Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

PostHeaderIcon Χέλμουτ Σμιτ: να πάρει ο διάολος τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, αν δεν καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα!»

image 
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας εκτιμά ότι το πολιτικό τίμημα μιας χρεοκοπίας θα ήταν πολύ μεγάλο



Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ δεν θεωρεί καταστροφή μια προσωρινή αδυναμία πληρωμών της Ελλάδας. Για τους Eλληνες και όλους τους άλλους Ευρωπαίους κάτι τέτοιο θα ήταν βέβαια «μεγάλη συμφορά, αλλά όχι συμφορά που θα απειλούσε την ύπαρξή τους» ανέφερε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit». Κι αυτό ισχύει «τόσο για τις οικονομικές όσο και για τις πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας».


Παρ’ όλα αυτά ο Σμιτ τάχθηκε υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ. Σε περίπτωση χρεοκοπίας, η εμπιστοσύνη στην Κοινότητα των 27 κρατών-μελών «θα μειωνόταν περισσότερο». «Το πολιτικό τίμημα θα ήταν πολύ μεγάλο. Για τον λόγο αυτό οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα»,  είπε και ζήτησε να γίνουν επιχειρηματικές επενδύσεις στη μεσογειακή αυτή χώρα.

Συγκρίνοντας την κατάσταση της Ελλάδας με την «κατάσταση της Γερμανίας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», όταν οι ΗΠΑ και η Γαλλία παρείχαν οικονομική βοήθεια, ο Χέλμουτ Σμιτ δήλωσε: «Σε σχέση με την τότε κατάσταση της Γερμανίας και την προθυμία παροχής βοήθειας από τα κράτη, που λίγα χρόνια πριν ήταν εχθροί μας, το παρόν ελληνικό πρόβλημα είναι μικρότερο – και να πάρει ο διάολος τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, αν δεν καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα!»

Οσον αφορά τον φόβο πολλών Γερμανών για τις καταθέσεις τους, ο πρώην καγκελάριος δήλωσε: «Αν υπάρχουν Γερμανοί που φοβούνται, τότε κάτι τους έχει φοβίσει. Για παράδειγμα, οι πηχυαίοι τίτλοι του Spiegel ή της Bild Zeitung». Ο ίδιος θεωρεί τον φόβο για μια ενδεχόμενη νομισματική μεταρρύθμιση ως «εντελώς ανόητο». Το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης ο Σμιτ το θεωρεί μεν «πιθανό», αλλά «αναστρέψιμο».

Στο ερώτημα αν εμπιστεύεται την τράπεζά του ο Σμιτ απάντησε: «Μόνο με μέτρο. Αλλά εμπιστεύομαι τον άνθρωπο που δουλεύει στην τράπεζα. Κι αυτή είναι μια σημαντική διαφορά!»

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin