Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

PostHeaderIcon Spiegel-Online: Χωρίς οικογένεια οι Ελληνες λόγω της κρίσης

Spiegel-Online: Χωρίς οικογένεια οι Ελληνες λόγω της κρίσης 
 
Ρεπορτάζ από την Αθήνα στην ιστοσελίδα Spiegel-Online, με τίτλο «Παιδιά; Αργότερα! Ίσως» και υπότιτλο « Η αβεβαιότητα και ο φόβος επισκιάζουν τον οικογενειακό προγραμματισμό στην Ελλάδα. Το ποσοστό των γεννήσεων βρίσκεται στο ναδίρ, ενώ αντίθετα αυξάνεται δραματικά ο αριθμός διακοπών των εκτρώσεων. Η κρίση χρέους εντείνει αυτή την τάση», αναφέρει μεταξύ άλλων: 
 
Μία ολόκληρη γενιά Ελλήνων ηλικίας 30 με 40 ετών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τον οικογενειακό προγραμματισμό. Δημοσιονομική κρίση, ανεργία και φόβος για το μέλλον αποτελούν λόγους που δυσχεραίνουν την απόκτηση απογόνων. Αντιστοίχως, δεν υπάρχει και στήριξη από την πλευρά του κράτους, καθώς στα πλαίσια των περικοπών μειώνονται συνεχώς οι θέσεις σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ηπιαγωγεία. Παράδειγμα αποτελεί ο δήμος Χαλανδρίου, όπου σε σύνολο 100.000 κατοίκων υπήρχαν μέχρι πρότινος 900 θέσεις σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, ενώ τώρα ανέρχονται σε περίπου 400.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι και οι Ελληνίδες μεταθέτουν τη μητρότητα, καθώς το 1975 γεννούσαν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία κατά μέσο όρο 25,9 ετών, ενώ το 2009 στα 31,1. Το φετινό ποσοστό των γεννήσεων αναμένεται να κυμανθεί στο 1,38. Όσον αφορά τις παροχές στις νέες μητέρες, χορηγείται 17 εβδομάδες επίδομα και μέχρι 6 μήνες άδεια μητρότητας. Τα επιδόματα για τα παιδιά είναι πάρα πολύ χαμηλά: 8,22 ευρώ για το πρώτο παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στις εκτρώσεις, καθώς πριν από 10 χρόνια ο αριθμός τους έφτανε τις 200.000 σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων περίπου. Υπολογίζεται μάλιστα και «παγκόσμιο ρεκόρ», με 140 διακοπές κύησης ανά 1000 Ελληνίδες, ενώ πλέον ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 300.000 ετησίως, αν και δεν υπάρχουν ασφαλή στατιστικά στοιχεία.
Ανασταλτικό παράγοντα για τη δημιουργία οικογένειας θεωρούν οι ειδικοί τις σημερινές συνθήκες, που διαμόρφωσαν τη «Γενιά των 700 ευρώ», όπου ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων νεαρής ηλικίας, αν και διαθέτει πανεπιστημιακή μόρφωση, δεν έχει προοπτικές για το μέλλον, καθώς καταλήγει σε δουλειές μερικής απασχόλησης και αναγκάζεται να μένει στο πατρικό του σπίτι και μετά το 30ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου να τα βγάλει πέρα Οικονομικά. Το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15-24 ανέρχεται φέτος στο 42,5%, ενώ στις ηλικίες 25-34 στο 22,6% - και αυτά σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες, αλλά και το ενδεχόμενο απόλυσης χωρίς την προοπτική ανεύρεσης άλλης θέσης εργασίας, ο οικογενειακός προγραμματισμός δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Το δημοσίευμα καταλήγει με τη δήλωση μιας εργαζόμενης: «Οι Έλληνες κράτησαν ψηλά το ιδεώδες της οικογένειας ακόμα και στις χειρότερες περιόδους. Πάντοτε υπήρχε ο σκοπός της δημιουργίας  οικογένειας και  μιας οικογενειακής φωλιάς».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin