του αγώνα θετική όσο κι αυτή των «αδελφών» ευρωπαϊκών μνημείων; Ο κ. Μπελαβίλας προτείνει αισιοδοξία: «Υπάρχει και στα Λιμενάρια η πρώτη ύλη για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο μικρό θαύμα. Μια μεταλλευτική αποικία που έλαμψε και έσβησε αφήνοντας όμως τα ανεξίτηλα σημάδια της στο υπέροχο τοπίο του Αιγαίου. Και κάτι ακόμη, πολύ σημαντικό: Οι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο και την ιστορία του και οι επιστημονικοί φορείς που έβγαλαν από την αφάνεια τα μνημεία. Αυτά τα τρία συστατικά: ο μνημειακός πλούτος, η κοινωνική ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και η επιστημονική γνώση είναι το κατάλληλο μείγμα για να πετύχει το σχέδιο της διάσωσης και ανάδειξης».

* Για «ξενάγηση» στο μνημείο και υπογραφή συμπαράστασης www.mmoth.gr



PostHeaderIcon Οδηγίες για προστασία από τον καύσωνα


1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.). 

 2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο. 

 3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: • Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. • Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. • Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών. 

4. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους). 

5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λ.π. 

 6. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι: • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π. • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας. 

7. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. 

 8. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Επίσης οι Καλλικρατικοί δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν και αυτοί στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας εγκαίρως για τη οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό και γενικότερα να συνεργαστούν με τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. 

Δεν θα πρέπει να παραληφθεί ο σημαντικός ρόλος των Μ. Μ. Ε. της χώρας και της συνεργασίας μαζί τους, ώστε να επιτευχθεί μια ευρεία διάδοση των απαραίτητων μέτρων προστασίας. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο, εφόσον κριθεί αναγκαίο εκτάκτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών, του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στον περιορισμό της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμότερες ώρες.


Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

PostHeaderIcon Διαγωνισμός των Webhippies


Οι Webhippies δίνουν την δυνατότητα σε 5 τυχερούς να κερδίσουν εντελώς δωρεάν τον σχεδιασμό και την κατασκευή της ιστοσελίδας τους!



Κυριακή 13 Μαΐου 2012

PostHeaderIcon Νίκος Καλοτεράκης: ο Έλληνας γραφίστας του Τιτανικού



Ένα από τα σχέδια του Καλοτεράκη
Σε πρόσωπο των ημερών έχει εξελιχθεί ο ομογενής γραφίστας Νίκος Καλοτεράκης, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Τζέιμς Κάμερον για την εικονογράφηση του ναυαγίου του Τιτανικού, για λογαριασμό του περιοδικού National Geographic. 


Η έκδοση του περιοδικού για τα 100 χρόνια από το ναυάγιο έγινε ανάρπαστη. Ο Νίκος Καλοτεράκης μετανάστευσε στην Αυστραλία πριν 15 χρόνια και ξεκίνησε τη συνεργασία του με το αμερικανικό περιοδικό «Popular Science», το οποίο φιλοξενούσε τις εικονογραφήσεις του τα τελευταία χρόνια. Αργότερα, τον προσέγγισε το National Geographic. 


 Οι εικονογραφήσεις ήταν τόσο εντυπωσιακές, που όταν ο σκηνοθέτης της πολυβραβευμένης ταινίας Τιτανικός, Τζέιμς Κάμερον, συνεργάστηκε με το περιοδικό για την επετειακή του έκδοση, προς τιμήν των 100 χρόνων από το ναυάγιο του Τιτανικού, το όνομα του Ν.Καλοτεράκη «έπεσε στο τραπέζι». Ο Νίκος Καλοτεράκης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τα Χανιά Κρήτης. Στην Ελλάδα έδειξε αρχικά το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία, το σχέδιο και τις γραφικές τέχνες, αλλά ακολούθησε η μετανάστευσή του στην Αυστραλία το 1997 με την Ελληνοαυστραλή σύζυγό του. «Ήμουν στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή» δήλωσε ο ίδιος. 


 «Τους άρεσε η λεπτομέρεια στη δουλειά μου και το όνομα μου ακούστηκε ξανά όταν ξεκίνησαν το σχέδιο του Τιτανικού με τον Τζέιμς Κάμερον. Το σχέδιο πήρε πέντε μήνες από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτό που χρειάστηκε να κάνω, ήταν να εικονογραφήσω ακριβώς, βήμα προς βήμα το πώς βυθίστηκε ο "Τιτανικός". Εργάστηκα με μια ομάδα ειδικών, ωκεανογράφους, καλλιτέχνες και επιστήμονες που είχαν επισκεφθεί και μελετήσει το έκθεμα για χρόνια. 




Ο "Τιτανικός" για εκείνους -όπως και για τον Κάμερον- είναι ένα πάθος που κρατά εδώ και πολλά χρόνια». Σε αυτό που έδωσαν έμφαση όσον αφορά τις εικονογραφήσεις ήταν να είναι όσο το δυνατόν πιο ιστορικά και τεχνικά ακριβείς. «Βρισκόμουν σε επικοινωνία με το National Geographic και την ομάδα του Τζέιμς Κάμερον καθημερινά μέσω βίντεο, επεξηγώντας και την παραμικρή λεπτομέρεια. Η γνώση και η εμπειρογνωμοσύνη αυτών των ανθρώπων προκαλεί έμπνευση. Δεν έχω δουλέψει με κανένα άλλο σχέδιο που να έδινε τέτοια μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια» τόνισε ο Νίκος Καλοτεράκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι έκδοση του National Geographic για τα 100 χρόνια του Τιτανικού έγινε ανάρπαστη και πούλησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη έκδοση, τα τελευταία τρία χρόνια.




via
Σάββατο 12 Μαΐου 2012

PostHeaderIcon Καλημέρα!


Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

PostHeaderIcon Καλησπέρα;;;;;


Τρίτη 8 Μαΐου 2012

PostHeaderIcon Ψηφιακές κρεμάστες εμφανίζουν τα like από το Facebook και μας βοηθούν να αποφασίσουμε

Ψηφιακές κρεμάστες εμφανίζουν τα like από το Facebook και μας βοηθούν να αποφασίσουμε
Στη Βραζιλία η αλυσίδα καταστημάτων ρουχισμού C&A εγκατέστησε ένα πολύ ενδιαφέρον σύστημα για να προσφέρει στους πελάτες τη δυνατότητα να έχουν μια τρίτη γνώμη σχετικά με ρούχα που σκέφτονται να αγοράσουν.

Οι ψηφιακές κρεμάστες έχουν οθόνη LCD πάνω στην οποία απεικονίζονται τα likes που έχει το ρούχο όπως εμφανίζεται στη σελίδα της C&A στο Facebook.

 Τέλειο! Γλυτώσαμε εμείς οι άντρες από τις βαρετές βόλτες για ψώνια με την κοπέλα μας. Τώρα είναι ελεύθερες να πηγαίνουν μόνες του στα μαγαζιά αφήνοντας όμως την πιστωτική μας κάρτα στο σπίτι… ;)

πηγή

PostHeaderIcon «Καθολικός μεταφραστής» 26 γλωσσών

«Καθολικός μεταφραστής» 26 γλωσσών
Θα μπορούσε να παραπέμπει στο μαγικό ραβδί μετάφρασης Universal Translator που χρησιμοποιούσαν οι πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας «Star Trek» για να επικοινωνήσουν με… εξωγήινους.


 O ηλεκτρονικός μεταφραστής του αμερικανικού κολοσσού Microsoft, μπορεί να μην μας βοηθήσει να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τους διαστημικούς μας γείτονες, υπόσχεται όμως τη διερμηνεία από τα αγγλικά σε 26 διαφορετικές γλώσσες και μάλιστα με τη φωνή του ίδιου του χρήστη. To Universal Translator του Star Trek επέτρεπε την επικοινωνία με... εξωγήινους Ηλεκτρονικός υπέρ-διερμηνέας Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να μιλήσει στο μηχάνημα στα αγγλικά και εκείνο αμέσως μεταφράζει τις φράσεις του στην γλώσσα της επιλογής του – από ισπανικά μέχρι κινέζικα - και τις ανακοινώνει με την ίδια φωνή που είχε μόλις καταγράψει. Αρχικά, βέβαια, η συσκευή χρειάζεται περίπου μια ώρα ώστε να συνηθίσει στον ήχο της φωνής του χρήστη. 


Στη συνέχεια, λειτουργεί συγκρίνοντας τις λέξεις που καταγράφει με γλωσσικά μοντέλα που διαθέτει ήδη αποθηκευμένα σε μια τράπεζα δεδομένων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συσκευή είναι σχεδιασμένη ώστε να μη μεταφράζει απλώς λέξεις αλλά ολόκληρες φράσεις, αποφεύγοντας έτσι την διακεκομμένη ροή της φωνής μεταξύ των διαφορετικών λέξεων. Για τουρίστες και όχι μόνο Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός γλωσσικού «εργαλείου» που θα επιτρέπει σε τουρίστες να πραγματοποιούν συζήτηση με ντόπιους ξένων χωρών, αντικαθιστώντας τα τουριστικά λεξικά και τους οδηγούς.


 Οι Φρανκ Σουνγκ και Ρικ Ρασίντ, που κρύβονται πίσω από τον «πολύγλωσσο» ηλεκτρονικό μεταφραστή, πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια ακόμα και σε μαθητές, κατά την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Μια άλλη ιδέα αφορά τον συνδυασμό του «Universal Translator» της Microsoft με συσκευές πλοήγησης «Θα μπορούσαμε να φανταστούμε διάφορα πιθανά σενάρια ως προς τις εφαρμογές ενός τέτοιου συστήματος. 


Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός τουρίστα που δεν γνωρίζει ξένες γλώσσες και ταξιδεύει σε μια ξένη χώρα, ο ηλεκτρονικός μεταφραστής θα μπορούσε να αναγνωρίσει την ομιλία του, να την μεταφράσει στην γλώσσα της επιλογής του και στη συνέχεια να ανακοινώσει το αποτέλεσμα με την δική του φωνή» εξηγεί ο Σουνγκ.


πηγή

PostHeaderIcon Φοβάσαι να μείνεις χωρίς κινητό; "No-mo-phobia"!

Είναι διαπιστωμένο ότι οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί δυνητικά να προκαλέσει μια εξάρτηση. Επίσης είναι εμφανές ότι η υπερβολική έκθεση σε μια κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει συμπεριφορές εξάρτησης, όπως και το ότι ένα από τα συμπτώματα του αποστερητικού συνδρόμου είναι η ψυχική αναστάτωση, όταν κάποιος στερείται αυτό το οποίο είχε συνηθίσει. Η εμφάνιση του κινητού τηλεφώνου έκανε πολύ κόσμο να αντιληφθεί τη μεγάλη του χρησιμότητα. 


Κάποιοι όμως συνήθισαν παραπάνω από το φυσιολογικό την αίσθηση ασφάλειας και τη δυνατότητα επικοινωνίας που παρέχει η κινητή τηλεφωνία. Έτσι, είναι λογικό να εμφανίζονται και στοιχεία παθογένειας στη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με ένα εξάρτημά του που έχει γίνει τρόπος ζωής. Η αίσθηση της ανησυχίας που προκαλεί η απουσία του προσωπικού κινητού τηλεφώνου έχει αποδοθεί με τη λέξη "νομοφοβία" (no-mobile-phone-phobia). Δεν πρόκειται για μια πραγματική φοβία με την κλασσική έννοια της φοβίας. Η λέξη χρησιμοποιείται για να αποδώσει την εκδήλωση άγχους που συνδέεται με την απουσία του κινητού τηλεφώνου. 


Ας δούμε ένα μικρό άρθρο που δεν μας δίνει εμπειρικά επιστημονικά δεδομένα αλλά είναι ένα δείγμα αναφοράς στην κατάσταση αυτή. Σίγουρα χρειάζεται αρκετή έρευνα για την επικοινωνιακή μανία που μαστίζει το σύγχρονο άνθρωπο. Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη ορισμένων συσκευών (σε μια σύγχρονη συσκευή κινητής τηλεφωνίας μπορεί να συνδυάζεται το διαδίκτυο και η τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς και η δυνατότητα καταγραφής της εικόνας μέσω βιντεοκάμερας) επιτάσσει την επιστημονική έρευνα σχετικά με την απότομη αλλαγή των συνηθειών αλλά και των συναισθηματικών καταστάσεων που συνοδεύουν αυτές τις νέες συνήθειες. Ας δούμε λοιπόν ένα μικρό άρθρο: Κατά πάσα πιθανότητα, είναι η πρώτη φορά διαβάζετε για τον όρο "νομοφοβία". 


Η ετυμολογία δεν είναι ελληνική και συνεπώς η νέα αυτή διαταραχή δεν έχει καμία σχέση με τους νόμους και τους θεσμούς. Η νομοφοβία προκύπτει από τον αγγλικό όρο no-mobile-phone-phobia. Η "ασθένεια" αυτή είναι ο φόβος αποχωρισμού από το κινητό τηλέφωνο. Αν εξετάσει κανείς το θέμα με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια δεν πρόκειται για φοβία, αλλά ένα πολύ ήπιο στρες. 


Παρ' όλα αυτά, κάποιοι έχουν αρχίσει να μελετούν συστηματικά τη νομοφοβία και όσο περνάει ο καιρός φαίνεται ότι το φαινόμενο εξαπλώνεται. Σε έρευνα που έγινε στη Μεγ. Βρετανία βρέθηκε ότι το 66% των ερωτηθέντων βιώνει στρες στην προοπτική να μείνει κάποιες ώρες χωρίς κινητό και άρα "πάσχει" από νομοφοβία. 


Τα μεγαλύτερα ποσοστά εντοπίζονται στις νεαρές ηλικίες και τις γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα νούμερα των άλλων ομάδων απέχουν πάρα πολύ. Έχει ενδιαφέρον ότι τα νούμερα είναι αρκετά υψηλότερα από αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη πριν από λίγα χρόνια. Αν και το επιστημονικό υπόβαθρο της νομοφοβίας σηκώνει πολλή συζήτηση, η εξέλιξη του φαινομένου δείχνει ότι ο κόσμος εξαρτάται όλο και περισσότερο από το κινητό του τηλέφωνο.




via

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

PostHeaderIcon Στα 40.000.000 οι χρήστες του Instagram

Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, οι δημιουργοί της εφαρμογής Instagram κατάφεραν να εκτοξεύσουν την αξία της στο ένα δισεκατομμύριο δλλάρια, ενώ οι χρήστες "φαν" της ανέρχονται στους σαράντα εκατομμύρια. 

Μόλις δέκα ημέρες μετά την κυκλοφορία της εφαρμογής για τα κινητά που υποστηρίζουν Android, οι χρήστες του Instagram αυξήθηκαν κατά δέκα εκατομμύρια, από τριάντα σε σαράντα. Μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που έγινε διαθέσιμη για "κατέβασμα", ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο λήψεις, ωστόσο θεωρείται μάλλον απίθανο η αύξηση αυτή εντός 10 ημερών να οφείλεται μόνο σε αυτό. Πιο πιθανή εκδοχή θεωρείται η εξαγορά της υπηρεσίας από το Facebook, έναντι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

 "Πιστεύουμε, ότι η δυνατότητα της εφαρμογής να συνδέεται και με άλλες υπηρεσίες εκτός του Facebook είναι πολύ σημαντικό μέρος της εμπειρίας. Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά του", είχε γράψει ο Ζούκερμπεργκ στον τοίχο του, στην προσωπική του σελίδα. To Instagram κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2010 για τα iPhone, όμως έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές όταν ανακηρύχθηκε "Εφαρμογή της χρονιάς για το 2011".



Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

PostHeaderIcon Ανακοινώθηκαν τα Βραβεία BAFTA για τα καλύτερα video games της χρονιάς


Η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών (British Academy of Film and Television Arts - BAFTA) έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα καλύτερα video games για τη χρονιά που πέρασε, όπως τα ψήφισαν η κριτική επιτροπή και το κοινό. 

Ο μεγάλος νικητής της φετινής χρονιάς ήταν το Portal 2. Το επιτυχημένο puzzle game της Valve απέσπασε το βραβείο του Καλύτερου Παιχνιδιού, καθώς επίσης και τα έπαθλα για το Design και το Σενάριο. Διακρίθηκε, επίσης, το Battlefield 3 με τα βραβεία για τον Ήχο και το Online Multiplayer, ενώ απέσπασε και το GAME Award, το μοναδικό στο οποίο ψηφίζει το κοινό και όχι η κριτική επιτροπή.

 Οι μεγάλοι χαμένοι της χρονιάς ήταν τα The Elder Scrolls: Skyrim, Uncharted 3, Deus Ex: Human Revolution και Modern Warfare 3, τα οποία έφυγαν χωρίς βραβείο, αν και είχαν υποψηφιότητες. Αναλυτικά, η λίστα με τα φετινά Βραβεία BAFTA είναι η εξής: 

Action: Batman: Arkham City 
Artistic Achievement: Rayman Origins 
Audio Achievement: Battlefield 3 
Best Game: Portal 2 
Debut Game: Insanely Twisted Shadow Planet 
Design: Portal 2 
Family: LittleBigPlanet 2 
Game Innovation: LittleBigPlanet 2 
Mobile & Handheld: Peggle HD 
Online - Browser: Monstermind 
Online - Multiplayer: Battlefield 3 
Original Music: LA 
Noire Performer: Mark Hamill, for The Joker in Batman: Arkham City 
Sports/Fitness: Kinect Sports 2 
Story: Portal 2 
Strategy: Total War: Shogun 2 
BAFTA Ones to Watch Award: Tick Tock Toys 
GAME Award of 2011: Battlefield 3

PostHeaderIcon Βλαστοκύτταρα αμβλύνουν τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον


Η απώλεια των εγκεφαλικών νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη συντελεί στην εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον
Νέα Υόρκη Η εμφύτευση ανθρωπίνων βλαστοκυττάρων σε πειραματόζωα με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου Πάρκινσον, επέφερε βελτίωση στην υγεία τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποίησαν Ιάπωνες επιστήμονες. Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Stem Cells που αναδημοσιεύεται στο New Scientist, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο με επικεφαλής τον Δρ Τζουν Τακαχάσι έκαναν πειράματα με μαϊμούδες που είχαν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες από χημική ουσία που καταστρέφει τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη. 

Η καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων και η ελλιπής παραγωγή ντοπαμίνης συντελούσαν στην εκδήλωση των συμπτωμάτων που έμοιαζαν με αυτά της νόσου Πάρκινσον, δηλαδή τρόμο και ακαμψία των άκρων. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι έξι μήνες μετά την εμφύτευση των βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο των πειραματόζωων, είχε βελτιωθεί κατά 20% έως 45% η κινητικότητά τους. Έναν χρόνο μετά την εμφύτευση των βλαστοκυττάρων και αφού διενεργήθηκε νεκροψία στα πειραματόζωα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα είχαν εξελιχθεί σε πλήρως λειτουργικούς νευρώνες, που παρήγαγαν ντοπαμίνη. «Οι μαϊμούδες που αρχικά είχαν τρόμο και ακαμψία άκρων, στη συνέχεια κινούνταν πιο ομαλά, ενώ τα πειραματόζωα που αρχικά είχαν καταδικαστεί σε ακινησία, μπορούσαν πλέον να κινούνται τριγύρω», εξηγεί ο Δρ Τακαχάσι. 

Τονίζει ωστόσο ότι θα χρειαστούν τέσσερα έως έξι χρόνια προτού αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές στους ανθρώπους. Η νόσος Πάρκινσον που περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1817 από τον Βρετανό γιατρό Τζέημς Πάρκινσον, είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση απ’ την οποία πάσχουν περίπου 6,3 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως. Ωστόσο έως το 2030 εκτιμάται ότι και λόγω γήρανσης του πληθυσμού ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να αυξηθεί στα 8 εκατομμύρια. Η νόσος πλήττει τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες, αν και οι πρώτοι κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο. 

Οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται με την πάθηση, είναι μεταξύ 55 και 65 ετών, όμως η νόσος πλήττει και νεότερους. Συνήθως τα πρώτα συμπτώματα είναι τρόμος στα άνω άκρα ή μυϊκή ακαμψία στα άκρα ή όλο το σώμα. Περίπου ένας στους δέκα ασθενείς με νόσο Πάρκινσον έχει σχετικό οικογενειακό ιστορικό, αλλά η αιτία δεν είναι γνωστή για το υπόλοιπο 90%. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς σταδιακά χάνουν νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη, η οποία βοηθά στην κίνηση του σώματος. 

Η καταστροφή των νευρώνων και η μείωση της παραγόμενης ντοπαμίνης οδηγεί στα τέσσερα κυριότερα συμπτώματα της πάθησης: τον τρόμο, την επιβράδυνση των κινήσεων, την ακαμψία και την αστάθεια. Εκτός όμως από τα κινητικά συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα, όπως απώλεια όσφρησης, άγχος, κατάθλιψη, κόπωση, διαταραχές του ύπνου, άνοια κ.α., επιδρώντας αρνητικά στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει στην αύξηση του επιπέδου της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, όμως τα διαθέσιμα φάρμακα συχνά έχουν σοβαρές παρενέργειες, ενώ σταδιακά χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους, οπότε χρειάζεται η συνεχής αύξηση της δόσης τους. 



Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

PostHeaderIcon Η αναγνώριση του… ψεύτη!

Η αναγνώριση του… ψεύτη!
Για πρώτη φορά αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν πέντε σημεία του προσώπου που αποκαλύπτουν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Το μυστικό, όπως εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου British Columbia, κρύβεται σε πέντε μυϊκές ομάδες οι οποίες αλλάζουν «συμπεριφορά» όταν κάποιος ψεύδεται. 


 Οι ειδικοί από το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου μελέτησαν τις περιπτώσεις 52 ατόμων, τα οποία είχαν εμφανιστεί στην τηλεόραση, σε διάφορες χώρες, απευθύνοντας έκκληση προς το κοινό για την ασφαλή επιστροφή συγγενών τους ή για τη συλλογή πληροφοριών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους δολοφόνους των αγαπημένων τους προσώπων. Το τηλεοπτικό υλικό είχε συγκεντρωθεί από ειδησεογραφικά πρακτορεία σε Αυστραλία, Καναδά, Βρετανία και ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις αρχές, τα μισά από τα άτομα αυτά βάσει στοιχείων (γενετικού υλικού κ.ά.) φάνηκε ότι ψεύδονταν και στη συνέχεια καταδικάστηκαν για φόνο. Ενοχή στο μικροσκόπιο Οι αμερικανοί ψυχολόγοι από την πλευρά τους διαπίστωσαν ότι το στρες που βίωναν τα συγκεκριμένα άτομα κάθε φορά που ξεστόμιζαν ένα ψέμα δεν τους επέτρεπε να ελέγχουν τις συσπάσεις των μυών του προσώπου τους. 


Στα βίντεο που ανέλυσαν εμφανίζονταν 26 ψεύτες και 26 άτομα που έλεγαν αλήθεια. Συγκεκριμένα, μελέτησαν περισσότερα από 20.000 κάδρα από τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, διαπιστώνοντας σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Οι ειδικοί επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα σε μυϊκές ομάδες του προσώπου που σχετίζονται με τη λύπη, τη χαρά και την έκπληξη – όπως π.χ. οι μετωπιαίοι μύες, ο επισκύνιος μυς των βλεφάρων, ο σφιγκτήρας μυς του στόματος, ο μείζων ζυγωματικός μυς, ο καθελκτήρας μυς της γωνίας του στόματος. Βάσει των ευρημάτων των ερευνητών, οι μύες που σχετίζονται με την έκφραση της θλίψης - ο επισκύνιος μυς των βλεφάρων και ο καθελκτήρας μυς της γωνίας του στόματος – φάνηκαν να συσπώνται συχνότερα σε άτομα που έλεγαν την αλήθεια. Αντίθετα, στο πρόσωπο όσων ψεύδονταν παρατηρείτο μια μικρή σύσπαση του μείζονος ζυγωματικού μυ και πλήρης σύσπαση των μετωπιαίων μυών. 


Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνέβαλλαν στην αποτυχημένη προσπάθειά τους να μοιάζουν λυπημένοι. Ψέμα με εξελικτικό υπόβαθρο Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, πίσω από το ψέμα υπάρχει μια εξελικτική συνιστώσα. Κατά μέσο όρο λέμε ψέματα δύο φορές την ημέρα. «Ακόμη και όταν τα ψέματα που λέμε σε διαπροσωπικό γίνονται αποδεκτά από τους γύρω μας , ένας έμπειρος παρατηρητής μπορεί να διακρίνει σημάδια της απόκρυψης της αλήθειας. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες απόκρυψης των πραγματικών μας συναισθημάτων, συνήθως πέφτουν στο κενό» καταλήγουν οι Αμερικανοί.




πηγή

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin