Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

PostHeaderIcon Η έγχρωμη τηλεόραση γίνεται 60 ετών

 
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1951, έκανε την παρθενική της εμφάνιση στα έκπληκτα μάτια των θεατών η επαναστατική, έγχρωμη τηλεόραση.


Με διστακτική εμπορική αποδοχή στην αρχή, αλλά με την κατάκτηση κάθε νοικοκυριού στον κόσμο στην συνέχεια, το «κουτί» που καθορίζει προς ποια κατεύθυνση κοιτάζουν οι καναπέδες σε κάθε σαλόνι κλείνει τα εξήντα του χρόνια.

Με αφορμή την γιορτή της μικρής οθόνης –αν μπορεί να θεωρηθεί γιορτή η εικόνα της σημερινής τηλεοπτικής πραγματικότητας μετά από έξι δεκαετίες «πείρας»- μπαίνουμεστην μηχανή του χρόνου και θυμόμαστε πώς έμοιαζαν, πώς διαφημίζονταν και με πόσο πάθος έστηναν τους τηλεθεατές μπροστά τους οι συσκευές που άλλαξαν για πάντα την καθημερινότητα της Γης.



Η έγχρωμη τηλεόραση κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 1951. Αλλά και πριν την έλευσή της, η έλλειψη χρώματος δεν εμπόδισε την συσκευή να «κολάσει» μέχρι και καλόγριες, τις οποίες βλέπετε εδώ να παρακολουθούν ευλαβικά το ασπρόμαυρο κουτί σε αμερικανικό νοσοκομείο το 1949.



Ο Neil Armstrong και το υπόλοιπο πλήρωμα του Apollo επιστρέφει από την Σελήνη και η σύζυγος και οι φίλοι του παρακολουθούν την άφιξη του γαλαξιακού ήρωα μέσα από την τηλεόρασή τους, το 1969. Η τηλεόραση είχε ήδη αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα βίωνε τα σημαντικά γεγονότα.



H RCA λανσάρει το «επαναστατικό» έγχρωμο μοντέλο της και φροντίζει να το προωθήσει με την συγκεκριμένη διαφήμιση που ακολουθεί τους αισθητικούς κανόνες του ΄60. Μία κοκέτα νοικοκυρά φορά την καλύτερη τουαλέτα της και παρουσιάζει την ξύλινη συσκευή που ταιριάζει ιδανικά με το υπόλοιπο, ρετρό έπιπλο. Η λεζάντα υπογραμμίζει: «Διαθέτει τις πιο συναρπαστικές καινοτομίες στην Ιστορία της τηλεόρασης.



Δεν ξέρουμε τι θα έλεγαν οι διαφημιστές και οι γραφίστες της παραπάνω καταχώρισης αν έβλεπαν τα χαρακτηριστικά των σημερινών συσκευών. Επίπεδες οθόνες, plasma, TFT, LCD, 3D, και πολλοί ακόμη όροι που περιγράφουν τα τερατώδη εφέ των σύγχρονων συσκευών διατίθενται στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, κάνοντάς μας να απορούμε πόσα βήματα ακόμα μπορεί να διανύσει η τηλεοπτική τεχνολογία.

Μοντέλο παρουσιάζει... μοντέλο: Τα δύο πιο επιθυμητά "αντικείμενα του πόθου" της εποχής συνδυάζονται σε αυτή την διαφήμιση.



Τα "πάρτι" μεταφέρονται στο σαλόνι του σπιτιού...



Έγχρωμο "επαναστατικό" μοντέλο της δεκαετίας του '70.



Η τηλεόραση γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητα και "καταλαμβάνει" όλα τα έπιπλα του σπιτιού.



Αμερικανική οικογένεια συγκεντρώνεται στο σαλόνι και παρακολουθεί εκστασιασμένη το "κουτί".



Παλιό μοντέλο-"κύβος", από τα πρώτες έγχρωμες παρουσίες της τηλεόρασης.



Γερμανικό έγχρωμο μοντέλο.



Δείγμα συσκευής παλαιάς κοπής, σε μουσείο τηλεόρασης.

 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin