Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

PostHeaderIcon Οι Ευρωπαίοι «συζητούν» την ελληνική κρίση στη Σύνοδο Κορυφής

Οι Ευρωπαίοι «συζητούν» την ελληνική κρίση στη Σύνοδο Κορυφής 
H κρίση στην Ελλάδα και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο στήριξης θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ευ.Βενιζέλου.
Το Βερολίνο διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις -κάτι που ερμηνεύεται ως άσκηση πίεσης στην Αθήνα για ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, το οποίο «κλειδώνει» την Πέμπτη- θα υπάρξει όμως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορά στην Ελλάδα στα συμπεράσματα της Συνόδου.


Η στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στη Σύνοδο καθορίστηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή ενώ πληροφορίες θέλουν τον Γ.Παπανδρέου να στοχεύει στο να εκμαιεύσει σαφείς δεσμεύσεις από τους εταίρους.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ανώνυμα στο Reuters Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, «στο δείπνο της συνόδου κορυφής θα συζητηθούν η κρίση στην ευρωζώνη, το ελληνικό θέμα με βάση τα συμπεράσματα του Eurogroup και η εξέλιξη της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα».

Στόχος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το θέμα της Ελλάδας, ανέφεραν άλλες διπλωματικές πηγές, είναι να επιβεβαιωθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο τα αποτελέσματα του πρόσφατου Εurogroup.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να αναμένονται σχετικές αναφορές στα συμπεράσματα της Συνόδου, όπως επίσης και έκκληση των Ευρωπαίων ηγετών στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Παράλληλα, η Σύνοδος Κορυφής καλείται να δρομολογήσει τις απαραίτητες εγγυήσεις που ζητά το ΔΝΤ για συνέχιση από την πλευρά της ΕΕ της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ώστε να εκταμιευθεί από το Ταμείο το μερίδιο που του αναλογεί, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, στην 5η δόση του δανείου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι κατά τη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος και στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη νέα στήριξη προς την Ελλάδα, με βάση τις αρχές που έχουν συμφωνηθεί για εμπλοκή σε εθελοντική βάση, η οποία δεν θα εκληφθεί ως «πιστωτικό γεγονός».

Την Τετάρτη, οι ελληνικές θέσεις εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της δεκαμελούς Κυβερνητικής Επιτροπής.

Η Σύνοδος θα ξεκινήσει την Πέμπτη με τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 19:00 και, μετά την οικογενειακή φωτογραφία, θα αρχίσει το δείπνο εργασίας στις 20:15.

Το πρωί της Παρασκευής, θα ξεκινήσει η πρώτη σύνοδος εργασιών, που θα λήξει το μεσημέρι στις 13:00. Μετά το γεύμα εργασίας που θα μεσολαβήσει, θα αρχίσει η δεύτερη σύνοδος εργασιών στις 14:45. Η συνέντευξη Τύπου αναμένεται στις 17:15.
πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin