Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Κανιβαλισμός: ο απαγορευμένος καρπός


Στις 22 Ιουλίου του 1991, έπειτα από έφοδο της αστυνομίας σ’ ένα διαμέρισμα μιας λαϊκής συνοικίας του Μιλγουόκι, συνελήφθη ο χειρότερος κανίβαλος στην εγκληματολογική ιστορία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των γειτόνων του ο Τζέφρι Ντάμερ «ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος». Το γεγονός αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να παρασύρει και να δολοφονήσει «ήσυχα» τουλάχιστον 14 ανθρώπους. Τη στιγμή της σύλληψης του, στο διαμέρισμα του υπήρχαν 11 διαμελισμένα πτώματα και τρία βρασμένα ανθρώπινα κεφάλια! Το θέαμα ήταν φρικιαστικό. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα ο Ντάμερ βασάνιζε τα θύματα του, τα τεμάχιζε και στη συνέχεια έτρωγε τμήματα τους. Η περίπτωση του δυστυχώς δεν είναι και η μοναδική στην ιστορία του ανθρώπινου είδους. 

Οι σπηλαιόβιοι πρόγονοί μας δεν έχαναν την ευκαιρία να κατασπαράζουν ο ένας τον άλλο. Την παλαιολιθική εποχή οι άνθρωποι του Νεάντερταλ συνήθιζαν ν’ αλληλοτρώγονται κατά τη διάρκεια των συγκρούσεών τους.  Οι Homo Sapiens δεν εγκατέλειψαν ολοκληρωτικά αυτή την πρακτική. Από τη στιγμή ωστόσο που οι άνθρωποι παράτησαν το κυνήγι και τη νομαδική ζωή κι ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια της γης και ιδιαίτερα μόλις δημιουργήθηκαν τα πρώτα οργανωμένα κράτη, ο πατροπαράδοτος κανιβαλισμός πέρασε στην «παρανομία», έγινε ταμπού κι απωθήθηκε από το συλλογικό ασυνείδητο. Και ο λόγος είναι προφανής: οι αιχμάλωτοι πολέμου, που θεωρούνταν ως τότε «δίποδη τροφή», απέκτησαν μεγαλύτερη αξία ως δούλοι, που καλλιεργούσαν τη Γη και πληρωτές φόρων, παρά ως μεσημεριανό γεύμα.
Όσο κι αν «εκπολιτιστήκαμε»  όμως ο κανιβαλισμός δεν εξαλείφθηκε ποτέ. Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι οι κάτοικοι της Σκυθίας ήταν ανθρωποφάγοι, επειδή συνήθιζαν να τρώνε τους εχθρούς τους. Οι Ρωμαίοι κατηγορούσαν τους Κέλτες της Βρετανίας και της Ιρλανδίας ότι επιδίδονταν σε κανιβαλισμό και ανθρωποθυσίες. Το Μεσαίωνα πολλοί έλεγαν ιστορίες για τους τρομερούς Μογγόλους της Στέπας, που έτρωγαν το ωμό κρέας των θυμάτων τους. Την ίδια περίοδο οι Αζτέκοι, που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι κανίβαλοι της ιστορίας, θυσίαζαν κατά χιλιάδες τους αιχμαλώτους τους πάνω σε αιμοσταγείς βωμούς και στη συνέχεια, αφού ο αρχιερέας έβγαζε την καρδιά τους για να την προσφέρει στους θεούς, τα σώματά τους κατέληγαν σ’ ένα οργιαστικό κανιβαλιστικό τσιμπούσι!
Ο κανιβαλισμός –η ονομασία κανίβαλος δόθηκε αρχικά από τους Ισπανούς θαλασσοπόρους στους ανθρωποφάγους της Καραϊβικής (Cannibal από το Caribal, που σημαίνει Καραϊβικός)–  είναι μια πανάρχαια συνήθεια, που θυμίζει στον άνθρωπο την ταπεινή, ζωώδη καταγωγή του. Είναι ένας «απαγορευμένος καρπός», που προστατεύεται από πανίσχυρα ανασταλτικά ταμπού. Αν και ο πολιτισμός μας τον απαγορεύει ρητά, χρησιμοποιώντας μάλιστα και θρησκευτικές απαγορεύσεις, εντούτοις ο κανιβαλισμός έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Δεν είναι μόνον ο Κρόνος που έτρωγε τα παιδιά του, αλλά και πολλές πρωτόγονες φυλές που ζούσαν σε περιοχές, όπου οι πηγές πρωτεϊνών σπάνιζαν. Εκεί ο κανιβαλισμός ήταν μια συνηθισμένη πολεμική πρακτική.
Στα νησιά της Χαβάης η λέξη άνθρωπος σημαίνει ακόμη «όρθιος χοίρος», ενώ μια φυλή της Νέας Γουϊνέας ονομάζει τον εαυτό της Ασμάτ, που σημαίνει «Άνθρωποι», σε αντίθεση με όλους τους άλλους, τους οποίους αποκαλεί Μανόουε, δηλαδή «Φαγώσιμους»!  Και πριν από δύο μόλις αιώνες οι ιθαγενείς Μαορί της Νέας Γουϊνέας συνήθιζαν πριν εκστρατεύσουν να μένουν για μέρες νηστικοί, ενώ στο δρόμο για τη μάχη μιλούσαν για τη «γλυκιά γεύση» που θα είχε το κρέας των εχθρών τους. «Η σάρκα σας κόλλησε ανάμεσα στα δόντια μου», φώναζαν οι ίδιοι στους κατατρομαγμένους συγγενείς των θυμάτων τους...
Ακόμη και σήμερα σχεδόν κάθε κάτοικος του νησιωτικού συμπλέγματος της Πολυνησίας γνωρίζει ότι οι πρόγονοι του ήταν kai-tangata, δηλαδή «ανθρωποφάγοι». Κάποιοι μάλιστα αστειεύονται γι’ αυτό, ενώ οι υπόλοιποι ντρέπονται μήπως και τους θεωρήσουν πρωτόγονους και βαρβάρους. Σύμφωνα με τον πάτερ Ρουσέλ ο κανιβαλισμός δεν εξαφανίστηκε από αυτά τα νησιά παρά μόνον μετά την έλευση του χριστιανισμού. Προηγουμένως οι ιθαγενείς έτρωγαν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, κυρίως Περουβιανών εμπόρων. Αλλά η κύρια πηγή κανιβαλισμού ήταν οι αιχμάλωτοι πολέμου. Οι πολεμιστές έτρωγαν τα πιο νόστιμα σημεία του σώματος των αιχμαλώτων τους, αφήνοντας τα υπόλοιπα για τα γυναικόπαιδα.
Ο κανιβαλισμός των νησιών του Ειρηνικού δεν υπαγορευόταν από κάποιο θρησκευτικό έθιμο ή απλά από δίψα για εκδίκηση. Περισσότερο υπαγορεύονταν από μια λαχτάρα για ανθρώπινο κρέας, που ωθούσε τους κατοίκους των νησιών να σκοτώσουν μόνο και μόνο για να καταβροχθίσουν –ελλείψει άλλης πηγής πρωτεϊνών, εφόσον ο άνθρωπος είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό σ’ αυτά τα νησιά– φρέσκο κρέας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι γυναίκες και τα παιδιά ήταν τα κατεξοχήν θύματα.
Ο κανιβαλισμός, που δεν πρέπει να σχετίζεται με την ανθρωποφαγία, μια πρακτική συχνή στους αποκλεισμένους και πολιορκημένους που έχει να κάνει με την έλλειψη τροφής και με το πανίσχυρο ένστικτο της αυτοσυντήρησης, έδωσε το παρόν του και στη διάρκεια του αιώνα μας. Κύρια αιτία υπήρξε η πείνα. Οι Ρώσοι γνώρισαν καλά αυτή την αιτία. Στα πρώτα χρόνια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης η χώρα υπέφερε από τη μεγαλύτερη πεινά, που γνώρισε η Ευρώπη από τον 19ο αιώνα. Το 1921 περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στις περιοχές του Βόλγα και των Ουραλίων, ενώ η Ουκρανία υπέφερε από πείνα το 1931 εξ αιτίας της σταλινικής κολεκτιβοποίησης των αγροκτημάτων. Για να μην πεθάνουν από την πείνα αρκετοί άνθρωποι αναγκάστηκαν τότε να φάνε συνανθρώπους τους. Επίσης κατά τη διάρκεια των 444 ημερών της πολιορκίας από τους Γερμανούς του Λένιγκραντ (Αγία Πετρούπολη), οι υπερασπιστές του αναγκάστηκαν να φάνε πτώματα.
Το 1967 στην επαρχία Guangxi της νότιας Κίνας, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Πολιτιστικής Επανάστασης», χιλιάδες υποτιθέμενοι αντιφρονούντες φαγώθηκαν από «πρωτεϊνοβόρα» στελέχη του Κόμματος. Το 1997, κατά τη διάρκεια της μεγάλης πείνας στη Βόρεια Κορέα, ένα ζευγάρι εκτελέστηκε επειδή σκότωσε περίπου 50 παιδάκια, για να πουλήσει το κρέας τους παστό στην αγορά!
Περιπτώσεις «δράκων», που δολοφονούσαν κι έτρωγαν τ’ αθώα θύματά τους έχουν εμφανιστεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη μας. Η συχνότερη πάντως στην εποχή μας μορφή κανιβαλισμού είναι ο λεγόμενος «ψυχοπαθολογικός» κανιβαλισμός, που σχετίζεται με ψυχικές διαταραχές και παράνοια. Όλοι μας είμαστε λίγο πολύ «λανθάνοντες κανίβαλοι», που μπορούμε να «ξυπνήσουμε» αν συντρέξουν ειδικοί λόγοι...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ, ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΝ… ΕΦΑΓΑ ΕΓΩ!
Ο κατάλογος των σύγχρονων κανίβαλων είναι αρκετά μακρύς. Ας αναφερθούμε σε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις ξεκινώντας από τον «Χάνιμπαλ Λέκτερ» της Βενεζουέλας. Ο Ντόραντζελ Βάργκας, που καταβρόχθισε τουλάχιστον 10 άνδρες, δήλωσε ατάραχος στους έκπληκτους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν τον Φεβρουάριο του 1999: «Φυσικά και τρώω ανθρώπους. Ο καθένας μπορεί να φάει ανθρώπινο κρέας, αλλά πρέπει πρώτα να το πλύνει και να το ψήσει καλά για ν’ αποφύγει τις αρρώστιες. Εγώ τρώω μόνον τα μέρη που έχουν μύες... Κάνω πολύ νόστιμη βραστή γλώσσα και χρησιμοποιώ τα μάτια για να κάνω μια πηχτή υγιεινή σούπα...» Ο ίδιος είπε ότι προτιμά το ανδρικό κρέας από το γυναικείο και ότι δεν τρώει χέρια, πόδια, και όρχεις, μολονότι «θα έμπαινε στον κόπο να τα δοκιμάσει σε περιπτώσεις ανάγκης»! Ο Βάργκας απέρριπτε τους παχύσαρκους άνδρες επειδή είχαν πολύ χοληστερίνη και τους γέρους επειδή το κρέας τους ήταν «μολυσμένο και πολύ σκληρό»!
Ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν υποκύψει στην λεγόμενη «κανιβαλιστική παρέκκλιση», εμφανίστηκαν στην προναζιστική Γερμανία. Όταν ο ναζισμός επικράτησε στη Γερμανία όλοι οι λανθάνοντες κανίβαλοι ενσωματώθηκαν στο σύστημα... Ο Γκέοργκ, ο περιβόητος «τρελός χασάπης», ήταν ένας Γερμανός κανίβαλος που έδρασε μετά τον Α’ Π. Πόλεμο και ζούσε πουλώντας ανθρώπινο κρέας. Ήταν πρώην χασάπης και δεν είχε κανένα ενδοιασμό στα εγκλήματα του. Τις νύχτες, έπειτα από κατανάλωση πολύ αλκοόλ, ο Γκεόργκ έφερνε τις μεθυσμένες πόρνες στο σπίτι του, έκανε μαζί τους σεξ και κατόπιν τις τεμάχιζε! Την επόμενη μέρα πουλούσε το κρέας τους ως βοδινό ή χοιρινό στην ντόπια αγορά. Συνελήφθη τον Αύγουστο του 1921, όταν ο σπιτονοικοκύρης του κάλεσε την αστυνομία αφού είδε τη σκηνή ενός καβγά με μια πόρνη. Μέσα στο δωμάτιο του βρέθηκε ένα φρεσκοκομμένο σώμα, καθώς και ίχνη από τα διαμελισμένα κορμιά τριών κοριτσιών...
Ένας άλλος Γερμανός, που κατοικούσε στη Σιλεσία, έδειξε κι αυτός μια ιδιαίτερη προτίμηση στα «όρθια γουρούνια», στους ανθρώπους. Ο Ντένκε έσφαξε τουλάχιστον 30 συντοπίτες του, κρατώντας μάλιστα τα απομεινάρια τους στο υπόγειο του σπιτιού του. Όταν συνελήφθη το 1924 ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι τα τελευταία τρία χρόνια έτρωγε μόνον φρέσκο ανθρώπινο κρέας!
Ο Χέρμαν, ένας ακόμη Γερμανός κανίβαλος της μεσοπολεμικής περιόδου, κυνηγούσε νεαρά αγόρια στους σταθμούς τρένων του Ανόβερο. Ευχαριστιόταν να βασανίζει τα θύματα του μέχρι θανάτου κι έκανε λουκάνικα με τα απομεινάρια τους! Ήταν ένας δολοφόνος-επιχειρηματίας, καθώς πουλούσε το κρέας και το μαλλί των θυμάτων του στην τοπική μαύρη αγορά...
Στη μεταπολεμική Γερμανία πασίγνωστη υπήρξε η περίπτωση του Κρόλ, που δρούσε στη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ για πάνω από 20 χρόνια και ήταν υπεύθυνος για τουλάχιστον 14 θανάτους. Ήταν γύρω στα 65 ετών όταν, έπειτα από τον 6ο φόνο του, δοκίμασε για πρώτη φορά ανθρώπινο κρέας κι ανακάλυψε το πάθος του γι’ αυτό. Στις 3 Ιουλίου του 1976 η αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμα του και βρήκε πλαστικές σακκούλες γεμάτες με ανθρώπινα κρέατα και στον καταψύκτη του μαζί με πάγο, καρότα και πατάτες, βρέθηκε το κεφάλι ενός τετράχρονου κοριτσιού!
Αν και ο Δυτικός πολιτισμός έχει εξορκίσει τον κανιβαλισμό ως το Απόλυτο Ταμπού, ως μια φρικαλεότητα που ταυτίζεται με την επιστροφή σε προγενέστερα στάδια εξέλιξης, δεν κατάφερε εντούτοις να τον ξεριζώσει. Η ιστορία μας είναι διάσπαρτη από περιπτώσεις «πολιτισμένων» ανθρώπων που επιδίδονταν στον κανιβαλισμό. Γιατί ο «πολιτισμός» μας δεν κατόρθωσε, παρά τις όποιες απαγορεύσεις, να δημιουργήσει στα μέλη του μια μόνιμη αποστροφή προς το ανθρώπινο κρέας; Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ΣΥΓΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΦΑΓΟΥ
Η Βίβλος μας πληροφορεί ότι ο πολιτισμός μας είναι δημιούργημα του Κάιν του Φονιά. Ο μύθος ότι είμαστε απόγονοι ενός αδελφοκτόνου έχει τεράστια αλληγορική σημασία: το ανθρώπινο είδος είναι το μοναδικό στο ζωικό βασίλειο που τα μέλη του σκοτώνουν το ένα το άλλο. Η εξήγηση γι’ αυτό είναι σχετικά απλή. Ο άνθρωπος εξελίχτηκε πολύ γρήγορα κι από άοπλος χορτοφάγος έγινε οπλισμένος σαρκοφάγος και στη συνέχεια παμφάγος. Απέκτησε τεχνητά φονικά όπλα χωρίς παράλληλα ν’ αναπτύξει την ενστικτώδη απαγόρευση να μην τα στρέφει εναντίον των ομοειδών του. Τα όπλα που επινόησε ο άνθρωπος, όταν έγινε σαρκοβόρος, δεν είχαν σε τίποτε να ζηλέψουν από τον βιολογικό οπλισμό των άλλων σαρκοφάγων ζώων. Σε αντίθεση όμως με αυτά ο άνθρωπος δεν ανέπτυξε αρκετά το λεγόμενο «σαρκοβόρο ταμπού», δηλαδή το να μη σκοτώνει και να μην τρώει μέλη του δικού του είδους.
Τα πιο ισχυρά σαρκοφάγα ζώα, όπως τα λιοντάρια και οι τίγρεις, διαθέτουν έναν αντικανιβαλιστικό μηχανισμό που τα εμποδίζει να σκοτώνουν και να φάνε το ένα το άλλο. Όσοι ισχυρότεροι βιολογικοί φονιάδες είναι τα ζώα, τόσο πιο ισχυρός είναι αυτός ο αποτρεπτικός μηχανισμός. Στον άνθρωπο όμως υπάρχει σύγχυση. Ως παμφάγος μπορεί να καταναλώσει κρέας, ωστόσο δεν διαθέτει έναν «βιολογικό μηχανισμό» που να του εξασφαλίζει εύκολα την ποσότητα που χρειάζεται. Χωρίς πολλούς ενδοιασμούς λοιπόν στρέφεται συχνά ενάντια στους όμοιους του για να τους κατασπαράξει. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα άλλα παμφάγα ζώα, όπως για παράδειγμα με τις αρκούδες και τα γουρούνια, τα οποία δεν το έχουν σε τίποτε να σκοτώσουν και να καταβροχθίσουν κάποιο πληγωμένο ζώο του είδους τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις νευρωτικές γουρούνες, όταν τρομάζουν στρέφονται ακόμη και ενάντια στα μωρά τους. Ο φυσικός λοιπόν απαγορευτικός μηχανισμός παραμερίζεται αρκετά συχνά. Παρ’ όλα αυτά ο κανιβαλισμός ποτέ δεν ευδοκίμησε στο ζωικό βασίλειο. Ακόμη και στα παμφάγα ζώα αποτελεί σπάνια περίπτωση.
Στις ανθρώπινες κοινωνίες ο κανιβαλισμός αποτελεί ένα παράξενο φαινόμενο, μια παρεκτροπή που καμιά θεωρία δεν μπόρεσε να βρει την απόλυτη αιτιολογία του. Κι αυτό επειδή πέρα από τη «σύγχυση του παμφάγου» υπάρχουν και αρκετοί άλλοι παράγοντες που τον επιτρέπουν ή τον αποτρέπουν. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κανιβαλισμός δεν πρέπει να συγχέεται με την ανθρωποφαγία, την περιστασιακή δηλαδή κατανάλωση ανθρώπινου κρέατος σε περίπτωση απουσίας άλλης πηγής τροφής. Επίσης ο τροφοδοτικός κανιβαλισμός (άνθρωποι που παχύνονται για να προοριστούν για κατανάλωση) είναι εξαιρετικά σπάνιος. Ποιες μορφές κανιβαλισμού έχουν λοιπόν εκδηλωθεί στη μακραίωνη ιστορία του ανθρώπου;

ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ
Πρόκειται για την παλαιότερη και πιο διαδεδομένη μορφή κανιβαλισμού. Με εξαίρεση τις περιοχές όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτοι Μεγάλοι Πολιτισμοί (εύφορη ημισέληνος), ο πολεμικός κανιβαλισμός βρήκε πρόσφορο έδαφος σ’ όλες σχεδόν τις ηπείρους και ιδιαίτερα εκεί όπου απουσίαζε η κρατική οργάνωση. Κοινωνίες που ήταν συγκροτημένες κατά πρωτόγονες ομάδες ή χωριά, εφάρμοζαν τον πολεμικό κανιβαλισμό σε μεγάλη κλίμακα. Η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι τα κράτη έχουν περισσότερο παραγωγικές οικονομίες, στους κόλπους των οποίων οι αγρότες και οι εργάτες παράγουν μεγάλα πλεονάσματα τροφής και αγαθών. Η κυρίαρχη τάξη, που ασκούσε την πολιτική και στρατιωτική εξουσία, στηρίζονταν στους φόρους και στις εισφορές των υποτελών λαών. Μετά τις μάχες η ελίτ αυτή ανάγκαζε τους αιχμαλώτους να δουλέψουν προς όφελός της. Όσο μεγάλωνε ο πληθυσμός τους, τόσο μεγεθυνόταν η πλεονάζουσα παραγωγή την οποία και οικειοποιούνταν.
Οι πρωτόγονες κοινωνίες, αντίθετα, ήταν ανίκανες να παράγουν μεγάλα πλεονάσματα τροφίμων. Έτσι οι αιχμάλωτοι  ήταν πολυτιμότεροι σαν τροφή παρά ως παραγωγοί τροφίμων. Ενώ οι μεγάλες αυτοκρατορίες απέτρεπαν τον πολεμικό κανιβαλισμό, τα μικρά χωριά τον ευνοούσαν. Στα χωριά αυτά ο εχθρός είχε μεγαλύτερη αξία ως «κρέας που περπατά» παρά ως σκλάβος και πληρωτής φόρων.
Αρκετές ινδιάνικες φυλές στη Βόρειο Αμερική εφάρμοζαν τον πολεμικό κανιβαλισμό στις μεταξύ τους συγκρούσεις. Μπορεί να μην πήγαιναν στη μάχη με σκοπό να φάνε ανθρώπινο κρέας, ωστόσο το αποκτούσαν ως υποπροϊόν της διεξαγωγής του πολέμου. Οι Χιούρον και οι Ιροκέζοι, που ζούσαν στη δασώδη περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, δεν άφηναν μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών -το ανθρώπινο κρέας- να πάει χαμένη. Με ευχαρίστηση λοιπόν καταβρόχθιζαν το κρέας των αιχμαλώτων τους, αφού προηγουμένως τους μετέφεραν στα χωριά τους για να τους βασανίσουν. Τα βασανιστήρια που υπέβαλαν ιδίως οι Χιούρον τους αιχμαλώτους τους ήταν μοναδικά σε αγριότητα (τσιγάρισμα σε σιγανή φωτιά κ.α.). Είχαν ωστόσο και εκπαιδευτικό χαρακτήρα εφόσον προειδοποιούσαν τους νέους της φυλής για τη φοβερή μοίρα που τους περίμενε αν τυχόν κι αιχμαλωτίζονταν από τους εχθρούς. Το μήνυμα ήταν σαφές: No Mercy (Όχι Έλεος).
Σε όλη τη διάρκεια των Αγγλο-γαλλικών πολέμων του 19ου αιώνα οι Χιούρον συμμάχησαν με τους Γάλλους μόνο και μόνο επειδή οι πατροπαράδοτοι εχθροί τους, οι Ιροκέζοι, είχαν ταχθεί με το μέρος των Άγγλων. Όταν στις μεταξύ τους συγκρούσεις τα μαχαίρια και τα τσεκούρια αντικαταστάθηκαν από τα πυροβόλα όπλα οι δύο φυλές έφτασαν στα όρια του αφανισμού μέσα σε δύο μόλις γενιές! Οι Ευρωπαίοι πάντως μπόρεσαν να προελάσουν ευκολότερα στη βορειοαμερικανική ενδοχώρα με πρόσχημα ότι διαδίδουν έναν «ανώτερο» πολιτισμό, που σεβόταν τους αιχμαλώτους και τους υποτελείς.  Ήταν σίγουρα πιο ευπρόσδεκτοι από τους Χιούρον που ορμούσαν με το σύνθημα «ήρθαμε να σας σκοτώσουμε και να σας φάμε»...
Στη Βραζιλία οι Ινδιάνοι Τουπινάμπα επιδίδονταν σε πολεμικό κανιβαλισμό διοργανώνοντας μάλιστα ειδικές τελετές. Ο Ιησουίτης Αντόνιο Μπλασκέθ, που επισκέφθηκε τη Βραζιλία το 1557, γράφει χαρακτηριστικά: «Οι Τουπινάμπα θεωρούν ευτυχία να σκοτώσουν έναν εχθρό και ύστερα να φάνε το κρέας του. Δεν υπάρχει κρέας που να τους αρέσει περισσότερο». Σ’ αυτές τις πρωτόγονες φυλές οι ίδιοι οι αιχμάλωτοι ζητούσαν έναν «ένδοξο», δηλαδή έναν φρικτό θάνατο, πιστεύοντας ότι «μόνον οι δειλοί και οι ασθενικοί πεθαίνουν και θάβονται για να πάνε ν’ αυξήσουν το βάρος της γης» (Jose de Anchieta, 1554). Στα μάτια των Ιησουϊτών μπορεί όλα αυτά να φάνταζαν διαβολικά, για τους Ινδιάνους όμως ήταν ο φυσιολογικός τρόπος της ζωής τους.
Σε ολόκληρη την Ωκεανία ο πολεμικός κανιβαλισμός εφαρμόζονταν μέχρι πολύ πρόσφατα. Ειδικότερα στα νησιά Φίτζι είχε φτάσει σε απίστευτα επίπεδα έντασης και αγριότητας. Στα νησιά αυτά το ανθρώπινο κρέας θεωρούνται «τροφή των θεών». Οι σκοτωμένοι εχθροί τρώγονταν σε οργιαστικά κανιβαλιστικά συμπόσια, αφού προηγουμένως τα σώματά τους προσφέρονταν στα πνεύματα. Οι κάτοικοι των Φίτζι, αν και είχαν εξημερώσει το γουρούνι, είχαν μια διατροφή φτωχή σε πρωτεΐνες. Το ανθρώπινο κρέας αντιστάθμιζε την έλλειψη πρωτεϊνών. Από την άλλη οι Μαόρι της Νέας Ζηλανδίας χρησιμοποιούσαν το ανθρώπινο κρέας για να εξασφαλίσουν τροφή κατά τη διάρκεια των πολεμικών εκστρατειών τους.
Οι Μαόρι όπως και οι υπόλοιποι λαοί της Ωκεανίας, είχαν χαμηλό επίπεδο πολιτικής οργάνωσης. Όταν άρχισαν να δημιουργούνται ισχυρά κράτη, οι αιχμάλωτοι απέκτησαν μεγαλύτερη αξία ως υπήκοοι, που πλήρωναν φόρο υποτέλειας παρά ως κρέας για γεύμα. Οι αιματηροί, βέβαια, πόλεμοι που διεξήχθησαν μεταξύ των σύγχρονων κρατών, ξεπέρασαν σε αγριότητα ακόμη και τη φαντασία κάθε φτωχού κανίβαλου...
Ο πολεμικός κανιβαλισμός είχε να κάνει συνήθως με τη συλλογή των σωμάτων των εχθρών από το πεδίο της μάχης ή με τη μεταφορά των αιχμαλώτων στο χωριό των νικητών.  Ωστόσο αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό. Πολλές φορές αυτοί που επιτίθονταν σ’ έναν καταυλισμό έφευγαν γρήγορα γιατί φοβόντουσαν την αντεπίθεση ενός ανασυντασσόμενου εχθρού. Προσπαθούσαν, λοιπόν, να διατηρήσουν όσο γίνεται καλύτερα την ευκινησία τους.  Γι’ αυτό και  δεν έπαιρναν μαζί τους παρά δείγματα του εχθρού  –κεφάλια ή δέρμα του κρανίου. Οι Χιούρον προτιμούσαν το δέρμα κρανίου (σκαλπ), ενώ οι Παπούα ολόκληρο το κεφάλι. Αυτοί υπήρξαν και οι περιβόητοι  «κυνηγοί κεφαλών».

«ΑΝΘΡΩΠΟΙ» ΚΑΙ «ΦΑΓΩΣΙΜΟΙ»
Ο διάσημος Βρετανός ανθρωπολόγος και συγγραφέας Lyall Watson έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στους κανίβαλους: τους συγκατάλεγε ανάμεσα στους καλύτερους φίλους του. Έζησε αρκετό καιρό μαζί τους μελετώντας τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες τους.  Οι κανίβαλοι φίλοι του Watson ζουν στις ακτές του Ίριαν Τζάβα, του τμήματος εκείνου της Νέας Γουινέας που ανήκει  στην Ινδονησία. Είναι κλασικοί Παπούες και αποκαλούν τον εαυτό τους «Ασμάτ» που σημαίνει «Άνθρωποι». Όλους τους υπόλοιπους τους αποκαλούν «Μανόουε», δηλαδή «Φαγώσιμους»...
Οι Ασμάτ είναι περίφημοι κυνηγοί κεφαλών. Σκοτώνουν και τρώνε ο ένας τον άλλο και κρατούν τα κρανία για ενθύμιο. Γι’ αυτούς το κυνήγι των κεφαλών σε σχετίζεται με τον πόλεμο. Ωστόσο ο L. Watson παρατηρεί: «Πρόκειται μάλλον για μια τελετουργική εκδήλωση της επιθυμίας να διατηρήσουν τα πράγματα στην ισορροπία τους». Ο Βρετανός ανθρωπολόγος ισχυρίζεται ότι οι Ασμάτ καλλιεργούν μια ολοκληρωμένη οικολογική συνείδηση. Πιστεύουν ότι οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και έτσι αποδέχονται την ανάγκη να πεθάνει ένας άνδρας για να γεννηθεί ένα παιδί. Υιοθετούν με αυτό τον τρόπο μία ριζοσπαστική, αλλά ωστόσο αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού.
Το κυνήγι των κεφαλών παίζει σε τελική ανάλυση έναν εξισορροπητικό ρόλο στην οικολογία των Ασμάτ. Οι φόνοι στις περιοχές τους είναι συχνοί αλλά όχι και τυχαίοι. Γίνονται με μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με τα καθιερωμένα. Για ν’ αποκτήσει ένας νεαρός Ασμάτ ενεργητικό ρόλο στην κοινότητά του πρέπει να αποκτήσει κι ένα όνομα «ουόμ». Πρόκειται για το όνομα που προκύπτει μετά από το κυνήγι των κεφαλών: ανήκει σ’ έναν άλλον άνθρωπο από κάποια γειτονική περιοχή που σκοτώθηκε από το νεαρό. Η όλη διαδικασία μοιάζει με τελετουργική μύηση. Οι Ασμάτ πιστεύουν ότι ο σκοτωμένος ζεί μέσα στο σώμα του ξένου, που του έκοψε το κεφάλι. Συνηθίζουν μάλιστα να ανοίγουν μία τρύπα στ’ αριστερά του μετώπου για να «ρουφήξουν» το μυαλό και την ψυχή του σκοτωμένου!
Κανείς Ασμάτ δε μισεί το γείτονά του.  Γιατί να το κάνει άλλωστε τη στιγμή που πιστεύει ότι, αν τον σκοτώσει και ρουφήξει το μυαλό του, θα γίνει Ένα μαζί του; Ζώντας σ’ ένα περιβάλλον με οργιώδη τροπική βλάστηση, όπου πέφτουν κάθε χρόνο πάνω από πέντε μέτρα βροχής, οι Ασμάτ ανήκουν στις ελάχιστες πρωτόγονες φυλές που εφαρμόζουν ακόμη και σήμερα  ένα είδος «οικολογικού» κανιβαλισμού.

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΚΡΑΝΙΩΝ ΤΩΝ ΑΖΤΕΚΩΝ
Οι Αζτέκοι δεν έμειναν στην ιστορία μόνο για την αυτοκρατορία που ίδρυσαν στο κεντρικό Μεξικό, ούτε και για τις κλιμακωτές πυραμίδες που ύψωσαν στην πρωτεύουσα τους, την Τενοτσιτλάν. Πέρασαν στην ιστορία και ως οι χειρότεροι και οι πιο παράξενοι κανίβαλοι. Χειρότεροι γιατί οι ανθρωποθυσίες τους, που συνοδεύονταν από κανιβαλιστικά συμπόσια, δεν είχαν προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία. Παράξενοι γιατί αποτελούσαν την εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τον κανιβαλισμό να εφαρμόζεται μόνο στις πρωτόγονες κοινωνίες. Οι Αζτέκοι δεν είχαν καθόλου χαμηλό επίπεδο πολιτικής οργάνωσης  –διέθεταν μία ολόκληρη αυτοκρατορία. Γιατί όμως διατήρησαν μια τόσο «πρωτόγονη» συνήθεια, όπως ο κανιβαλισμός, εφαρμόζοντας την σε τόσο μεγάλη κλίμακα;
Ακόμη και σήμερα είναι πιο δύσκολο να εξηγηθεί το γιατί οι Αζτέκοι υπήρξαν οι μεγαλύτεροι κανίβαλοι της ανθρωπότητας. Είναι γεγονός πάντως, ότι η θρησκεία τους και το κράτος ενθάρρυναν τον κανιβαλισμό. Οι Αζτέκοι έδιναν μια τελετουργική και συμβολική σημασία στις ανθρωποθυσίες τους. Αυτές είχαν το χαρακτήρα του δημόσιου θεάματος και γίνονταν σε πλατείες κατάμεστες από κόσμο. Ο ιερέας-δήμιος έσπαζε το στήθος των θυμάτων, αποσπούσε την καρδιά τους και στη συνέχεια έδινε το σώμα στους «ιδιοκτήτες» του.
Όταν οι Κονκισταδόρες του Κορτές ήρθαν σ’ επαφή με τους Αζτέκους (1519) υπολογίζεται ότι σκοτώνονταν και τρώγονταν μέχρι και 250.000 άνθρωποι το χρόνο! Οι ιστορικοί αναφέρουν μάλιστα ότι μερικά χρόνια πιο πριν, το 1487, οι Αζτέκοι ιερείς έφτασαν στο σημείο να θυσιάσουν 80.000 αιχμάλωτους μέσα σε τέσσερα μερόνυχτα! Οι αριθμοί αυτοί φαίνονται βέβαια υπερβολικοί και οι Αζτεκικής καταγωγής επιστήμονες τους μετριάζουν για ευνόητους λόγους.
Οι Αζτέκοι ιερείς τελούσαν τις ανθρωποθυσίες μπροστά στ’ αγάλματα των θεών τους. Σ’ αυτούς αφιέρωναν και τις καρδιές των θυμάτων  τους. Το ανθρώπινο κρέας –αυτή η «θεϊκή» τροφή– τεμαχίζονταν και καταναλώνονταν μαγειρεμένο την επόμενη μέρα. Οι περισσότερες ανθρωποθυσίες γινόντουσαν την περίοδο των γιορτών. Σειρές κρανίων διακοσμούσαν την πρωτεύουσα των Ατζέκων. Υπήρχαν μάλιστα και δύο μεγάλοι πύργοι φτιαγμένοι από κρανία και σαγόνια ανθρώπων! Και φυσικά κανείς από τους αιχμάλωτους δεν πήγαινε με προθυμία να θυσιαστεί προς τιμή των θεών...
Η θρησκεία των Αζτέκων ήταν αναμφίβολα τερατώδης. Μήπως όμως υπήρχε και άλλος λόγος που διατηρήθηκε σ’ αυτούς ο κανιβαλισμός; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για να εξηγηθεί αυτό. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι Αζτέκοι σπρώχτηκαν στον κανιβαλισμό από ανάγκη, από ανεπάρκεια τροφής και ιδιαίτερα από έλλειψη πρωτεϊνών. Είναι πράγματι αλήθεια ότι οι Αζτέκοι δεν κατάφεραν να εξημερώσουν κανένα μεγάλο ζώο. Οι ζωικές τροφές σπάνιζαν σ’ αυτούς. Άλλοι πάλι επέμεναν πως ο κανιβαλισμός τους ήταν μια πράξη ευγνωμοσύνης και ανταπόδοσης προς τους αιμοδιψείς θεούς τους. Όπως και να ‘χει ο κανιβαλισμός τους ήταν υποπροϊόν του πολέμου, εφόσον τα θύματα ήταν σχεδόν πάντα αιχμάλωτοι.
Ο τελετουργικός κανιβαλισμός, σε όποια μορφή κι αν εμφανίστηκε, στηρίχτηκε στην αρχέγονη πεποίθηση ότι όποιος καταβρόχθιζε κάποιον άλλο, αποκτούσε αυτομάτως και τις ψυχικές του ιδιότητες. Δηλαδή ότι κάθε πλάσμα που σκοτωνόταν για να φαγωθεί κουβαλούσε μια μορφή «ζωικής ενέργειας» που δεν εξαφανιζόταν, αλλά μεταπηδούσε σε άλλες μορφές ζωής, ειδικά σ’ αυτόν που το έτρωγε. Οι Χιούρον ξερίζωναν κι έτρωγαν τις καρδιές των πιο γενναίων εχθρών τους για ν’ αποκτήσουν έτσι το θάρρος τους. Στη δυτική Αφρική τα παιδιά ενός επιδέξιου κυνηγού, τρώγοντας ένα τμήμα από το νεκρό του σώμα, πίστευαν ότι αποκτούσαν και τις ικανότητες του. Οι Κρακουικέτο του Αμαζονίου έπιναν στάχτη από τη μούμια του νεκρού αρχηγού τους, ανακατεμένη μ’ ένα ποτό, για να τους μεταδοθεί η σοφία του. Οι Ασμάτ  ρουφούσαν το μυαλό των θυμάτων τους για να ταυτιστούν μαζί τους.
Το 1995 η Filita Malishipa, μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Solwezi της Ζάμπια, παρέδωσε τον εαυτό της στις αστυνομικές αρχές παραδεχόμενη ότι δολοφόνησε επτά από τα εννέα παιδιά της κι έφαγε τις σάρκα τους σε μια τελετή μαύρης μαγείας που κληρονόμησε από τη μητέρα της. Έκανε τις δολοφονίες με τη βοήθεια του άνδρα της, κάνοντας επίκλησης ενός δαίμονα που ονομάζεται Tuyobela. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι απέκτησε τη δύναμη της ικανότητας να κάνει τους ανθρώπους νάνους! Στο μεταξύ επέδειξε τη μαγεία της στο δικαστήριο με μια αλοιφή χάρη στην οποία η Malishipa ταξίδεψε 700 χλμ. στην πρωτεύουσα Λουσάκα για να δει το ένα από τα δύο ζωντανά παιδιά της. Τελικά καταδικάστηκε μόλις σε έξι μήνες φυλάκιση για μαγεία, εφόσον ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχτεί η κατηγορία της δολοφονίας....
Οι προλήψεις πάνω στις οποίες βασίστηκε ο τελετουργικός κανιβαλισμός, επιβιώνουν έμμεσα και στην εποχή μας: για να βλέπει κανείς καλύτερα θα πρέπει να φάει μάτια κουκουβάγιας, για ν’ αποκτήσει σεξουαλική ενεργητικότητα θα πρέπει να φάει γεννητικά όργανα χοίρου...

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΑΜΠΟΥ
Ο κανιβαλισμός θυμίζει τον άνθρωπο την ταπεινή ζωώδη καταγωγή του.  Ο πολιτισμός μας τον απαγορεύει ρητά. Μοιάζει με τον «απαγορευμένο καρπό» του κήπου της Εδέμ: όσο μεγαλύτερος είναι ο πειρασμός να παραβιαστεί, τόσο πιο ισχυρή είναι η απαγόρευσή του από τη θρησκεία, την ηθική και την κοινωνία.
Η αποστροφή προς τον κανιβαλισμό θεωρείται σύμφυτη με την αποδοχή του πολιτισμού: η υιοθέτηση του αποτελεί τον πυρήνα της άρνησης του. Σύμφωνα με τον πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ υπάρχουν τρεις απαγορευμένες παρορμήσεις του ανθρώπου, που ταυτίζονται με την άρνηση του πολιτισμού: ο φόνος, η αιμομιξία και ο κανιβαλισμός. Για τον ίδιο ο κανιβαλισμός σχετίζεται μ’ ένα αρχαϊκό στάδιο οργάνωσης της λίμπιντο, όπου, καθώς φυτρώνουν τα δόντια του, το παιδί θέλει να κομματιάσει και να φάει το κάθε τι. Και είναι τόσο έντονη αυτή η αρχαϊκή παρόρμηση που τίθεται γρήγορα κάτω από αυστηρό κοινωνικό έλεγχο. Το γεγονός αυτό βάζει σε λειτουργία το μηχανισμό της απώθησης. Όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν απωθημένο κανίβαλο.
Θα μπορούσαν να γραφούν πολλά γύρω από τις αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση του «ψυχοκανιβαλιστικού συνδρόμου». Η τραυματική παιδική ηλικία, η εκδικητική μανία, το μίσος για το άλλο φύλο και η σεξουαλική καταπίεση φέρουν αναμφίβολα κάποιο μερίδιο ευθύνης. Ειδικότερα έχει επισημανθεί η σχέση ανάμεσα στη σεξουαλικότητα και στον κανιβαλισμό. Δεν είναι λίγα τα σεξουαλικά εγκλήματα που σχετίζονται με πράξεις κανιβαλισμού. Ο έρωτας περνάει αρκετά συχνά από το στομάχι. Μια σειρά από λέξεις, όπως «ηδονή», «όργιο» κ.ά. αφορούν το σεξ και το φαγητό ταυτόχρονα.
Μέσα σε κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα σε κάθε παιδί υπάρχει έντονος ο αρχέγονος φόβος μήπως φαγωθεί! Τα λαϊκά παραμύθια είναι γεμάτα με ιστορίες για δράκους, που τρέφονται με το κρέας μικρών παιδιών. Σε μερικές περιπτώσεις η παιδοφαγία αφορά και τους ίδιους του γονείς: ο θεός Κρόνος καταβρόχθισε τα νεογέννητα παιδιά του. Η απώθηση του κανιβαλισμού σχετίζεται με την επίδραση του «πολιτιστικού υποστρώματος» στην ψυχοσύνθεση του σύγχρονου ανθρώπου. Όσο πιο ισχυρή είναι αυτή η επίδραση, τόσο πιο αποτελεσματική είναι και η απώθηση. Ωστόσο όμως, ακόμη και σήμερα, η διαχωριστική γραμμή που εμποδίζει τον άνθρωπο να επιστρέψει στο επίπεδο του κανίβαλου είναι αρκετά λεπτή. Έτσι, ακόμη και η πιο πολιτισμένη κοινωνία, έχει το δικό της Χάνιμπαλ Λέκτερ, για τον οποίο ακόμη κι ένας απλός στατιστικολόγος είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών:..


PostHeaderIcon Οι πύλες της κολάσεως: ένα περίεργο φαινόμενο

 
Η περιοχή Derweze στην έρημο Καρακούμ στο Τουρκμενιστάν είναι πλούσια σε φυσικό αέριο. Ενώ πραγματοποιούσαν γεωτρήσεις το 1971, οι γεωλόγοι που αποκάλυψαν τυχαία μια υπόγεια σπηλιά γεμάτη με φυσικό αέριο. Το έδαφος κάτω από την εξέδρα γεώτρησης πετρελαίου κατέρρευσε, αφήνοντας μια μεγάλη τρύπα με διάμετρο περίπου 70 μέτρα (η πόρτα προς την κόλαση).


PostHeaderIcon Facebook: Oι "αρνητές" του

Η Ελλάδα είναι μια από τις πολλές χώρες όπου το Facebook μεσουρανεί και βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των sites με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Υπάρχουν, όμως, και πολλές χώρες στις οποίες το Facebook εμφανίζει μικρό -έως μηδενικό ποσοστό διείσδυσης. 

PostHeaderIcon Ξηλωθείτε! Κάθε Έλληνας χρωστάει 31.000 ευρώ

 

Στα 340.270.000.000 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος του 2010, ενώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2010 είχε διαμορφωθεί στα 336,80 δισ. ευρώ.

Αν το συνολικό ποσό διαιρεθεί με το σύνολο των Ελλήνων, που υπολογίζεται στα 11 εκατομμύρια, τότε ο καθένας μας πρέπει να βρει από 31 χιλιάδες ευρώ, ποσό που γίνεται κατά πολύ μεγαλύτερο εαν εξαιρεθούν τα βρέφη και τα άτομα μεγάλης ηλικίας.
 

PostHeaderIcon Οι γυναίκες προτιμούν τις λιχουδιές από το σεξ!

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, μία στις πέντε γυναίκες προτιμάει να βάλει στο στόμα της μία λιχουδιά παρά τα χείλη του συντρόφου της! 

PostHeaderIcon Οικονομική κρίση και αυτοκτονίες στην Ελλάδα

 
Το 2009 υπήρξε κατά μέσο όρο 1 αυτοκτονία την ημέρα στην Ελλάδα. Το 2010 υπήρξαν 2. Οι διπλασιασμός αυτός αποδίδεται κυρίως στην οικονομική κρίση καθόσον πολύ συχνά υπάρχουν αναφορές στα ΜΜΕ για επιχειρηματίες και ανέργους που αυτοκτονούν. Ειδικά 9 επιχειρηματίες αυτοκτονούν το 2010 στην Κρήτη λόγω οικονομικής καταστροφής. Άνεργος στην Καλλιθέα αυτοκτονεί μαζί με τα παιδιά του πέφτοντας από ύψος κ.λπ. Επίσης, έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μας λέει πως η αύξηση της ανεργίας κατά 4%, αυξάνει τις αυτοκτονίες κατά 6%.

Παρά την αύξηση του 2010 η Ελλάδα παραμένει χαμηλά στη συχνότητα των αυτοκτονιών. Το 2008 ήταν στην 84η θέση παγκοσμίως με συχνότητα 2,8 / 100.00 κατοίκους.
Μετά την αύξηση του 2010 ανεβαίνει στο 5,7 περίπου, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 10/100.000 της Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, το 13/100.000 των ΗΠΑ και το 25/100.000 της Σκανδιναβίας, Γερμανίας, Ανατολικών χωρών, Ιαπωνίας.
Παρόλα αυτά, το πρόβλημα είναι σοβαρό διότι ο διπλασιασμός σε ένα έτος είναι αρνητικό ρεκόρ. Τα ίδια συμπεράσματα βγαίνουν και από τις κλήσεις στην γραμμή άμεσης ανάγκης 1018 που αναφέρουν διπλασιασμό των τηλεφωνημάτων το 2010.
Οι αυτοκτονίες, γενικώς, έχουν κάποιες ενδιαφέρουσες παραμέτρους.
  • ενώ οι απόπειρες είναι 3 φορές συχνότερες στις γυναίκες, οι άνδρες επιτυγχάνουν τον θάνατο 3 φορές περισσότερο από αυτές. Προφανώς οι απόπειρες αυτοκτονίας, είναι περισσότερο αποδεκτές σαν αντίδραση διαμαρτυρίας στο γυναικείο φύλο, στην κοινωνία μας.
  • Το 90% των αυτοχείρων έχουν σοβαρή σωματική ή ψυχική νόσο (κυρίως κατάθλιψη).
  • αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους αφορούν κυρίως άνδρες 35-50 ετών επιχειρηματίες ή ανέργους.
Εάν εστιάσουμε την προσοχή μας στις αυτοκτονίες λόγω της οικονομικής κρίσης που αυξάνει δραματικά τις πτωχεύσεις, την οικονομική ανέχεια, την ανεργία, θα παρατηρήσουμε ότι:
  • Η οικονομική καταστροφή και δυσπραγία στην εποχή μας έχει χαρακτηριστικά ενός συνεχούς και παρατεταμένου stress. Δεν είναι εύκολο τώρα κάποιος να ανακάμψει από οικονομική καταστροφή, ανέχεια ή ανεργία. Το παρατεταμένο stress είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο για τον ανθρώπινο ψυχισμό όπως έδειξαν πειράματα των ναζί στον Β. Παγκόσμιο πόλεμο και ‘επαγγελματίες βασανιστές’ (μαρτύριο της σταγόνας, συνεχής αϋπνία κ.ά.).
  • Η αυτοκτονία μοιάζει τελικά σαν τη μόνη διέξοδο να γλυτώσει κανείς από τον πόνο της ανέχειας, της κοινωνικής υποβάθμισης, της αυτουποτίμησης, της αδυναμίας να βρεθούν διέξοδοι.
  • Μαζί με την οικονομική κρίση συνήθως έρχεται κρίση και σε όλες τις κοινωνικές, οικογενειακές, προσωπικές σταθερές. O γάμος συχνά κλονίζεται, οι φιλίες αποδεικνύονται πολύ λιγότερες ή ανύπαρκτες την ώρα της κρίσης, το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον περιορίζεται συνήθως στο ‘τσάι και συμπάθεια’ ή μάλλον μόνο στη ‘συμπάθεια’. Το κράτος έχει μεγάλες αδυναμίες στήριξης των ανέργων και οικονομικά πασχόντων.
  • Eίναι εύκολα αντιληπτό ότι όσο πιο ψηλά ευρίσκεται κανείς, τόσο μεγαλώνει η επίπτωση από την πτώση. Οι πλούσιοι που ξαφνικά γίνονται φτωχοί βιώνουν δραματική διαφορά στην καθημερινότητά τους.
Η απάντηση σε όλα αυτά μπορεί να είναι η άποψη του Νίτσε ‘Ό,τι δεν σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό’! Η οικονομική κρίση μπορεί να γίνει αφορμή να γίνουμε πιο δυνατοί. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε πρώτα ζωντανοί. Ζωντανούς μας κρατάει ο χαρακτήρας μας, οι εμπειρίες μας, οι απόψεις και οι αξίες που έχουμε για τη ζωή, το περιβάλλον.
Πόσοι όμως χαρακτήρες έχουν τη ‘δύναμη του λιονταριού’, την ‘ευλυγισία της καλαμιάς’ που δεν ξεριζώνεται ποτέ, όσο και αν φυσάει, ‘το κοίταγμα από ψηλά’ του αετού, την ‘υπομονή’ της χελώνας κ.λπ.; Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα μαζί με άλλα για να τα βγάλουμε πέρα σε τέτοιο έντονο και συνεχές stress.
Οι εμπειρίες είναι πολύτιμες και μακάρι να έχουμε πολλές και ποικίλες.
Τις απόψεις μας για τις αξίες της ζωής πρέπει να μπορούμε να τις επαναδιαπραγματευτούμε. Τελικά, ουσιαστική αξία στη ζωή έχουν οι ειλικρινείς και θερμές συναισθηματικές σχέσεις. Είναι σταθερές, είτε είμαστε πλούσιοι, είτε φτωχοί. ‘Πιστόν φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις’, μαθαίνουμε οι παλαιότεροι στο γυμνάσιο, ‘ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος’, μας λέει ο Λουκιανός, ‘ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές’, λέει το Ευαγγέλιο. Πάντα η αλήθεια και η γνώση της πραγματικότητας είναι μια υπέρτατη αρχή.
Για να τα καταφέρουμε να επιβιώσουμε και να γίνουμε πιο σοφοί πρέπει να βοηθήσει και το περιβάλλον. Η γραμμή βοήθειας 1018 είναι απαραίτητη σαν αρχή. Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι υποχρέωση όχι μόνον των κρατικών φορέων και της εκκλησίας αλλά όλων μας. Η κοινωνία, λέει ο Καστοριάδης, είναι η μόνη δυνατότητα για να αποκτήσει η ζωή μας αξία. Κοινωνώ σημαίνει συμμετέχω, συμπάσχω, συμμερίζομαι. Ο πολιτισμός μας, όποιος και αν είναι αυτός, είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της ιστορίας των κοινωνιών μας.
Καιρός για πράξεις αλληλεγγύης. Είναι η λύση στα οικονομικά αδιέξοδα αλλά περισσότερο στα ψυχικά μας προβλήματα από την οικονομική κρίση. Μακάρι η κοινωνία μας να πάρει αυτόν τον δρόμο. Θα ανέβει αυτόματα και ο δείκτης πολιτισμού και ανθρωπιάς, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον.



PostHeaderIcon Φάρμακα από τη φύση

Η λύση για τα διάφορα δερματικά προβλήματα που μας ενοχλούν κατά καιρούς μπορεί να βρεθεί στη φύση. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως γίνεται να απαλλαχτείτε από τον ενοχλητικό κνησμό που συνοδεύει το τσίμπημα του κουνουπιού ή τις οσμές των ποδιών χωρίς να καταφύγετε σε χημικά προϊόντα;
Το χλωρό τριφύλλι
Το χλωρό τριφύλλι είναι η λύση για δερματοπάθειες, τσιμπήματα και αλλεργίες. Περιέχει πολλές βιταμίνες και είναι αποτελεσματικότερο όταν είναι χλωρό. Δε θεωρείται θεραπευτικό αλλά ανακουφιστικό και πολλών χρήσεων. Αν συνδυαστεί σε μείγμα 50% με ανά 25% τσουκνίδα και βασιλικό γίνεται αποτελεσματικότερο ως ρόφημα. Θεωρείται αντιφλεγμονώδες και χρησιμοποιείται ως πρώτη και εύκολη λύση σε τσιμπήματα εντόμων, μέσω της τριβής των χλωρών του φύλλων με το δέρμα.

Ο βασιλικός
Ο βασιλικός δρα εναντίον των κουνουπιών. Αν τρίψετε φύλλα βασιλικού στο σώμα σας, θα έχετε μια πρόσκαιρη απομάκρυνση των κουνουπιών, αλλά και ανακούφιση από τη φαγούρα. Για πιο σίγουρα αποτελέσματα κάντε ένα μίγμα με 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου βασιλικού, 5 σταγόνες λεβάντας και 20 γραμμάρια οινοπνεύματος. Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε το στο σώμα σας. Έτσι, θα τονωθεί ο οργανισμός σας και μαζί με τα έντομα θα φύγει το άγχος και η κατάθλιψη.
Το φασκόμηλο (Σάλβια)
Αντιμετωπίζει τον ιδρώτα και τις οσμές των ποδιών και κατ’ επέκταση των παπουτσιών. Γεμίστε μια λεκάνη με άφθονο απόσταγμα φασκόμηλου και λίγο κέδρου, όπως και 5 γραμμάρια πρόπολης. Κάντε ποδόλουτρο για 5 λεπτά και αφού σκουπίσετε καλά τα πόδια σας, κάντε επάλειψη με 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου φασκόμηλου, διαλυμένου σε αμυγδαλέλαιο και οινόπνευμα. Ρίξτε σε όλα τα παπούτσια σας, κατά διαστήματα, από μία σταγόνα αιθέριου ελαίου φασκόμηλου.
Δάφνη και τσουκνίδα
Η δάφνη και η τσουκνίδα είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της τριχόπτωσης και των αδύνατων μαλλιών. Θα χρειαστείτε 20 γραμμάρια αιθέριου ελαίου δάφνης το οποίο θα αναμείξετε σε γυάλινο βάζο με 200 γραμμάρια απόσταγμα τσουκνίδας και 100 γραμμάρια αποστάγματος φασκόμηλου. Μετά από το λούσιμο και σκούπισμα των μαλλιών σας απλώστε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια τους κάνοντας κυκλικές εντριβές από τρία μέχρι πέντε λεπτά., δύο φορές την εβδομάδα. Οι έγκυες πρέπει να προσέχουν τα προϊόντα δάφνης ενώ στα παιδιά εφαρμόζονται οι μισές δόσεις.


PostHeaderIcon Περίεργες αλήθειες για τα θαλάσσια ζώα

Περιμένατε ποτέ να ακούσετε ότι ένα χταπόδι έχει τρεις καρδιές; Υπάρχουν ένα σωρό απίστευτα πράγματα που δεν ξέρoυμε για τα ζώα στη θάλασσα. Ας δούμε μερικά:
Χταπόδι
-Το χταπόδι έχει τρεις καρδιές και το αίμα του είναι ανοιχτό μπλε.
-Το ενήλικο χταπόδι μπορεί να στριμωχτεί σε μια τρύπα παίρνοντας το σχήμα ενός νομίσματος των δέκα λεπτών!
-Τα χταπόδια είναι τυφλά.
-Τα χταπόδια μπορούν να αποσπαστούν από το βραχίονα τους και να ξεφύγουν από τα ζώα που τα απειλούν, ενώ μετά ξαναβγαίνει το άκρο τους.

Ιππόκαμπος
-Είναι το μοναδικό ζώο σε όλο το ζωικό βασίλειο που το αρσενικό γεννάει και όχι το θηλυκό. Τα αβγά του θηλυκού ο αρσενικός ιππόκαμπος τα παίρνει και τα τοποθετεί σε ειδικό ασκό στην κοιλιά του, παρόμοιο του καγκουρό.
-Οι ιππόκαμποι είναι μονογαμικά ζώα και μένουν με το ίδιο ταίρι για πάντα. Κάθε πρωί χορεύουν, αλλάζουν χρώματα, και κάνουν τα πάντα με το ταίρι τους, ενώ μετά χωρίζονται για το υπόλοιπο της ημέρας.
-Όταν ζευγαρώνουν παράγουν μουσικούς θορύβους.
- Είναι από τα πιο αδηφάγα ζώα, καθώς έχουν μεγάλη όρεξη. Τρώνε πάνω από 3.000 γαρίδες άλμης την ημέρα
Perierga.gr - Περίεργες αλήθειες για θαλάσσια ζώα 
Θαλάσσιες χελώνες
-Οι χελώνες εκκρίνουν το αλάτι της θάλασσας από τα μάτια τους, γι΄αυτό μοιάζουν σαν να κλαίνε.
-Ζουν σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής.
Μέδουσα
-Η μέδουσα υπάρχει πάνω από 650 εκατομμύρια χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι συναγωνίζεται τους καρχαρίες και τους δεινόσαυρους.
-Το 95% της μέδουσας αποτελείται από νερό.
-Οι κυβομέδουσες έχουν 65 πλοκάμια.
-Οι κυβομέδουσες σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι όποιο άλλο ζώο της θάλασσας κάθε χρόνο. Σκοτώνουν σε τρία λεπτά, ενώ μπορούν και κινούνται δυο μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
-Τα πλοκάμια της μεγαλύτερης μέδουσας μπορούν να μεγαλώσουν και να φτάσουν σε μήκος μισό γήπεδο ποδοσφαίρου. Γιγάντιες μέδουσες είχαμε δει εδώ.
Καβούρι
-Τα δόντια των καβουριών είναι στο στομάχι τους.
-Ένα είδος καβουριού στην Ιαπωνία είναι το γηραιότερο στον κόσμο και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.
-8, 1 εκατομμύρια καβούρια το χρόνο τρώγονται σε εστιατόρια και σπίτια σε όλο τον κόσμο



PostHeaderIcon Η καθιέρωση του «ΟΚ» στην παγκόσμια γλώσσα!

 
Μπλέκεται στην ομιλία μας δεκάδες φορές την ημέρα, παρά το γεγονός ότι έχει πολύ μικρή σημασία. Ο λόγος για το «ΟΚ» που αποτελεί τη λέξη που χρησιμοποιείται συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη και είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες λέξεις στον κόσμο με άπειρες θεωρίες για την προέλευσή του.

PostHeaderIcon Όταν το διάστημα ασχολείται με την μοναδική Ανάφη

Anafi_from_space 
Μια εκπληκτική διαστημική φωτογραφία της Ανάφης έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA). Τη φωτογραφία τράβηξε στις 22 Ιανουαρίου ο Ιταλός αστροναύτης Πάολο Νέσπολι, καθώς βρισκόταν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
O Νέσπολι έστρεψε το φακό της φωτογραφικής μηχανής του προς τις Κυκλάδες τραβώντας μία ξεχωριστή εικόνα από το μικρό νησί της Ανάφης, λίγα ναυτικά μίλια ανατολικά της Σαντορίνης.

Ο Ιταλός αστροναύτης, που ζει και εργάζεται τους τελευταίους δύο μήνες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μοιράζεται τις εικόνες που τραβά με τη φωτογραφική μηχανή του μέσα από το διαδίκτυο. Εικόνες  από διαφορετικές γωνιές της Γης, οι  οποίες είναι  αναρτημένες  στο διαδικτυακό τόπο του Flickr και  προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες.
"Επιθυμία μου είναι να έχουν όλοι τη δυνατότητα να έρθουν κάποια στιγμή εδώ επάνω και να δουν τη Γη από ψηλά, αλλά αφού αυτό δεν είναι εφικτό, αρκούμαι προς το παρόν στο να μοιράζομαι εικόνες και συναισθήματα," δήλωσε ο Νέσπολι με ποιητική διάθεση.


PostHeaderIcon “Solar trackers”… το μέλλον στα φωτοβολταϊκά

Ολοένα και πιο ανταγωνιστικό τείνει να γίνει το επενδυτικό περιβάλλον στον τομέα των φωτοβολταϊκών λόγω της αναμενόμενης μείωσης των τιμών απορρόφησης του «πράσινου» ρεύματος ,γεγονός που καθιστά επιτακτικότερη την ανάγκη αναζήτησης της βέλτιστης λύσης από τους επενδυτές, η οποία θα αποφέρει τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή και, κατ’ επέκταση, οικονομική απόδοση. Επιλέγοντας σύγχρονους τρόπους εγκατάστασης ο επενδυτής φωτοβολταϊκών μπορεί να έχει μέχρι και 40% παραπάνω απόδοση.

PostHeaderIcon Είμαστε οι 3οι σε όλη την Ευρώπη ...σε βρωμιά

Η Ε.Ε κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση της Ευρώπης σε θέματα καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, σύμφωνα με κλιμάκιο που επισκέφθηκε τη χώρα μας. Το κλιμάκιο ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών. Η Κομισιόν κατατάσσει την Ελλάδα στην 3η θέση στους 27 , και σε ότι αφορά στην διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος.

Το κλιμάκιο ζήτησε επίσης από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσουν τα έργα για την διαχείριση των αστικών λυμάτων στην Αττική και να γίνει σωστή εφαρμογή των νόμων για την προστασία της ελληνικής βιοποικιλότητας.


PostHeaderIcon Eγκυμοσύνη, επιλόχεια κατάθλιψη και η θέση του πατέρα

 
Η εγκυμοσύνη για τη γυναίκα είναι μια εξελικτική διεργασία, από την οποία προκύπτει ένας μεταποιημένος εαυτός. Η γυναίκα καλείται και ‘πρέπει’ να βρεθεί σε μια υπέρβαση του εαυτού. Κυοφορεί 9 μήνες και ταυτόχρονα είναι κρίσιμο και απαραίτητο να αντιληφθεί ότι το μωρό είναι ένα ξεχωριστό ον.


PostHeaderIcon Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Η "νόσος των υπολογιστών"

Με τον όρο Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα περιγράφουμε την παγίδευση του Μέσου νεύρου του χεριού, στην πορεία του μέσα από το καρπιαίο σωλήνα. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα στενό μονοπάτι στην περιοχή του καρπού, που αποτελείται από οστά, συνδέσμους καθώς και τους μύες και τένοντες που κινούν τα δάκτυλα του χεριού.

Συνήθως η παγίδευση του μέσου νεύρου προκαλείται λόγω οιδήματος στην περιοχή. Το οίδημα τις περισσότερες φορές οφείλεται σε τεντινίτιδα, δηλαδή σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις, στους τένοντες των καμπτήρων μυών των δακτύλων σαν αποτέλεσμα υπερκόπωσης. Άλλες αιτίες είναι κάταγμα στην περιοχή με εξάρθρωση, μόλυνση, κάκωση του ίδιου του νεύρου κ.α..

PostHeaderIcon Ψηφιακά φροντιστήρια για τις πανελλαδικές εξετάσεις

 
Τα ψηφιακά φροντιστήρια για μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι πλέον πραγματικότητα. Η νέα ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας http://www.study4exams.gr/index.html περιμένει τους μαθητές να την ανακαλύψουν και να την εκμεταλλευτούν.

PostHeaderIcon Το μυστήριο του ανθρώπου που έζησε 256 χρόνια!

 
Μεγάλωσε 180 παιδια ενώ οι 23 γυναικες που είχε πέθαναν πολυ πριν απο τον ίδιο.
Διαβάστε την σύντομη ιστορία του ανθρώπου που έζησε περισσότερο απο καθε αλλο άνθρωπο πάνω στη γη.

Ο Li-Ching-Yun γεννήθηκε σε ενα μικρο χωριό της Κίνας (Szchewan) και μέχρι τα 10 του χρόνια πηγε σχολείο. Τοτε ηταν υπεραρκετό. Μετα ταξιδέψε σε διάφορες περιοχές της Κινάς οπου δούλεψε και μάζευε ιατρικά φυτά.

PostHeaderIcon Άνοιξε πανηγυρικά το Μουσείο του Καΐρου

 

Τους πρώτους ξένους επισκέπτες μετά την επιτυχή έκβαση της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου δέχθηκε το Μουσείο του Καΐρου στις 20 Φεβρουαρίου.
Οι επισκέπτες, ως επί το πλείστον Ολλανδοί, Ιάπωνες και Καναδοί, αψήφισαν τις προειδοποιήσεις τουριστικών πρακτόρων εμμένοντας στο να επισκεφθούν την Αίγυπτο και έγιναν μάρτυρες ενός κλίματος αισιοδοξίας και αποκατάστασης της τάξης για ένα καλύτερο μέλλον. Το Μουσείο ήταν ήρεμο, οι περίπολοι σε δράση, ενώ συντηρητές εργάζονταν στην αποκατάσταση των ζημιών. Μια ομάδα γυναικών ντυμένες με τα εθνικά χρώματα, λευκό, μαύρο και κόκκινο, μοίραζαν τριαντάφυλλα και κουνούσαν σημαίες. Και οι Αιγύπτιοι δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση, το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων επαναπροωθεί το αίτημα επιστροφής του αγάλματος της Νεφερτίτης από το Βερολίνο. 

PostHeaderIcon Ο χρόνος στο διαδίκτυο...

 
Για όποιους κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, ο χρόνος τρέχει διαφορετικά, τα συμβάντα χάνουν τη διάσταση του χρόνου, θα έλεγε κανείς γίνονται άχρονα. Στον έξω κόσμο, τα περίπτερα πουλάνε τη σημερινή εφημερίδα, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση λένε τις σημερινές ειδήσεις. Όταν διαβάσετε στην εφημερίδα ή δείτε στην τηλεόραση ότι π.χ. «παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ» αυτό σημαίνει ότι χτες ή πριν από λίγη ώρα παραιτήθηκε ο Αιγύπτιος πρόεδρος (ή δικτάτορας, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί) Χόσνι Μουμπάρακ. Αύριο το συγκεκριμένο φύλλο της εφημερίδας δεν θα υπάρχει πια, παρά μόνο στα αρχεία.  Στο Διαδίκτυο, η ιστοσελίδα που γράφει «παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ» θα μείνει έτσι πολλές μέρες ακόμα, ίσως στον αιώνα τον άπαντα. Κι αν το γεγονός δεν είναι πασίγνωστο, μόνο όποιος προσέχει την ημερομηνία θα καταλάβει ότι δεν είναι πρόσφατο –και μόνο αν στην ιστοσελίδα δηλώνεται ημερομηνία.


PostHeaderIcon Το πρώτο χορτοφαγικό χασάπικο!


Στα καταστήματα υγιεινής/βιολογικής διατροφής αλλά και τα σούπερ-μάρκετ υπάρχουν πλέον σειρές από προϊόντα που φτιάχνονται με υποκατάστατα κρέατος. Ένα βήμα παραπέρα όμως αποφάσισε να κάνει ένας χορτοφάγος χασάπης στην Χάγη της Ολλανδίας. Άνοιξε το πρώτο χασάπικο που πουλάει αποκλειστικά υποκατάστατα κρέατος. (http://www.devegetarischeslager.nl - De Vegetarische Slager). Το μαγαζί προσφέρει, εκτός από τα συνηθισμένα υπάρχοντα υποκατάστατα, και μια πρωτοποριακή συνταγή ιμιτασιόν κρέατος φτιαγμένο από σπόρους λούπινου.


PostHeaderIcon Το status στο Facebook του έσωσε τη ζωή!

Τύχη βουνό είχε ο 30χρονος που έκανε φίλο στο Facebook παλιό του συμμαθητή.
Ο Πίτερ Μπολ έγραψε στο status του στο Facebook ότι πονούσε στο στομάχι και ότι είχε πρόβλημα στο περπάτημα. Για την ακρίβεια έγραψε “πονάει φρικτά το στομάχι μου και περπατάω σαν γέρος”.


PostHeaderIcon Φάτε ψάρια για πιο λαμπερό χαμόγελο

Η κατανάλωση ψαριών δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία αλλά και στην ομορφιά σας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Δρ Asghar Naqvi, ερευνητής στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess της Βοστώνης.

«Ο σολομός είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά. Τρώω σολομό μια-δύο φορές την εβδομάδα», δήλωσε ο Asghar Naqvi. «Ως γιατρός γνωρίζω ότι τα ψάρια κάνουν καλό στην καρδιά - πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για θάνατο από ξαφνική καρδιακή προσβολή, να μειώσει την κακή χοληστερόλη και να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση. Αυτό που δεν γνώριζα όμως μέχρι πριν από ένα περίπου χρόνο είναι ότι ο σολομός θα μπορούσε να μου προσφέρει ένα αναπάντεχο δώρο: υγιή δόντια και ένα λαμπερό χαμόγελο.»

PostHeaderIcon Ελληνικό γιαούρτι «Τσομπάνη» από τούρκικη εταιρεία σαρώνει στην αμερικάνικη αγορά

Το «γιαούρτι Τσομπάνη είναι θεϊκό!». Η πρώτη διαφημιστική εκστρατεία της τουρκικής εταιρείας τροφίμων Agro Farma επέλεξε το συγκεκριμένο σλόγκαν,

Το «γιαούρτι Τσομπάνη είναι θεϊκό!». Η πρώτη διαφημιστική εκστρατεία της τουρκικής εταιρείας τροφίμων Agro Farma επέλεξε το συγκεκριμένο σλόγκαν, για να προωθήσει ένα ήδη αναγνωρίσιμο προϊόν στην αμερικανική αγορά, το «ελληνικό γιαούρτι».


PostHeaderIcon Πάνω από 500 δισ. δολ. το ετήσιο κόστος των ΗΠΑ για τον άνθρακα

Πάνω από 500 δισ. δολ. το ετήσιο κόστος των ΗΠΑ για τον άνθρακα 

Το βέβαιο είναι ότι το Harvard Medical School, δεν θα τύχει δωρεών από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, μετά την τελευταία του μελέτη που πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει από το επιστημονικό περιοδικό Annals of the New York Academy of Sciences και έχει συγγράψει ο Δρ Paul Epstein, διευθυντής του Harvard Medical School Center για την Υγεία και το Διεθνές Περιβάλλον μαζί με έντεκα άλλους συντάκτες.

PostHeaderIcon Ο πεσιμισμός μειώνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων

Οταν οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι το αναλγητικό θα τους βοηθήσει να πονάνε λιγότερο, τότε μειώνουν ή και εξουδετερώνουν τελείως την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-γερμανική επιστημονική έρευνα, η οποία αναδεικνύει τη σημαντική επίδραση των αρνητικών σκέψεων και προσδοκιών του ασθενούς στην ιατρική θεραπεία του.


PostHeaderIcon Οι κάτοχοι ενός τηλεφωνικού αριθμού, πέθαναν μυστηριωδώς!

 Οι κάτοχοι ενός τηλεφωνικού αριθμού, πέθαναν μυστηριωδώς!
Εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία λογαριασμού με συγκεκριμένο αριθμό, αφού όλοι οι κάτοχοί του οδηγήθηκαν σε πρόωρο θάνατο!
Ο "καταραμένος" αριθμός 0888 888 888 δεν είναι απλά ένα νούμερο τηλεφώνου! Πρόκειται για ένα δυσάρεστο οιωνό: όποιος είναι ο κάτοχός του, χάνει τη ζωή του! Τα περιστατικά μιλούν από μόνα τους!
Θύμα πρώτο:

PostHeaderIcon Ένα τρομακτικό μουσείο στη Ρωσία

Kuntz-Kamera of St. Petersburg (2) 
Το «Kuntzkamera» είναι ένα από τα πιο παράξενα αλλά και πιο τρομακτικά μουσεία που θα συναντήσετε αν ταξιδέψετε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Ιδρύθηκε από τον τσάρο Πέτρο τον Πρώτο, ο οποίος μάζεψε διάφορα περίεργα πράγματα από όλη την Ρωσία σε αυτό το μουσείο: παράξενα πλάσματα και ζώα διατηρημένα σε αλκοόλ, όργανα βασανιστηρίων, περίεργα έργα ζωγραφικής.

PostHeaderIcon Απο την Αίγυπτο με αγάπη…(Video)

 
Με αυτή τη φράση Αιγύπτιοι διάφορων ηλικιών σε διάφορες γλώσσες- ανάμεσα σε αυτές και τα ελληνικά- καλούν τον υπόλοιπο κόσμο να επισκεφτεί την Αίγυπτο και να δεί από κοντά την αλλαγή. Ένα βίντεο γεμάτο αγάπη και χαμόγελα που δείχνει ότι οι άνθρωποι εκεί παρά τα προβλήματα παραμένουν δυνατοί και ελπίζουν για το μέλλον…χρειάζονται όμως και την βοήθεια μας!


πηγή

PostHeaderIcon Τα αναψυκτικά τύπου Cola επικίνδυνα για καρκίνο;

 
Ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στην Coca-cola και την Pepsi, φαίνεται να αποτελεί κίνδυνο για πρόκληση καρκίνου, σύμφωνα με μια ομάδα μελετητών, που προτρέπει στην απαγόρευση της χρήσης του. Οι ανησυχίες αφορούν μια καφέ χρωστική που θα μπορούσε να προκαλέσει πολλές μορφές καρκίνου.

PostHeaderIcon Φτιάξτε βιβλίο...το Facebook σας...

Αλλο και τούτο...

PostHeaderIcon Μήνυση Ελληνο αμερικανού κατά Κέβιν Κόστνερ

Ο Σπυρίδωνας Κοντογούρης αλλά και ο γνωστός ηθοποιός Στίβεν Μπάλντουιν, κατέθεσαν μήνυση εναντίον του ηθοποιού κατηγορώντας τον για εξαπάτηση.
Πριν από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια κρίσης κόλπο του Μεξικού εξαιτίας της πετρελαιoκηλίδας που προκάλεσε η BP ο Κέβιν Κόστνερ είχε παρουσιάσει ως σωτήρια λύση ένα μηχάνημα καθαρισμού. Η BP χρηματοδότησε την ιδέα του ηθοποιού με περισσότερα από 40 εκατ. δολάρια.

PostHeaderIcon Γυναίκα χρειάζεται 1 εκατομμύριο φίλους στο Facebok για να παντρευτεί!

 
Η Kelly Coxhead, 32 ετών, αρραβωνιάστηκε πριν από 10 χρόνια και έκτοτε προσπαθεί να πείσει τον αρραβωνιαστικό της για να ορίσουν ημερομηνία γάμου. Τώρα, είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη του στόχου της,  το μόνο που χρειάζεται είναι 1 εκατομμύριο φίλους στο Facebook!

Ο Paul Mappelthorpe, ένας μηχανικός που ζει με την Kelly στο Swindon της Αγγλίας, έχει πλέον καταστεί αναμφισβήτητα  ο λιγότερο ρομαντικός άνθρωπος στη Βρετανία, μετά την άρνησή του να παντρευτεί τη σύντροφό του μέχρι να μαζευτούν  ένα εκατομμύριο χρήστες του Facebook στο γκρούπ τους!

Κι ενω αλλες γυναίκες πιθανότατα θα τον είχαν παρατήσει, η Kelly ξεκίνησε το γκρουπ της στο facebook και προσπαθεί  να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο φίλους ώστε επιτλέλους να παντρευτεί! Το γκρούπ για όσους θέλουν να βοηθήσουν, ονομάζεται «I NEED 1 MILLION PEOPLE TO JOIN FOR PAUL TO MARRY ME C’MON GUYS HELP ME lol».


PostHeaderIcon Space Beer

Η αυστραλιανή ζυθοποιία «4 Pines» δημιούργησε την πρώτη διαστημική μπύρα, η οποία προορίζεται για κατανάλωση στις τουριστικές πτήσεις στο διάστημα. Θα είναι λιγότερο αφρώδης αλλά με πιο έντονη γεύση και οι δοκιμές πρόκειται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα στη Φλόριντα.

PostHeaderIcon Φιλικές αλλαγές για τους gay από το Facebook

Σε φιλικές προς τους gay αλλαγές προχώρησε το Facebook που μετά από πληθώρα αιτημάτων τα οποία ελάμβανε από ομοφυλόφιλους χρήστες, πρόσθεσε εκτός από τις επιλογές που υπήρχαν, όπως ήταν το "Μόνος", "Σε σχέση", "Σε ελεύθερη σχέση", "Παντρεμένος", "Χήρος",  ακόμα δύο επιλογές οι οποίες είναι "Σε συμβίωση" και "Σε ένωση" . 


PostHeaderIcon Λίμνη Βιστωνίδα: θανατώνονται δεκάδες σπάνια πτηνά

Δεκάδες σπάνια πουλιά θανατώνονται από ασυνείδητους κυνηγούς στη λίμνη Βιστωνίδα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Σκάι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρετανοί τουρίστες που παρατήρησαν την ορνιθοπανίδα της περιοχής εντόπισαν δεκάδες νεκρά πτηνά, μεταξύ των οποίων 18 παγκοσμίως απειλούμενους αργυροπελεκάνους, αλλά και κορμοράνους και ερωδιούς.
Οι κτηνίατροι που εξέτασαν τα νεκρά πτηνά απέδωσαν το θάνατό τους σε πυροβολισμούς.
Υπενθυμίζεται πως η λίμνη Βιστωνίδα θεωρείται εθνικό πάρκο και προστατευόμενη περιοχή.


PostHeaderIcon Στους 93 οι νεκροί από τη γρίπη

 
Πέντε νέα θύματα προστέθηκαν το Σαββατοκύριακο και η μακάβρια λίστα περιλαμβάνει πλέον 93 νεκρούς από τον Α (Η1Ν1) 2009.

Το τελευταίο διήμερο, εισήσθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας όλης της χώρας 15 ακόμη ασθενείς - επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης - με το συνολικό αριθμό όσων νοσηλεύονται σε εντατική μονάδα να ανέρχεται σε 126.

PostHeaderIcon Νέες συλλήψεις δημοσιογράφων στη Τουρκία

odatv_turkey 
Σε νέες συλλήψεις δημοσιογράφων προέβησαν οι τουρκικές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Εργκένεκον. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, ο αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος Σονέρ Γιαλτσίν και δύο ακόμη συνάδελφοί του συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν τη νύχτα της Πέμπτης στο πλαίσιο της έρευνας για συνωμοσία κατά της τουρκικής κυβέρνησης.
Ο 45χρονος Σονέρ Γιαλτσίν, σφοδρός επικριτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ιδιοκτήτης του ιστότοπου Odatv.com (ΣΣ, o οποίος το πρωί της Παρασκυεής δεν ήταν προσβάσιμος), μαζί με δύο εργαζομένους στο ηλεκτρονικό μέσο, προσήχθησαν ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης που τους απήγγειλε κατηγορίες σε σχέση με την υπόθεση Εργκένεκον. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων δεν διευκρινίζει το κατηγορητήριο, όμως άλλα άτομα που συνελήφθησαν για την ίδια υπόθεση έχουν κατηγορηθεί για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης».

Οι νέες συλλήψεις προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης και μερίδας του τουρκικού Τύπου που κατηγόρησαν την κυβέρνηση Ερντογάν ότι προσπαθεί να φιμώσει τον αντιπολιτευόμενο χώρο.
Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση. «Ανησυχούμε σοβαρά για μία τάση εκφοβισμού των δημοσιογράφων στην Τουρκία, το μεταφέραμε απευθείας στην τουρκική κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πρόφατα την έντονη ανησυχία του για τις συλλήψεις δημοσιογράφων και γενικότερα την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία είχε εκφράσει ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα.



PostHeaderIcon Γρεβενά: Καταγγελία φρίκης - Σκότωσαν, έψησαν και έφαγαν αρκούδα!

 

To κεφάλι του άτυχου ζώου βρισκόταν σε περίοπτη θέση στο τραπέζι των προσκεκλημένων, που είχαν μάλιστα φωτογραφήσει τη νεκρή αρκούδα πριν και μετά το μαγείρεμα...

Άναυδοι έμειναν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, ''Καλλιστώ'', ανακαλύπτοντας ότι στο νομό Γρεβενών, κάτοικοι της περιοχής έστρωσαν τραπέζι με κυρίως πιάτο μια αρκούδα! Στο τραπέζι υπήρχε τοποθετημένο σε περίοπτη θέση το κεφάλι του ζώου.

PostHeaderIcon ΙΝΔΙΑ: Καταδίκασαν εις θάνατον... τον μοναδικό επιζήσαντα

την καταδίκη σε θάνατο του μοναδικού επιζήσαντα από τους δράστες των αιματηρών επιθέσεων το 2008 στην πόλη Μουμπάι, που προκάλεσαν το θάνατο 166 ανθρώπων, επικύρωσε σήμερα η ινδική δικαιοσύνη, όπως μετέδωσαν τα ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βομβάης απέρριψαν την έφεση του Πακιστανού Μοχάμεντ Αζμάρ Αμίρ Κάσαμπ σχετικά με τη συμμετοχή του στις επιθέσεις. 

Ο 23χρονος κατηγορούμενος, ο μοναδικός που επέζησε από τους δέκα δράστες των επιθέσεων, είχε καταδικαστεί τον περασμένο Μάιο σε θάνατο από ειδικό δικαστήριο.

πηγή

PostHeaderIcon "Χτύπημα" με μολότοφ στη Super League

πίθεση με μολότοφ σημειώθηκε στα γραφεία της Super League το βράδυ της Κυριακής  (20/2) χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με την αστυνομία άγνωστοι πέταξαν μολοτοφ στα γραφεία της Super League, στη Λεωφόρο Κηφησίας.
Το περιστατικό συνέβη μετά τις 9 το βράδυ και προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε μια τζαμαρία και στην πρόσοψη. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, παρόλο που στο κτίριο εργάζονταν εκείνη την ώρα υπάλληλοι του συνεταιρισμού.

πηγή

PostHeaderIcon Καλημέρα...


Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin