Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

PostHeaderIcon Το Αιγαίο εξερευνά τώρα ο άνθρωπος που ανακάλυψε το ναυάγιο του Τιτανικού

Το ερευνητικό σκάφος του Μπάλαρντ λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία (Πηγή: Institute for Exploration / Ocean Exploration Trust) 
Ο ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ, περισσότερο γνωστός ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε το ναυάγιο του Τιτανικού στον Ατλαντικό, βάζει τώρα πλώρη για το Αιγαίο, όπου θα εξερευνήσει μεταξύ άλλων το υποθαλάσσιο ρήγμα που δίνει τους περισσότερους σεισμούς στην Ελλάδα.

Το ερευνητικό σκάφος Nautilus του θαλασσόλυκου απέπλευσε στα τέλη Ιουλίου από την Τουρκία σε μια αποστολή που θα διαρκέσει έναν περίπου μήνα. Θα χρησιμοποιήσει τρία τηλεχειριζόμενα βαθυσκάφη (Άργος, Ηχώ και Ηρακλής) για να βιντεοσκοπήσει βυθισμένες αρχαίες πόλεις, υδροθερμικά φρεάτια και υποθαλάσσια ηφαίστεια στο Αιγαίο, την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τη Μαύρη Θάλασσα.

Το πλοίο των 64 μέτρων, στο οποίο επιβαίνουν περίπου 16 επιστήμονες, θα μελετήσει μεταξύ άλλων το βυθό κοντά στα Αιολικά Νησιά στο Τυρρηνικό Πέλαγος, βόρεια της Σικελίας.


Πρώτα όμως θα εξερευνήσει το Ελληνικό Τόξο, το όριο επαφής ανάμεσα στην ευρασιατική και την αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα, το οποίο ξεκινά στην Κεφαλλονιά, διασχίζει το Ιόνιο, περνά νότια της Κρήτης και καταλήγει στη Ρόδο.


Δεδομένου ότι το γιγάντιο ρήγμα είναι η ζώνη όπου δύο ήπειροι συγκρούονται, η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογόνος και δεν αποκλείεται να κρύβει στο βυθό της ασυνήθιστες γεωλογικές δομές.


Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προ ημερών στο Mystic Aquarium, το ενυδρείο που δημιούργησε στο Κονέκτικατ, ο Μπάλαρντ είπε ότι έχει μεν μια γενική ιδέα για το τι θα συναντήσει, ενδιαφέρεται όμως περισσότερο για το άγνωστο.

«Αυτό που με συναρπάζει είναι όταν ψάχνουμε για κάτι αλλά τελικά βρίσκουμε κάτι σημαντικότερο» είπε ο ωκεανογράφος, σήμερα 69 ετών, ο οποίος είναι και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ στις ΗΠΑ.


Ο Μπάλαρντ ήταν επικεφαλής της αποστολής που εντόπισε το 1985 το ναυάγιο του Τιτανικού. Ανακάλυψε επίσης το θωρηκτό Bismarck και την τορπιλάκατο PT-109 που κυβερνούσε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο Τζον Κένεντι.


πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin