Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Πρόστιμα "χωρίς σύνορα" για τις τροχαίες παραβάσεις

 

Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων θα γίνει σύντομα ο κανόνας, ώστε να καταστεί δυνατή η άσκηση δίωξης για επικίνδυνες τροχαίες παραβάσεις, οπουδήποτε και αν συμβαίνουν αυτές εντός της ΕΕ. Το ΕΚ έδωσε σήμερα, Τετάρτη, 6 Ιουλίου, το πράσινο φως για την υιοθέτηση των νέων ευρωπαϊκών κανόνων που θα αφορούν την αστυνομική συνεργασία.
 
Γαλλία  — Βασικός στόχος της νέας νομοθετικής οδηγίας είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και η εξασφάλιση της ισότητας ενώπιον του νόμου για όλους τους παραβάτες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κατοικούν σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια συζητήσεων, η συμφωνία αυτή είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου να τερματισθεί η αίσθηση ατιμωρησίας που έχουν ορισμένοι οδηγοί και να μειωθούν οι θάνατοι στους δρόμους μας", δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ Inès Ayala Sender (Σοσιαλιστές, Ισπανία).
Οι κανόνες της νέας οδηγίας εν συντομία
Τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παράσχουν τα στοιχεία του οδηγού ή του κατόχου του ενοχοποιημένου οχήματος στις αρχές της χώρας όπου διαπράχθηκε η τροχαία παράβαση, ώστε να μπορέσουν αυτές να ασκήσουν ποινική δίωξη. Οι αρχές της χώρας όπου διεπράχθη η παράβαση θα αποστέλλουν, στη συνέχεια, συστημένη και αυστηρά προσωπική επιστολή στον παραβάτη, όπου θα τον ενημερώνουν για την παράβαση και θα του ανακοινώνουν την ποινή, τα δικαιώματα του για πιθανούς τρόπους προσφυγής ή ένστασης και τις νομικές συνέπειες. Το πρόστιμο και η μέθοδος πληρωμής θα αποφασίζεται σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας όπου διαπράχθηκε η παράβαση.
Το ΕΚ υιοθέτησε την πρόταση της επιτροπής Μεταφορών για ενίσχυση του επιπέδου προστασίας των προσωπικών δεδομένων, καθώς και για την υποχρέωση να διαγράφονται τα στοιχεία του παραβάτη μετά το κλείσιμο της διαδικασίας.
Ποιές παραβάσεις θα καλύπτονται από την παρούσα οδηγία
Η διασυνοριακή επιβολή του νόμου θα αφορά τις εξής παραβάσεις: υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, μη χρήση των ζωνών ασφαλείας, μη χρήση κράνους, παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών επικοινωνίας και οδήγηση σε λεωφορειολωρίδες  ή άλλες λωρίδες όπου υπάρχει απαγόρευση.
Επόμενα Βήματα
Η οδηγία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ.  Η ισχύς της θα ξεκινήσει την επομένη της δημοσίευσης της. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεση τους 24 μήνες προκειμένου να εφαρμόσουν τους νέους αυτούς κανόνες, με εξαίρεση την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία οι οποίες εξαιρούνται επί τους παρόντος από την εν λόγω νομοθετική οδηγία.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin