Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Οι (πολύ) δύσκολες ημερομηνίες του φετινού καλοκαιριού

 

Ποιες είναι οι δύσκολες ημερομηνίες του καλοκαιριού, από σήμερα έως και το τέλος του; Συνήθως, η πλειοψηφία όσων ασχολούνται με τις τρέχουσες εξελίξεις, εντρυφούν στα μεγάλα γεγονότα, όπως για παράδειγμα τα συμβούλια υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ή ακόμα και οι έκτακτες Σύνοδοι Κορυφής. Ως γνωστόν, όμως, τις περισσότερες φορές, "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες". 


Γι αυτό και σημειώστε μερικές από αυτές:

Στις 15 Ιουλίου, δηλαδή την ερχόμενη εβδομάδα, το ελληνικό δημόσιο έχει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη ομολογιακή λήξη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έντοκα γραμμάτια, εξάμηνης διάρκειας, συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Ελπίζεται ότι έως τότε, θα έχουν εκταμιευθεί τα 12 δισ. ευρώ, από την 5η δόση του δανείου των 110 δισ ευρώ, για να τακτοποιηθεί η υποχρέωση, γιατί αλλιώς τα πράγματα θα είναι οριακά.

Μια εβδομάδα μετά, και συγκεκριμένα στις 22 Ιουλίου, είναι προγραμματισμένη μια άλλη λήξη. Αυτή τη φορά αφορά σε έντοκα γραμμάτια, τρίμηνης διάρκειας, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Εν προκειμένω, ισχύει ότι και παραπάνω. Δηλαδή, ευτυχώς που θα εκταμιευθεί η ...5η δόση.


Ακολουθεί μέσα στον Αύγουστο και συγκεκριμένα στις 12 του μηνός, μια μικρή λήξη, της τάξης των περίπου 500 εκατ ευρώ, η οποία είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη, αλλά από τις 19 του μηνός επανερχόμαστε στις μεγάλες λήξεις και πάλι.


Για τότε είναι προγραμματισμένη μια, της τάξης των 2 δισ ευρώ, ενώ ο μεγάλος "πονοκέφαλος" του καλοκαιριού είναι προγραμματισμένος για μια μέρα μετά.

Συγκεκριμένα, στις 20 Αυγούστου το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καλύψει τη μεγαλύτερη λήξη του καλοκαιριού. Είναι της τάξης των 6,6 δισ. ευρώ κι αφορά σε πενταετές ομόλογο, που λήγει εκείνη τη μέρα. Κι αν για όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις ισχύει το μια φορά "ευτυχώς που υπάρχει η 5η δόση", γι αυτή ισχύει το πολλαπλάσιο. Για ευνόητους λόγους.

Αν δεν υπήρχε, η χώρα θα ανακοίνωνε αδυναμία τακτοποίησης υποχρέωσης, με ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin