Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Βρέθηκε ο ένοχος του Ε.coli

 
Οι φύτρες φασολιών που προέρχονταν από αγρόκτημα στη βόρεια Γερμανία εντοπίσθηκαν ως η πιθανότερη πηγή της μόλυνσης από το θανατηφόρο βακτήριο E.coli που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους.

Η φάρμα βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία, στην περιοχή του Ιλζεν, νότια του Αμβούργου και παράγει φύτρες οσπρίων και λαχανικών που χρησιμοπούνται στις σαλάτες.


Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων, οι γερμανικές αρχές έκλεισαν τη φάρμα και συμβούλευσαν τους Γερμανούς να μην καταναλώνουν φύτρες φασολιών.



Ο υπουργός Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας Γκερτ Λίντεμαν δήλωσε χθες ότι έχουν προκύψει περαιτέρω στοιχεία που υποδεικνύουν την εν λόγω φάρμα ως πηγή ή μία από τις πηγές της μόλυνσης. Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι η φάρμα παρήγε φύτρες φασολιών, ραπανιών, ρόκας και τριφυλλιού. Τα προϊόντα αυτά είναι πολύ διαδεδομένα στη Γερμανία και χρησιμοποιούνται στις σαλάτες και στα σάντουιτς.


Οι αρχές συμβούλευαν εδώ και πολλές ημέρες τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις τομάτες τα αγγούρια και τα μαρούλια και σε κάποιο στάδιο αναφέρθηκε ότι τα αγγούρια ισπανικής προέλευσης μπορεί να είναι η πηγή της μόλυνσης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο FoodSafety.gov για την ασφάλεια των τροφίμων, στοιχεία από αμερικανικές υπηρεσίες δείχνουν ότι έχουν υπάρξει τουλάχιστον 30 περιπτώσεις μολύνσεων από την κατανάλωση τροφίμων που συνδέονται με διάφορα είδη ωμών ή ελαφρώς μαγειρεμένων φυτρών. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μολύνσεις από Salmonella ή E.coli.
Στην Ιαπωνία, τουλάχιστον 11 άνθρωποι πέθαναν στο 1996 από μόλυνση που προήλθε από την κατανάλωση φυτρών ραπανιών.

Μετά τη διακοπή της λειτουργίας της φάρμας στην Κάτω Σαξονία, γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους μήπως το εν λόγω αγρόκτημα δεν είναι η μοναδική εστία της μόλυνσης, ενώ ο Γκερτ Λίντεμαν δήλωσε ότι είναι πιθανόν τα μολυσμένα προϊόντα να έχουν περάσει σε πολλά είδη διατροφής.


"Υπάρχουν ξεκάθαρα ίχνη που οδηγούν στη φάρμα ως πηγή μόλυνσης. Είναι η πιο πιθανή πηγή των ασθενειών που προήλθαν από το E.coli. Για μας είναι η πιο εύλογη αιτία της ασθένειας".


Σύμφωνα με γερμανούς αξιωματούχους, τα προϊόντα της φάρμας τροφοδότησαν εστιατόρια και κέντρα διάθεσης τροφίμων σε πέντε γερμανικά κρατίδια: το Αμβούργο, το Σλέσβιχ-Χόλστάιν, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την Εσση και την Κάτω Σαξονία.


Τα νοσοκομεία στην περιοχή του Αμβούργου προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην επιδημία, δίνοντας εξιτήριο σε ασθενείς με λιγότερο σοβαρές ασθένειες και εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάκλησης στην υπηρεσία γιατρών που έχουν πρόσφατα συνταξιοδοτηθεί.


ο Σάββατο οι γερμανικές αρχές εντόπισαν εστιατόριο στη λιμάνι του Λίμπεκ ως πιθανή πηγή μετάδοσης του βακτηρίου E.coli, καθώς τουλάχιστον 17 άνθρωποι που έφαγαν εκεί μολύνθηκαν και ένας από αυτούς πέθανε.


Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι έρευνες στην κουζίνα του εστιατορίου ήταν αρνητικές και κανένα μέλος του προσωπικού δεν έχει μολυνθεί.

 
Κατά της εξαγωγής εσπευσμένων συμπερασμάτων
Ο γερμανός υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ προειδοποίησε κατά της εξαγωγής εσπευσμένων συμπερασμάτων για τα φύτρα ως πιθανών φορέων του θανατηφόρου βακτηρίου E.coli.

"Έχουμε βέβαια σαφείς ενδείξεις ότι μια επιχείρηση του Ίλζεν (βόρεια Γερμανία) είναι απ' ό,τι φαίνεται μια πηγή της μόλυνσης, αλλά πρέπει να περιμένουμε την επιβεβαίωση από τα εργαστηριακά τεστ", δήλωσε χθες το βράδυ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. "Αυτό θα συμβεί πιθανόν μεθαύριο" (την Τρίτη 7 Ιουνίου), διευκρίνισε.


Ο ίδιος επέμεινε στις συμβουλές προς τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις ντομάτες, τα αγγούρια και τις ωμές πράσινες σαλάτες καθώς επίσης τα φύτρα σπόρων και τα βλαστάρια.


Ο υπουργός Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας Γκερτ Λίντεμαν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι φύτρα σπόρων και βλαστάρια που καλλιεργήθηκαν σ' αυτό το γερμανικό κρατίδιο μπορεί να ευθύνονται για την επιδημία που προκάλεσε το βακτήριο E.coli και η οποία στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους στην Ευρώπη, 21 από τους οποίους στη Γερμανία.


Η Γερμανία θα πρέπει να εκδώσει προσεχώς προειδοποίηση μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος συναγερμού σχετικά με τις υποψίες για τα φύτρα ως πιθανών φορέων του εν λόγω βακτηρίου E.coli, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  


πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin