Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

PostHeaderIcon Ένας στους τέσσερις μοτοσυκλετιστές δεν φορά κράνος

Ένας στους τέσσερις μοτοσυκλετιστές δεν φορά κράνος 

Στοιχεία σοκ για τις επιπτώσεις της μη χρήσης κράνους από τους δικυκλιστές, που οδηγούν σε θανατηφόρα ατυχήματα, παρέθεσε ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών Σπύρος Βούγιας, στη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση με θέμα τη συμβολή του FIA Foundation στο κίνημα των Special Olympics και την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την ασφαλή οδήγηση.


PostHeaderIcon Bookcrossing στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας

 

Θέλετε να ανανεώσετε τη βιβλιοθήκη σας και να διευρύνετε τους αναγνωστικούς σας ορίζοντες; Η λύση είναι απλή και φτηνή: ανταλλάξτε βιβλία και μπείτε σε μια δυναμική κοινότητα βιβλιοφάγων.

Η ομάδα atenistas, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει ένα βιβλιοφιλικό χάπενινγκ το Σάββατο 26 Μαρτίου από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 16:00, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ανταλλάξουν τα βιβλία τους, να ενισχύσουν με εκδόσεις τη βιβλιοθήκη των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και με την ευκαιρία να εγγραφούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Παρούσα θα είναι και η κοινότητα των Ελλήνων Bookcrossers που αντί να αφήνουν τα βιβλία να πιάνουν σκόνη στα ράφια τα «απελευθερώνουν» για να βρουν νέους αναγνώστες. 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν και δύο γνωστοί συγγραφείς που εμπνέονται από τη γκρίζα Αθήνα μας, ο Νίκος Βατόπουλος και η Άρτεμις Σκουμπουρδή (στις 14:00). Μπορεί να προσθέσει κανείς στα παραπάνω το ενδεχόμενο να κάνει νέους φίλους ή να βρει τον έρωτα της ζωής του με αφορμή ένα βιβλίο. Όσοι μείνετε λοιπόν το τριήμερο στην Αθήνα φροντίστε να περάσετε καλά. Προσοχή: αν θέλετε να εγγραφείτε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη μην ξεχάσετε την ταυτότητά σας και έναν λογαριασμό (σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, ή ΔΕΗ). Η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη; Πανεύκολη! Στο Μετρό Στ. Λαρίσης, ακριβώς απέναντι από τον Σταθμό του ΟΣΕ κι αριστερά, το κτήριο στη γωνία της οδού Δομοκού.
Πληροφορίες: Bookcrossing από την ομάδα atenistas στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας, το Σάββατο 26 Μαρτίου από τις 12:00-16:00.

 πηγή


PostHeaderIcon Σουσάµι το ευεργετικό

Ανάµεσα στα εδέσµατα που πρωταγωνιστούν στο τραπέζι µας κάθε νηστίσιµη περίοδο περίοπτη θέση έχουν αυτά από σουσάµι, όπως ο χαλβάς.

Το ταχίνι είναι το βασικό συστατικό πολλών από τα τρόφιµα που καταναλώνουµε ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Όταν όµως διαπιστώσετε πόσο ευεργετικό είναι, είναι βέβαιο ότι θα το βάλετε και στο καθηµερινό σας τραπέζι.

PostHeaderIcon Η μουσική βιομηχανία ψυχορραγεί..

 
Στις αρχές Φεβρουαρίου, η ποπ και ροκ μουσική έζησε μια πρώιμη άνοιξη στη Βρετανία. Αντιπροσωπεύοντας την ποπ συνιστώσα, οι Take That στέφθηκαν ως το καλύτερο βρετανικό συγκρότημα, έπειτα από μια παράσταση που, κυριολεκτικά, τους «έβγαλε απ’ τα ρούχα τους». Λίγο αργότερα, οι σοβαροί ρόκερ είχαν την τιμητική τους καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να «κατεβάσουν» το «The King of Limbs», το τελευταίο άλμπουμ των Radiohead, κατευθείαν από την ιστοσελίδα του συγκροτήματος, με ελάχιστο αντίτιμο έξι στερλίνες (περίπου επτά ευρώ).

Ωστόσο, κάτω από τη λάμψη και παρά τον ενθουσιασμό για την «ψηφιακή επανάσταση», η μουσική βιομηχανία –όπως αντιπροσωπεύεται από τις μεγάλες δισκογραφικές– αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι πωλήσεις έπεσαν κατά 7% πέρυσι στη Βρετανία και σχεδόν 10% στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη μουσική αγορά στον κόσμο. Δύο από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες, η Sony και η Warner Music, παραδέχτηκαν ότι οι πωλήσεις τους πριν από τα Χριστούγεννα έπεσαν κατά 10% και 14% αντίστοιχα.
Αλμπουμ της χρονιάς
Εχει περάσει μια δεκαετία αφότου η πειρατεία και η άφιξη των iTunes –που κατέστρεψαν την έννοια του άλμπουμ προς όφελος των «σινγκλ» τραγουδιών, που οι νεαροί μουσικόφιλοι μπορούν να «κατεβάζουν» από το ίντερνετ–, όμως η μουσική βιομηχανία δεν έχει βρει τίποτα για να αναπληρώσει τις χαμένες πωλήσεις των CD. Μπορεί το «The Suburbs» των Arcade Fire να ανακηρύχθηκε το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς στα βραβεία Γκράμι και να κέρδισε το διεθνές βραβείο για άλμπουμ στα Brits Awards πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά έχει πουλήσει μόνο 1,4 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. «Γυρίστε το ρολόι λίγα χρόνια πριν, και θα είχε πουλήσει 4 με 5 εκατομμύρια», λέει ο Σκοτ Ρότζερ, ο Καναδός μάνατζερ του indie rock συγκροτήματος.
Η μουσική βιομηχανία έχει μείνει η μισή σε μέγεθος από τον καιρό του απογείου των πωλήσεων CD, όταν το άλμπουμ των NSync «No Strings Attached» πουλούσε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα το 2000. Πολλοί ήλπιζαν ότι μια μέρα οι ψηφιακές πωλήσεις θα αναπτύσσονταν όπως οι πωλήσεις των CD –οι «φυσικές» πωλήσεις όπως τις αποκαλούν– και θα τις ισοφάριζαν. Ωστόσο, στις ΗΠΑ, όπου ξεκινούν όλες οι τάσεις στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας, οι ψηφιακές πωλήσεις από το downloading έμειναν σχεδόν στάσιμες, σημειώνοντας αύξηση μόλις 1% το 2010.
Η κουλτούρα του δισκοπωλείου
«Η δισκογραφική βιομηχανία είναι τώρα σε πολύ δύσκολη θέση», λέει ο βετεράνος πολιτικός τραγουδιστής Billy Bragg, ο οποίος αγωνίζεται για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών μέσα από την οργάνωση Featured Artistis Coalition. «Εν μέρει τα προβλήματα αυτά τα δημιούργησε η ίδια η βιομηχανία, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπάρχει πια, για παράδειγμα, η κουλτούρα του δισκάδικου, που αποδείχτηκε τόσο σημαντική για το ξεκίνημα τόσων μουσικών». Και δεν είναι μόνο τα μικρά δισκάδικα που υποφέρουν –μετά την πτώση μεγάλων αλυσίδων όπως τα Woolworths και Zavvi, ακολουθούν τα προβλήματα στο HMV, που πρόσφατα έκανε γνωστό ότι αναγκάζεται να κλείσει 60 καταστήματα εξαιτίας της μείωσης κερδών που προκάλεσε η πτώση των χριστουγεννιάτικων πωλήσεων.
Κι όμως, παρά τη σταθερή πτώση των πωλήσεων, υπάρχουν πολλοί στη μουσική βιομηχανία που παραμένουν, αν όχι αισιόδοξοι, πάντως με ελπίδες.
Ενώ οι Take That, με τον Ρόμπι Ουίλιαμς, είναι ένα από τα ελάχιστα συγκροτήματα που μπορούν ακόμα να πουλάνε μεγάλο αριθμό CD –εν μέρει επειδή, όπως διαπίστωσε η Universal Music, η βάση του κοινού τους είναι μεγαλύτερης ηλικίας και χαμηλού εισοδήματος γυναίκες, που προτιμούν τα CD από το διαδικτυακό «κατέβασμα» – εκείνοι που δείχνουν προς το ψηφιακό μέλλον είναι οι Radiohead.
The King of Limbs
Οι πειραματισμοί των Radiohead
Οι Radiohead κυκλοφόρησαν το «The King of Limbs» ως ψηφιακό download στις 18 Φεβρουαρίου –το δεύτερο άλμπουμ τους αφότου έφυγαν από την ΕΜΙ το 2007, μετά την άρνηση της εταιρείας να τους παραχωρήσει τον έλεγχο των πνευματικών δικαιωμάτων των πρώτων έξι άλμπουμ τους– ανάμεσά τους το καθοριστικό για την καριέρα τους OK Computer. Το πρώτο άλμπουμ τους ως ανεξάρτητης μπάντας, το «In Rainbows», πωλήθηκε μέσω ενός «honesty box» («κουτί τιμιότητας») όπου οι «πελάτες» μπορούσαν να συνεισφέρουν όποιο ποσόν ήθελαν –αλλά είχε καθοριστεί τιμή 6 λιρών για το «κατέβασμα» ενός MP3 και 9 λίρες για «φάκελο WAV υψηλότερης ποιότητας».
Μίνιμουμ τιμή
Ο μάνατζερ του γκρουπ Κρις Χάφορντ περιέγραψε τη νέα τιμολογιακή στρατηγική ως μια «λογική εξέλιξη» από το honesty box, αλλά οι Radiohead φαίνεται να πιστεύουν ότι η πολιτική της μίνιμουμ τιμής είναι ιδεώδης. Επιπλέον, επιβεβαιώνοντας και πάλι την παρακμή του CD, το «The King of Limbs» προγραμματίστηκε να κυκλοφορήσει σε «φυσική» μορφή έπειτα από μερικές εβδομάδες –σε μια σπέσιαλ έκδοση που περιλαμβάνει ένα CD, δύο δίσκους βινυλίου 10 ιντσών και ένα σετ καλλιτεχνικού υλικού, που θα πωλούνται στην τιμή των 33 στερλινών (38,3 ευρώ).
Η τακτική των Radiohead δεν μπορεί να λειτουργήσει για όλους τους καλλιτέχνες –ένας νικητής του X Factor δεν είναι πιθανό να μπορεί να πουλήσει άλμπουμ των 33 λιρών– αλλά για να επιτύχουν στη νέα αρένα οι καλλιτέχνες πρέπει να εναγκαλιστούν οποιαδήποτε μορφή διαδικτυακού μάρκετινγκ θεωρούν κατάλληλη, και οι δισκογραφικές εταιρείες ξέρουν ότι πρέπει να προσαρμοστούν.
Στη νέα εποχή, η ψηφιακή σχέση έχει αποκτήσει κρίσιμη σημασία καθώς οι λιανοπωλητές καταρρέουν. Ο Τόνι Γουόντσγουορθ, επικεφαλής της ΒΡΙ, του επιμελητηρίου των δισκογραφικών, είπε: «Πριν από δέκα χρόνια το μόνο που κάναμε ήταν να κατασκευάζουμε πλαστικό και να το πουλάμε στα καταστήματα δίσκων. Τώρα, σ’ έναν κλάδο όπου πάνω από το ένα τέταρτο των πωλήσεων είναι ψηφιακές, χρειαζόμαστε έναν πολύ ευρύτερο συνδυασμό τρόπων για να κερδίζουμε χρήματα».
Νέες πηγές εσόδων
Πολλοί πιστεύουν ότι οι μουσικές συνδρομητικές υπηρεσίες, όπως το Spotify στην Ευρώπη και η Pandora στις ΗΠΑ, μπορούν να γεννήσουν νέες, σημαντικές πηγές εσόδων. Το Spotify έχει πάνω από 500.000 πελάτες στην υπηρεσία του όπου πληρώνεις 12 ευρώ τον μήνα για να ακούς ό, τι θέλεις, αλλά αυτή η επιχείρηση των 70 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο είναι ακόμα αρκετά μικρή σε σύγκριση με τον δισκογραφικό κλάδο που απέφερε 20 δισεκατομμύρια παγκοσμίως το 2009, την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν στοιχεία. Στο μεταξύ, άλλες υπηρεσίες, όπως το Sky’s Songs και το Comes With Music της Nokia, που στόχευε στους τηλεφωνικούς πελάτες, έχουν αποτύχει. Ετσι, η δημιουργία μιας μαζικής συνδρομητικής αγοράς δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένη.
Ρίσκο η ανεξαρτησία
Είναι σίγουρο ότι, στο νέο περιβάλλον, η μουσική βιομηχανία πολώνεται ανάμεσα σε καλλιτέχνες που προωθούνται από τις εταιρείες μέσω τηλεόρασης και εκείνους που ρισκάρουν για να διατηρήσουν την καλλιτεχνική τους αξιοπιστία. Και τα ανεξάρτητα γκρουπ είναι αυτά που πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη οξυδέρκεια στη ναυπήγηση μέσα στο ταραγμένο πέλαγος του εμπορικού συστήματος.
Οι Arcade Fire, για παράδειγμα, επένδυσαν δικά τους χρήματα στους πρώτους τους δίσκους –με αποτέλεσμα το συγκρότημα να είναι σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση όταν οι μεγάλες δισκογραφικές ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτούς. Ο μάνατζέρ τους, Σκοτ Ρότζερ, λέει: «Οταν πουλάμε ένα εκατομμύριο μονάδες, αποκομίζουμε εισόδημα ισοδύναμο προς εκείνο που θα αποκόμιζε μια μπάντα που έχει κάνει παραδοσιακή δισκογραφική συμφωνία αν πουλούσε 5 εκατομμύρια αντίτυπα».
Ακόμα και καθιερωμένα ονόματα αναρωτιούνται για τις αξίες στη νέα μουσική οικονομία. «Πρόσφατα ηχογράφησα έξι καινούργια τραγούδια», λέει ο Μπίλι Μπραγκ, «και τα έδωσα δωρεάν μέσα από την ιστοσελίδα μου. Εν τω μεταξύ, έχω τέσσερις διαφορετικούς τύπους T-shirt, που τα πουλάω για 20 δολάρια κάθε φορά που τα ζητούν μέσω e-mail. Πρέπει να πω ότι συχνά αναρωτιέμαι τι είδους δουλειά κάνω».


πηγή

PostHeaderIcon Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Κάθε χρόνο η φυματίωση σκοτώνει περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Πρόκειται για μία από τις συχνότερες λοιμώδεις νόσους στον κόσμο. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αερογενώς, με σταγονίδια, τα οποία εκπέμπουν οι ασθενείς, όταν βήχουν, φτερνίζονται ή ομιλούν.

Παρά τα μέσα που διαθέτει σήμερα η ιατρική επιστήμη, η φυματίωση μετά το 1985 παρουσιάζεται απειλητική, είναι παγκόσμια πανδημία που πυροδοτείται και από την έξαρση του AIDS (η φυματίωση είναι η συχνότερη αιτία θανάτου των ατόμων που πάσχουν από AIDS), τη φτώχεια, την έλλειψη των υπηρεσιών υγείας και την εμφάνιση ανθεκτικών στα φάρμακα στελέχων του βάκιλου, που προκαλεί τη νόσο (ο αριθμός των ασθενών με πολυ-ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση -MDR-TB- αυξάνεται συνεχώς).
Ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η φυματίωση είναι νόσος που παγιδεύει τους ανθρώπους σε φαύλο κύκλο φτώχιας και αρρώστιας. Στις ανεπτυγμένες κοινωνίες η νόσος παρουσιάζει αύξηση των δεικτών της και πρέπει πλέον να υπάρξει ενεργοποίηση στους τομείς της ενημέρωσης, της πρόληψης και της αντιμετώπισης.
Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης. Για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας, όλα τα συστήματα υγείας, παγκοσμίως, τέθηκαν σε επαγρύπνηση. Ο Οργανισμός εκπόνησε το πρόγραμμα DOTS (Directly Observed Therapy, Short Course - Πρόγραμμα Βραχυθεραπείας Υπό Άμεση Παρακολούθηση), που εφαρμόζεται σε 102 χώρες με διάφορες τροποποιήσεις.
Οι βασικές αρχές του προγράμματος είναι πέντε:
1. Κρατική μέριμνα.
2. Βελτιωμένος εργαστηριακός έλεγχος.
3. Άμεσα επιτηρούμενη θεραπεία διάρκειας 6 έως 8 μηνών σε όλους τους ασθενείς με θετικά πτύελα.
4. Δωρεάν αντιφυματικά φάρμακα.
5. Ύπαρξη συστήματος καταγραφής και αξιολόγησης της θεραπείας.
Για την αντιμετώπιση της πολυανθεκτικής φυματίωσης ανέπτυξε συμπληρωματικά το πρόγραμμα DOTS-plus για τις χώρες, που ήδη εφαρμόζουν το DOTS.
Περιοχές με σοβαρότερο πρόβλημα φυματίωσης είναι η Αφρική, η Ασία, η Ν. Αμερική, οι Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και τα περισσότερα από τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Η μεταφορά της φυματίωσης στις ανεπτυγμένες χώρες γίνεται διεθνώς μέσω της μετανάστευσης ατόμων τα οποία είτε ήδη νοσούν, είτε έχουν μολυνθεί στη χώρα τους και εκδηλώνουν τη νόσο στη χώρα υποδοχής.
Στην Ελλάδα, από την εποχή που οι πνευμονολόγοι ιατροί ονομάζονταν πνευμονολόγοι - φυματιολόγοι έως σήμερα, η χώρα κατάφερε να ελέγξει το πρόβλημα. Ωστόσο, με την αυξημένη μετανάστευση κυρίως από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ προς την Ελλάδα σε συνδυασμό με μία υστέρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού, από τα τέλη της δεκαετίας του '80 και μετά παρουσιάστηκε ήπια αύξηση των δεικτών της φυματίωσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, τα τελευταία χρόνια με τη δραστηριοποίηση της επιστημονικής κοινότητας φαίνεται να επικρατεί πάλι τάση μείωσης της νόσου.
Η φυματίωση ονομάζεται και «νόσος των φτωχών», καθώς αναπτύσσεται σε δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης και προτιμά τους οργανισμούς που είναι ήδη εξασθενημένοι από τις ασθένειες, τις κακουχίες και την ελλιπή διατροφή. Εικοσιδύο χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας, συγκεντρώνουν 80% των περιστατικών. Αυτές οι χώρες χαρακτηρίζονται από φτώχεια, κακή διατροφή, κακές συνθήκες υγιεινής και υπερπληθυσμό. Στην υποσαχάρια Αφρική η εξάπλωση της νόσου συνεχίζεται με ρυθμό 10% ετησίως, υποβοηθούμενη από την επιδημία του AIDS που μαστίζει την περιοχή, ενώ παγκοσμίως ο ρυθμός είναι 3%.
Η φυματίωση μαστίζει την ανθρωπότητα για χιλιετίες. Υπολείμματα της νόσου βρέθηκαν στα οστά και στον θώρακα από Αιγυπτιακές μούμιες ηλικίας 3.000 ετών. Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός την περιέγραψαν και συμφώνησαν ότι η ανάπαυση και ο καθαρός αέρας παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της. Έπρεπε να φτάσει η ανθρωπότητα στον 16ο αιώνα για να τεθούν οι πρώτες υποψίες για τη μεταδοτικότητα της νόσου. Τότε εφαρμόστηκαν νόμοι στη λεκάνη της Μεσογείου που επέβαλαν την απομόνωση των πασχόντων. Ο ίδιος ο ενοχοποιητικός παράγοντας, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, ανακαλύφτηκε από τον Koch το 1882.
Στο μεταξύ, ο συνωστισμός στις μεγάλες πόλεις και η εξαθλίωση των μαζών κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη διάδοση της νόσου. Η περίφημη «Λευκή Πανώλη», όπως ονομάστηκε, πιστεύεται ότι ήταν η κυριότερη αιτία θανάτου κατά το 19ο αιώνα. Ακολούθησε η σταδιακή βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, ώστε στις ΗΠΑ η θνησιμότητα από 400/100.000 το 1830 να πέσει στα 200/100.000 το 1900. Η συνεχιζόμενη βελτίωση των συνθηκών ζωής κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιβιοτικών τη δεκαετία του '40 κατάφερε τελικά να θέσει τη νόσο στο περιθώριο στις αναπτυγμένες χώρες.
Τα συμπτώματα, που χαρακτηρίζουν τη νόσο, είναι επίμονος βήχας, αίσθημα κόπωσης, απώλεια βάρους, νυχτερινοί ιδρώτες, ανορεξία, δεκατική πυρετική κίνηση και αιμόπτυση. Αφού το άτομο νοσήσει και εφόσον δεν λάβει την κατάλληλη αγωγή, η νόσος δεν περιορίζεται στους πνεύμονες αλλά μπορεί να επεκταθεί κυριολεκτικά οπουδήποτε: οστά, νεφροί, έντερα, εγκέφαλος κ.ά..
Σήμερα, η φαρμακευτική αγωγή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της φυματίωσης. Η θεραπεία είναι χρονοβόρα. Κανονικά, λαμβάνονται αντιβιοτικά για έξι έως 12 μήνες για να καταστρέψουν τον βάκιλο.
Πολλοί ασθενείς, όμως, δυσκολεύονται να τηρήσουν την απαραίτητη αγωγή με αποτέλεσμα την ατελή θεραπεία τους. Πέρα από το γεγονός ότι θα υποτροπιάσουν και θα μεταδώσουν τη νόσο σε άλλους, ευνοούν την ανάπτυξη ανθεκτικών στα φάρμακα μικροβίων. Τα πολυανθεκτικά αυτά στελέχη απαιτούν περισσότερα και διαφορετικά φάρμακα με αρκετές παρενέργειες, για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς, ο ρυθμός εμφάνισης της πολυανθεκτικής φυματίωσης αυξάνεται ανησυχητικά, χωρίς να υπάρχουν νέα αντιβιοτικά στον ορίζοντα.
Η φυματίωση είναι ασθένεια που προλαμβάνεται. Από άποψη δημόσιας υγείας, ο καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο της φυματίωσης είναι η διάγνωση και η θεραπεία ατόμων με φυματίωση πριν αναπτύξουν ενεργή νόσο, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις.
Επίσης, υπάρχει και το εμβόλιο κατά της φυματίωσης το οποίο μπορεί να γίνει κατά την παιδική ηλικία, που είναι πιο αποτελεσματικό.

πηγή

PostHeaderIcon Διαμάντια για την καταπολέμηση του καρκίνου

 
Τα νανοδιαμάντια μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας. Μπαίνουν μέσα στον πυρήνα των φαρμάκων και κατευθύνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια στον όγκο.
Στο πανεπιστήμιο του Northwestern στο Σικάγο ο Δρ. Ντιν Χο εργάζεται με διαμάντια. Για την ακρίβεια με νανοδιαμάντια, τα οποία είναι τόσο μικροσκοπικά που μοιάζουν με κόκκους σκόνης: 

«Ένα νανοδιαμάντι αποτελείται από άνθρακα, έχει μήκος μεταξύ δυο και οχτώ νανόμετρων, και είναι προικισμένο με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδιότητες. Η επιφάνειά του μπορεί αρχικά να προσελκύσει μια σειρά από φάρμακα και μετά πάλι να τα απελευθερώσει. Ο οργανισμός το ανέχεται καλά και μπορεί κανείς να το επεξεργαστεί πολύ εύκολα. Λίγα οξέα, ένας μύλος και ένας υπέρηχος αρκούν για ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός αυτός κάνει εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα διαμάντια για την ιατρική».
Ελπιδοφόρα αποτελέσματα
Συγκεκριμένα, ο Ντιν Χο έλεγξε κατά πόσον τα νανοδιαμάντια μπορούν να βελτιώσουν την επίδραση της χημειοθεραπείας, γιατί τα αποτελέσματά της συχνά μπορεί να εξασθενίσουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Οι όγκοι είναι ανθεκτικοί. Αυτό συμβαίνει επειδή τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να παράγουν τις λεγόμενες μοριακές αντλίες που απομακρύνουν τα φάρμακα γρήγορα. Προς το παρόν υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορούν να παραλύσουν μια από αυτές τις αντλίες, όμως τα νανοδιαμάντια φαίνεται να τα καταφέρνουν καλύτερα. Είναι μικροσκοπικά, προσελκύουν το φάρμακο και εισχωρούν μέσα στον όγκο. Ο Ντιν Χο έχει κάνει ήδη πειράματα σε ποντίκια με επιθετικό καρκίνο του μαστού. Μια φορά με την κλασσική μέθοδο και μια φορά όταν το φάρμακο βρίσκεται πάνω στο νανοδιαμάντι:
«Συνήθως το φάρμακο αποβάλλεται γρήγορα και δεν έχει το χρόνο να δράσει. Στο δικό μας πείραμα ο όγκος στο μαστό μεγάλωνε γρήγορα και μετά από λίγο τα ποντίκια πέθαναν. Με τα νανοδιαμάντια όμως το φάρμακο έμεινε πολύ περισσότερο και τα ποντίκια επέζησαν αντί για μια εβδομάδα πολύ περισσότερες εβδομάδες. Αυτή είναι μια σαφής βελτίωση».
Χάρη στα νανοδιαμάντια η συγκέντρωση του φαρμάκου ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη στα καρκινικά κύτταρα από ότι συνήθως και παρέμεινε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκτός αυτού οι παρενέργειες δεν ήταν περισσότερες. Αντίθετα αποδείχθηκε ότι τα νανοδιαμάντια γίνονταν εύκολα ανεκτά από τον οργανισμό. Η μέθοδος αποδεικνύεται στα ζώα ελπιδοφόρα, όμως ο Ντιν Χο δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κλινικές έρευνες πριν περάσει αρκετός χρόνος και σιγουρευτεί με τα αποτελέσματα στα ζώα.


PostHeaderIcon Μητέρα κάνει botox στην 8χρονη κόρη της για να γίνει σταρ!

 
Σαν όλα τα κοριτσάκια της ηλικίας της, η 8χρονη Britney Campbell αρέσκεται στο να χορεύει στους ρυθμούς της Lady GaGa, να ασχολείται με τo make up της μαμάς της και να παρακολουθεί την παιδική μόδα.

Όμως το παιχνίδι της ομορφιάς και της ματαιοδοξίας για την μικρή Britney δεν σταματάει εκεί. Η μητέρα της που είναι αισθητικός την προορίζει για μοντέλο, ηθοποιό ή τραγουδίστρια και γι’ αυτό κάθε τρεις μήνες της κάνεις ενέσεις botox.

PostHeaderIcon Σε εξέλιξη νέα δικαστική εμπλοκή της Apple

 
Με απόφασή του, αμερικανός δικαστής καλεί τον επικεφαλής της εταιρείας Apple Inc., Στηβ Τζομπς, που τελεί σε ιατρική άδεια, να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των συνηγόρων ομάδας καταναλωτών με την οποία βρίσκεται σε αντιδικία, για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού. Ειδικότερα, ο δικαστής του δικαστηρίου της Β. Καρολίνας, διατάσσει τον Τζομπς να απαντήσει τις ερωτήσεις που θα του υποβάλουν οι δικηγόροι, απασχολώντας τον, ωστόσο, για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο ωρών.

PostHeaderIcon Δυσοίωνες προβλέψεις ΓΣΕΕ για ανεργία στο 22% Πηγή:www.capital.gr

 
Νέες δραματικές προβλέψεις για την ανεργία στη χώρα μας, αυτή τη φορά από τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη.

Ανατρέπει και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της ΤτΕ για 16,5% και προειδοποιεί ότι, ως το τέλος του έτους το ποσοστό των ανέργων θα εκτιναχθεί στο 22%, από 14,2% που ήταν στο τέλος του 2010, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Μιλώντας την Τετάρτη στη βουλή, ο κ. Ρομπόλης απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης της ανεργίας κάτω από το 10%, τουλάχιστον έως το 2022-23. Παράλληλα, επισήμανε κινδύνους, όπως η απώλεια εσόδων για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Εν τω μεταξύ, και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη παραδέχθηκε από τη Θεσσαλονίκη ότι, η ανεργία μπορεί να σημειώσει άνοδο 3% μέσα στο 2011.




Πηγή:www.capital.gr

PostHeaderIcon Η Ελλάδα πρώτη στην αγορά όπλων από τη Γερμανία

Το ελληνικό κράτος είναι ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας και εκ των πιο "εκλεκτών" της Γαλλίας, αναφορικά με τις πωλήσεις μεγάλων συμβατικών όπλων, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) της Στοκχόλμης, τα οποία δημοσιεύει ο Economist.

Για την περίοδο 2006-2010 η Ελλάδα απορρόφησε το 15% των εξαγωγών της Γερμανίας, φιγουράροντας στην κορυφή των αγοραστών έναντι 11% της δεύτερης Νότιας Αφρικής. Παράλληλα, η χώρα μας δεν άφησε... παραπονεμένο και τον Νικολά Σαρκοζί, αφού το 12% των εξαγωγών όπλων της Γαλλίας έφτασε στην Ελλάδα, με τη Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έχουν αγοράσει περισσότερα.
Γενικότερα, τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι τα τρία τέταρτα των εξαγωγών συμβατικών όπλων παγκοσμίως την περίοδο 2006-2010 πραγματοποιούνται από μόλις πέντε χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία). Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 25% σε σχέση με την περίοδο 2001-2005.

Το SIPRI υπολογίζει τις παραδόσεις μεγάλων συμβατικών όπλων, σε καθένα εκ των οποίων αποδίδεται τιμή, στρατηγική σημασία και άλλα κριτήρια. Οι δύο μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων τα τελευταία χρόνια, η Ινδία και η Κίνα, αγόρασαν πάνω από το 80% των όπλων τους και οι δύο συνολικά, από τη Ρωσία. Ο τρίτος και ο τέταρτος μεγαλύτερος αγοραστής στον κόσμο, η Νότιος Κορέα και το Πακιστάν προτίμησαν την αμερικανική αγορά όπλων για τα "ψώνια" τους.

Αποτιμώντας τα παραπάνω στοιχεία είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό ότι οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, η γερμανική και η γαλλική δεν θα είχαν συμφέρον να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αφού θα έχαναν έσοδα από έναν πολύ καλό πελάτη τους. Για τους εξοπλισμούς και τα όπλα εξάλλου λεφτά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν!
arms(Πηγή: Εconomist)

πηγή

PostHeaderIcon Ραδιενεργό νέφος από την Φουκοσίμα στην Ελλάδα

Ραδιενεργό νέφος από την Φουκοσίμα στην Ελλάδα 
Ραδιενεργό νέφος αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα, την ώρα που εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε γάλα, λαχανικά και νερό του Τόκιο!!!!

Το νέφος που αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα ίσως και σήμερα, όπως ενημέρωσαν οι επιστήμονες Δημόκριτου και Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας την Βουλή, δεν πρέπει να μας ανησυχεί και αυτό γιατί οι ποσότητες ραδιενέργειας έχουν ήδη εξασθενήσει…

PostHeaderIcon Τουρκία-Ρωσία: Κατάργηση θεώρησης διαβατηρίων

Από τις 17 Απριλίου η Τουρκία και η Ρωσία θα καταργήσουν την υποχρέωση θεώρησης διαβατηρίων για τα ταξίδια των πολιτών τους, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.


PostHeaderIcon Νέος νόμος πλαίσιο για τα απόβλητα

Νέος νόμος πλαίσιο για τα απόβλητα 
Την ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των αποβλήτων, καθώς και την απλοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας προωθεί ο προτεινόμενος νόμος - πλαίσιο για τα απόβλητα. Πρόκειται για μια συνολική ρύθμιση η οποία ενσωματώνει τη σχετική κοινοτική οδηγία (2008/98/ΕΚ) και θεσπίζει διαδικασίες για την παραγωγή και διαχείριση των αποβλήτων ώστε να εξασφαλιστεί η ανθρώπινη υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος.

PostHeaderIcon Το σεξ μπορεί να σκοτώσει

 
Η ξαφνική έναρξη μέτριας έως έντονης σωματικής ή σεξουαλικής δραστηριότητας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που δεν ασκούνται τακτικά, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.
Οι γιατροί γνωρίζουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, αλλά η νέα έρευνα βοηθά να γίνει πιο συγκεκριμένος ο κίνδυνος, δήλωσε ο Dr. Issa Dahabreh, από το Tufts Medical Center στη Βοστόνη.


PostHeaderIcon Μια μικρή Ελλάδα στο κέντρο του Λονδίνου

greece_london2 
Από τις 19 έως τις 27 Μαρτίου, το Westfield London, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας ντύνεται με χρώματα ελληνικά, προσκαλώντας χιλιάδες επισκέπτες να επισκεφθούν το ελληνικό θεματικό πάρκο έκτασης 1.500 τ.μ. και να πραγματοποιήσουν ένα εικονικό ταξίδι στις ελληνικές εμπειρίες και τους στους ελληνικούς προορισμούς.

Με πρωτοβουλία του ΕΟΤ, περίπου 750.000 επισκέπτες του βρετανικού εμπορικού κέντρου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ποικιλία που προσφέρει το ελληνικό τουριστικό προϊόν. 


PostHeaderIcon Μαθητής έπεσε σε κώμα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

 

Ο 15χρονος μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο έπειτα από μια νύχτα ξέφρενου γλεντιού...

Ο νεαρός μαθητής βγήκε με τους φίλους του σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί της Πρέβεζας και άρχισε να πίνει το ένα ποτό μετά το άλλο. Το αποτέλεσμα ήταν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση.

PostHeaderIcon «Φρένο» στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Google

εταιρεία αποκτά υπερβολική εξουσία, σύμφωνα με αμερικανικό δικαστήριο
Η συμφωνία ανάμεσα στη Google, τους εκδότες και τους συγγραφείς για την ψηφιοποίηση και online δημοσίευση εκατομμυρίων βιβλίων, μπλοκαρίστηκε από αμερικανικό δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι παραχωρεί υπερβολική εξουσία στην αμερικανική εταιρία.
Η Google έχει ήδη ψηφιοποιήσει εκατομμύρια βιβλία και τα έχει καταστήσει διαθέσιμα στο διαδίκτυο, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της eBooks. Όμως ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης, που επί περίπου ένα χρόνο εξέτασε την υπόθεση, έκρινε ότι η συμφωνία σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, παρέχει στην εταιρία υπερβολικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σύμφωνα με το BBC, το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Με βάση τη συμφωνία διακανονισμού με τις ενώσεις των αμερικανών εκδοτών και συγγραφέων, που επιτεύχθηκε τελικά το 2008 η Google θα συνέχιζε να ψηφιοποιεί τα βιβλία και να πωλεί την ηλεκτρονική πρόσβαση σε αυτά, ενώ σε αντάλλαγμα θα πλήρωνε 125 εκατ. δολάρια για τα πνευματικά δικαιώματα κάθε χρόνο στους δικαιούχους.
Όμως, μεταξύ άλλων, παρέμενε ανοιχτό το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων για πολλά έργα ήδη ψηφιοποιημένα, για τα οποία δεν είχε καταστεί δυνατό να προσδιοριστεί κάποιος δικαιούχος των σχετικών πνευματικών δικαιωμάτων.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ενέκρινε τη δικαστική απόφαση και δήλωσε ότι αποτελεί «σωστή κατάληξη» στην υπόθεση. Το υπουργείο υπήρξε εξ αρχής επικριτικό απέναντι στην Google, θεωρώντας ότι η συμφωνία διακανονισμού επέτρεπε στην εταιρία να αποκτήσει αποκλειστικά δικαιώματα σε «ορφανά» βιβλία και τα ανάλογα κέρδη. Η δικαστική απόφαση, πάντως, αφήνει ανοιχτή την προοπτική για την Google, τους εκδότες και τους συγγραφείς να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ήδη οι ενώσεις των συγγραφέων και εκδοτών δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία με την εταιρία.
«Σαφώς απογοητευτική», χαρακτήρισε την απόφαση η Google και είπε ότι θα εξετάσει από εδώ και πέρα τι θα κάνει, αφού πρώτα μελετήσει καλά τις επιλογές της.
Η Google έθεσε σε λειτουργία πέρσι το Δεκέμβριο το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Google eBookstore, μια υπηρεσία ανεξάρτητη από τη Google Books, η οποία από το 2004 έχει ήδη ψηφιοποιήσει περίπου 15 εκατ. βιβλία, προερχόμενα από τουλάχιστον 100 χώρες.
Η Συμμαχία Ανοικτού Βιβλίου (Open Book Alliance), που περιλαμβάνει τους ανταγωνιστές της Google (Amazon, Microsoft, Yahoo κ.α.), χαιρέτησε τη δικαστική απόφαση, λέγοντας ότι αποτελεί «νίκη για το δημόσιο συμφέρον και για τον ανταγωνισμό στο λογοτεχνικό και το διαδικτυακό οικοσύστημα».



PostHeaderIcon Δέρμα ερπετού 50 εκατομμυρίων ετών!

50 εκατομμύρια χρόνια μετά και όμως... ανακαλύφθηκαν πρωτεΐνες δέρματος σε απολίθωμα ενός προΐστορικού ερπετού παρόμοιου με τη σημερινή σαύρα!

Αυτή η περίπτωση είναι πράγματι σπάνια αφού μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η διατήρηση μαλακών ιστών σε απολιθώματα τόσο μεγάλης ηλικίας θεωρούνταν αδύνατη. Όμως μια νέα τεχνική υπέρυθρης ακτινοβολίας κατάφερε να απεικονίσει τα οργανικά υπολείμματα και να δείξει ότι το δέρμα του προϊστορικού ζώου είχε δομή παρόμοια με αυτή που απαντάται στις σημερινές σαύρες. 

PostHeaderIcon «Απαλλοτρίωση» αντικειμένων από το Μέγαρο Υπατία

«Απαλλοτρίωση» αντικειμένων από το Μέγαρο Υπατία 
Οικογενειακά κειμήλια εκλάπησαν από το Μέγαρο Υπατία κατά την παραμονή των 275 απεργών πείνας.

Το νεομπαρόκ κτήριο της οδού Πατησίων είχε παραχωρηθεί δωρεάν, με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών του.

PostHeaderIcon H Google τιμά το Χάρρυ Χουντίνι


H Google αποφάσισε να τιμήσει σήμερα τα 137α γενέθλια του Χάρρυ Χουντίνι, του ξακουστού μάγου των αποδράσεων και προσάρμοσε αντίστοιχα το λογότυπο της μηχανής αναζήτησης της. Ο Χουντίνι γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1874. Το καλλιτεχνικό του όνομα το πήρε από τους δύο μάγους Harry Kellar και Jean Eugène Robert-Houdin.

Η καριέρα του Χουντίνι ξεκίνησε στο τσίρκο. Αργότερα ειδικεύτηκε στα τρικ των αποδράσεων για τα οποία και άφησε εποχή – να αποδράει, δηλαδή, είτε δεμένος με αλυσίδες είτε δεμένος με σκοινιά .

PostHeaderIcon Αντίο στην «Κλεοπάτρα» µε τα βιολετί µάτια

«Ορισµένοι από τους καλύτερους συµπρωταγωνιστές µου ήταν σκύλοι ή άλογα». Εδώ που τα λέµε, δεν είχε άδικο. Η Ελίζαµπεθ Τέιλορ που πέθανε χθες σε ηλικία 79 ετών, έπειτα από περιπετειώδη ζωή και ταλαιπωρηµένη υγεία, έγινε γνωστή έχοντας συµπρωταγωνιστή ένα κόλεϊ, τη Λάσι, στην τηλεοπτική σειρά του 1943.

PostHeaderIcon Γενική πρόγνωση καιρού για Πέμπτη 24/03/2011

Καλό καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές βροχές στην Ανατολική Στερεά, Εύβοια και Βόρεια Κρήτη περιμένουμε την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 17 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, από 4 έως 19 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 4 έως 17 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 6 έως 17 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα και από 8 έως 15 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη αλλά η μέγιστη στα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 18 βαθμούς.

PostHeaderIcon Καλημέρα...



Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin