Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Αλβανοί σαρώνουν τον Γράμμο

Εξι άτομα, που μπήκαν παράνομα από τη γειτονική χώρα, εντοπίστηκαν να κόβουν ξύλα στη δασική περιοχή Τριλόφου. Συνελήφθη 64χρονος. Διέφυγαν οι συνεργοί του

Αλβανοί σαρώνουν τον Γράμμο
Οκτώ μουλάρια, έξι σαμάρια, τέσσερα αλυσοπρίονα και δέκα τσεκούρια, μαζί με μερικές στοίβες από κομμένα ξύλα, άφησαν πίσω τους Αλβανοί που εντοπίστηκαν να κόβουν δέντρα στον Γράμμο.
Η "παρέα" των έξι αλλοδαπών έφτασε πλήρως εξοπλισμένη στη δασική περιοχή Τριλόφου στον δήμο Νεστορίου Καστοριάς, είχαν ωστόσο γίνει αντιληπτοί από τις αρχές της εβδομάδας από κτηνοτρόφους, οι οποίοι και ειδοποίησαν την αστυνομία.
 
Η επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψη των παράνομων υλοτόμων δεν ήταν εύκολη. Συνοριοφύλακες από το τμήμα Νεστορίου χρειάστηκε να περπατήσουν για ώρες μέσα στο δάσος μέχρι να φτάσουν στο σημείο και κατάφεραν να συλλάβουν έναν 64χρονο Αλβανό, ενώ οι πέντε συνεργοί του εκμεταλλεύτηκαν το δύσβατο της περιοχής και διέφυγαν στην πατρίδα τους, αφήνοντας πίσω τους ως... λάφυρα τα μουλάρια και τα εργαλεία ξύλευσης.
"Η παράνομη υλοτομία έχει εξελιχθεί σε μεγάλη μάστιγα για τον Γράμμο. Οι Αλβανοί έχουν φτιάξει ολόκληρο οδικό δίκτυο και υποδομές που τους διευκολύνουν στην παράνομη δραστηριότητά τους. Φτάνουν με φορτηγά μέχρι τα σύνορα και περνούν από δασικά μονοπάτια που έχουν ανοίξει στο ελληνικό έδαφος. Κόβουν τα δέντρα, τα φορτώνουν στα μουλάρια και τα πηγαίνουν στα φορτηγά. Εχουν αποψιλώσει μεγάλες εκτάσεις", δήλωσε στο "Εθνος" ο δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος.
">«Ολόκληρη σχεδόν η συνοριογραμμή έχει μείνει  φαλακρή  από δέντρα», καταγγέλλουν φορείς και κάτοικοι της περιοχής
«Ολόκληρη σχεδόν η συνοριογραμμή έχει μείνει "φαλακρή" από δέντρα», καταγγέλλουν φορείς και κάτοικοι της περιοχής
Φορείς και κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν πως οι Αλβανοί έχουν οργιάσει τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2007, που είχαν κάνει στάχτη περισσότερα από 70.000 στρέμματα. Οι παράνομοι υλοτόμοι κινούνται μέσα από σημεία που έχουν αποτεφρωθεί και φτάνουν σε δάση επιλέγοντας να κόψουν οξιές και δρυς. Ελάχιστοι από τους Αλβανούς δράστες συλλαμβάνονται και όσοι οδηγούνται στο δικαστήριο καταδικάζονται μόνο για παράνομη είσοδο, καθώς υποστηρίζουν ότι παίρνουν τα ξύλα για προσωπική τους χρήση.
Η Καλλιόπη Πουρσανίδου, αντιδήμαρχος σήμερα Νεστορίου, είναι ο άνθρωπος που δημοσιοποίησε το θέμα πριν από μερικά χρόνια, ως δήμαρχος -τότε- του ακριτικού δήμου Ακριτών (συγχωνεύτηκε με το Νεστόριο). Χρειάστηκε να τα βάλει με την αστυνομία και τον στρατό, να πάει νύχτα η ίδια και να τραβήξει φωτογραφίες από τα μονοπάτια που άνοιξαν οι Αλβανοί, αλλά και τα δέντρα που έκοψαν και πήραν μαζί τους.
"Τα ξύλα πηγαίνουν για εμπόριο, αφού είναι τόσο μεγάλες οι ποσότητες που δεν μπορεί να εξυπηρετούν τις ανάγκες μιας μόνο οικογένειας. Ολόκληρη σχεδόν η συνοριογραμμή, από την περιοχή του Πολυάνεμου ως τα Γραμμοχώρια, έχει μείνει ''φαλακρή'' από δέντρα. Μιλάμε για ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή και μεγάλα κέρδη από την παράνομη υλοτομία", μας είπε η κ. Πουρσανίδου.
Στοιχεία
11 δισ. ευρώ τον χρόνο οι απώλειες παγκοσμίως
Η παράνομη υλοτομία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε τουλάχιστον 20 χώρες του πλανήτη και υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 11 δισ. ευρώ τον χρόνο από έσοδα που χάνονται. Μία από τις χώρες που έχουν υποστεί τεράστια οικολογική καταστροφή είναι η Ινδονησία, όπου υπολογίζεται ότι το 80% της υλοτομίας γίνεται με παράνομο τρόπο και κάθε χρόνο 28 εκατ. στρέμματα δασικής έκτασης υλοτομούνται παράνομα, ανάμεσα σε αυτά και δέντρα από εθνικά πάρκα, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως το μεγαλύτερο μέρος της ξυλείας αυτής πουλιέται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, το 98% των δασών της Ινδονησίας δεν θα υπάρχουν μέχρι το 2022, μαζί τους δε θα εξαφανιστούν και πολλά είδη ζώων που βρίσκουν εκεί καταφύγιο. Μελέτες του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) έδειξαν ότι περίπου το 8% της ξυλείας που εισήχθη στην ΕΕ μέσα σε μία μόνο χρονιά ήταν προϊόν παράνομης υλοτομίας και από αυτό κατασκευάστηκαν έπιπλα που πουλήθηκαν σε όλα τα κράτη-μέλη της.
2.520 μέτρα... μοναξιάς
Καταφύγιο για αρκούδες και σπάνια είδη πουλιών
Το τέταρτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Ολυμπο, τον Σμόλικα και τον Βόρρα, με την κορυφή του να φτάνει στα 2.520 μέτρα, δεν είναι γνωστό ως τουριστικός προορισμός. Φταίει ίσως η ιστορία του που δεν συνδέεται με ευχάριστες στιγμές, τα διάσπαρτα ναρκοπέδια, τα δύσβατα και απάτητα σημεία του. Ολα αυτά αποθαρρύνουν τον άνθρωπο να ανέβει στο βουνό και άφησαν το πεδίο ελεύθερο για τις... αρκούδες, καθώς στον Γράμμο υπολογίζεται ότι διαβιούν περίπου 40-50 αρκούδες, ενώ ανάμεσα στα άλλα είδη που φιλοξενεί είναι το αγριόγιδο, το ευρωπαϊκό είδος αντιλόπης, αλλά και σπάνια πουλιά όπως ο χρυσαετός, ο πετρίτης, ο δρυοκολάπτης, τρία είδη αμφίβιων, η αμμοσαύρα και η αλπική οχιά. Τον Αύγουστο του 2007 το 10% της δασικής του έκτασης με τη σπάνια μαύρη πεύκη (περίπου 35.000 στρ.) έγιναν στάχτη από μια μεγάλη πυρκαγιά, ενώ άλλα τόσα στρέμματα υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημιά από την έρπουσα φωτιά. Οι τοπικοί φορείς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν να ανακηρυχθεί ο Γράμμος ως Εθνικό Πάρκο και σημειώνουν πως η Αλβανία έχει ήδη κηρύξει ως εθνικό δρυμό τον Μοράβα, δηλαδή το ορεινό σύστημα του Γράμμου που συνεχίζεται στο έδαφός της.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin