Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Υπέρβαροι άνδρες πάσχουν από ασθενοσπερμία


Σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη, η οποία βασίστηκε σε μια σύγκριση στην ποιότητα του σπέρματος και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Στοκχόλμη (ESHRE), οι υπέρβαροι άνδρες, όπως και οι υπέρβαρες γυναίκες, έχουν μειωμένες πιθανότητες τεκνοποίησης.


Για τους σκοπούς της εν λόγω μελέτης, συγκρίθηκαν μεταξύ τους δείγματα σπέρματος 1.940 ανδρών, λαμβάνοντας υπ' όψιν και το βάρος του κάθε άνδρα δότη. Για τον λόγο αυτό, βασικό στοιχείο μελέτης ήταν ο Δείκτης Σωματικού Βάρους ή BMI (Body Mass Index), που σχετίζεται με τη μέτρηση του λίπους σε ενήλικους άνδρες. Οι φυσιολογικές τιμές του BMI είναι 18.5-25, ενώ τιμές 25-30 ορίζονται στους υπέρβαρους και στους παχύσαρκους πάνω από 30.

Στα ευρήματα παρατηρήθηκε ότι όσο αυξανόταν ο δείκτης BMI, τόσο περισσότερο επηρεαζόταν η ποιότητα του σπέρματος, ειδικότερα στην κατηγορία των παχύσαρκων. Τα χαρακτηριστικά του σπέρματος που αλλοιωνόταν αφορούσαν τόσο τον αριθμό όσο και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Βρέθηκε πως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειωνόταν κατά 10% στους υπέρβαρους άνδρες και κατά 20% στους παχύσαρκους, συγκριτικά με την κατηγορία των ανδρών με το σωστό σωματικό βάρος. Επίσης, η συχνότητα των αζωοσπερμικών (προφίλ με μηδέν σπερματοζωάρια) αυξανόταν περίπου στο τετραπλάσιο, από 1% (με σωστό σωματικό βάρος) στο 3.8% στην κατηγορία των παχύσαρκων.

Αν και στη μελέτη δεν λαμβάνονταν υπ' όψιν πιθανές ανατομικές ανωμαλίες στους άνδρες δότες (π.χ. ύπαρξη κιρσοκήλης), οι αλλαγές στα χαρακτηριστικά του σπέρματος αποδόθηκαν σε ορμονικές διαταραχές, που, όπως είναι γνωστό, υφίστανται στους παχύσαρκους και σχετίζονται με την εναπόθεση λίπους (επίπεδα τεστοστερόνης).


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin