Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

PostHeaderIcon Αυξήσεις 30% ζητάει η ΔΕΗ!

 
Τσουχτερές αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 30% στα τιμολόγια ρεύματος ζητά η ΔΕΗ για το 2012, αίτημα που ωστόσο, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκλείεται να γίνει δεκτό όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για λόγους ουσίας. Σημειώνουν ότι έχει κατ' αρχήν ζητηθεί από την επιχείρηση να συμπιέσει όσο περισσότερο μπορεί το μισθολογικό της κόστος και να καταρτίσει σχέδιο αναδιάρθρωσης του προσωπικού με τους τομείς από τους οποίους λείπουν άτομα και απ' όπου περισσεύουν, ώστε να μειώσει με τον τρόπο αυτό τις δαπάνες της. 
 
Βέβαια, οι ίδιες πηγές δεν διαψεύδουν ότι επίκεινται από του χρόνου αυξήσεις στα τιμολόγια - άλλωστε αυτό προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου -, τονίζουν ωστόσο ότι θα είναι πολύ μικρότερες από το 30% που ζητά η ΔΕΗ.Το θέμα προέκυψε όταν τη Δευτέρα η ΔΕΗ απέστειλε προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τα κοστολογικά της στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από τις προβλέψεις της για τον προϋπολογισμό του 2012, σύμφωνα με τα οποία ζητά για του χρόνου μεσοσταθμική αύξηση στα τιμολόγιά της κατά 18,7%, με τα νοικοκυριά να επιβαρύνονται με ποσοστό που ξεπερνά και το 30%. Πρόκειται για πολύ μεγάλα ποσοστά αυξήσεων στα οποία οδηγεί η υποχρέωση που απορρέει για τη χώρα μας από το Μνημόνιο του 2010, σύμφωνα με το οποίο τα τιμολόγια λιανικής στο ρεύμα πρέπει σταδιακά - για να ευνοηθεί ο ανταγωνισμός, δηλαδή για να μπορέσουν να εισέλθουν και άλλοι ιδιώτες παίκτες στον χώρο - να φτάσουν να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής χωρίς σταυροειδείς επιδοτήσεις και άλλες στρεβλώσεις (π.χ. σήμερα τα υψηλά εμπορικά τιμολόγια επιδοτούν τα χαμηλά και συχνά ζημιογόνα οικιακά). Η πρώτη δόση των αυξήσεων έγινε φέτος τον Ιανουάριο, η δεύτερη επρόκειτο να γίνει τον Ιανουάριο του 2012 και η τρίτη δόση τον Ιανουάριο του 2013.

Τι υποστηρίζει η ΔΕΗ. Στην επιστολή της η ΔΕΗ επικαλείται ως αιτία για τα πολύ μεγάλα ποσοστά αυξήσεων που ζητάει, μεταξύ άλλων, την πολύ μεγάλη επιβάρυνση από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκε με το Μεσοπρόθεσμο για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο στο φυσικό αέριο το οποίο χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή. Μόνο η επιβολή του ΕΦΚ στο αέριο πρόκειται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, να την επιβαρύνει σε ετήσια βάση με περίπου 200 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα κοστολογικά της στοιχεία για το 2011 δείχνουν αύξηση κατά 150 εκατ. ευρώ του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που παρέχει, στο οποίο περιλαμβάνεται η παροχή του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και η ηλεκτροδότηση των κατοίκων των μη διασυνδεδεμένων νησιών - που γίνεται σε τιμές κάτω του κόστους, με ρεύμα από επιτόπιες πετρελαϊκές μονάδες. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν για το εννεάμηνο του 2011 αυξημένο κατά 20% κόστος παραγωγής έναντι του αντίστοιχου περσινού.

Τι λέει το υπουργείο. Από την πλευρά του το υπουργείο διευκρινίζει ότι τα περί αυξήσεων 30% δεν έχουν καμία απολύτως βάση τονίζοντας ότι «στις προτάσεις που επεξεργάζεται λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια», αναγνωρίζοντας ωστόσο εμμέσως ότι αυξήσεις θα υπάρξουν. Παραδέχεται ότι η επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην αγορά ηλεκτρισμού καθώς αποδέκτης αντίστοιχων επιστολών, σαν αυτή της διοίκησης της ΔΕΗ, έχει γίνει τόσο από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς όσο και από τους ιδιώτες προμηθευτές καθώς και τις μεγαλύτερες ενεργοβόρους βιομηχανίες στη χώρα. Και επισημαίνει ότι η πολιτική του ηγεσία αναζητά από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών εναλλακτικές λύσεις για την υποκατάσταση των 130 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είναι τα έσοδα που έχουν υπολογιστεί στο Μεσοπρόθεσμο να προέλθουν από το συγκεκριμένο μέτρο.
Αλλά ταυτόχρονα «δείχνει» και προς την πλευρά του μισθολογικού κόστους της ΔΕΗ που αν ήταν χαμηλότερο δεν θα υπήρχε ανάγκη για τέτοιες αυξήσεις στο ρεύμα.

Ποια είναι η διαδικασία. Κατά την πάγια διαδικασία, για το εύλογο των κοστολογικών στοιχείων της ΔΕΗ, η ΡΑΕ θα εκδώσει γνωμοδότηση βάσει της οποίας η ΔΕΗ θα καταρτίσει τα τιμολόγιά της ανά κατηγορία πελάτη. Αυτά θα κατατεθούν εκ νέου για γνωμοδότηση στη ΡΑΕ η οποία και θα αποστείλει τη γνωμάτευσή της στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας κ. Παπακωσταντίνου για να πάρει την τελική απόφαση.
 
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin