Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

PostHeaderIcon Όμηρος των σκουπιδιών ξανά η Θεσσαλονίκη


Όμηροι των σκουπιδιών μέχρι και αύριο βράδυ θα παραμείνουν οι Θεσσαλονικείς, καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Φοίνικα από τους εργαζόμενους που συμμετέχουν σήμερα στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης παραμένουν αδιάθετοι περισσότεροι από 600 τόνοι σκουπιδιών και άλλοι 100-120 τόνοι στην Καλαμαριά, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί εστίες βρομιάς σε πολλές γειτονιές του κέντρου, κυρίως στην κεντρική αγορά της πόλης. 


Δεν είναι όμως λίγα και τα απορρίμματα που έχουν σωρευτεί στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλονίκης, καθώς εκτιμάται ότι ο όγκος των σκουπιδιών που έχει φορτωθεί στα απορριμματοφόρα των κατά τόπους δήμων ή παραμένει στους κάδους των πεζοδρομίων αγγίζει τους 400 τόνους. Μέχρι αύριο το πρόβλημα από τη συσσώρευση των σκουπιδιών θα έχει επιδεινωθεί σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, καθώς όλα τα διαθέσιμα απορριμματοφόρα έχουν ήδη φρακάρει, ενώ από χθες το απόγευμα άρχισαν να σχηματίζονται λόφοι πάνω και δίπλα από τους κάδους απορριμμάτων, εμποδίζοντας τη διέλευση των πεζών. Στον δήμο Θεσσαλονίκης το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην κεντρική αγορά της πόλης, Μοδιάνο και Καπάνι, όπου τα καταστήματα αποθέτουν καθημερινά μεγάλους όγκους απορριμμάτων, κασόνια, κασέλες, χαρτόκουτα κ.ά., για αυτόν τον λόγο, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς, ο κεντρικός δήμος έχει τοποθετήσει δίπλα στους κάδους απορριμμάτων μεγάλες κόκκινες σακούλες, ώστε οι αρμόδιοι υπάλληλοι να τοποθετούν μέσα τα σκουπίδια και να μη βρίσκονται πεταμένα στους δρόμους. Σχέδια για νέες κινητοποιήσεις Την απόφαση για τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ, του Σταθμού Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και των αμαξοστασίων των δήμων έλαβε προ ημερών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ), αντιδρώντας στο ενιαίο μισθολόγιο, στην εργασιακή εφεδρεία και στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ συμμετέχουν και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. 

Δεν αποκλείεται ο αποκλεισμός να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς οι εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν τελικά κυβέρνηση θα αποφασίσει να θέσει σε ισχύ το καθεστώς εφεδρείας στους δήμους και να προχωρήσει σε απολύσεις των συμβασιούχων, που σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά σωματεία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μάλιστα ο σύλλογος εργαζομένων στον δήμο Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει πρόταση στην ΠΟΕ-ΟΤΑ για 10ήμερη απεργία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου στην περίπτωση που απολυθεί έστω και ένας συνάδελφός τους. 

Πυρά σε βάρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης εξαπολύει επίθεση σε βάρος του προέδρου του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης Γιάννη Ζουρνά (έχει την ευθύνη λειτουργίας του ΧΥΤΑ), καταλογίζοντάς του απάθεια απέναντι στο πρόβλημα συσσώρευσης των σκουπιδιών και ανοχή στους λιγοστούς συνδικαλιστές που έχουν αποκλείσει τη Μαυροράχη. “Με μέγιστη αγωνία για τo αγαθό της δημόσιας υγείας πoυ απειλείται, σας εφιστώ την προσοχή και διαμαρτύρομαι, ταυτόχρονα, για την απαθή σας στάση, καθώς ελάχιστοι συνδικαλιστές έχoυν απoκλείσει τoν XΥΤΑ Mαυρoράχης και με την απειλή βίας απαγoρεύoυν την πρoσέλευση και απόρριψη των απoρριμμάτων”, τονίζει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου ΟΤΑ ο δήμαρχος Νέπολης-Συκεών. Εισαγγελέας για την κατάληψη του ΧΥΤΑ Την παρέμβαση του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης προκάλεσαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους, με τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης και του σταθμού μεταφόρτωση απορριμμάτων στον Φοίνικα. Χθες ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Ευάγγελος Μπακέλας ζήτησε με παραγγελία του από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης Σύρμω Κακκάλη να ζητήσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την αστυνομία για τον αποκλεισμό ειδικά του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης. 

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ζήτησε να διερευνηθεί αν τελούνται τα αδικήματα της παράνομης βίας και της παρακώλυσης συγκοινωνιών από τους εργαζόμενους που υλοποιούν απόφαση της ομοσπονδίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τον εισαγγελέα επικοινώνησαν χθες εκπρόσωποι δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος υποστηρίζοντας ότι στην περίπτωση που συνεχιστεί ο αποκλεισμός μέχρι αύριο, όπως έχει προγραμματιστεί, το πρόβλημα με τα σκουπίδια θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ενώ αναμένονταν και σχετικά έγγραφα προς τις εισαγγελικές αρχές.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin