Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Χιλιάδες βιβλία θα διαθέσει δωρεάν στο Ίντερνετ η Βρετανική Βιβλιοθήκη

Οι ερευνητές, οι φοιτητές και οι άλλοι χρήστες θα μπορούν να αντιγράψουν τα βιβλία, σημει'ώνει η Βιβλιοθήκη
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη πρόκειται να ψηφιοποιήσει και να διαθέσει δωρεάν στο Ίντερνετ περίπου 250.000 βιβλία που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1700-1870, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Google.

Τα πρώτα έργα που θα γίνουν προσβάσιμα σε όλους μέσω του διαδικτύου είναι ένα φυλλάδιο για τη βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα. Θα διατεθούν επίσης σχέδια του Ισπανού εφευρέτη Ναρκίσο Μοντουριόλ για ένα από τα πρώτα υποβρύχια στον κόσμο που χρονολογούνται από το 1858


Όλα τα έργα θα επιλεγούν από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη και ο καθένας θα μπορεί να τα μελετήσει είτε στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης (www.bl.uk) είτε στην εξειδικευμένη υπηρεσία της Google (Google Books).

Τα έξοδα για την ψηφιοποίηση των 40 εκατομμυρίων σελίδων θα τα αναλάβει εξ ολοκλήρου η Google. Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη συνάψει παρόμοιες συμφωνίες με περισσότερες από 40 βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο, όπως αυτές των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Χάρβαρντ στις ΗΠΑ και εκείνες της Ολλανδίας, της Ρώμης, της Φλωρεντίας και της Αυστρίας.

Τα 250.000 επιλεγμένα έργα συνιστούν «μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων, φυλλαδίων και περιοδικών που καλύπτουν μια περίοδο κατά την οποία συνέβησαν η Γαλλική Επανάσταση και η Βιομηχανική Επανάσταση, η ναυμαχία του Τραφάλγκαρ και ο πόλεμος της Κριμαίας, η εφεύρεση του σιδηροδρόμου και του τηλέγραφου και η κατάργηση της δουλείας» εξηγεί στην ανακοίνωσή της η Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Προσθέτει ακόμα η Βιβλιοθήκη ότι επέλεξε να δώσει προτεραιότητα σε έργα που δεν διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο μέχρι σήμερα.

«Οι ερευνητές, οι φοιτητές και οι άλλοι χρήστες της βιβλιοθήκης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιστορικά έγγραφα [..] να τα αντιγράψουν, να τα μοιραστούν και να τα επεξεργαστούν για μη εμπορικούς σκοπούς», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη –μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο– υπολογίζεται ότι έχει μια συλλογή από 150.000.000 έγγραφα, βιβλία, χειρόγραφα, χάρτες, γραμματόσημα, φωτογραφίες, παρτιτούρες, εφημερίδες και ηχογραφήσεις σε όλες τις γραπτές και ομιλούμενες γλώσσες. Κάθε χρόνο την ιστοσελίδα της επισκέπτονται δέκα εκατομμύρια άνθρωποι.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin