Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

PostHeaderIcon Οι πρώτες αυθεντικές φωτογραφίες από τις γεωτρήσεις στη Κύπρο

afroditi1 

Τις πρώτες αυθεντικές φωτογραφίες από τις γεωτρήσεις της αμερικανικής εταιρείας Νoble Energy οικόπεδο 12 "Αφροδίτη" της κυπριακής ΑΟΖ δημοσιεύει σήμερα κατά αποκλειστικότητα η κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης"
Αξίζει να σημειωθεί ότι φωτογραφίες της πλατφόρμας διαθέτουν, εκτός από την Noble, οι αρμόδιες Κυπριακές Αρχές, αλλά αρνήθηκαν επίμονα τόσο σε κυπριακές εφημερίδες όσο και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο να δώσουν έστω και μία για δημοσίευση.
Η εφημερίδα "Πολίτης" γράφει ότι οι προσπάθειες της να προσεγγίσει την "Αφροδίτη" με πλοίο δεν καρποφόρησαν, λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί και κυρίως του "ναυτικού αποκλεισμού" της πλατφόρμας σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων, που εκμηδενίζει τις δυνατότητες φωτογράφησης.
 
 Σήμερα, όμως, η εφημερίδα γράφει ότι είναι σε θέση να δημοσιεύσει για πρώτη φορά φωτογραφίες από τις εργασίες της πλατφόρμας στο κυπριακό οικόπεδο. "Το υλικό αναδεικνύει ένα μικρό αλλά ενδεικτικό μέρος της πολυπλοκότητας της όλης διαδικασίας που λαμβάνει χώρα στο τεράστιο πλεούμενο", σημειώνεται.
afroditi_2
Από τις 15 Σεπτεμβρίου που ο "Όμηρος" έδεσε στην "Αφροδίτη" μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλά από το συνεργείο της Noble. Και, ευτυχώς, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να τροποποιήσει ουσιαστικά τον προγραμματισμό.
afroditi3
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα της Noble κατασκευάστηκε από τη φημισμένη ναυπηγική εταιρεία Vyborg Shipyard, στο Vyborg του Λένινγκραντ (τώρα Αγία Πετρούπολη), το 1985. Έτυχε όμως σοβαρών μετατροπών, ενισχύσεων και εκσυγχρονισμών το 1999 και το 2004. Μπορεί να διενεργήσει γεώτρηση σε βάθος 10.000 μέτρων, ικανότητα που έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επιλογή της από τη Noble για αξιοποίηση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και του Ισραήλ, όπου οι τρισδιάστατες έρευνες έδειξαν κοιτάσματα σε μεγάλα βάθη. Το κοίτασμα στο οικόπεδο "Αφροδίτη" υπολογίστηκε από τη Noble ότι βρίσκεται σε βάθος 5.800 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το ύψος του νερού στο συγκεκριμένο σημείο είναι 1.650 μέτρα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin