Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

PostHeaderIcon Άγαλμα των ρωμαϊκών χρόνων βρέθηκε στην Επίδαυρο

 


Στο περιβάλλοντα χώρο του Μικρού Θεάτρου της Επιδαύρου ανακαλύφτηκε, κατά τη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιούνταν, το άγαλμα ενός γυμνού άνδρα, το οποίο χρονολογείται κατά τους αυτοκρατορικούς ρωμαϊκούς χρόνους και πιθανόν τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν τον 2ο ως πιθανή χρονολογία, καθώς εκείνη την εποχή ο Αυτοκράτορας Αδριανός επισκέφθηκε τη πόλη και δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες. 

Το άγαλμα είναι ουσιαστικά ένας μαρμάρινος κορμός, το μέγεθος του οποίου είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα φυσικό σώμα και παριστάνει έναν γυμνό άνδρα, ο οποίος είναι γυμνός και στέκεται όρθιος με ριγμένο πάνω από τον αριστερό ώμο και τυλιγμένο γύρω από τον βραχίονα ιμάτιο, το οποίο βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση. Το άγαλμα έχει μαλακή διάπλαση σώματος, με υπερβολή στη καθαρή δομή και φούσκωμα στους μύες.
Το άγαλμα είναι εμπνευσμένο από τον μεγάλο γλύπτη Πολύκλειτο και υπάρχει η πιθανότητα να είναι αναπαράσταση του θεού Ερμή. Οι αρχαιολόγοι δε γνωρίζουν αν είναι όντως αναπαράσταση του θεού ή όπως έχει συμβεί πολλές φορές με άλλα αντίγραφα του ίδιου τύπου, με την προσαρμογή της κεφαλής και του προσώπου, το οποίο αποτελούσε το πορτραίτο ενός σημαντικού αξιωματούχου της εποχής.

Η περιοχή στην οποία βρέθηκε το άγαλμα, πιθανολογείται ότι περιελάμβανε την αγορά της αρχαίας πόλης. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε εντοιχισμένο σε πρόχειρο κτίσμα, το οποίο χρονολογείται νωρίτερα από τον 4ο μ.Χ. αιώνα, κοντά σε πιο παλιά οικοδομήματα, τα οποία εικάζεται από τους αρχαιολόγους ότι  αποτελούν κομμάτι της ευρύτερης αρχαίας αγοράς της Επιδαύρου.

Οι εργασίες εκτελούνται υπό την αιγίδα της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Με σκοπό το καθαρισμό και τη συντήρηση του αγάλματος, μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Ασκληπιείου Επιδαύρου.
 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin