Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

PostHeaderIcon Τwitter, ο «ατζέντης» των διασήμων

Τwitter, ο «ατζέντης» των διασήμων 
Οι διάσημοι έχουν αγκαλιάσει τα κοινωνικά δίκτυα καθώς τους επιτρέπουν ακόμη και με μία λέξη ή μία φωτογραφία να φθάνουν στη στιγμή στις οθόνες εκατομμυρίων φαν. Οσο πιο συχνά ένας διάσημος ανανεώνει τους λογαριασμούς του τόσο πιο κοντά του κάνει τον θαυμαστή να αισθάνεται. Ανεβάζουν φωτογραφίες, περιγράφουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους, ακόμη και τις οικογενειακές τους στιγμές, δίνουν λεπτομέρειες για το πού βρίσκονται εκείνη τη στιγμή, ενώ τις περισσότερες φορές προμοτάρουν τις δουλειές τους ή κατευθύνουν τους θαυμαστές στα site τους.


Εκεί μπορούν να κατεβάσουν την τελευταία δισκογραφική δουλειά του αγαπημένου τους τραγουδιστή, να μάθουν για την ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο τάδε ηθοποιός ή να κάνουν Like στη σελίδα του σταρ. Στο Χόλιγουντ πλέον το πόσο επιτυχημένος είναι κάποιος βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τα Like που συγκεντρώνει η σελίδα της εκάστοτε δουλειάς του ή με τους followers που έχει ο λογαριασμός του στο Τwitter.

Το κλειδί για την επιτυχία αυτή και την αυξανόμενη δύναμη του σταρ είναι να δώσει την ψευδαίσθηση στον θαυμαστή ότι, όποτε και αν απευθυνθεί στον αγαπημένο του διάσημο, θα βρει ανταπόκριση. Πάντως το επίπεδο της εμπλοκής της διασημότητας με τα κοινωνικά δίκτυα έχει να κάνει μόνο με το πόσο ο ίδιος θέλει να καταναλώσει χρόνο στο να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους που τον στηρίζουν και αγοράζουν τα «προϊόντα» που παράγει, ενώ συ χνά είναι αδύνατον να καταλάβεις αν έχει προσλάβει συγγραφείς-φαντάσματα ή ενημερώνει ο ίδιος τους λογαριασμούς του. Εκτός και αν επιλέξει ο ίδιος να το κοινοποιήσει. Είναι και αυτό στο παιχνίδι της... κοινωνικής επικοινωνίας.


Θα το πω στο Ιnternet
Οι μεγαλύτεροι σταρ του πλανήτη μοιράζονται με τους θαυμαστές τους τα πάντα, από τα πολύ σοβαρά ως τα πολύ... καθημερινά. Νέες συνεργασίες, αμείλικτες απαντήσεις σε θέματα που τους αφορούν σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο δίδονται σε πραγματικό χρόνο. Ετσι, ο Κέβιν Σπέισι, μετά τις τρεις πολύ επιτυχημένες παραστάσεις του σαιξπηρικού «Ριχάρδου Γ΄» στην Ελλάδα, δήλωσε στο Τwitter του: «Δεν έχω ξανανιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο με αυτό που ένιωσα με τον “Ριχάρδο Γ΄” στη σκηνή της Επιδαύρου.Η εμπειρία αυτή θα με ακολουθεί για όλη μου τη ζωή». Δεν παρέλειψε μάλιστα να ανεβάσει και μια πανοραμική φωτογραφία του κοινού από την τελευταία ημέρα της παράστασης (http://360. io/ΒRΜ8ΝG).

Ο Αστον Κούτσερ δημιούργησε αίσθηση όταν πριν από δύο χρόνια δημοσίευσε φωτογραφία της ημίγυμνης Ντέμι Μουρ. Ο ηθοποιός Βιν Ντίζελ προμόταρε την τελευταία του ταινία «Fast & the furious 5» ανεβάζοντας φωτογραφίες από τα γυρίσματα αλλά, όπως προστάζει μια διαδικτυακή μόδα, δεν παρέλειψε να φωτογραφηθεί μπρούμυτα και να ανεβάσει τη φωτογραφία στον λογαριασμό του στο Τwitter.

Η Σοφία Κόπολα ανακοίνωσε ότι παντρεύεται σε λίγες εβδομάδες. Αρκετά περιοδικά και ιστοσελίδες σε όλον τον κόσμο αναπαρήγαγαν την είδηση, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα ο λογαριασμός απενεργοποιήθηκε καθώς, όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για ψεύτικο λογαριασμό. Ο Μάικλ Μουρ δημοσιοποίησε το εξώφυλλο του βιβλίου του το οποίο εκδίδεται τον Σεπτέμβριο από τον λογαριασμό του στο Τwitter μόλις το έπιασε στα χέρια του, ενώ η Κέλι Οσμπορν ανακοίνωσε: «Αρκετά με την αυτολύπηση!Θα βγω έξω και θα κάνω κάτι που δεν έχω ξανακάνει.Θα σας πω τι ήταν αυτό αργότερα».

Ο Τζάστιν Μπίμπερ (11.800.000 followers) δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου ροή χρηστών στην υπηρεσία φωτογραφικής κοινωνικής δικτύωσης Ιnstagram όταν αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει και να ανεβάζει φωτογραφίες στο Τwitter μέσω αυτής. Αμέσως μετά οι followers του αυξάνονταν κατά 50 το λεπτό! Ηθελαν απλώς να δουν τις επόμενες φωτογραφίες που θα ανέβαζε ο τραγουδιστής στον λογαριασμό του...

Η τραγουδίστρια Σόφι-Ελις Μπέξτορ εμφανίζεται προβληματισμένη με τα επεισόδια στο Λονδίνο. Στον λογαριασμό της στο Τwitter αναφέρει: «Είμαι φρικαρισμένη με τα όσα συμβαίνουν. Δεν μπορώ να κοιμη θώ.Προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει». Η Σάρον Οσμπορν, σύζυγος του Οζι και κριτής στο τάλεντ σόου «Αμερική, έχεις ταλέντο», ανταλλάσσει tweets με τον συνάδελφό της στην κριτική επιτροπή Πιρς Μόργκαν την ώρα του σόου! (Αν καταλάβουν οι διαγωνιζόμενοι ότι δεν έχουν την αμέριστη προσοχή των κριτών, ποιος πιάνει τις μαμάδες τους!)


Το φουσκωτό της Αννίτας
Η Αννίτα Ναθαναήλ tweetαρε την Πέμπτη 11 Αυγούστου: «Χάθηκε σήμερα το πρωί στη Σέριφο στο Γάνεμο άσπρο/γκρι φουσκωτό 11 μέτρωνμε δύο 300άρες Υamaha. Ρlease retweet!». Τις επόμενες ώρες οι ατάκες των χρηστών ήταν το λιγότερο ξεκαρδιστικές:

@sotirissotiris-nan: «Θα το επιστρέψω με την πρώτη ευκαιρία».

@queenmikaela: «Αναζητούνται 3.000 ευρώ. Δίδεται φουσκωτό».

@kakomyrios: «Το φουσκωτό είμαι, χάθηκα... Εχω και τις 300ρες μαζί μου, καλά είμαστε όλοι. Ενημερώστε παρακαλώ».

eΧhuman79: «Το φουσκωτό είσαι σίγουρη ότι χάθηκε; Νομίζω το ΄σκασε».

Γράφτηκαν πάρα πολλά για τις επόμενες δύο ημέρες, κάτι που εξόργισε την τηλεπερσόνα, η οποία απάντησε: «Δηλαδή,όλοι εσείς εδώ στο τουίτα έχετε master στην bourdologie;Να ξέρουμε να μη βασιστούμε ποτέ για κάτι σοβαρό.#astadiala». Πληρωμένη απάντηση ήρθε από τον χρήστη Fauxfauxqua: «Λογικό να ξινίζουν οι “σελέμπριτι” με το Ιnternet. Συνηθισμένες στην είσαι-θεά ΤV,πρώτη φορά αντιμετωπίζουν αμφίδρομο μέσο επικοινωνίας».

Η αλήθεια είναι κάπως έτσι. Η πλειονότητα των ελλήνων διάσημων χρηστών του Τwitter απαντά επιλεκτικά στους χρήστες που επιλέγουν να τους απευθυνθούν, ενώ η συνηθέστερη δράση τους στην υπηρεσία περιορίζεται σε καλημερο-καλησπέρες και ανακοινώσεις για τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους ή στο να πετούν μπηχτές που ξέρουν ότι θα χρησιμοποιηθούν από εκπομπές και θα γραφτούν σε περιοδικά.

Ανεβάζουν συχνά φωτογραφίες από τις διακοπές τους ή από άλλες καθημερινές τους ασχολίες, ακολουθούν μόνο άλλους σελέμπριτι και ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις μεταξύ τους καταφέρνοντας να συντηρούν μόνο τη ματαιοδοξία τους. Δεν είναι παράξενο ότι οι περισσότεροι, ενώ παρακολουθούνται από αρκετές χιλιάδες χρηστών, παρακολουθούν μόλις λίγες εκατοντάδες «φίλων» τους. Τρανό παράδειγμα η Βίκυ Χατζηβασιλείου, η οποία, ενώ ακολουθείται από περίπου 3.000 χρήστες, δεν ακολουθεί κανέναν! Φωτεινές εξαιρέσεις της εγχώριας «σελέμπριτι» κοινωνικής δικτύωσης, ο Νίκος Αλιάγας και η Πόπη Τσαπανίδου.

ΠΟΠΗ ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ

«Συμπεριφέρομαι όπως ο κάθε χρήστης»
Η δημοσιογράφος μπήκε από περιέργεια για πρώτη φορά στο Twitter το 2008 λόγω ενός δημοσιεύματος στον ξένο Τύπο:«Δεν βρήκα κανέναν μέσα,οπότε επανήλθα το 2009 γιατί ήθελα να καταλάβω αυτό το νέο μέσο.Τότε ανέβασα και τις πρώτες φωτογραφίες μου.Μου μιλούν συχνά και προσπαθώ να απαντώ σε όλα.Μόνο ελλείψει χρόνου δεν θα απαντήσω σε κάποιον». Από το 2010 περίπου ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το Twitter ως εργαλείο στην εκπομπή της- το καλύτερο που έχει, όπως λέει,αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της:«Ξεκινάμε κάθε εκπομπή με ένα θέμα και μεταφέρω τις ερωτήσεις των χρηστών του Τwitter στον καλεσμένο ή στον δημοσιογράφο.Ψάχνω τρόπους να το εντάξω πιο ενεργά.Θέλω να μη χρειάζεται ο τηλεθεατής να είναι καρφωμένος στην οθόνη του για να παρακολουθήσει, χρειάζεται συνεχή διαδραστικότητα.Η τηλεόραση στο αύριό της έχει μέσα τον τηλεθεατή,σε πρωταγωνιστικό ρόλο».

Ανεβάζει καθημερινά καθετί,«τις απόψεις μου,κάτι που με πνίγει και θέλω να το φωνάξω,το tweetάρω,συμπεριφέρομαι όπως ο κάθε χρήστης.Κάποιες φορές μόνοπροσπαθώ να μαζέψω τον αυθορμητισμό μου».


ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ

«Από την αρχή το βρήκα πολύ ελκυστικό»
Ο τραγουδιστής ξεκίνησε να ασχολείται με το Twitter τον Απρίλιο του 2009. Τα περισσότερα tweets του είναι στα αγγλικά καθώς έχει followers από όλον τον κόσμο. «Το βρήκα πολύ ελκυστικό μέσο από την αρχή» λέει.«Βρήκα έναν άμεσο τρόπο επικοινωνίας για να μοιράζομαι σκέψεις, εικόνες και στιγμές.Μέσα από 140 χαρακτήρες γνωρίζω νέους “φίλους”,παρακολουθώ απόψεις και τάσεις».Χρησιμοποιεί το Twitter και ως εργαλείο δουλειάς:«Μου αρέσει να ανεβάζω φωτογραφίες,να μιλάω για τη μουσική μου και να μοιράζομαι πράγματα που βρίσκω ενδιαφέροντα και να βλέπω τις σκέψεις και τις αντιδράσεις των άλλωνεπικοινωνώντας άμεσα.Ερχομαι σε μια αμφίδρομη επαφή με τους ανθρώπους,πολύ διαφορετική από την επικοινωνία που έχω συνηθίσει μέσα από τη δουλειά μου και από τα περιθώρια που μου δίνει η καθημερινότητά μου».Βρίσκει ενδιαφέρον να απαντά σε mentions θαυμαστών του«και συχνά ανατρεπτικό», συμπληρώνει.


ΣΑΣ ΟΜΙΛΕΙ ΤΟ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» ΤΗΣ ΜΠΡΙΤΝΕΪ ΣΠΙΑΡΣ
Οι συγγραφείς-φαντάσματα είναι επαγγελματίες συγγραφείς οι οποίοι πληρώνονται προκειμένου να γράφουν βιβλία, άρθρα,τραγούδια κτλ.τα οποία υπογράφονται από τους ανθρώπους που τους προσλαμβάνουν.Πολιτικοί και διάσημοι καλλιτέχνες κάνουν συστηματικά χρήση των συγγραφέων-φαντασμάτων προκειμένου να κρατήσουν την επαφή που...πρέπει να κρατούν με το απαιτητικό κοινό των κοινωνικών δικτύων.

Τα «φαντάσματα» ζουν στη σκιά του διασήμου για τον οποίο εργάζονται.

Ζουν αρκετές ώρες μαζί του,μιλούν αρκετά συχνά με τον ίδιο και το περιβάλλον του για τα ενδιαφέροντά του, παρίστανται στις συνεντεύξεις του, χτίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του,διαμορφώνουν άποψη για το ποιος ακριβώς είναι αυτός στα «παπούτσια» και το μυαλό του οποίου καλούνται να μπουν.Κατόπιν παίρνουν τους κωδικούς πρόσβασης σε Facebook, Twitter και άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Ετσι λαμβάνουν τα μηνύματα που αφορούν τον πελάτη τους και αναλαμβάνουν να τα απαντήσουν,να κάνουν πλάκα,να μιλήσουν αντ΄ αυτού και να προβάλουν το κοινωνικό του προφίλ στα social networks όπου αυτός δραστηριοποιείται.

Ετσι,την επόμενη φορά που ο ράπερ50 Centσάς απαντήσει με προσωπικό μήνυμα στο Twitter, μην είστε και τόσο σίγουροι ότι...σας θυμήθηκε.Αλλωστε ο 50 Cent ήταν από τους πρώτους σταρ που παραδέχθηκε ότι χρησιμοποιεί συγγραφέα-φάντασμα.Αργότερα η Μπρίτνεϊ Σπίαρςανακοίνωσε ότι ψάχνει κάποιον να τη «βοηθάει» στη δημιουργία περιεχομένου για Twitter και Facebook.ΟΚάνιε Γουέστδεν είχε κανένα πρόβλημα να παραδεχθεί στο περιοδικό «Νew York» ότι προσέλαβε δύο ανθρώπους για αυτή τη δουλειά.

Δεν είναι μυστικό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑΜπαράκ Ομπάμαέχει ολόκληρη ομάδα η οποία ενημερώνει τον λογαριασμό του στο Twitter- μάλιστα,στο κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε πρώτα την υποψηφιότητά του για το 2012.O Τσάρλι Σινεπίσης ψάχνει κάποιον που να διαχειρίζεται τον λογαριασμό του και τους followers του,οι οποίοι έχουν αισίως ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια.

Ενας επιτυχημένος συγγραφέας-φάντασμα αξιολογείται από το πόσο συχνά αναπαράγονται τα tweets του...διάσημου εργοδότη του.Πώς μπορεί όμως κανείς να γνωρίζει αν ο λογαριασμός τουΤομ Κρουζ, π.χ.,ανήκει πράγματι σε αυτόν; Σε τέτοιες περιπτώσεις διάσημων σταρ το Twitter επικοινωνεί μαζί τους και μόλις διαπιστώσει ότι όντως πρόκειται για τον χειριστή του λογαριασμού τοποθετεί ένα μπλε σύμβολο αμέσως μετά το nickname του χρήστη το οποίο υποδεικνύει την αυθεντικότητά του.  


πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin