Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

PostHeaderIcon Υποβάθμισε την Ιταλία η Moody's


Στην υποβάθμιση του κρατικού χρέους της Ιταλίας στο Α2, από Aa2, με αρνητικές προοπτικές προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, διαβλέποντας κινδύνους στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του ιταλικού χρέους αλλά και επικαλούμενος την "ατονία" της ανάπτυξης.

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε την ενέργεια του οίκου αναμενόμενη. Πρόσθεσε πως η ιταλική κυβέρνηση κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου ο οίκος είχε ανακοινώσει ότι παρατείνει την περίοδο εξέτασης της περίπτωσης της Ιταλίας ώστε να γίνει εκτίμηση των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στα μέσα του μήνα. Στις 19 Σεπτεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε επίσης την Ιταλία.
Αντιδράσεις για την υποβάθμιση
Η εφημερίδα "Λίμπερο", που πρόσκειται στην κυβερνητική, μπερλουσκονική πλειοψηφία, διερωτάται σήμερα: " μετά την νέα αυτή υποβάθμιση, μας περιμένει μια ακόμη δέσμη έκτακτων οικονομικών μέτρων;".
Η νέα αυτή αρνητική εξέλιξη για την ιταλική οικονομία, φθάνει λίγες ώρες μετά από μια απρόσμενη τοποθέτηση του υπουργού οικονομικών της Ιταλίας , Τζούλιο Τρεμόντι, η οποία λειτούργησε σαφώς αποσταθεροποιητικά για την κεντροδεξιά συμπολίτευση. Μετά από τη λήξη της συνεδρίασης του Ecofin στο Λουξεμβούργο, ο Τρεμόντι, ερωτηθείς "για ποιο λόγο η Ισπανία δεν έχει μπει τόσο έντονα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, όπως συνέβη στην Ιταλία;", απάντησε, με νόημα: " ίσως επειδή στην Ισπανία αποφάσισαν να πάνε να ψηφίσουν".
Ο Ιταλός "υπερυπουργός οικονομικών", στην συνέχεια, δήλωσε ότι " τα λόγια του παρερμηνεύθηκαν". Σύμφωνα, όμως, με τους πολιτικούς σχολιαστές, "ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, θέλησε να συνδέσει, εμμέσως πλην σαφώς, την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας, με την παραμονή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία".
H εφημερίδα "Κορριέρε Ντέλλα Σέρα" τέλος, αναφέρει ότι μετά την τελευταία, αρνητική αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου, "η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Μάλτας και σε χαμηλότερη κατηγορία από χώρες όπως η Εσθονία και η Σλοβακία". Σύμφωνα με την "Κορριέρε", "Η Ιταλία, αυτή την στιγμή, είναι το πήλινο, εύθραυστο δοχείο της Ευρώπης και οι πολιτικοί της, δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης".

 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin