Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Ιστορική απόφαση για Ελλάδα


Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής: Οι εξελίξεις

Μια ιστορική συμφωνία για την Ελλάδα ήταν το αποτέλεσμα της πολύωρης συνεδρίασης των ηγετών της Ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία κατέληξε σε ένα ευρωπαϊκό "σχέδιο Μάρσαλ", όπως χαρακτηρίστηκε.
Η χώρα μας θα λάβει ένα νέο πακέτο στήριξης, το ύψος του οποίου εκτιμάται στα 109 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου θα ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 37 δισ. ευρώ θα διοχετευτεί στο νέο πακέτο στήριξης, ενώ ποσό 12,6 δισ. ευρώ αφορά την επαναγορά χρέους. Η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι εθελοντική.

Τα νέα δάνεια που θα παρασχεθούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχουν διάρκεια 15 ετών έως και 30 ετών, με περίοδο χάριτος δέκα ετών, ενώ το επιτόκιο θα διαμορφωθεί περίπου στο 3,5%.

"Αποφασίσαμε να επιμηκύνουμε την προθεσμία λήξεως των μελλοντικών δανείων του EFSF προς την Ελλάδα κατά το μέγιστο δυνατό διάστημα από τα ισχύοντα 7,5 έτη σε τουλάχιστον 15 έτη και σε 30 έτη κατ’ ανώτατο όριο με περίοδο χάριτος 10 ετών. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξασφαλίσουμε την κατάλληλη παρακολούθηση του προγράμματος. Θα παράσχουμε δάνεια του EFSF με επιτόκια δανεισμού ισοδύναμα με τα επιτόκια του Μηχανισμού για τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών (επί του παρόντος περ. 3,5%), ώστε να πλησιάσουμε το κόστος χρηματοδότησης του EFSF, χωρίς να κατέλθουμε κάτω από αυτό. Αποφασίσαμε επίσης να παρατείνουμε σημαντικά τις προθεσμίες λήξεως του υπάρχοντος ελληνικού μηχανισμού. Η πρωτοβουλία αυτή θα συνοδεύεται από μηχανισμό που διασφαλίζει κατάλληλα κίνητρα για την εκτέλεση του προγράμματος", αναφέρει το κείμενο της Συνόδου.

Nicolas Sarkozy

Ο ιδιωτικός κλάδος  θα συμμετάσχει στο νέο πακέτο μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσης ομολόγων συνολικής αξίας 135 δισ. ευρώ για 30 έτη, σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, Nicolas Sarkozy.

"Λαμβάνουμε ισχυρά μέτρα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος", δήλωσε ο Sarkozy. Και πρόσθεσε: "Το όφελος από τη μείωση του επιτοκίου του δανείου της Ελλάδας θα είναι 30 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας".

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου, ο Sarkozy διευκρίνισε πως τα μέτρα αυτά λαμβάνονται μόνο για την Ελλάδα και όχι για άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων της Συνόδου.

To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων. Δεδομένων των συνθηκών της αγοράς, το EFSF θα βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η ελληνική κρίση αποτελεί σημείο καμπής για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Srakozy. Η Γαλλία και η Γερμανία θα υποβάλουν από κοινού πρόταση για την οικονομική διακυβέρνηση πριν τα τέλη καλοκαιριού.

Ο Sarkozy αρνείται να χρησιμοποιήσει τη λέξη "χρεοκοπία" και δηλώνει πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα εξοφλήσει το χρέος της. Επίσης, γνωστοποίησε πως δεν έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του συμβουλίου Eurogroup αυτή την εβδομάδα.

Herman Van Rompuy

"Βελτιώσαμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy και πρόσθεσε πως συμφωνήθηκαν και μέτρα για το περιορισμό της κρίσης, ώστε να μην εξαπλωθεί σε άλλα κράτη.

Και αυτός με τη σειρά του διευκρίνισε πως το μέτρο της συνεισφοράς του ιδιωτικού κλάδου στη στήριξη της Ελλάδας, αφορά μόνο την Ελλάδα και όχι άλλη χώρα.

Εξάλλου, ο Rompuy τόνισε την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Jose-Manuel Barroso

Είναι απολύτως ξεκάθαρο πως η συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου στο νέο πακέτο στήριξης ήταν η μοναδική λύση για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso. "Εχουμε στα χέρια μας ένα πολύ αξιόπιστο πακέτο".

Το πρόγραμμα απαιτεί την πιστή εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, ενώ "καμία λύση δεν είναι εφικτή χωρίς της στήριξη της ΕΚΤ, την οποία σήμερα έχουμε", είπε ο Barroso.

Jean Claude Trichet 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean Claude Trichet, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο για τη χώρα μας θα είναι εθελοντική, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση. «Η Ελλάδα αποτελεί μια μοναδική και ιδιαίτερη περίπτωση και για αυτό το λόγο χρειάζεται εξαιρετικές και μοναδικές λύσεις».

Σημείωσε επίσης πως δεν είναι ξεκάθαρο αν το πρόγραμμα θα οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης στο να χαρακτηρίσουν το νέο πρόγραμμα ως «επιλεκτική χρεοκοπία».

«Δεν θα προδικάσω τι θα συμβεί» δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι το νέο πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Σημείωσε παράλληλα πως το πρόγραμμα στήριξης της χώρας που συμφωνήθηκε είναι κρίσιμο για την οικονομία της Ελλάδας. 

Angela Merkel

Την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε η Angela Merkel, λέγοντας πως η συμφωνία προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά στη Γερμανία. Με τη σειρά της επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ "συστρατεύεται" στην προσπάθεια. Αναφερόμενη στη μεγαλύτερη ευελιξία του EFSF, είπε πως θα ανοίξει το δρόμο για καλύτερες πολιτικές αντίδρασης.

Christine Lagarde

Τα μέτρα που έλαβε η Ε.Ε. καλωσόρισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει στη διάσωση της Ελλάδας.

Η Lagarde τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της ευελιξίας του EFSF και χαρακτήρισε καταλυτική την απόφαση της Ευρωζώνης να στηρίξει τις χώρες που εντάσσονται στα προγράμματα ενίσχυσης, έως ότου καταφέρουν να επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Η ίδια διευκρίνισε πως τα δάνεια που δίνονται από το ΔΝΤ δεν επηρεάζονται από τη μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin