Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Σοκ για το φονικό στον Λαγανά

 
Στα δεκατέσσερά του χρόνια, ο Ρόμπερτ Τζέιμς Σέμπατζ ήταν για μία ημέρα μασκότ της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας και φωτογραφιζόταν πλάι στον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Χθες, σχεδόν πέντε χρόνια μετά και λίγες ώρες αφότου δολοφονήθηκε στη Ζάκυνθο από οδηγό ταξί, 21 ετών, η οικογένειά του επέλεξε με αυτή τη φωτογραφία να τον γνωρίσουν οι συμπατριώτες του. 
 
Η δολοφονία του 19χρονου έχει προκαλέσει σοκ στη Ζάκυνθο για την αγριότητά της, αλλά και γιατί έγινε για ασήμαντη αφορμή. Ο ηλικίας 21 ετών δράστης υποστηρίζει ότι το θύμα και συμπατριώτες του τον προκάλεσαν σημαδεύοντάς τον με λέιζερ και τον προσέβαλαν, ενώ βρισκόταν κοντά στο ταξί του στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά μαζί με συνάδελφό του. Πήρε ένα μαχαίρι που είχε στο ταξί του, όρμησε εναντίον τους και χτύπησε στην καρδιά τον Ρόμπερτ Σέμπατζ. Τραυμάτισε άλλους τέσσερις. Μάλιστα, ένας από τους τραυματίες υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και αναμένεται να πάρει εξιτήριο την ερχόμενη εβδομάδα. Οι δύο οδηγοί τράπηκαν αμέσως σε φυγή, αλλά τρεις ώρες αργότερα εντοπίστηκαν από την Αστυνομία και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Παράγοντες και φορείς της Ζακύνθου εκφράζουν φόβους ότι η δολοφονία του 19χρονου βρετανού τουρίστα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τουριστική κίνηση. Επισημαίνουν παράλληλα πως το είδος του τουρισμού που είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στο νησί, πρέπει να αλλάξει. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις οικογένειες του θύματος και των τραυματιών παρέχοντάς τους υπηρεσίες υποστήριξης, καθώς και με τις τοπικές Αρχές της Ζακύνθου για την εξέλιξη των ερευνών. Το τραγικό γεγονός καταδίκασε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη βρετανική πρεσβεία.
Οι περισσότεροι επισκέπτες στη Ζάκυνθο είναι Βρετανοί. Δεν είναι πάντως λίγοι και εκείνοι που φοβούνται αντίποινα από βρετανούς τουρίστες για τη δολοφονία του 19χρονου. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος της Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης στην εφημερίδα «Ημέρα τση Ζάκυθος», «μόνο θλίψη και πόνο προξενούν τέτοιου είδους πράξεις συμπολιτών μας, οι οποίες δεν χαρακτηρίζουν τους Ζακυνθινούς αλλά και καμία πολιτισμένη ανθρώπινη κοινωνία». Το πρόβλημα του νησιού τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον δήμαρχο, αφορά την «τουριστική κατάπτωση» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. «Αυτή η "τουριστική ανάπτυξη", όπως αρέσκονται να την αποκαλούν κάποιοι επιχειρηματίες ή και αιρετοί, είναι πρόβλημα στρεβλής ανάπτυξης που γεννά τερατώδη αποτελέσματα. Υπάρχει πλέον μόνιμη παραβατικότητα, που πολλές φορές καταλήγει σε εγκληματικότητα και προσφέρει κάθε καλοκαίρι θύματα στον βωμό του εύκολου κέρδους. Η Ζάκυνθος δεν μπορεί μόνο να λυπάται όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Πρέπει να αλλάξει πορεία στο αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθεί στον τουρισμό».

Τα ξένα μέσα. Μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα όπως το BBC και το Reuters συμπεριέλαβαν ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις το περιστατικό στη Ζάκυνθο. «Η Ελλάδα υποδέχεται κάθε χρόνο 15 εκατ. τουρίστες, σχεδόν το ένα πέμπτο από αυτούς είναι Βρετανοί», αναφέρει το Reuters. Δεν λείπουν, βέβαια, και επικριτικά σχόλια στον βρετανικό τύπο, όπως αυτό της εφημερίδας «Guardian»: «Η Ζάκυνθος είναι ξακουστή για τη συμπεριφορά των μεθυσμένων νέων από τη Βρετανία. Τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο θέρετρο έχουμε θανάτους τουριστών».
 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin