Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

PostHeaderIcon Citigroup: Τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου αναμένεται η χρεοκοπία της Ελλάδας

Στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου τοποθετούν την χρονική στιγμή που η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει οι αναλυτές της Citigroup, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του νέου ρόλου του EFSF από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτά αναφέρουν στην τελευταία έκθεση τους για την πορεία της ευρωζώνης, την οποία και αναμένουν να υποχωρήσει σε ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο του έτους. 
 
Σύμφωνα με τη Citigroup, η έξοδος από την ευρωζώνη για την Ελλάδα είναι σχεδόν απίθανη, αφού οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, ακόμη και να μην υπάρξει αυτή η εξέλιξη, η Citi τονίζει ότι θα υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά εξαιτίας της απειλής μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία.
Η αμερικανική επενδυτική αναμένει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να ακολουθήσουν την Ελλάδα στην αναδιάρθρωση του χρέους σύντομα, κυρίως λόγω της «πολιτικής επιδημία». Μια ελληνική χρεοκοπία θα ενισχύσει περισσότερο την εκτίμηση της αγοράς ότι η πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων από τις άλλες δύο χώρες, καθώς οι φορολογούμενοι αυτών των χωρών θα ζητήσουν άμεσα ελάφρυνση του χρέους και περαιτέρω χρηματοδότηση ως αντάλλαγμα για τις προσπάθειές λιτότητας, όπως άλλωστε και η Ελλάδα. 

 
Μέχρι να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση των τραπεζών αυτών των τριών χωρών, καθώς και των τραπεζών της Ευρώπη που είναι εκτεθειμένες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Πρόωρη αναδιάρθρωση είναι πιθανό να είναι πολύ αποδιοργανωτικές για τις οικονομίες και τις αγορές, γι' αυτό και η Citi αναμένει ότι η ζώνη του ευρώ να πέσει σε μια νέα ύφεση κατά τα επόμενα τρίμηνα.
Θα υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα της αβεβαιότητας, και είναι ασαφές πόσο μόλυνση θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, ιδίως η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτό είναι πιθανό να εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων. Πιο συγκεκριμένα, η Citi υποθέτει ότι (1) Η Ελλάδα δεν θα αφήσει την ΟΝΕ, και ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα (2) θα υπάρξει μια μεγάλη προσπάθεια διακοπής της μετάδοσης της κρίσης, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού και / ή της ΕΚΤ, για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία, (3) θα υπάρχει πιο εκτεταμένη αναδιάρθρωση κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin