Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Οι Έλληνες παίρνουν τα λιγότερα αντικαταθλιπτικά μεταξύ των Ευρωπαίων

Ένας στους 10 Ευρωπαίους μεσήλικες και ένας στους 13 ενήλικες καταφεύγουν σε αντικαταθλιπτικά φάρμακα για να αισθανθούν καλύτερα, σύμφωνα με γερμανο-βρετανική έρευνα. Την ίδια στιγμή στη χώρα μας καταγράφεται το μικρότερο ποσοστό λήψης αντικαταθλιπτικών σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά καταναλώνονται στην Πορτογαλία, ενώ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο βρίσκονται η Γαλλία και η Βρετανία. 
 
Στην Πορτογαλία το 84% δηλώνει ότι δεν έχει πάρει ποτέ αντικαταθλιπτικό, το 5% παίρνει κατά καιρούς ("όταν κάποιος αισθάνεται την ανάγκη"), το 2% τακτικά για διάστημα μικρότερο του ενός μηνός και το 9% τακτικά για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός.
Οι Έλληνες, πάντως καταναλώνουν τα λιγότερα αντικαταθλιπτικά μεταξύ των Ευρωπαίων.
Στη χώρα μας δεν έχει πάρει ποτέ αντικαταθλιπτικό το 97% του πληθυσμού (το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη), κατά καιρούς παίρνει το 1%, ενώ τακτικά για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός μόλις το 1%.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου ΙΖΑ της Βόννης και του πανεπιστημίου του Γουόργουικ, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μπλαντσφλάουερ και τον καθηγητή Άντριου Όσβαλντ, μελέτησαν ένα τυχαία επιλεγμένο δείγμα περίπου 30.000 Ευρωπαίων σε 27 χώρες. Η έρευνα βασίστηκε σε υπολογισμούς των ερευνητών με βάση στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου της ΕΕ για την περίοδο Φεβρουάριος-Μάρτιος 2010.
Ο Άντριου Όσβαλντ έκανε λόγο για ανησυχητική διαπίστωση. «Τα αντικαταθλιπτικά είναι σχετικά νέο προϊόν. Καθώς ζούμε στην πλουσιότερη και ασφαλέστερη εποχή στην ανθρώπινη ιστορία, ίσως πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ένας στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες μέσης ηλικίας χρειάζεται ένα χάπι για να τα βγάλει πέρα με τη ζωή του. Πρόκειται για ένα τρομακτικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων που εξαρτιούνται από μια χημική ευτυχία», επεσήμανε.
Η πιθανότητα κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών είναι μεγαλύτερη ανάμεσα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, στους ανέργους σε σχέση με τους εργαζόμενους, στους λιγότερο μορφωμένους σε σχέση με τους περισσότερο, στους διαζευγμένους ή χωρισμένους σε σχέση με τους παντρεμένους και όσους έχουν σύντροφο.
Η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών χαπιών αυξάνεται σταδιακά και αποκορυφώνεται λίγο πριν τα 50 έτη, ενώ μετά αρχίζει σιγά-σιγά να υποχωρεί. Οι άνθρωποι της μέσης ηλικίας έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να παίρνουν αντικαταθλιπτικά σε σχέση με όσους είναι κάτω των 25 ή άνω των 65 ετών (πράγμα που ισχύει και για τα δύο φύλα).
Αυτή η διαχρονική τάση συμπίπτει με μια άλλη τάση που έχει καταγραφεί διεθνώς, ότι η ευτυχία και η νοητική υγεία βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στην νεανική ηλικία, υποχωρούν σταδιακά ώσπου φτάνουν στο "ναδίρ" στην μέση ηλικία και μετά σταδιακά αυξάνονται πάλι. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin