Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Το δάσος του Σέιχ Σου αναγεννιέται


Ένα νέο δάσος, που προήλθε κατά 80% από φυσική αναγέννηση και μόλις κατά 20% από αναδάσωση, έχει δημιουργηθεί στο Σέιχ Σου, 14 χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 6ης Ιουλίου 1997, όταν κάηκαν 17.500 στρέμματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», τα νεαρά δέντρα έχουν αναπτυχθεί κατά χιλιάδες σε περιοχές που ευνοούσαν οι συνθήκες, όπως έδαφος, άνεμοι, και η εξέλιξη των τριών βασικών δασοπονικών ειδών (τραχεία πεύκη, κυπαρίσσι αειθαλές και κυπαρίσσι Αριζόνας) θεωρείται πολύ ικανοποιητική.


Αυτό επισημαίνει η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Εργαστηρίου Δασοκομίας της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ Χρύσα Χατζηχριστάκη, στη μεταπτυχιακή διατριβή της με θέμα: «Η συμβολή της φυσικής και τεχνητής αναγέννησης στην αποκατάσταση του πυρόπληκτου τμήματος του δάσους του Κεδρινού Λόφου Θεσσαλονίκης», που εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Τμήματος Θεοχάρη Ζάγκα.


«Η εικόνα στο δάσος είναι ικανοποιητική, παρόλο που τα εδάφη είναι υποβαθμισμένα. Η φυσική αναγέννηση δείχνει ότι θα έπρεπε και η αναδάσωση να στηρίζεται σε ιθαγενή και αυτόχθονα είδη και να αποφεύγεται η εισαγωγή ξενικών ειδών.

Επειδή σε πολλά σημεία τα δέντρα έχουν αναπτυχθεί το ένα δίπλα στο άλλο, χρειάζονται φροντίδα και αραιώσεις, όπως έχουν γίνει σε κάποιες θέσεις αναψυχής», επισημαίνει η Χρύσα Χατζηχριστάκη.


Στην εν λόγω μελέτη αναφέρεται αναλυτικά οι περιοχές του Σειχ Σου όπου καταγράφηκε η εξέλιξη τςη φυσικής αναγέννησης και της τεχνητής αναδάσωσης, όπως στο Ασβεστοχώρι, στην περιοχή Κωνσταντινίδη, στην Άνω Τούμπα, στην περιοχή Κωνσταντινίδη, στον Κήπο του Καλού και στον Άγιο Παντελήμονα.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin