Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon H βία δεν ελκύει τα παιδιά

 
Το να αψηφούν την υγεία των παιδιών στον βωμό του κέρδους είναι δυστυχώς μια θλιβερή πραγματικότητα. Όταν, όμως, δεν υπάρχει καν κέρδος από αυτήν την πρακτική, τότε οι παραγωγοί των διάφορων τηλεοπτικών προγραμμάτων μάλλον πρέπει να επανεξετάσουν την ανεξέλεγκτη βία που αυτά περιλαμβάνουν, καθώς, όπως λένε οι ερευνητές, διόλου δεν συγκινεί τους μικρούς τηλεθεατές.


Μια έρευνα που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των παιδιών, αφού μιλάει στη μόνη γλώσσα που μπορεί να συγκινήσει τους μεγαλοπαραγωγούς ταινιών και σειρών, ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Η ομάδα του καθηγητή τηλεπικοινωνιών Άντριου Γουίβερ ανακάλυψε πως η άποψη που χρόνια τώρα περνούν οι επικεφαλής των στούντιο αλλά και οι δημιουργοί της νέας γενιάς κινουμένων σχεδίων, πως η βία είναι ελκυστική κυρίως στις νεαρές ηλικίες, είναι λανθασμένη. “Η βία δεν είναι ελκυστικό συστατικό στα καρτούν, όπως πιστεύουν οι παραγωγοί. Τα παιδιά μένουν καθηλωμένα λόγω της δράσης και αυτή μπορεί εύκολα να επιτευχθεί και να προβληθεί με μη βίαιους τρόπους”, δήλωσε ο δρ. Γουίβερ, για να προσθέσει πως, αν εξαλείφονταν τέτοιες σκηνές από τα πλέον δημοφιλή στα παιδιά κινούμενα σχέδια, τα παιδιά όχι μόνο θα αρέσκονταν στην παρακολούθησή τους, αλλά θα τα αγαπούσαν πολύ περισσότερο.

Ανατροπή των δεδομένων
Σύμφωνα με τους ερευνητές, καρτούν όπως τα “Πόκεμον” ή οι “Πάουερ Ρέιντζερς”, που ήρθαν να αντικαταστήσουν τα κλασικά κινούμενα σχέδια όπως τα “Looney Tunes”, παρουσιάζουν εκτεταμένη βία και έτσι για πρώτη φορά το ερώτημα που τίθεται από το αμερικανικό πανεπιστήμιο δεν είναι γιατί τα παιδιά αγαπούν τη βία, αλλά αν αυτό αληθεύει. Έτσι, ως δείγμα χρησιμοποιήθηκαν 128 μαθητές, από τους οποίους ζητήθηκε, αφού παρακολούθησαν κλασικά αλλά και βίαια καρτούν, να καταγράψουν τι απόλαυσαν περισσότερο. “Τα αποτελέσματα μας άφησαν έκπληκτους. Οι περισσότεροι θεωρούν πως τα αγοράκια έχουν τάση προς πιο άγρια και βίαια θεάματα, όμως οι απαντήσεις τους έδειξαν το ακριβώς αντίθετο, πως απόλαυσαν τα αθώα κινούμενα σχέδια περισσότερο από εκείνα με τις άγριες σκηνές”, τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin