Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Ελληνικές παραλίες ασφυκτιούν από τα σκουπίδια

Σήμα κινδύνου για τις βλαβερές συνέπειες στην άγρια ζωή που προκαλούν τα σκουπίδια και οι τουριστικές δραστηριότητες σε παραλίες και προστατευόμενες περιοχές, εκπέμπουν ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.


(φωτ.: Σπ. Τσακίρης)
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που επικαλούνται η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση "Καλλιστώ", η "Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης" και η "Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία", αποτελεί ο υγρότοπος του Αγ. Μάμα στη Χαλκιδική, που υπάγεται στο Δίκτυο Natura 2000, ωστόσο, όπως αναφέρεται, φιλοξενεί εντός των ορίων του περισσότερα από δέκα υπαίθρια μπαρ.


Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, είναι η απομάκρυνση της άγριας ζωής και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, λόγω της αποψίλωσης του τοπίου, των αυθαίρετων κατασκευών, της ηχορύπανσης και της κίνησης των οχημάτων.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην παραλία της Νέας Ηράκλειας, ενώ έντονα προβλήματα αποκομιδής των απορριμμάτων εντοπίζονται στην παραλιακή ζώνη του δήμου Θερμαϊκού (Αγία Τριάδα, Νέα Μηχανιώνα, Επανομή) και του δήμου Προποντίδας, στη Χαλκιδική.

"Όντως, υπάρχει πρόβλημα με τα σκουπίδια στην περιοχή μας, όπου καταφτάνει μεγάλος αριθμός επισκεπτών από την πόλη της Θεσσαλονίκης", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θερμαϊκου, Γιάννης Αλεξανδρής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις οδηγών απορριμματοφόρων, καθώς έχουν καθυστερήσει οι εγκρίσεις των προσλήψεων από το αρμόδιο υπουργείο. "Αυτή τη στιγμή έχουμε 3-4 οδηγούς, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες μιας έκτασης 50.000 κατοίκων", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Αλεξανδρής.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο δήμο Προποντίδας, όπου οι κάδοι που βρίσκονται κοντά στις παραλίες αδειάζουν το πρωί και το μεσημέρι είναι πάλι γεμάτοι. Επιπλέον, ασυνείδητοι πετούν μπάζα και ογκώδη αντικείμενα σε χωράφια, παραλίες, δρόμους και ρέματα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ιδιαίτερα η διαδικασία της αποκομιδής.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Δαμιανό Ιορδανίδη, το φαινόμενο διογκώνεται τα Σαββατοκύριακα, όταν μεγάλοι πληθυσμοί από την περιοχή της Θεσσαλονίκης επισκέπτονται τη Χαλκιδική, γεγονός που έχει οδηγήσει τη δημοτική αρχή στη συνεργασία ακόμη και με ιδιωτικά συνεργεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin