Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Οι ξηροί καρποί βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η αντικατάσταση των συνηθισμένων τροφών με υδατάνθρακες από ξηρούς καρπούς βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του επιπέδου σακχάρου στους ασθενείς με διαβήτη.
 

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αντικαθιστώντας το καθημερινό τσουρεκάκι ή φέτα ψωμί με μία ή δύο χούφτες ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης τους. 
 
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care, έγινε σε δείγμα ασθενών που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, στους οποίους αντικατέστησαν κάποιες από τις καθημερινές τροφές τους που περιείχαν υδατάνθρακες, με μισό φλιτζάνι ανάμεικτους ξηρούς καρπούς. Μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου τους και της "κακής" χοληστερόλης άρχισαν σταδιακά να μειώνονται.
Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη βελτίωση μεταξύ των διαβητικών που αντικατέστησαν τις συνηθισμένες στην δίαιτά τους τροφές που περιείχαν υδατάνθρακες με ένα ψωμάκι ολικής αλέσεως σε καθημερινή βάση.
Όπως εξηγεί ο  ερευνητής Σίριλ Κένταλ του πανεπιστημίου του Τορόντο, η διαπίστωση αυτή δεν σημαίνει ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν το "κλειδί" για τον έλεγχο του διαβήτη, μπορεί όμως να συμβάλουν σε μία υγιεινή διατροφή, καθώς είναι  υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, τα οποία τώρα συνειδητοποιούμε ότι είναι υγιεινά, μιας και όπως είπε τα ακόρεστα λίπη συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακού νοσήματος και με άλλα οφέλη για την υγεία.
Παρ’ όλ’ αυτά οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη θερμιδική αξία και οι διαβητικοί δεν θα πρέπει απλώς να προσθέτουν μία χούφτα από αυτούς στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, αλλά να τους καταναλώνουν αντί άλλων λιγότερο υγιεινών σνακ.  



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin