Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

PostHeaderIcon Συμβούλιο της Επικρατείας: Υπό κατεδάφιση οι 22 μεζονέτες του «Σάνη»




Οριστικά άκυρες και παράνομες κρίθηκαν οι οικοδομικές άδειες ανέγερσης 22 πολυτελών κατοικιών μέσα στη δασική και παραθαλάσσια περιοχή Σταυρονικήτα Χαλκιδικής.
Με απόφασή του η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις τριτανακοπής που είχαν καταθέσει οι ιδιοκτήτες των 22 μεζονετών, προκειμένου να ανατραπούν παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες η ανέγερσή τους είχε κριθεί παράνομη.
Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τώρα το δρόμο για την κατεδάφιση των πολυτελών κατοικιών. Αναγνωρίζει ωστόσο ταυτόχρονα για ορισμένους ιδιοκτήτες και δικαίωμα αποζημίωσης από τη διοίκηση. Η αποζημίωση αφορά τις περιπτώσεις εκείνες όπου η διοίκηση τους δημιούργησε, όπως αναφέρεται, τη δικαιολογημένη πεποίθηση πως οι άδειες ήταν νόμιμες, καθώς τις εξέδωσε με βάση το Βασιλικό Διάταγμα 23.3/8.4.1965, το οποίο εξέλαβε, εσφαλμένα, ότι αποτελούσε ρυμοτομικό σχέδιο.
Το συγκρότημα των 22 μεζονετών κατασκεύασε η εταιρεία «Σάνη», την περίοδο 1995-1998, σε έκταση 2.233 στρεμμάτων. Επειτα από προσφυγές οικολογικών οργανώσεων και της κοινότητας Ν. Φώκαιας, το ΣτΕ με σωρεία αποφάσεών του το 2003 ακύρωσε ως παράνομες τις οικοδομικές άδειες.
Τώρα και πάλι η ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεών της, επισημαίνοντας στο σκεπτικό της «ότι η οικοπεδοποίηση και γενικότερα η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημόσιων δασών, που συνεπάγεται εξάλειψη της δασικής μορφής τους, απαγορεύεται από το Σύνταγμα».
Το ΣτΕ έκρινε ακόμη ότι η οικιστική αξιοποίηση δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος θα δικαιολογούσε κατ' αρχήν τη μεταβολή του προορισμού του δάσους, και επισημαίνει πως η ακύρωση των οικοδομικών αδειών δεν συνιστά επέμβαση στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, ούτε παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, γιατί με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η προστασία των δασών.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin