Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Τα ξένα μέσα κρίνουν το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

Τα ξένα μέσα κρίνουν το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας 
 
Στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 109 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως στο τι συνεπάγονται οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τη χώρα και την Ευρωζώνη, επικεντρώνεται την Παρασκευή το σύνολο του ξένου Τύπου.

Στις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών αναφέρονται σε σημερινό τους δημοσίευμα οι «Financial Times», υποστηρίζοντας δηκτικά ότι έπειτα από 60 χρόνια και άνω η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη αναπτυγμένη δυτική χώρα που θα χρεοκοπήσει.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι αναλυτές αναμένουν ότι και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης – Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch – θα αποφασίσουν ότι η Ελλάδα έχει κηρύξει χρεοκοπία, διότι οι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημίες, όποιο και από τα προτεινόμενα σχέδια και αν αποφασίσουν να υιοθετήσουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Σε άλλο άρθρο η εφημερίδα τονίζει ότι η απόφαση της Συνόδου για την ανταλλαγή ομολόγων αφορά μόνο την Ελλάδα και ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αφορά μόνο την ελληνική κρίση και δεν θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων άλλων χωρών.

Ο γερμανικός Τύπος στέκεται στη συμμετοχή των ιδιωτών και στον διευρυμένο ρόλο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF), για «οικονομικό κατόρθωμα» και «ανάσα για τις οικονομίες που απειλούνται» μιλά ο γαλλικός Τύπος, ενώ για ένα «ισχυρό και συνολικό πακέτο» διάσωσης της ελληνικής οικονομίας γράφουν οι κυριότερες εφημερίδες στις ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, το Spiegel υποστηρίζει ότι μέσω των αποφάσεων που ελήφθησαν και κυρίως σε ό,τι αφορά στο ρόλο του ΕFSF, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προωθεί τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής -γράφει το γερμανικό περιοδικό- προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι αναμενόταν ( 37 δισ. ευρώ στο συνολικό πακέτο των 109 δισ. ευρώ) κάτι που μπορεί να χρεωθεί ως επιτυχία της Άνγκελα Μέρκελ.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει το Spiegel, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχής καθώς από η ενισχυμένη συμμετοχή του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης δείχνει πως η ΕΕ κάνει ένα βήμα προς την περαιτέρω πολιτική και οικονομική ενοποίηση.

Η ευελιξία που αποκτά o ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης τον κάνει να μοιάζει όλο και περισσότερο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε αυτό το πλαίσιο το Spiegel κάνει λόγο για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που προωθείται από τον Νικολά Σαρκοζί, εξ ου και ο τίτλος.

Η Die Welt επικεντρώνεται στη συμμετοχή των ιδιωτών και κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζών, στο νέο πακέτο για την Ελλάδα, φιλοξενώντας δήλωση συμβούλου του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας Γιόζεφ Ακερμαν, που υπογραμμίζει «μας χτυπά σκληρά». Πάντως, σημειώνεται ότι πρόκειται για καλό συμβιβασμό και κατανομή βαρών μεταξύ ιδιωτών και φορολογουμένων.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει τον διευρυνόμενο ρόλο του EFSF και κάνει αναφορά, όπως και το Spiegel, στην επιδίωξη του Νικολά Σαρκοζί να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Επισημαίνεται, δε, ότι η «εξήγηση» της Μέρκελ για αυτό είναι ότι «παρέχεται περισσότερη ασφάλεια για το κοινό νόμισμα και βάση για συνολική ευημερία».

Ανακούφιση αλλά και αμφιβολίες εκφράζει ο γαλλικός Τύπος. «Η συμφωνία αυτή αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα πραγματικό οικονομικό κατόρθωμα. Αλλά θα είναι πολιτικά επαρκής;» γράφει η οικονομική εφημερίδα Les Echos.

«Είναι αρκετό αυτό το σχέδιο; Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα χρειαστεί αναγκαστικά πολύ χρόνο» επισημαίνει η France Soir. Η Tribune είναι η μόνη εφημερίδα που εκφράζει τον ενθουσιασμό της για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής: «Η Ευρώπη συνήλθε! Δεν πρόκειται πλέον για πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά της ζώνης του ευρώ» γράφει.

Για την Le Figaro, «η λύση προσφέρει μια βαθιά ανάσα στις άλλες οικονομίες που απειλούνται, όμως πολλά εξαρτώνται από την εφαρμογή των αποφάσεων που ανακοινώθηκαν» όπως υπογραμμίζει. Η Liberation βλέπει, από την πλευρά της, στα αποτελέσματα της Συνόδου «συγκεκριμένα σημάδια που αναστατώνουν την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση». Η Humanite επιμένει, πάντως, στην άποψη ότι «η Δαμόκλειος σπάθη του χρέους συνεχίζει να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας».

Για την πρώτη αναδιάρθρωση χρέους από μία χώρα της ζώνης του ευρώ, γράφει η Wall Street Journal, ενώ οι New York Times υπογραμμίζουν: «Έπειτα από χρόνια διαφωνιών και σε μία ύστατη προσπάθεια να προστατεύσουν το ευρώ και να ανακόψουν το κύμα οικονομικού πανικού, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη μείωση του ελληνικού χρέους».


πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin