Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Πολιτική σύγκρουση για τη ...μετάφραση

Πολιτική σύγκρουση για τη ...μετάφραση 
 
Χαμένο στην... ορολογία βρέθηκε χθες το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο επιχείρησε να βρει μια αποδεκτή μετάφραση του selective default που να μην παραπέμπει σε χρεοκοπία. Το θέμα έθεσε πρώτος ο αντιπρόεδρος κ. Θ. Πάγκαλος, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται προσοχή στις λέξεις που χρησιμοποιούνται αυτό το διάστημα ώστε να μην δίνονται λάθος εντυπώσεις και προκαλείται πανικός. Οι περισσότεροι υπουργοί είπαν την άποψη τους επί του θέματος ή ζήτησαν να μάθουν τι σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία και τι συνέπειες μπορεί να έχει. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, εξήγησε όσο πιο αναλυτικά γινόταν τι συζητήθηκε στο Eurogroup και ποιά σενάρια λύσης για το χρέος βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Είπε δηλαδή ότι η επιλεκτική χρεοκοπία είναι ένα από τα σενάρια που συζητώνται, ότι δεν πρόκειται για πραγματική χρεοκοπία ούτε για πιστωτικό γεγονός, ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών ούτε θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, σημείωσε επίσης, ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα διαρκέσει από λίγες ημέρες έως δύο εβδομάδες και έπειτα θα μπορεί να ξεκινήσει μια νέα περίοδος για την ελληνική οικονομία.

Η κυρία
Άννα Διαμαντοπούλου, συμφώνησε με τους χειρισμούς του κ. Βενιζέλου λέγοντας ότι αν δεν έβαζε και στην ελληνική ατζέντα το θέμα αυτό αργά ή γρήγορα θα ερχόταν απ΄ έξω και θα υπήρχε η αίσθηση ότι κάτι θέλει να κρύψει η κυβέρνηση.

Ο κ. Π. Μπεγλίτης και η κυρία Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου ζήτησαν να μάθούν πόσο ισχυρές είναι οι πιέσεις για την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει από την αρχική της θέση και να δεχτεί τέτοιες απαιτήσεις. Ο κ. Βενιζέλος, επιβεβαίωσε ότι ορισμένες χώρες όπως η Φινλανδία ή η Ολλανδία πράγματι ασκούν μεγάλη πίεση, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί αν και ο τρόπος που απάντησε δημιούργησε την εντύπωση ότι το θέμα αυτό θα κλείσει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την τελική λύση.

Τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, στράφηκαν κατά του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, λέγοντας ότι με τη στάση του υπονομεύει τη χώρα. «Να σταματήσουμε τη γλυκανάλατη πολιτική της συναίνεσης», είπαν επισημαίνοντας ότι επενδύει στη χρεοκοπία για μικροκομματικούς σκοπούς. Αυτό υποστήριξαν έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. «Η ΝΔ ποντάρει στη χρεοκοπία αδιαφορώντας για το κακό που προξενεί στη χώρα», έλεγαν.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον καιροσκοπισμό κανενός. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις λέξεις, συγχέοντας σκόπιμα, για παράδειγμα, την ορολογία που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης στις τεχνικές κατατάξεις τους με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες. Καταστάσεις που καταφέραμε να αποφύγουμε με τις πράξεις μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Αλλά και ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, είπε ότι «ο όρος "selective default" δεν πρέπει να μεταφράζεται στα ελληνικά κατά τρόπο, ο οποίος είναι το λιγότερο δημαγωγικός και υπεύθυνος. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας και καμία απειλή χρεοκοπίας. Δεν θα παίζει κανείς με τις λέξεις, με την αγωνία των πολιτών και με το μέλλον του έθνους. Και κυρίως δεν δικαιούται να παίζει με τις λέξεις κάποιος υπεύθυνος θεσμικός παράγοντας. Κι αυτό αφορά όλα τα κόμματα και πρωτίστως την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της».

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε επίσης το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την προώθηση των τουριστικών επενδύσεων, τροποποιήσεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, ρυθμίσεις φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων με αναβίωση της πρόσφατης περαίωσης και σε όσους δεν είχαν υπαχθεί ή δεν μπορούσαν να ενταχθούν λόγω του ότι είχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, καταβολή ΦΠΑ για σκάφη αναψυχής που χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικά, μείωση των ενοικίων που καταβάλει το Δημόσιο σε ιδρύματα και ιδιώτες κατά 20% κτλ. Επίσης, ρυθμίζεται η αγορά τυχερών παιχνιδιών.

Ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι πρόκειται ουσιαστικά για τον δεύτερο εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και θα είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η Βουλή πριν κλείσει στις 8 Αυγούστου. Για τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών θα είναι ένα πρόσθετο χαρτί αξιοπιστίας στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.



πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin