Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

PostHeaderIcon Σχεδιάζεται από την Tρόικα και την κυβέρνηση Bad Bank στην Ελλάδα

 Σχεδιάζεται από την Tρόικα και την  κυβέρνηση Bad Bank στην Ελλάδα  – Θα αποσχιστούν προβληματικά assets των τραπεζών με στόχο την εξυγίανση του συστήματος κατά τα πρότυπα.... της τράπεζας Κρήτης!! 
 
 
Την σύσταση ενός μηχανισμού που θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Bad Bank εξετάζει η κυβέρνηση ενώ και η Τρόικα έχει παροτρύνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Με βάση πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει….την επόμενη μέρα στο τραπεζικό σύστημα ή καλύτερα η Τρόικα σχεδιάζει την επόμενη μέρα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι τράπεζες πρέπει να εξυγιανθούν και να καθαγιαστούν και αυτό για να συμβεί θα πρέπει να έχει συσταθεί ένας οργανισμός στο οποίο προβληματικά assets των τραπεζών θα μεταφέρονται με μια διαδικασία απόσχισης ώστε να επιτευχθεί η εξυγίανση.
Η περίπτωση της τράπεζας Κρήτης επί εποχής Κοσκωτά είναι μια περίπτωση απόσχισης δραστηριοτήτων και εν συνεχεία πώλησης της τράπεζας στην Eurobank τότε με διαδικασίες που επέτρεψαν την δημιουργία πλούτου και προστιθέμενης αξίας.
Η δημιουργία μιας άτυπης Bad bank κακής τράπεζας μεταφραζόμενη ελληνικά θα έχει ένα τριπλό ρόλο 

1)Να διασφαλίσει την υγεία του τραπεζικού συστήματος
2)Να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός εξυγίανσης στην περίπτωση που μια τράπεζα προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Υπάρχει μια αίσθηση ότι όσες τράπεζες δεν έχουν κεφάλαια ή αδυνατούν να βρουν κεφάλαια θα προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όμως η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.
Το Ταμείο υποχρεούται από την  μελέτη βιωσιμότητας της τράπεζας να εξακριβώσει αν μπορεί η τράπεζα ενισχυόμενη με τα κεφάλαια του ταμείου να επιβιώσει.
Αν δεν μπορεί θα πρέπει να υπάρχει φόρμουλα απόσχισης δραστηριοτήτων κοινώς τα προβληματικά στοιχεία του ισολογισμού να μεταφερθούν κάπου αλλού. Η μεταφορά αυτή όμως πρέπει να είναι μια διαδικασία λειτουργική και το κυριότερο απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο άρα η νέα bad bank που θα δημιουργηθεί θα διαθέτει χαρακτηριστικά λειτουργικά και βιώσιμα όταν μάλιστα τα περιουσιακά στοιχεία που θα δέχεται θα είναι μη βιώσιμα. 

3)Να λειτουργήσει ως μηχανισμός σταθεροποίησης των τραπεζών.
Προσεχώς λόγω της BlackRock και της διαγνωστικής μελέτης που θα πραγματοποιήσει για λογαριασμό της ΤτΕ θα προκύψουν προβλήματα…με τα προβληματικά δάνεια.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σαφές και προφανές ότι τα κακά στοιχεία των ισολογισμών των τραπεζών και ειδικά του ενεργητικού  θα αυξηθούν σημαντικά.
Ως εκ τούτου το κράτος κατά τα διεθνή πρότυπα πρέπει να έχει προβλέψει την επόμενη μέρα η οποία θα είναι η εξής…
Οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν επιδείνωση των οικονομικών τους στοιχείων και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την γρήγορη εξυγίανση των τραπεζών.  


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin