Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Dom Perignon Vintage 2002: η άφιξη μιας σαμπάνιας-θρύλου.


Μετά από οχτώ χρόνια παλαίωσης η Dom Pérignon κυκλοφορεί επιτέλους την πολύ αναμενόμενη χρονιά του 2002. Μια εξαιρετική χρονιά που από πολύ νωρίς είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας εσοδείας αντίστοιχης του 1996 και του 1990.
Η ιδιαιτερότητα της έγκειται στις υψηλές θερμοκρασίες πριν από τον τρύγο που πρακτικά συμπύκνωσαν τους χυμούς των σταφυλιών κατά 40% (passerillage). Αποτέλεσμα ήταν ο αυξημένος φυσικός αλκοολικός βαθμός που θύμιζε χρονιές όπως το 1990 και το 1959. Αυτό το στοιχείο ακριβώς εκμεταλλεύτηκε ο Richard Geoffroy, chef de cave του οίκου, και δημιούργησε μια σπουδαία Champagne, που θεωρεί ότι είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες δημιουργίες του μαζί με αυτές του 1990 και το 1996.



Εξαιρετική χρονιά και για το Pinot Noir αλλά και για το Chardonnay που στην Dom Pérignon συμμετέχουν σχεδόν ισόποσα.


Η φινέτσα, η δύναμη, η πολυπλοκότητα και ο μοναδικός τους συνδυασμός αποτελούν τα χαρακτηριστικά της χρονιάς 2002.

Η χρονιά 2002 θεωρείται ήδη κλασσική και θα ταυτιστεί με την
Dom Pérignon.

domperignon2002 
Η ειδοποιός διαφορά της Dom Pérignon vintage 2002 είναι ότι έχει τα χαρακτηριστικά ενός εξαιρετικού ήρεμου κρασιού που με τον χρόνο θα εξελίσσονται σε πολυπλοκότητα αλλά ταυτόχρονα είναι έτοιμη, ευχάριστη και προκλητική να καταναλωθεί άμεσα λόγω της ωριμότητας του σταφυλιού. Το 2010 είναι για την Dom Pérignon μια χρονιά ορόσημο και πρόκληση αφού εμφανίζει ταυτόχρονα την εξαιρετική χρονιά 2002 για την Dom Pérignon, την Dom Pérignon Oenothèque από την επίσης σπουδαία χρονιά του 1996 και την πρώτη Dom Pérignon Oenothèque Rosé από την χρονιά 1990.

Οι κριτικοί που είχαν την τύχη να δοκιμάσουν την Dom Pérignon Vintage 2002 σε avant premier παρουσιάσεις κυριολεκτικά την εκθείασαν και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού γεγονός που συμβαίνει σπάνια.


96/100 – Robert Parker

Η έγκριτη αμερικάνικη μηνιαία έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση του Robert Parker το Wine Advocate (δια μέσω του Antonio Galloni) βαθμολόγησε την Dom Pérignon vintage 2002 με 96/100 περιγράφοντας την ως εξής: ‘…έντονα ανθώδης αρχικά, με κυρίαρχα τα αρώματα του γιασεμιού, ενώ γευστικά μεστή με χαρακτηριστικά ώριμων εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων όπως βερίκοκο ροδάκινο και passion fruit που εναλλάσσονται ενισχύοντας την σαρκώδη υφή και την πληθωρικότητα της.
Απολαύστε την από τώρα μέχρι το 2032. ….’

Όσοι μπορούν να περιμένουν σίγουρα θα αποζημιωθούν.

DOM PERIGNON VINTAGE 2002
“…τηλεφωνήστε στον τραπεζίτη σας…..
και μπείτε στην σειρά…»



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin