Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Οι τέσσερις πτωχεύσεις του ελληνικού κράτους

 image
ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙ κανείς την Κατοχή, στη διάρκεια της οποίας η χώρας υποχρεώθηκε για υπέρτερους λόγους σε παύση πληρωμών, έχουν περάσει 77 χρόνια από την τελευταία φορά που η λέξη «χρεοκοπία» ακούστηκε στην Ελλάδα τόσο πολύ όσο αυτές τις ημέρες.

Ηταν η χρονιά της τελευταίας από τις τέσσερις ελληνικές πτωχεύσεις των ετών 1827, 1843, 1893 και 1932. Πτωχεύσεις που οφείλονταν στην αδυναμία της χώρας να εξυπηρετήσει έναν υπέρμετρο και πανάκριβο εξωτερικό δανεισμό και λύνονταν με ακόμη μεγαλύτερο και επαχθέστερο δανεισμό δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που έσπασε μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1960..... Και που είχαν σχεδόν πάντα μια έμμεση ή άμεση σχέση με την εθνική κυριαρχία,
όπως προς γενική έκπληξη ανέφερε προ ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Γιατί; Οχι μόνο επειδή σε πτώχευση δεν μπορείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική, όπως διευκρίνισε μετά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος, αλλάεπειδή ιστορικά οι περισσότερες πτωχεύσεις συναρτήθηκαν με την εθνική ολοκλήρωση.

1827: Τα δάνεια που δεν έφτασαν ποτέ
Ο αγώνας του 1821 υπήρξε μια καταπληκτική ευκαιρία για τις αγγλικές τράπεζες. Ενώ δάνεισαν τους επαναστάτες με ονομαστικά δάνεια συνολικού ύψους 2.800.000 λιρών της εποχής, τελικά μόνο το 20% του ποσού έφτασε στον σκοπό του. Ετσι η πρώτη πτώχευση έρχεται νωρίτερα και από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους καθώς το 1827 δηλώνεται αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων αφού δεν είχαν καν εισπραχθεί. Η πτώχευση ίσως συνδέεται ακόμη και με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου που έγινε την ίδια χρονιά έπειτα από μυστική συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων, που έτσι διέσωσαν την ελληνική επανάσταση οδηγώντας τελικά στη δημιουργία κράτους, από το οποίο και θα μπορούσαν κάποτε να εισπράξουν. ? 1843: Εξαγοράζοντας την Αττική με δάνειο
Και πράγματι εισέπραξαν. Εισέπραξαν μάλιστα τόσο πολύ που το 1843 οδήγησαν στη δεύτερη πτώχευση. Αφού το Λονδίνο και το Παρίσι πρώτα αρνήθηκαν να δανείσουν τον (κατ΄ αυτούς ρωσόφιλο) Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος για να κάνει το κράτος να λειτουργήσει έβαλε χρήματα από την προσωπική του περιουσία και εξέδωσε τα πρώτα ακάλυπτα ελληνικά χαρτονομίσματα, στη συνέχεια δάνεισαν τον Οθωνα με 60 εκατ. φράγκα, από τα οποία τα 33 εκατ. πήγαν αμέσως για την αποπληρωμή των «Δανείων της ανεξαρτησίας». Και τα υπόλοιπα; Οπως γράφει ο Αγγελος Αγγελόπουλος στο Δημόσιον χρέος της Ελλάδος (εκδόσεις Ζαχαρόπουλου, Αθήναι, 1937), δόθηκαν «12,5 εκατομμύρια διά την εξαγοράν από μέρους της Τουρκίας των επαρχιών Αττικής,Ευβοίας και μέρους της Φθιώτιδος και 7,5 εκατομμύρια διά την συντήρησιν των βαυαρικών στρατών». Οι Μεγάλες Δυνάμεις άλλαζαν σταδιακά τον χάρτη, η Ελλάδα αγόραζε, η Οθωμανική Αυτοκρατορία πουλούσε και οι διεθνείς τραπεζίτες ήταν ευτυχείς... ? Από το 1893 στο 1898: Ολα τόσο γνώριμα
Για μεγάλο διάστημα επικράτησε ο εσωτερικός δανεισμός και ο εξωτερικός υποχώρησε αισθητά, μέχρι που από το 1879 ξεκινά μια δωδεκαετία ραγδαίας αύξησής του που οδήγησε τη χώρα στα 1893 να χρωστά στο εξωτερικό 585,4 εκατ. φράγκα και να πτωχεύει για τρίτη φορά διά στόματος (αλλά όχι εξαιτίας του) Χαριλάου Τρικούπη.

Τα χρήματα έχουν και πάλι χρησιμοποιηθεί για εξυπηρετήσεις παλαιών δανείων, έχουν επενδυθεί σε μια ανάπτυξη υποδομών πρωτοφανών για τη χώρα, ενώ διάφορες δράσεις «εθνικής αποκαταστάσεως», όπως εξαγορές και άλλων επαρχιών στη Θεσσαλία ή χρηματοδότηση του «Κρητικού ζητήματος» και προμήθειες πολεμικού υλικού, απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των δανείωναπό αυτό που έφτασε στη χώρα, καθώς το 35% υπολογίζεται ότι δεν έφτασε ποτέ... Ετσι ο δανεισμός είναι τόσο επαχθής που η πτώχευση είναι αναπόφευκτη. Και όχι μόνο ο εξωτερικός: από τα τέλη του 1868 η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε οξύτατη σύγκρουση με την κυβέρνηση για το θέμα της χρηματοδότησης του κρητικού αγώνα, καθώς οι όροι δανεισμού που προτείνει το κράτος κρίνονται απαράδεκτοι από το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας- τη δραματική σύγκρουση εξιστορεί αναλυτικά ο Νίκος Σ. Παντελάκης στο βιβλίο του Δημόσια Δάνεια (εκδόσεις ΜΙΕΤ, Αθήνα, 1995).

Τη δεκαετία του 1880 η Ελλάδα είχε επιχειρήσει τον μεγάλο εκσυγχρονισμό της με προγράμματα δημοσίων επενδύσεων που υπερέβαιναν κατά πολύ τις δυνάμεις της. Κυρίως είχαν συναφθεί δάνεια με σκοπό την εκτεταμένη κατασκευή σιδηροδρόμων στο δίκτυο ΠειραιώςΑθηνών- Πελοποννήσου και ενός εξίσου φιλόδοξου οδικού δικτύου. Η χώρα άρχισε να νιώθει ισχυρή, αλλά την πιο ακατάλληλη στιγμή περνά σε λάθος χέρια: από τον Τρικούπη της ανάπτυξης στον Δηλιγιάννη του φαύλου δημαγωγικού εθνικισμού. Την ίδια εποχή αυξάνεται δραματικά και ο πολύ ακριβός εξωτερικός καταναλωτικός δανεισμός που συμβάλλει κι αυτός στη δημιουργία μιας ψυχολογίας ισχύος σε γυάλινα πόδια. Δυστυχώς, όλα μοιάζουν τόσο γνώριμα...

Ετσι το 1897 η χώρα νιώθει πια έτοιμη για πόλεμο. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Τούρκοι φτάνουν περίπου έξω από τη Λαμία και οι Μεγάλες Δυνάμεις τούς ανακόπτουν την πορεία. Την επομένη του «Ατυχούς πολέμου», χωρίς να υπάρξει «τυπική» πτώχευση, οι δυνάμεις εγκαθιστούν Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο στη χώρα. Η ειρήνη κοστίζει στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, και 4 εκατ. λίρες ως πολεμικές αποζημιώσεις.

1932: Η ήττα του ΄22 και το κραχ του ΄29
Τον Μάρτιο του 1910 συνάπτονται νέα δάνεια για νέα έργα. Ο νόμος περί «Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου» που τηρείται ευλαβικά επί δύο δεκαετίες παραβιάζεται για πρώτη φορά το 1920 με την έκδοση 600 εκατ. δρχ. που ακολουθούνται από άλλα 500 εκατ. το 1921 και από ακόμη 550 εκατ. το 1922- ήταν όλα για τις ανάγκες του πολέμου. Παρά την ήττα όμως στη Μικρά Ασία, η πτώχευση έχει αποφευχθεί με το Α΄ Αναγκαστικό Δάνειο που επιβάλλεται από τον υπουργό Οικονομικών Π. Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος κόβει στη μέση τα χαρτονομίσματα, κρατά το ένα μέρος στην κυκλοφορία και ανταλλάσσει το άλλο με τίτλους εσωτερικού δανείου (κάπως έτσι σώζει την Ελλάδα από μια άλλη επικείμενη πτώχευση στη δεκαετία του 1950 και ο Σπύρος Μαρκεζίνης με το «κόψιμο των τριών μηδενικών» και την εισαγωγή της «νέας» δραχμής της σταθεροποίησης). Στην αποφυγή της πτώχευσης το ΄22 συμβάλλει και το δάνειο υπό την αιγίδα της Κοινωνίας των Εθνών για τους πρόσφυγες.

Μπορεί η ήττα του ΄22 να μη φέρνει πτώχευση, αλλά οι ανάγκες αναδιοργάνωσης του στρατού και περίθαλψης των προσφύγων οδηγούν σε νέο υπερβολικό εξωτερικό δανεισμό καθώς στην Ελλάδα κεφάλαια δεν υπάρχουν. Το κρεσέντο του δανεισμού πηγαίνει ως το κραχ του 1929, όταν το διαδέχεται η βίαιη διεθνής ύφεση. Τελικά, τον Μάρτιο του 1931, λίγο πριν από την τελευταία πτώχευση του 1932, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού του υπουργού Οικονομικών καθηγητή Βερβαρέσσου, η Ελλάδα χρωστάει στο εξωτερικό 2,868,1 εκατ. χρυσά φράγκα. Η πτώχευση είναι και πάλι μοιραία...

Ο τελικός διακανονισμός όλων των προπολεμικών χρεών της Ελλάδας έγινε από τον Σπύρο Μαρκεζίνη στα 1952-53. Η πρωτοφανής ανάπτυξη και η αυστηρή συγκράτηση δαπανών της πρώτης οκταετίας Καραμανλή συμμάζεψαν οριστικά τα δημόσια οικονομικά και οι τελικές πληρωμές εκείνων των δανείων ολοκληρώθηκαν μόλις το 1967. Και τώρα ο εφιάλτης επιστρέφει, αν και με αίτια πολύ πιο ταπεινά... 


PostHeaderIcon Οι αριθμοί του Θηρίου ...(μπρρρ φτου κακά :P)

666 Ο αριθμός τού Θηρίου.

     665 και 667 Οι αριθμοί των γειτόνων τού Θηρίου.

     670 Ο αριθμός τού Θηρίου κατά προσέγγιση.

     DCLXVI Ο Ρωμαϊκός αριθμός τού Θηρίου.

PostHeaderIcon Wild Tea από την Absolut Vodka

 
 Η Absolut λανσάρει για πρώτη φορά την Absolut Wild Tea.

Όπως αντιλαμβάνεστε και από το όνομά της, η νέα vodka θα έχει την γεύση του τσαγιού και εσπεριδοειδών, ενώ η εταιρία προτείνει ότι θα πρέπει να τη δοκιμάσετε με φρέσκο χυμό λάιμ, καθαρή ζάχαρη και τζιτζιμπίρα!

PostHeaderIcon "Χρυσές" συμβουλές για online επιτυχία

Marketing και internet είναι τα δύο κλειδιά που μπορούν να ανοίξουν την πόρτα της επιτυχίας για όποια επιχείρηση, όσο μικρή κι αν είναι, αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει με μέθοδο και στρατηγική.

Είτε δραστηριοποιείται online, όπως ένα e-shop είτε χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά κανάλια διανομής, π.χ. καταστήματα του λιανεμπορίου, μια εταιρεία μπορεί, χρησιμοποιώντας ορισμένα απλά βήματα, να αποκομίσει μέγιστα οφέλη, όπως εξηγούν οι ειδικοί του marketing.

PostHeaderIcon 10 μεγαλύτεροι δολοφόνοι του ανθρώπινου γένους

Από την αρχή του κόσμου ο θάνατος έχει χρησιμοποιήσει πολλές μορφές για να μας δείξει την παρουσία του και να δώσει ένα τέλος σε μια μορφή ζωής.
Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με τις 10 μεγαλύτερες μορφές θανάτου για το ανθρώπινο γένος.
Μερικές από αυτές είναι φυσικές και έρχονται από την ίδια την φύση και άλλες είναι αποτέλεσμα της παράλειψης ή της έλλειψης πρόληψης.

PostHeaderIcon Ειδικά σύμβολα για το chat του facebook



PostHeaderIcon Η Μόνα Λίζα ήταν αγόρι;

Η Μόνα Λίζα ήταν αγόρι; 
Οι περισσότεροι μελετητές θεωρούν πως το πιο διάσημο πορτρέτο του Leonardo da Vinci, η  Μόνα Λίζα απεικονίζει την Lisa Gherardini, τη σύζυγος ενός πλούσιου εμπόρου μεταξιού της Φλωρεντίας.

PostHeaderIcon To Ισπανικό «facebook» ενάντια στην ανεργία: Parobook

 
Άλλη μία αντιγραφή που θέλει να κλέψει έστω και λίγη από την δόξα του facebook; Το parobook είναι μία σελίδα κοινωνικής δικτύωσης λίγο διαφορετική από τις άλλες. Μπορεί εξωτερικά οι διαφορές με το facebook να φαίνονται ελάχιστες- κόκκινο αντί για μπλε χρώμα- ωστόσο η μεγάλη διαφορά έγκειται στο λόγο υπαρξής του.

Δημιουργήθηκε στην Ισπανία με σκοπό να μειώσει την ανεργία, καθώς τα ποσοστά της ειναι υψηλότερα απο ποτέ.

Έτσι στην αρχική σελίδα εμφανίζονται αγγελίες εργασίας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός οτι έχει ξεπεράσει πλέον σε χρήστες το 20% του συνολικού πληθυσμού!
Μετά την επιτυχία που σημειώνει στην Ισπανία δεν είναι καθόλου απίθανο να έρθει και στην Ελλάδα, καθώς το έδαφος είναι ιδιαίτερα πρόσφορο αφού τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας βρίσκονται στα ύψη.

Αν λοιπόν είναι να βοηθήσει στην μείωση της ανεργίας …καλώς να έρθει!!!



PostHeaderIcon Καβάλα: Έσφαξαν γουρούνι και κάρφωσαν το κεφάλι του στην πόρτα τεμένους!

http://www.faretra.gr/images/1_2e2tp.jpg 
Άγνωστος ή άγνωστοι δράστες μετέφεραν, τα μεσάνυχτα, ένα μικρό γουρούνι μπροστά στην είσοδο της Παλιάς Μουσικής (τζαμί Χαλίλ Μπέη) και αφού το έσφαξαν κάρφωσαν το κεφάλι του με μαχαίρι στην κεντρική ξύλινη πόρτα του κτιριακού συγκροτήματος, και άφησαν εκτεθειμένο το υπόλοιπο σώμα του ζώου μέσα στον περιβάλλοντα χώρο.


PostHeaderIcon Μυρίζει αναμπουμπούλα στου Jimmy Choo

Μυρίζει αναμπουμπούλα στου Jimmy Choo 
Όταν η πρωταγωνίστρια της καμπάνιας σου, κλέβει τα φώτα περισσότερο από σένα τότε ξέρεις πως κάτι έχει κάνει λάθος Jimmy Choo.
Με μία νέα πολυσυζητημένη καμπάνια και με μία ακόμα πιο ιντριγκάρικη φωτογράφηση, λανσάρει το πρώτο του άρωμα ο Jimmy Choo. 

Για αυτήν του την παρθενική εμφάνιση ο Jimmy δεν επέλεξε ούτε μοντέλο, ούτε τραγουδίστρια, όπως πολλοί θα περίμεναν, αλλά την ίδια του την συνεργάτιδα Tamara Mellon. Η 43-χρονη Tamara, φωτογραφημένη από τον Inez van Lamsweerde, έφερε τον χαμό στα fashion blogs. Χαμός, όχι μόνο επειδή είναι η συνιδιοκτήτρια του οίκου, αλλά κυρίως για το κατά πόσο ήταν το ιδανικό μοντέλο για αυτή την φωτογράφηση. Από το αβυσσαλέο και κάπως πεσμένο ντεκολτέ, μέχρι την παράξενη στάση του σώματος και του κεφαλιού, κάτι το οποίο δεν σχολιάστηκε και πολύ θετικά. Η ίδια πάντως είπε, ότι η επιλογή της έγινε γιατί ο οίκος ήθελε ένα πρόσωπο που να αντανακλά το περιεχόμενο του αρώματος: αισθησιασμός, δυναμικότητα και απαλότητα ταυτόχρονα.


PostHeaderIcon Καταδίωκαν τυμβωρύχους - βρήκαν αρχαία εκκλησία!

 
Η καταδίωξη μιας ομάδας τυμβωρύχων οδήγησε στην ανακάλυψη μιας αρχαίας εκκλησίας, έξω από την Ιερουσαλήμ, η οποία ενδέχεται να περιέχει τον τάφο του βιβλικού προφήτη Ζαχαρία.

Η εκκλησία, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, καταστράφηκε από σεισμό πριν από περίπου 1.300 χρόνια και παρέμεινε θαμμένη μέχρι και πριν από λίγο καιρό, όταν άνδρες της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, οι οποίοι αναζητούσαν μια συμμορία τυμβωρύχων, πρόσεξαν τον παραστάτη μιας πόρτας που εξείχε από το έδαφος.

PostHeaderIcon Zard: μια…”περίεργη” σαμπάνια από την Ολλανδία.

 zarb
Δεν είναι η πρώτη φορά που το λογότυπο ή το ίδιο το προϊόν αποτελούν τον καμβά μιας διαφημιστικής εκστρατείας. Για τη σαμπάνια Zarb είναι το μπουκάλι της, αλλά είναι και κάτι παραπάνω από μια διαφημιστική εκστρατεία.

Είναι βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς της, αφού η Zarb θέλει να είναι μια παραδοσιακή σαμπάνια, με αντισυμβατικό όμως look.


PostHeaderIcon Μουσείο απαγόρευσε την είσοδο σε εγκύους

http://www.faretra.gr/images/1_mozhx.jpg 
Το Εθνικό Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «απαγορεύει»  στις γυναίκες που εγκυμονούν ή βρίσκονται στις «δύσκολες ημέρες» να επισκεφτούν έκθεση με αντικείμενα των Μαορί για δικό τους καλό! 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «ygeiaonline.gr», σε δηλώσεις της η Τζέιν Κρεγκ, η εκπρόσωπος του Μουσείου «Τε Πάπα» στο Ουέλινγκτον, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για επίσημη απαγόρευση, αλλά για σύσταση με στόχο την προστασία των γυναικών αυτών των ομάδων από κάθε αρνητική ενέργεια.

«Οι έγκυες είναι ιερά πλάσματα για τους Μαορί και εμείς θέλουμε να τις προστατεύσουμε» πρόσθεσε. Από την πλευρά της, η Μισέλ Ιπολίτ, σύμβουλος σε θέματα των Μαορί, εξήγησε πως πολλά από τα εκθέματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολέμους και δολοφονίες και μπορεί να περιέχουν κακά πνεύματα, τα οποία είναι ικανά να βλάψουν τις γυναίκες αυτές.


PostHeaderIcon Πεινάω λέμε!!(video)

Απλά ξεκαρδιστικό το συγκεκριμένο γατάκι-τσαμπουκάς-πεινάλας... 
απολαύστε!


PostHeaderIcon Πότε πραγματικά γερνάμε;

 
Συχνά παρατηρούμε τη διαφορετική στάση των ανθρώπων απέναντι σε εορτές που συμβολίζουν το πέρασμα του χρόνου (γενέθλια, πρωτοχρονιά, επέτειοι. Άλλοι νιώθουν ικανοποίηση, ενώ σε άλλους ανθρώπους φέρνουν μελαγχολική διάθεση. Ο φόβος του χρόνου που περνά, δεν είναι κάτι παράλογο, καθώς ο άνθρωπος είναι ένα ον που έχει συνείδηση του τέλους της ύπαρξής του. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι εστιάζουν σε αυτό το τέλος, χάνοντας την ουσία της ύπαρξής τους. Αντίθετα, βλέπουμε παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι σε μεγάλη ηλικία παραμένουν υπερδραστήριοι. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν σε αυτούς τους τελευταίους υπάρχει κάποιο κοινό χαρακτηριστικό που καθορίζει τη στάση τους απέναντι στη ζωή.


PostHeaderIcon Τα 10 ακραία σημεία του πλανήτη

Τα 10 ακραία σημεία του πλανήτη 

1. To πιο θερμό μέρος του πλανήτη

Έρημος Λουτ (Ιράν)
Μεγαλύτερη θερμοκρασία: 71°C
 
Το συγκεκριμένο θέμα για το πιο είναι το πιο ζεστό μέρος της Γης έχει απασχολήσει τους επιστήμονες.
Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για το Αλ Αζιζάια στη Λιβύη, όπου έχει καταγραφεί θερμοκρασία που άγγιξε τους 57,8 βαθμούς Κελσίου, αλλά σύμφωνα με έναν δορυφόρο της ΝASΑ, το ρεκόρ αυτό έχει καταρριφθεί από τους 71 βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκαν στην έρημο Λουτ του Ιράν.
Η έρημος αυτή καλύπτει μια περιοχή 480 χιλιομέτρων και αν τα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πιο ζεστή θερμοκρασία που έχει “κάψει” ποτέ την επιφάνεια του πλανήτη. Σε λίγο, βέβαια, με όλες αυτές τις καιρικές ανωμαλίες, δεν αποκλείεται να σπάσει και αυτό το ρεκόρ…

2. Το πιο απομακρυσμένο μέρος από το κέντρο της Γης

Βουνό Τσιμποράσο (Ισημερινός)
Ύψος: 6.310 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας
 
Όλοι ξέρουν ότι το Έβερεστ είναι η πιο ψηλή βουνοκορφή του κόσμου, με κορυφή που αγγίζει τα 8.848 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας! Όμως δεν υπάρχουν πολλοί που γνωρίζουν το βουνό (και ανενεργό ηφαίστειο) Τσιμποράσο στον Ισημερινό.
Μπορεί το Τσιμποράσο να είναι πιο… κοντό από το Έβερεστ στα “χαρτιά” αλλά είναι το πιο ψηλό βουνό του κόσμου, αν υπολογίσουμε την απόσταση που χωρίζει την κορυφή του με το κέντρο της Γης. Αυτό συμβαίνει επειδή η γη δεν είναι σφαίρα, αλλά σφαιροειδής με πεπλατυσμένους πόλους.
Ως σφαιροειδής, η γη είναι πιο πλατιά στον Ισημερινό και το Τσιμποράσο βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον Ισημερινό, και σε αυτή τη θέση υψώνεται στα 6.384 μέτρα από το κέντρο της γης. Με λίγα λόγια το Τσιμποράσο “νικάει” το Έβερεστ -σε ότι αφορά στην απόσταση από το κέντρο της Γης- για 2 χιλιόμετρα!

3. Ο ψηλότερος καταρράκτης της Γης

Σάλτο Άνχελ (Βενεζουέλα)
Ύψος: 984 μέτρα
 
Ο ψηλότερος καταρράκτης βρίσκεται στη Βενεζουέλα, και τα νερά του πέφτουν στον ποταμό Κέρεπ, ο οποίος καταλήγει στον ποταμό Τσουρούν. Αν το όνομα Σάλτο Άνχελ δεν σας λέει κάτι, τότε ίσως η “διεθνής” αγγλική ονομασία του, Angel Falls, να ξυπνήσει τη μνήμη σας.
Το ύψος του καταρράκτη είναι τόσο μεγάλο, που μεγάλη ποσότητα του νερού εξατμίζεται πριν προλάβει καν να φτάσει στο έδαφος, δημιουργώντας ένα κύμα ομίχλης, το οποίο γίνεται αισθητό από απόσταση 1.5 χιλιομέτρου!
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πολυαναμενόμενη ταινία Up (Ψηλά Στον Ουρανό) οι φανταστικοί καταρράκτες Paradise Falls, είναι ουσιαστικά το Σάλτο Άνχελ και οι παραγωγοί μελέτησαν πολύ την περιοχή πριν τη δημιουργία της ταινίας.

4. Το πιο κρύο κατοικίσιμο μέρος της Γης


Οϊμιάκον (Ρωσία)
Χαμηλότερη θερμοκρασία: −71,2°C
 
Το μικρό χωριό που βρίσκεται στη Δημοκρατία της Σακά, στη Ρωσία, έχει 800 μόνιμους κατοίκους και αυτό που το κάνει ιδιαίτερο είναι ότι εκεί καταγράφηκε η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε κατοικίσιμο μέρος του πλανήτη!
Συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου του 1926, το θερμόμετρο έπεσε στους -71,2 βαθμούς Κελσίου, και εκτός από το προαναφερθέν ρεκόρ, έσπασε κι ένα άλλο: εκείνο της χαμηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο της γης.
Σημειώνουμε, πάντως, ότι η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει “χτυπήσει” ποτέ τη Γη ήταν το 1983 στην Ανταρκτική. Το θερμόμετρο “πάγωσε” στους -89,4°C.

5. Το πιο ξηρό μέρος του κόσμου

Ξηρές Λίμνες Μακ Μάρντο (Ανταρκτική)
 
Oι “Dry Valleys” είναι μια περιοχή 4.800 τ.χλμ. που καλύπτει το 0.03 % της Ανταρκτικής και έχουν πάρει το όνομά τους λόγω της εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας της περιοχής και της ανυπαρξίας χιονιού ή παγετώνα.
Εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια, δεν έχει πέσει ούτε μια σταγόνα βροχής και με εξαίρεση μιας μικρής περιοχής όπου υπάρχει ένας ποταμός και μερικές μικρές λίμνες, στις Ξηρές Λίμνες Μακ Μάρντο, δεν υπάρχει πουθενά ίχνος νερού.
Οι μοναδικές αυτές συνθήκες κλίματος οφείλονται στους καταβατικούς ανέμους της περιοχής. Οι συγκεκριμένοι αέρηδες παρατηρούνται όταν παγωμένος και πυκνός αέρας έλκεται στην επιφάνεια της γης λόγω των δυνάμεων της βαρύτητας! Οι άνεμοι αυτοί φτανουν σε ταχύτητα τα 320 χλμ/ώρα και εξατμίζουν κάθε υποψία υγρού στοιχείου, αφήνοντας την γη ξερή και εντελώς στεγνή.

6. Το πιο απομακρυσμένο κατοικίσιμο νησί του πλανήτη

Τρίσταν ντα Κούνια (Μεγ. Βρετανία)
Απόσταση: 3.218 χιλιόμετρα από την πιο κοντινή ήπειρο
 
To πιο μακρινό νησί του κόσμου βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού, και είναι τόσο μικρό (98 τ.χλμ.) που δεν έχει καν αεροδιάδρομο.
Ο πληθυσμός του είναι περίπου 300 μόνιμοι κάτοικοι, από τους οποιούς οι περισσότεροι υποφέρουν από κληρονομικό και χρόνιο άσθμα και γλαύκωμα.
Το νησάκι ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία και παρόλο που οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν online παραγγελίες, η διανομή τους αργεί ιδιαίτερα.
Ίσως αυτό να είναι το… τίμημα για να κατοικείς σε ένα (σχεδόν) ιδιωτικό νησί στη μέση του πουθενά!

7. Το μεγαλύτερο βάθος της θάλασσας

Τάφρος των Μαριαννών (Ινδονησία- Ιαπωνία)
Βάθος: 11.035 μέτρα υπό το βυθό
 
Αν η κορυφή του Έβερεστ είναι το πιο ψηλό σημείο της γης, τότε η Τάφρος των Μαριαννών πρέπει να είναι ακριβώς το αντίθετο: το πιο βαθύ, πιο χαμηλό σημείο της γης.
Βρίσκεται στα δυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού, και πήρε το όνομα της από τα Νησία των Μαριαννών που βρίσκονται κοντά. Η τάφρος απλώνεται στα 2.550 χιλιόμετρα κι έχει πλάτος 69 χιλιόμετρα.
Το πιο βαθύ σημείο της, το λεγόμενο Challenger Deep, φτάνει τα 11.035 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι το σημείο όπου οι δύο μεγάλες τεκτονικές πλάκες του Ειρηνικού συναντιώνται. Σε αυτό το σημείο η πίεση φτάνει τα 108.5 MPa, δηλαδή είναι πάνω από χίλιες φορές υψηλότερη από την ατμοσφαιρική πίεση της επιφάνειας.
Για να καταλάβετε το ακριβές μέγεθος, αρκεί να πούμε ότι αν τοποθετούσαμε το όρος Έβερεστ σε αυτή τη θέση του Ειρηνικού Ωκεανού δεν θα φαινόταν καν η κορυφή του, αφού θα βρισκόταν 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του νερού!

8. Το πιο υγρό μέρος του κόσμου

Τζόρο (Κολομβία)
 
Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο πέφτουν 12 μέτρα βροχής. Οι κάτοικοι της περιοχής βγάζουν χρήματα κόβοντας δέντρα στο κοντινό δάσος, όπου βρέχει καθημερινά.
Και πάλι, οι απόψεις σχετικά με το αν αποτελεί το πιο υγρό μέρος στον κόσμο διίστανται. Το Τσεραπούντζι στη βόρειο-ανατολική Ινδία εθεωρείτο για πολλά χρόνια ότι είναι το πιο υγρό μέρος πάνω στον πλανήτη. Στην περιοχή πέφτουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 10.820mm βροχής, Αντίθετα, όμως, με την Κολομβία, όπου βρέχει όλο το χρόνο, στο Τσεραπούντζι ο μεγαλύτερος όγκος βροχής πέφτει κατά τη διάρκεια των νότιο-δυτικών μουσώνων, δηλαδή στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου.
Το Τσεραπούντζι κατέχει το ρεκόρ του πιο υγρού μήνα στα χρονικά, με 9.296mm βροχής τον Ιούλιο του 1861. Για την ακρίβεια, μεταξύ του 1860 και του 1862, στο Τσεραπούντζι υπήρχε απίστευτη υγρασία. Μεταξύ της 1ης Αυγούστου του 1860 και της 31ης Ιουλίου του 1861 (που καλύπτει δύο εποχές μουσώνων), έπεσαν συνολικά 26.467mm βροχής. Το 1861, έπεσαν 22.987mm, από τα οποία τα 22.454mm έπεσαν μεταξύ Απριλίου και Σεπτέμβρη.
Ποιο μέρος, λοιπόν, από τα δύο είναι πιο υγρό; Η απάντηση εξαρτάται από τον τρόπο και τις διαδικασίες με τις οποίες μετριέται η υγρασία, καθώς και από τις περιόδους που πραγματοποιείται η μέτρηση.

9. Η μεγαλύτερη πιο απότομη πλαγιά του κόσμου

Βουνό Θορ (Καναδάς)
Μήκος πλαγιάς: 1.250 μέτρα
 
Στο βουνό Θορ του νησιού Μπάφιν, στον Καναδά, συναντάμε τη μεγαλύτερη πιο απότομη πλαγιά του κόσμου, με μήκος 1.250 μέτρα. Το Θορ είναι η πιο γνωστή κορυφή του Καναδά και αποτελείται εξ ολοκλήρου από γρανίτη. Προσελκύει πολλούς ορειβάτες και όσους αναζητούν την περιπέτεια. Η πρώτη φορά που κατάφερε άνθρωπος να ανέβει το Θορ ήταν το 1953, όταν αναρριχήθηκε μία ομάδα από το Αρκτικό Ινστιτούτο της Βόρειας Αμερικής. Ελάχιστες αποστολές ανεβαίνουν τα τελευταία χρόνια στο Θορ, ενώ το 2006 υπήρξε και ένας θάνατος ορειβάτη.

10. Το χαμηλότερο ύψωμα της Γης

Νεκρά Θάλασσα (Ιορδανία)
Ύψος: 422 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας
 
Η Νεκρά Θάλασσα αποτελεί το χαμηλότερο ύψωμα στην επιφάνεια της Γης σε χερσαίο έδαφος, με την επιφάνειά της και τις ακτές της να φτάνουν τα 422 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Στα σύνορα της Ιορδανίας με το Ισραήλ, ο δρόμος γύρω από τη Νεκρά Θάλασσα αποτελεί το χαμηλότερο δρόμο σε ολόκληρη τη Γη.
Λόγω της υπερβολικής της αλμυρότητας (10 φορές πιο αλμυρή από τη Μεσόγειο), καμία μορφή ζωής δεν μπορεί να επιζήσει στη Νεκρά Θάλασσα, εξ ου και το όνομά της.

PostHeaderIcon ΗΠΑ: Διακινούν φυτά «εισβολείς» στο Internet

Keyboard Typing ΗΠΑ: Διακινούν φυτά «εισβολείς» στο Internet 
Υπολογίζεται ότι από τα 753 φυτά που περιλαμβάνονται στον αμερικανικό Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών, το 10% πωλούνται ή διαφημίζονται ελεύθερα στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με νέα έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο Nature, οι αγοραστές είναι συνήθως ερασιτέχνες που επιθυμούν να κάνουν μια… εξωτική προσθήκη στους κήπους τους.

30 δισ. το χρόνο στοιχίζουν στις ΗΠΑ οι «εισβολείς»

Όπως ωστόσο καταδεικνύουν τα νέα στοιχεία, όλο και περισσότεροι συμμετέχουν σε προγράμματα «υποβοηθούμενου επικοισμού», δηλαδή την εσκεμμένη και <…>
ενεργό μεταφορά απειλούμενων ειδών έξω από τους οικοτόπους τους. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι εάν ένα φυτό μεταφυτευτεί κάπου αλλού, ενδέχεται να αναπτυχθεί με απρόσμενη ταχύτητα. Και αν αυτό δεν ακούγεται ανησυχητικό, τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια που στοιχίζουν κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες τα αλλογενή φυτά μάλλον καταδεικνύουν καλύτερα τη σοβαρότητα του θέματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η μεταφορά τέτοιων φυτών σε άλλες τοποθεσίες είναι νόμιμη, ιδιαίτερα στο πλαίσιο προσπαθειών για την προστασία τους από τον αφανισμό. Δυστυχώς όμως, όπως καταδεικνύει η μελέτη των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Νοτρ Νταμ, οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τέτοιου είδους προγράμματα διεξάγονται με υπευθυνότητα.

Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι η μεταφορά φυτών εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος ενδέχεται να οδηγήσει στην εισαγωγή νέων παρασίτων και ασθενειών σε οικοσυστήματα. Ζητούν την ενίσχυση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, προκειμένου να ανακοπεί αυτή η ανησυχητική τάση.

Οι «εισβολείς» προσαρμόζονται;

Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα δεύτερης μελέτης ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, καταδεικνύουν ότι πολλά φυτά «εισβολείς» που εισήχθησαν σε νέα οικοσυστήματα, προσαρμόστηκαν με τον καιρό και συμπεριφέρονται όπως τα ενδημικά φυτά.

Συγκεκριμένα, από τα 23 φυτά που μελετήθηκαν, το 70% παρουσίασαν αλλαγές ως προς το ύψος καθώς και το σχήμα και το μέγεθος των φύλλων τους. Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα, κατά τους ερευνητές, δεν ήταν ότι τα φυτά άλλαξαν, αλλά ότι οι αλλαγές αυτές -εξελικτικά άλματα στην πραγματικότητα- επιτελέστηκαν σε διάστημα μικρότερο των 150 ετών.

Αυτό, όπως εξηγεί μία εκ των συντακτών της έκθεσης, δεν είναι απαραίτητα καλό για τα οικοσυστήματα, στα οποία εισήχθησαν. «Όταν οι άνθρωποι έφεραν αυτά τα φυτά μαζί τους από την Ευρώπη, πριν από περίπου 100 με 150 χρόνια, πραγματοποίησαν άθελά τους ένα μεγάλο πείραμα εκθέτοντάς τα σε πολύ διαφορετικές κλιματικές συνθήκες», λέει η Τζοάνα Μπάσουελ. «Αυτό επιτρέπει τώρα στους επιστήμονες να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο άλλαξαν τα φυτά ανταποκρινόμενα στο νέο περιβάλλον τους».

Όπως εξηγεί, οι απότομες αλλαγές φαίνεται ότι είναι πιο συνήθεις απ’ όσο πίστευαν έως σήμερα οι επιστήμονες, γεγονός που εμπνέει αισιοδοξία πως πολλά φυτά θα μπορέσουν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν εάν οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν να αλλάζουν. Οι ίδιες αλλαγές ωστόσο καταδεικνύουν ότι τα φυτά «εισβολείς» θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόβλημα για τους οικοτόπους όπου εισάγονται, εσκεμμένα ή μη.


PostHeaderIcon Απολύθηκε διευθύντρια φυλακής που άφησε κρατούμενη να κάνει μπότοξ

 

Οι σωφρονιστικές αρχές του Μεξικού απέλυσαν τη διευθύντρια μίας φυλακής επειδή επέτρεψε την είσοδο στην φυλακή ενός εξωτερικού γιατρού για να κάνει ένεση μπότοξ σε μία πενηντάχρονη κρατούμενη.

"Ένας γιατρός που δεν ανήκε στο δυναμικό των γυναικείων φυλακών της Σάντα Μάρτα Ακατίτλα προχώρησε σε μία μη εξουσιοδοτημένη επέμβαση στην κρατούμενη Σάντρα Άβιλα", δήλωσε χθες το βράδυ η διεύθυνση του σωφρονιστικού τμήματος του δημαρχείου του Μεξικού στον ιστότοπό του.

PostHeaderIcon Σε δημοπρασία η Ferrari του John Lennon

Λίγο μετά την επέτειο των 30 χρόνων από το θάνατό του, ένα κομμάτι της ιστορίας του John Lennon βγαίνει σε δημοπρασία. Πρόκειται για την  Ferrari 330 GT του 1965, με το χαρακτηριστικό ανοιχτό μπλε χρώμα, το πρώτο αυτοκίνητο που αγόρασε ο Lennon αφού έβγαλε δίπλωμα οδήγησης. Ενα αυτοκίνητο ιδιαίτερο όσο και ο ιδιοκτήτης του, που άλλωστε εγκατέλειψε την οδήγηση λίγο αφού την απόκτησε. Τώρα, η Ferrari του Lennon βγαίνει σε δημοπρασία  στις 5 Φεβρουαρίου στον οίκο Bonhams, με εκτίμηση να φτάσει τα 120-170.000€.
 

PostHeaderIcon Πρέπει να προστατέψουμε το Ιντερνετ.

Αρχές Ιανουαρίου άρχισε η εφαρμογή του νόμου Hadopi κατά της πειρατείας στο διαδίκτυο, στην Γαλλία. Ο νόμος των τριών χτυπημάτων (three strikes) όπως είναι και αλλιώς γνωστός υπερψηφίστηκε το 2009 μετά από πολλές εντάσεις στο νομοθετικά και δικαστικά όργανα της Γαλλίας. Και οι ενστάσεις ήταν δικαιολογημένες!

Προβλέπει πως όσοι χρήστες κατεβάζουν παράνομα από το διαδίκτυο θα λαμβάνουν μία ηλεκτρονική επιστολή (email) από την νεοσύστατη αρμόδια αρχή. Αν επιμείνουν να κατεβάζουν παράνομα θα λαμβάνουν μία γραπτή επιστολή και εάν ακόμα και τότε ο χρήστης συνεχίζει να κατεβάζει τέτοιο υλικό τότε θα οδηγείται ενώπιον του δικαστηρίου. Το δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ή την διακοπή της σύνδεσης του χρήστη/κατηγορούμενου.

Η κρατική αρχή που αναλαμβάνει την διεκπεραίωση των παραπάνω διαδικασιών είναι η Hadopi, από τα αρχικά του γαλλικού τίτλου «Ανώτατη αρχή διανομής έργων και προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο». Ο νόμος hadopi είχε την ισχυρή και επίμονη υποστήριξη του Προέδρου Σαρκοζί και ασφαλώς της μουσικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Και μην χαίρεστε οτι απλά αυτά συμβαίνουν στην Γαλλία... διότι απ΄οτι διάβασα στο Nouvel Observateur μυστικές συγκεντρώσεις γίνονται απο τον Αύγουστο 2010 στις Βρυξέλλες μεταξύ της Commission, Google, Amazon και άλλες εταιρείες για το μέλλον των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε. 

Χάρη στην τεχνολογία Deep packet inspection η οποία επιτρέπει σε κάθε Internet Provider να ελέγχει τα πάντα που κάνετε, το μέλλον παιδιά του Ιντερνετ οπως το ξέρουμε πιστεύω θα αλλάξει εαν δεν κάνουμε κάτι. Κάθε e-mail που στέλνετε, κάθε μήνυμα που γράφετε και οτιδήποτε κατεβάζετε θα ελέγχεται αυτομάτος. Οτι πακέτο πληροφοριών γενικότερα φεύγει και έρχεται στον Η/Υ σας θα ελέγχεται και κάποιοι θα αποφασίζουν εαν είστε νόμιμοι ή οχι. Μπορεί να αρχίσει με το τι και καλά κατεβάζετε αλλά μπορεί να πάει και πολύ πιο μακριά στο μέλλον και να το παίζουν μερικοί private police...


PostHeaderIcon Απαγορεύτηκε στη Βρετανία διαφήμιση αρώματος του Yves Saint Laurent

Απαγορεύτηκε στη Βρετανία διαφήμιση αρώματος 

Η τηλεοπτική διαφήμιση του νέου αρώματος του οίκου Yves Saint Laurent Belle d'Opium απαγορεύτηκε στην Βρετανία, μετά τις καταγγελίες ότι παρουσιάζει μια γυναίκα να μιμείται τις κινήσεις που κάνει κάποιος όταν παίρνει ναρκωτικά, ανακοίνωσε η ASA, η υπεύθυνη για τις διαφημίσεις βρετανική αρχή.


PostHeaderIcon Τουρκία: 408 στρατιώτες αυτοκτόνησαν τα 5 τελευταία χρόνια

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Βετζντί Γκιονούλ, 408 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από "απόπειρα αυτοκτονίας" τα τελευταία πέντε χρόνια στην Τουρκία
Τουρκία: 408 στρατιώτες αυτοκτόνησαν τα 5 τελευταία χρόνια
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Βετζντί Γκιονούλ (Vecdi Gönül), 408 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από "απόπειρα αυτοκτονίας" τα τελευταία πέντε χρόνια στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των απωλειών αυτών, καθώς επίσης και αυτός που αφορά τις απώλειες κατά τη διάρκεια μαχών στο εσωτερικό μιας χώρας, έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενη έτη.

Το πρακτορείο Fırat αναφέρει, ότι ο Βετζντί Γκινούλ απάντησε σε γραπτή ερώτηση της βουλευτή του κόμματος BDP από το Βαν (Van) Φατμά Κουρτουλάν (Fatma Kurtulan) σχετικά με τους "ύποπτους θανάτους στρατιωτών".
Η απάντηση του Υπουργείου αναφέρει ότι οι έρευνες για κάποιους από αυτούς τους θανάτους συνεχίζονται, ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάποιος λόγος για ποινικές διώξεις, ενώ η απόφαση βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της κοινοποίησης.

Τα μέτρα για την αποτροπή των περιστατικών αυτών αναφέρονται ως εξής: "Κέντρα Ενημέρωσης και Καθοδήγησης παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλα τα στρατόπεδα των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων. Ερωτηματολόγια σχετικά με την ψυχολογία συμπληρώνονται από τους στρατευμένους. Στρατιώτες που παρίστανται σε επικίνδυνες καταστάσεις βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση, όσοι έχουν τάσεις αυτοκτονίας δεν εκτελούν σκοπιές με σφαίρες και όπλα, φάρμακα, κλπ. που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μια αυτοκτονία βρίσκονται υπό έλεγχο".


PostHeaderIcon 10 ′καυτά′ ερωτήματα για την παιδική διατροφή

 
Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά κάτω του ενός έτους δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι;

Όντως τα παιδιά κάτω του ενός έτους, που ως γνωστό δεν έχουν αναπτύξει μια 'ώριμη' χλωρίδα στο έντερο τους, καταναλώνοντας μέλι το οποίο εμπεριέχει σπόρια κλωστρηδίου (clostridium botulinum), μπορεί να νοσήσουν από μια σοβαρή, νευρολογικής φύσεως ασθένεια, την αλλαντίαση. Στα μεγαλύτερα παιδιά, η ανεπτυγμένη πια χλωρίδα του εντέρου λειτουργεί σαν άμυνα, αποτρέποντας την ανάπτυξη των σπόρων των κλωστρηδίου.

PostHeaderIcon Υποστέλλει την ελληνική σημαία από τα κρουαζιερόπλοιά της η Louis Hellenic Cruises

 

Αβέβαιο καθίσταται το μέλλον 1.000 και πλέον Ελλήνων ναυτικών που εργάζονται στα κρουαζιερόπλοια της κυπριακής Louis Hellenic Cruises μετά την απόφαση της εταιρείας να υποστείλει από τα κρουαζιερόπλοιά της την ελληνική σημαία.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Louis Cruises αναφέρει : «Το νέο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή με την άρση του καμποτάζ, καθιστά τα κρουαζιερόπλοια με ελληνική σημαία καθόλου ανταγωνιστικά, αφού είναι εμφανής η ανισότητα που διαμορφώνεται κυρίως στα λειτουργικά έξοδα, συγκρινόμενα με αντίστοιχα πλοία άλλων σημαιών. Για τον λόγο αυτό, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε την ελληνική σημαία».

PostHeaderIcon Διαλύθηκαν οι White Stripes

 
Η ανακοίνωση ανέβηκε την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου στο επίσημο site τους και αναφέρει, "Ο λόγος δεν είναι ούτε καλλιτεχνικές διαφορές, ούτε η έλλειψη διάθεσης, ούτε κάποιο πρόβλημα υγείας. Είναι για πολλούς άλλους λόγους αλλά κυρίως για να προστατέψουμε ότι ήταν ξεχωριστό και όμορφο σε αυτή την μπάντα".

PostHeaderIcon Αζερμπαϊτζάν Απευθείας φυσικό αέριο στην Ελλάδα - εκτός η Τουρκία

Στην Ελλάδα παραδίδονται 0,7 δισ. κμ φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν κάθε χρόνο
Στην Ελλάδα παραδίδονται 0,7 δισ. κμ φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν κάθε χρόνο
Την απευθείας παράδοση 0,7 δισ. κυβικών μέτρων στην Ελλάδα ετησίως σχεδιάζει το Αζερμπαϊτζάν, παρακάμπτοντας τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της χώρας Νατίκ Αλίεφ. Η Ελλάδα προμηθεύεται εδώ και δύο χρόνια αζέρικο φυσικό αέριο από την Τουρκία στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν για επανεξαγωγή φυσικού αερίου.

PostHeaderIcon Σπάνιες φωτογραφίες "χαμένης φυλής" του Αμαζονίου

 
Σειρά αεροφωτογραφιών μίας φυλής με ελάχιστες έως καθόλου επαφές με τον έξω κόσμο δόθηκαν στη δημοσιότητα προκειμένου οι απομονωμένοι πολιτισμοί του Αμαζονίου να προστατευθούν από τους παράνομους υλοτόμους που περνούν τα σύνορα από το Περού.

Στις φωτογραφίες διακρίνονται ενήλικες και παιδιά με τα πρόσωπα βαμμένα κόκκινα να δείχνουν και να κοιτούν έκπληκτοι το ελικόπτερο από τα οποίο λαμβάνονται οι φωτογραφίες.

PostHeaderIcon Αρχαιολογικός χώρος κηρύχθηκαν οι Λειψοί

 

Προϊστορικές, κλασικές, ελληνιστικές και βυζαντινές αρχαιότητες όλες μαζί συγκεντρωμένες σε ένα μικρό νησί: Τους Λειψούς. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε την εξ ολοκλήρου κήρυξή του ως αρχαιολογικό χώρο, πλην της κορυφής ενός λόφου.

PostHeaderIcon Γενική πρόγνωση καιρού για Πέμπτη 03/02/2011

Κακοκαιρία με βροχές και τοπικά έντονες καταιγίδες από τη Θεσσαλία και νοτιότερα περιμένουμε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011. Χιόνια θα πέσουν εκτός από τα ορεινά και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 9 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 4 έως 12 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 4 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 6 έως 9 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 8 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις αλλά σταδιακά θα στραφούν σε βοριάδες που τοπικά θα φτάνουν τα 9μπ. Στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί – βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και στα κεντρικά τμήματα σχεδόν θυελλώδεις 7 μπ.
Νεφώσεις με βροχές που κατά περιόδους θα είναι έντονες και χιόνια στην Πάρνηθα περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις ενώ το βράδυ θα στραφούν σε βοριάδες με μικρή εξασθένηση.

Αυξημένες νεφώσεις περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 8 βαθμούς. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν βόρειοι – βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί.

PostHeaderIcon Ξυπνάμε τώρα... Καλημέρα !


Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin